iPon Hírek

Mérhetően megváltoztatta a helyi gravitációt a tóhokui földrengés

Dátum | 2013. 12. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Európai Űrügynökség GOCE nevű, jelenleg már nem üzemelő gravitációs műholdjának adatai alapján a 2011-es tóhokui földrengés mérhető változásokat okozott bolygónk gravitációs terében. A forgalomból novemberben kivont műhold több mint négy éven keresztül vizsgálta a Föld gravitációját, arra azonban senki sem számított, hogy ilyen rövid idő alatt ennek változásait is képes lesz megfigyelni. A 2011. március 11. környéki adatok precíz elemzése alapján azonban a 9 magnitúdójú földrengés észlelhetően megváltoztatta a Japántól keletre eső régió gravitációját. Mint ismeretes, bolygónk felszínén a gravitáció még azonos tengerszint feletti magasságok esetén sem teljesen egyforma, mivel a Földnek sem belseje, sem pedig kérge nem homogén, így a tömeg eloszlása sem egyenletes.
A képen az epicentrumot a sárga-fehér korong jelöli, míg a helyi gravitáció földrengés előtti állapotokhoz képesti növekedése sárgával, csökkenése pedig kékkel van ábrázolva
Mivel a Japán partjainak közelében bekövetkezett földrengéshez hasonló földmozgások során több kilométerre a felszín alatt nagy mennyiségű anyag helyeződik át, ennek hatására a felszíni gravitációban is változások következhetnek be. A tenger alatti epicentrumú rengések ráadásul képesek megváltoztatni a tengerfenék alakját is, amely megemelkedhet vagy megsüllyedhet. Ennek következtében viszont megváltozik az adott területen a vízmélység, ami szintén hatással van a helyi gravitációra. Ezek tehát szakmai körökben ismert, és elfogadott tények, azonban ahogy már említettük, senki sem várta, hogy a GOCE képes lesz észlelni ezeket a változásokat. Egy német és holland kutatókból álló tudóscsoport azonban az adatokat elemezve meglepődve tapasztalta, hogy az epicentrum környékén egyes helyeken fokozódott, másutt pedig csökkent a gravitáció ereje, egy olyan területen, amely ráadásul korábban meglehetősen egységes lokális gravitációval bírt. A kutatók a következő időszakban más műszerek adataival is egybevetik a GOCE méréseit, hogy még pontosabb képet kapjanak arról, mi is történt 2011 tavaszán a japán partoknál, és hogyan lehetne mindezt felhasználni a hasonló katasztrófák esetleges előre jelzésére.
A GOCE valós mérési eredményei balra, a földrengés hatásainak ábrázolására összeállított modell jelezte gravitációs változások pedig jobbra láthatók
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Zsoooooti
2013.12.04. 17:15
Tehát az 1 kiló narancs valahol már nem annyi lenne. Nagyon röviden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Foxmare
2013.12.04. 17:34
Az 1 kg narancs, az 1 kg narancs mindenhol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller
2013.12.04. 18:07
A narancs tömege változatlan, a súly az, ami függ a gravitációtól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kazsakke
2013.12.04. 18:10
így van, a tömege azonos, a súlya nem
edit: kiskoller megelőzött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2013.12.04. 19:09
Másik nézőpontból: 1kg narancsot lemérhetsz bárhol... de ha leméred egy helyen az 1 kiló narancsot és átviszed máshova akkor ott már nem 1 kiló lesz... bár lehet az is hogy csak a kofa csalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. oliba
2013.12.04. 19:22
Narancsból mondjuk elég nehéz összehozni pont egy kilót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sasaittvan
2013.12.05. 07:30
Ezek szerint ha 1000mg aranyat felvásárolok és elviszem oda eladni ahol a gravitáció miatt többet mutat a mérleg így nyerészkedhetek?
vagy ennyire nem számottevő a gravitáció "súlykülönbség"?
ez vajon számottevően mekkora differencia lehet 1000mg-nál a két legnagyobb gravitációs különbségű városnál és vajon hol lehet a legnagyobb gravitációs difi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Teky
2013.12.05. 11:59
sasaittvan:
Mint azt már korábban is említették az 1 kg narancs az mindenhol 1 kg. Ez Bármilyen meglepő érvényes az aranyra is. Sőt 1 kg arany a Holdon is 1 kg arany.
Általános iskolás ismereteket felidézve, emlékezhet rá mindenki hogy tömeget karos mérleggel mérnek...
Mindegy, felesleges részletezni, akik akkor nem fogták fel most se fogják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MrFox
2013.12.05. 13:10
A tömeg állandó, a súly változik - még az olyan dolgoktól is, mint a gyorsulás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jamborka
2013.12.05. 15:01
Teky, karos mérleggel méred a súlyt, mert alátámasztod és a gravitációs erő húzza lefelé, ezért tudod megmérni a súlyát, és 1kg súly a holdon kb 60 deka.... a tömeg az egy másik kérdés... egy testnek nagyobb lesz a súlya, ha erősebb gravitációs tér hat rá. a tömege lesz vltozatlan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. asdsa
2013.12.05. 16:10
Úgy látszik okoz még egy kis nehézséget az a földrengés nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller jambo...
2013.12.05. 16:49
Nah akkor gondold végig mégegyszer.Ez egy karos mérleg.

