iPon Hírek

Messze van még a bábeli könyvtár

Dátum | 2009. 09. 28.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A jövő hónapra halasztották azt a bírósági tárgyalást, amely a Google és a szerzők illetve a kiadók közti jogi kérdések megoldásáról hivatott dönteni. Ezzel a múlt évben a kiadói babérokra törő internetes óriáscég és a könyvipar képviselői között létrejött 125 millió dolláros előzetes megegyezés alól valójában kihúzták a talajt - adta hírül a BBC News.

A Kalifornia székhelyű Google tavaly vállalta: 125 millió dollárt fizet válaszul az állítólagos szerzői jogok megsértése miatti kritikákra - amennyiben a precedens értékű megállapodást a bíróság is jóváhagyja, az internetes társaság előtt megnyílik az út egy digitális világkönyvtár látrehozására. A megállapodás feltétele volna, hogy a Google létrehozzon egy úgynevezett szerzői jogok regisztrációt, amely azonosítaná és kárpótolná azokat a tulajdonosokat, akiknek a könyveit a z adatbázisban hozzáférhetővé teszik - cikkezett korábban a Bloomberg.

A regisztrációval lehetővé válna a Google számára, hogy digitális "utánnyomásban" terjessze és forgalmazza a már csak antikváriumban fellelhető, de szerzői joggal védett könyveket. Sokak szerint ugyanakkor ezzel a Google túlságosan megerősödne a könyvpiacon.

Az amerikai könyvkiadók egyesülete (American Association of Publishers and the Author Guild) korábban felkérte a bíróságot, hogy halassza el a végső bírói döntést. A washingtoni Igazságügyi Minisztérium szintén úgy vélekedett, hogy a megállapodás jelenlegi formájában nem mehet át. Szerintük azt újra át kellene dolgozni, mivel nincs összhangban a szerzői jogi és a trösztellenes jogokkal.

Az ügy régóta húzódik: a szerzők még 2001-ben a könyvkiadókkal karöltve arról panaszkodtak, hogy a Google a szerzői jogok megsértésével kereső rendszerében hozzáférhetővé tette a nagyobb egyetemek könyvtáraiban fellelhető könyvek elektronikus másolatait anélkül, hogy arra minden esetben engedélyt kapott volna a jogok tulajdonosaitól. A Google ugyanakkor azt állította, hogy gyakorlata megfelelnek a törvényi előírásoknak, hiszen a keresőmotorjuk csak egy rövid töredéket mutat azoknak a könyveknek szövegéből, amelyre nem volt engedélyük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. pjszilard
2009.09.28. 15:05
VISSZA A HIRHEZ

A babeli az torony.
A konyvtar az Alexandriaban volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. isx
2009.09.28. 15:42
Ha érdekel valakit, én támogatom, hogy a már "nem éri meg kiadni" kategóriába eső könyvek bekerüljenek egy nagy közös adatbázisba, ami ráadásul kershető is. Ez hasznos.
A lopirájtosok pedig menjenek el dolgozni.
Ja és nem támogatom a sok-sok-sok külön boltot az egyhez képest, mert elvész az egy helyen való keresés lehetősége.
Persze egy vagy akár rengeteg ember igénye semmit nem jelent azoknak, akik pénzt remélnek bármiből is.
A "vállalatok" nagyon ügyesek ebben.

A bábeli könyvtár képzavar, de jópofa. Hűen tükrözi a zűrzavart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bxkleg
2009.09.28. 16:40
Ez a kopirájtos téma meg a szellemi termék tulajdonlás stb a 21. század egyik nagy jogi kihívása. A jobb demokráciákban (nem ilyen hulladékban mint a mienk) a magántulajdon az egész rendszer egyik legfontosabb alapköve, ha nem a legfontosabb. Ezért oznak ennyit ezekkel a bíróságok. Persze a kiadók, jogtulajok, stb már a pénzt is védik.
Én kettő közötti aranyutat látnám szívesen, valami ésszerű megoldásként. Azok a a könyvek amiknek a szerzője meghalt, sztem simán mehetnének szinte azonnal "köztulajdonba", bekerülhetnének egy(vagy akár több) adatbázisba ahonnan mindenki elérhetné őket szigorúan ingyenesen non-profit keretek között lehetne ilyen adatbázisokat létrehozni (mármint a letöltésekért pénzt nem lenne szabad kérni). , persze egyéb felhasználás (pl megfilmesítés,újra kiadás, mittom én amit haszonért csinálnak) maradjon tiltott és szigorúan az "örökösök" rendelkezhessenek ezzel kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!