iPon Hírek

Mesterséges forgószelekkel termelnének energiát

Dátum | 2013. 08. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A természetes körülmények között keletkező tornádókat véve alapul, a kanadai AVEtec Energy Corp. villamosmérnöke, Louis Michaud egy újfajta, környezetbarát energiaforrást tervezett meg, amely a különféle erőművek veszteséghőjét alakítaná felhasználható energiává. Az Atmospheric Vortex Engine (AVE, légköri örvénymotor) működtetéséhez a hővel vizet melegítennéek, és azt csövek segítségével üreges, nyitott tetejű tornyok felé irányítanák. A meleg vízzel teli csövekkel aztán levegőt melegítenének fel, amelyet meghatározott szögben engednének be a tornyokba. Ahogy a meleg levegő a hideggel keveredik, körkörös áramlás keletkezik, amelynek hatására a toronyban és afölött egy kontrollált forgószél jön létre. Az örvénylő légtömeg alacsony nyomású centrális része aztán még több levegőt szippant be a toronyba, megforgatva az annak alján elhelyezett turbinákat, amelyek egy szélkerekeknél is használatos generátort hajtanának meg – meglepően nagy intenzitással, mondja Michaud.

A tervező már egy kisméretű, de működő prototípuson (képünkön) is demonstrálta módszere hatékonyságát. A teljes méretű tornyok Michaud elképzelése szerint nagyjából 90 méter szélesek, illetve 45 méter magasak lennének, és 14 kilométer magas tornádókat tudnának létrehozni. Egy ilyen örvénymotor egy átlagos, 500 megawattos földgáz- vagy szénerőműre kapcsolva 200 megawattot adhatna hozzá az összteljesítményhez, pusztán a veszteséghő felhasználása révén. Michaud számításai szerint a „tornádóenergia” még olcsóbb is, mint a szénből nyert energia, mivel egy kWh 3 centért előállítható, szemben ez utóbbi 4−5 centes árával. Az örvénymotorok nem bocsátanak üvegházhatású gázokat a levegőbe, és működtetésükhöz mindössze a környezetben találhatónál melegebb levegőre van szükség, amelyet akár napelemek vagy más módszerek, például meleg óceánvíz révén is lehetne biztosítani. „Ha a meleg tengervíz elég energiát tartalmaz ahhoz, hogy hurrikánokat kreáljon, akkor az örvénymotorok meghajtására is alkalmas lehet” – mondja Michaud.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Meteorhead
2013.08.14. 15:28
+1

Bár azért 14Km magas tornádó jól odavágna a madaraknak meg a repülőknek. Ezen a részén még egy picit finomítanék a tervnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hEngi
2013.08.14. 15:48
Nem hiszem hogy nagyon zavarná őket ha nem valami költőhelyre vagy vonulási útvonalra kerül akkor nagy baj nem lehet. De azért egy 14 kmes tornádó okozhat komolyabb gondot is, bár ha a meleg levegőt mi kezeljük lehet kordában lehet tartani Tudja fene. Egy Asylumos világvégés filmbe simán beleférne az elszabadult tornádók kiirtják az emberiséget story.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. NimKorko
2013.08.14. 15:54
Egy 14km magas tornádónak azért több száz méteres körzetben van ereje, tehát érdekes klímaváltozásokat okozna az adott területeken, nem mellesleg eléggé beleszólna az ottani természetvilágba is, ahová ezt leraknák.
Kicsit szerintem elszállt a csóka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Synitka
2013.08.14. 16:47
Igen ez a 14 km-es tornádó kissé hátborzongató. Főleg ha ebből többet akarnának. Elég aljas látvány lenne egy 5-10 toronyból álló létesítmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Balucsek
2013.08.14. 18:11
Hát igen azért egy szélcsatornás kísérlet érdekelne mi történik ha egy nagyobb légáramlat érkezik esetleg egy hideg/meleg front éri el a környéket akkor hogy reagál a tornádó. Mert ha bármely ilyen légköri változás képes kimozdítani az egyensúlyából hát nem hiszem hogy rajongani fognak érte a hőerőművek hogy közvetlen felettük pörög egy akkora széltölcsér ami hónapokra tönkre vághatja az erőművet... És akkor a környezetvédőkről még szó se volt akik szerint a hagyományos szélerőmű túl zajos és zavarja a madarakat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. srobi
2013.08.14. 19:11
Szerintem igenis megvalósítható ötlet........ messze messze tőlem
Plusz hasznot hozhat az is ha engednek "színvonalas" katasztrófafilmeket a környéken forgatni. Multitornádó, tornádórajzás és hasonló finomságok.

Komolyra fordítva, ha tudják kezelni miért ne? Ha tudják, hogy mennyi idő alatt lehet "leállítani" el tudják kerülni a katasztrófákat. Kérdés, hogy mennyire centizik ki az időt mert minél többet áll a gép annál kevesebb a haszon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szedlakist...
2013.08.15. 07:25
egy szél erőmű 1MW és környéke az átlag, most minek rögtön 200MW ebből a tornádóból 14 km-es tölcsérrel?
miért nem elég több 5MW-os?
és a 14km-t is kétségbe vonnám (2X magasabb mint a Mount Everest?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Inquisitor
2013.08.15. 14:47
14km nekem is soknak tűnik. A 200MW azért került elő rögtön, mert ugye itt veszteséghőről van szó, tehát, ha 5MW-ra fókuszálnak, akkor megint csak pazarolják a hőt. Egy ilyen kisebb egység létrehozása feltehetőleg olcsóbb persze, de nyilván nem annyival, hogy megérje gondolkodni rajt. Viszont egy "éles" próbaüzemet természetesen szerintem sem maxon kellene kezdeni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balucsek
2013.08.15. 18:36
A 14 km nem sok illetve nem túlzás pont egy átlagosnak mondható tornádó, de persze gondolom ezt nem úgy kell érteni, hogy még 14km-en is 2-300 km/h-ával pörgeti a felkapott tehenet hanem egy szép méretes pár km sugarú körben megy a szél áramlása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan
2013.08.15. 19:18
Igen a forgoszéálben van erö mármint a termesztésben..Persze ha itthon mondja ezt valaki mint mondjuk Egely György úr akkor az ego kutyák leugatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 szedl...
2013.08.16. 09:50
Mert energia kell ahhoz, hogy energiát hozz létre. Ha 5-10MW energia szükséges a tölcsér előállításához, akkor egy 5MW-ot termelő tölcsér igen csak veszteséges lenne. (már, ha önmagában telepítik - valszeg egy hőerőmű mellett elég lenne egy 7km-es is, vagy akár kisebb, csak valszeg nem egyenesarányosan csökken a teljesítmény - persze, ha veszteséghővel hajtják, ami szinte semmibe nem kerül nekik, akkor 10-20MW extra is jó arány... 50MW esetén már 10% többlet a "semmiből" )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!