Két tárgy tömegét/súlyát hasonlítod vele össze. Fogsz egy kiló súlyt rárakod az egyik oldalra, rárakod a másik oldalra (karra) a lemérendő tárgyat (= a narancsokat), és ha egyensúlyban vannak, akkor a tárgy (=narancsok) tömege 1kg. Ha ahhoz, hogy pont egyensúlyban legyenek kell az 1 kilós súly ÉS még egy 10 dekás súly, akkor tudod, hogy a lemérendő tárgy (=narancsok) tömege 1,1 Kg.

Mivel a gravitáció mindkét karra ugyan olyan mértékben hat, ezért az összehasonlításnál lényegtelen, hogy milyen mértékű, a lényeg, hogy létezzen. Így a Holdon is 1 kilóra fogod a narancsot lemérni, meg Üzbegisztánban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gyuszi02
2013.12.06. 02:31
"1kg súly a holdon kb 60 deka"

Newton apánk forog a sírjában, Isten nyugosztalja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jamborka
2013.12.06. 14:04
lehet rosszul fejeztem ki magam, de ha a földön egy 1 kg súlyu testet rugós mérőre helyezünk akkor az a holdon lényegesen kevesebbet fog mutatni. a súly nem egyenlő a tömeggel.

"A fizikában a súly azon erők eredője, amelyekkel a test a környezetére hat. Tehát például egy asztalon lévő könyv súlya az az erő, amellyel az asztalt nyomja (a levegőre kifejtett nyomóerők kiegyenlítik egymást). Gyakran keverik a tömeggel, köznapi nyelvben a két szót szinonímiaként használják. Azonos tömegű testek különböző erősségű gravitációs terekben különböző súlyúak, mert a testre ható gravitációs erőt a test közvetíti a környezetének, és ez adja általában a test súlyát."

Jó lenne a fogalmakat tisztába tenni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2013.12.06. 14:14
"1 kg súlyu"

Ilyet már egy négyosztályos sem ír le. Amúgy kicsit szomorú, hogy általános iskolás dolgokról megy a párbeszéd egy ilyen téma kapcsán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jamborka
2013.12.06. 15:15
Istenem 1 helyesírási hibán, vagy fennakadva, javítani akartam mikor észrevettem, de már nem engedte szerkeszteni. De sajnos, a sok képzett embernek a súly = tömeg.

részemről ennyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller jambo...
2013.12.06. 15:58
A lényeg nem a helyesírási hiba, hanem a fogalmak keverése.
A súlyt nem grammban mérjük. A tömeget mérjük grammban.
A súlyt Newton-ban mérjük, mint a többi erőhatást. Az már más kérdés, hogy a mérő egyből tömeget számol neked ki, azzal a feltevéssel, hogy a Földön méred a súlyt, ahol a gravitáció ereje kb. azonos bárhol.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!