iPon Hírek

Merevlemezgyártók: egyforma titkosítási eljárás

Dátum | 2009. 01. 30.
Szerző | Freeman07
Csoport | ADATTÁROLÁS

Már számtalanszor fordult elő hogy valamilyen érzékeny, esetleg titkos adat került illetéktelenek kezébe notebook merevlemezeken keresztül, ezért a titkosítás alkalmazása ezekben a termékekben manapság egyre fontosabb. A gond csak az, hogy ahány gyártó, annyi féle megoldás van a fenti problémára. Egy új szabvánnyal azonban véget vethetnek a cégek ennek a helyzetnek.

A ComputerWorld értesülései szerint a merevlemezgyártók megegyeztek, hogy egyforma titkosítási eljárást fognak alkalmazni teljes lemezes titkosítás (full-disk encryption) esetén. Ha ez aktív, akkor a számítógép a rendszerindítási-folyamat előtt jelszót fog bekérni és a tárolóegységen minden adat titkosítva kerül eltárolásra. A végső specifikációk a hét végén fognak nyilvánosságra kerülni a Trusted Computing Group-tól.

Ez elsősorban nagyvállalati rendszergazdáknak jó hír, mivel így időt és munkát lehet megspórolni az egységes konfigurálás miatt. Az eddigi információk alapján a titkosítást egy rendszergazda engedélyezheti, egy mezei felhasználó pedig értelemszerűen nem változtathatja meg.

Egyetlen probléma marad még hátra, miszerint a titkosítás engedélyezésével milyen mértékű teljesítmény-csökkenésre számíthatnak majd a vásárlók. A TCG állítása szerint majdnem olyan gyorsan lehet írni egy titkosított merevlemezre mint egy nem-titkosítottra.

A Trusted Computing Group számos számítástechnikai céget magában foglal, többek között a Fujitsu-t, Hitachi GST-t, Seagate Technology-t, Samsung-ot, Toshiba-t, Western Digital-t, Wave Systems-t, LSI Copr.-t, ULink Technology-t és az IBM-et. A közös titkosítási eljárás egyaránt használható PATA, SATA, SCSI SAS, Fibre Channel és ATAPI-interfészű meghajtókon. Három tag, a Seagate, Fujitsu és Hitachi termékkínálatában már megtalálható a szabványos titkosítási eljárással együttműködni képes merevlemezek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.01.30. 16:46
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2009.01.31. 17:18
Ahogy látom ehhez hozzá sem lehet szólni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dj Macis 2...
2009.01.31. 17:43
Hozzá lehet szólni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. poty
2009.02.01. 06:18
Helló!
Én a PGP DESKTOP-val oldottam meg a titkosítást (full-disk encryption).
Tökéletes és még senki nem torte fel, mert pár 1000 év után abba hagynák a próbálkozást :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!