iPon Hírek

Merre folyik az idő?

Dátum | 2012. 09. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Legtöbbünkben nem kérdőjeleződik meg (legalábbis nem komolyan), hogy az idő folyama kérlelhetetlenül egy irányba halad-e. Ennek a folyamatnak a legfeltűnőbb jele, hogy folyamatosan érzékeljük, ahogy a dolgok elhasználódnak, ahogy egyre idősebbek lesznek. Az említett folyamat hátterében az a tény áll, hogy sokkal kevesebb módon lehet elrendezni a részecskéket szabályos módon, mint szabálytalanul, így bármiféle bekövetkező változás jó eséllyel a rendtől a káosz irányába mutat.

Ha azonban ennél mélyebbre ásunk, az idő iránya már nem mindig tűnik egyértelműnek. Egy részecske önmagában nem képes rendezetlenebbé válni, így izoláltan vizsgálva nehéz különbséget tenni múltbéli és jövőbeli állapotai között. Ha filmszalagon rögzítjük egy részecske mozgását, és azt átadjuk valaki másnak, az pusztán a mozgás alapján nem lesz képes megállapítani, hogy melyik irányba kellene befűzni a szalagot a vetítőbe. Gyakorlatilag ugyanis a két lejátszási mód egymással szimmetrikus. Legalábbis így gondolták a fizikusok, amíg ennek az állításnak a cáfolatára utaló nyomokra nem bukkantak a hatvanas években. A Stanfordi Lineáris Gyorsítóközpont kutatói nemrég komoly fizikai bizonyítékokra bukkantak azzal kapcsolatban, hogy az idő esetében valóban sérül a korábban feltételezett szimmetria.

Az első arra utaló jelek, hogy az univerzum semmilyen szinten nem szimmetrikus az időtükrözésre nézve, vagyis az idő valóban egy irányba folyik, az anyag és antianyag felfedezése kapcsán bukkantak fel. A részecskék és az antirészecske párjaik matematikailag két dologban különböznek egymástól: ellentétes elektromos töltéssel rendelkeznek és egymás tükörképei. 1964-ben azonban kimutatták, hogy a kaonnak nevezett részecskék egy része nem tartja tiszteletben ezt a CP-szimmetriának nevezett szabályt. Vagyis az anyag és az antianyag mégsem egészen egyenrangú és ellentétes egymással. Csak egy általánosabb szimmetria, a CPT-szimmetria maradt meg a fizikai folyamatok számára, ahol a T az időtükrözést jelenti. Ennek értelmében a CP-sértésnek egyben T-sértéssel is járnia kell, hogy kiegyenlítődjenek a dolgok.


A legjobb tehát, ha az időszimmetria sérülését ott keressük, ahol a CP-sértés már fennáll. 1999‒2008 között a stanfordi kutatók pontosan ezen dolgoztak. A régi lineáris részecskegyorsítót, ahol a bájos kvark felfedezése történt, B-mezon gyárrá alakították át. Ezek a részecskék azért érdekesek, mert anitrészecskéjükkel együtt sértik a CP-szimmetriát, így ha a feltevések helyesek, akkor a T-szimmetriát sem tartják tiszteletben.

A BaBar nevű kísérlet ugyan négy esztendeje véget ért, az adatok elemzése azonban még javában folyik. A kutatók elsősorban is a B-mezonok kiterjedt családjának egyik tagjára, a semleges B0-ra koncentrálnak elemzéseik során.

A B0 a kvantumvilág számos más tagjához hasonló több formában is létezhet (B, B‾, B+, B-), és mint egy szubatomikus vérfarkas, folytonosan átalakul egyik változatból a másikba. Ha azonban az időnek valóban egy iránya van, akkor a szakértők elmondása szerint ezen átalakulások az egyik irányba más sebességgel következnek be, mint az ellenkezőbe. A CP-sértés ez esetben konkrétan azt jelzi előre, hogy a B‾ → B- átalakulás gyorsabb ütemben zajlik le, mint az ellentétes folyamat. Ennek tudatában már csak le kell mérni az átmenetek idejét, és meg is van a bizonyíték arra, hogy az idő folyama valóban egy irányba hömpölyög.

