iPon Hírek

Mesterséges intelligencia: nem sokon múlott

Dátum | 2008. 10. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A tegnapi nap folyamán egy bizonyos Elbot névre hallgató számítógép már majdnem megütötte azt a szintet, ahol a Turing-teszt szabályai szerint már ténylegesen "öntudatra ébredt" mesterséges intelligenciának lehet tekinteni.

Ehhez ugyanis arra lett volna szükség, hogy a gép 30%-os sikerességi rátával győzze meg a beszélgetőpartnereit arról, hogy ő valójában ember - ehhez képest Elbot 25%-ot ért el. Ez tehát már egy igen figyelemreméltó eredmény, de még "nem az igazi".

Nem véletlenül hasonlította az eredményt Kevin Warvick, a teszt-rendezvény szervezője az eseményt az 1997-es nagy sakkcsatához, amikor is az IBM Deep Blue-ja legyőzte Kasparovot. Mint mondta, "most először került két gép is igen közel ahhoz, hogy megfeleljen a Turing-teszten".

Azonban még ennél is lenyűgözőbb volt az a tény, hogy a gépek minden eddiginél jobb kommunikációs képességeket mutattak (e téren már 80-90%-os értékeket értek el); annak ellenére is tehát, hogy az idő nagy részében a tesztelők tudták ugyan, hogy géppel állnak szemben, azoknak a csiszolt beszédkészsége előtt mégis kalapot emeltek.

Warvick szerint mindent egybevetve elmondható, hogy nagyon közel van már az a nap, amikor a gépek valóban olyan szintű kommunikációs készségekre tesznek szert, hogy minden további nélkül elbeszélgethetünk velük - ez pedig nagy áttörést jelenthet a gépek iránti kapcsolatunk, és a robotok fejlesztése terén is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. hartmy
2008.10.13. 15:52
Én már csak azt várom, mikor dugja az orrom alá egy kopasz néger a piros meg a kék kapszulát...

Lehet hogy baromság egyébként a turing-teszt, de végül is valahol ki kell mondani hogy mi nevezhetünk öntudatra ébredésnek. Gyanítom itt és most az a lényeg hogy ez a gép képes magasabb szintű kommunikációra mint az eddigiek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2008.10.13. 17:28
sanya911201: megelőztél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2008.10.13. 22:36
mihaly.hermann: Tehát összegezzük:

-annyira okos lesz, hogy el tudja dönteni minden helyzetben, időben, hogy mit kell tennie
-annyira hülye lesz, hogy mindent megcsinál az emberek helyett? :mellow:

Ha egy ilyet meglátok majd élőben, öregkoromban.. biztos belerúgok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gixermixer
2008.10.28. 22:27
sziasztok!

nem tudom, hogy jó helyre írok-e, nekem meseterséges intelligencia programozássl kapcsolatos kérdésem lenne. van egy programom (java) ami csak félig működik, mert a heurisztikája nem jó. tud valaki nekem ebben segíteni? (ha igen, akkor jönnek a részletek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.10.29. 21:36
uh, nem hiszem, h ez ide tartozna. esetleg írj Az egyéb programokért fórumba vagy küld el pm-be némi magyarázattal. kicsit (de csak kicsit!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!