Sajnos ez sem éppen egyszerű feladat. Egy részecske végső állapotát abból lehet megállapítani, hogy milyen részecskére bomlik. Nem könnyű azonban megmondani, hogy milyen formában volt előtte, és mennyi ideig. A B-mezonok esetében azonban van egy segítő körülmény: időnként nem egyetlen darab keletkezik belőlük, hanem egy kvantummechanikai ikerpár, amelyben az egyik részecske elárulhatja a kezdeti állapotot, a másik pedig arról adhat információt, hogy az mennyi ideig állt fenn.

A Physical Review Letters oldalain rövidesen megjelenő tanulmány nem hagy kétségeket: a B‾ → B- átalakulás valóban sokkal gyorsabban zajlik le, mint a folyamat fordítottja ‒ egy B‾ keletkezésére öt B- létrejötte esik. Előre haladni tehát kvantumszinten sem ugyanolyan, mint visszafelé, vagyis az idő itt is egy uralkodó iránnyal rendelkezik.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. noPublicFG
2012.09.06. 10:45
Eddig kétszer olvastam el, de szerintem még kétszer el kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. alfoldi
2012.09.06. 12:27
Nekem ebből az jött le, hogy előre gyorsabban halad az idő mint visszafele, tehát torzul az időtükrözés, de szerintem ez azért is lehet mert csak egy már létrejött állapot tükröződhet vissza, így annak valós időben is hamarabb kell létrejönnie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hellego
2012.09.06. 14:21
Bla. Bla. Bla .Bla...
De én AKKOR is az időben akarok utazni! ;-(
Nagyon szép a cikkben az okfejtés, de mint a fantasztikus filmekben, mint a tudományos elgondolások nem egy folytonos visszautazásként említik az időben való utazást, hanem a tér-idő görbületet kihasználva egy előző állapothoz való visszatérésként esik szó róla. Mert mint a cikkben is leírják (mármint az olvasatom szerint) az idő csak előre folyik.
bla.bla.bla... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Seraph6
2012.09.06. 15:02
És emberek ezért kapják a fizetésüket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. blackconve...
2012.09.06. 15:42
@Seraph6:
Keményebben megdolgoztak érte iskolás éveik alatt mint más egész életében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Edviiin89
2012.09.06. 16:55
alfoldi, de az idő nem halad visszafelé inkább a B-mezon átalakulásának iránya az ami más sebességgel történik.

hellego, a gravitációs idődilatáció az más, mint az entrópia által érzékelt idő irány. Vagyis, minden a rend felől a rendetlenség irányába halad, mert jóval nagyobb rá a valószínűség, mintha ugyan abba a rendezte állapotba kerülne vissza. Ha ugyan abba a rendezett állapotba térnének vissza a dolgok, akkor nem érzékelnénk idő irányt. És a cikk arról szól, hogy egy részecske önmagában nem képes rendezetlenebbé válni, vagyis mindig ugyan olyan rendezettnek tűnik és nem érzékelni rajta az idő irányát. Merre folyik az idő? Na, erre a kérdésre próbálnak válaszolni a B-mezon átalakulás irányának sebesség változásában, amit kiveséz a cikk is csak még bizonyításra vár.

Hallottam már az entrópiáról, de egy részecskére levezetve még nem, érdekes volt a cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mThom
2012.09.06. 18:42
4chan-en: CP = Children Porn
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyerek01
2012.09.06. 20:42
Képeknél valamilyen forrásrendszert ki lehetne építeni? Mert én örülnék neki ha valamilyen formában azért jeleznétek hogy honnan van, vagy ilyesmi. (Konkrétan a Dali festmény amiről ez eszembe jutott)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2012.09.06. 22:45
Ki van építve, google. Ezer találat, akár tízszer ekkora felbontásban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.09.12. 11:12
Te, most komolyan buta vagy? Nem mindenki tudja hogy ez Dali kép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!