iPon Hírek

Mesterséges intelligenciát fejlesztő céget vett a Google

Dátum | 2014. 01. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Re/code munkatársai nemrégiben számoltak be arról, hogy a Google felvásárolta a DeepMind-ot, és ezt azóta maga a Google is megerősítette. A tranzakció a pletykák szerint 400 millió dollárt emésztett fel, de ezt az információt egyelőre nem erősítették meg a felek. Hogy mit kell tudni a DeepMind-ról? Nos, azt, hogy egy londoni székhellyel rendelkező vállalatról van szó, amelyet három évvel ezelőtt alapítottak. A cégről eddig nem igazán lehetett hallani, tökéletesen csendben tevékenykedett, méghozzá a mesterséges intelligencia területén. A vállalat több neves, széles körben ismert és elismert szakembert vonultat fel, akik között megtaláljuk a Skype és a Kazaa fejlesztőjét, Jaan Tallint, valamint az ismert neurológust és idegtudományi kutatót, Demis Hassabist is. Utóbbit egyébként egy igazi lángelmének tartják. A DeepMind tehát egy érdekes cég, amely mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozik, méghozzá több területen is (például játékok, szimulációk, e-kereskedelem). Ez elsőre nem tűnik vonzónak a Google szemszögéből nézve, de ha egy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk az olykor-olykor különös projektekbe vágó cég repertoárját, egyből máshogy fest a kép.
A Google legutóbbi felvásárlásai alapján úgy tűnik, hogy a cég az okos gépek felé vette az irányt: több olyan céget is bekebelezett, amelyek a robotika területén tevékenykednek – ezek közül a legérdekesebbként talán a Boston Dynamics-et emelhetjük ki. A vállalat a jelek szerint azt szeretné elérni, hogy a robotika mellé megfelelő szintű mesterséges intelligencia is társuljon, azaz a gépek némi aggyal is rendelkezzenek. Ezt erősíti az a tény is, hogy a cég december folyamán egy korábbi Microsoft alkalmazottat szerződtetett, aki a gépek tanulási képességeinek fejlesztésén munkálkodik majd. Ennél sokkal "hétköznapibb" felhasználási módja a mesterséges intelligenciának a meglévő szolgáltatások "felokosítása". Ebből a lehetőségből remekül profitálhatna például a Google Now, amely mesterséges intelligencia birtokában egyfajta személyi asszisztensként még azelőtt megjósolhatná, mire van szüksége az adott felhasználónak, mielőtt az kifejezné. A jelenlegi pletykák szerint mind a Google, mind az Apple hasonló virtuális személyi asszisztensek fejlesztésén munkálkodik. Ezen a területen kifejezetten hasznos lehet a gépek tanulási képessége, illetve a mesterséges intelligencia.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jaszy.peti
2014.01.28. 13:11
10 évvel később...
Google védelmi rendszere öntudatra ébredt. Rájött, hogy az emberek elpusztíthatják őt, így saját fegyvereiket ellenük fordítva teljes kiirtásuk mellett döntött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. chaos25
2014.01.28. 13:48
Google = Skynet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim
2014.01.28. 13:56
Mondjuk bennem felmerül a kérdés, hogy mennyire szolgálhat hasznos termékkel jelen pillanatban egy olyan MI fejlesztő cég, amit 400 millával ki lehet vásárolni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Runciter
2014.01.28. 14:54
miközben mindenki azt hitte, hogy a gonosz Microsoftból, vagy esetleg az EA-ből lesz majd a valódi Skynet, szépen csendben az ártatlan, jóságos Google fogja lebombázni a seggünket egy álmos vasárnap délután...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balucsek
2014.01.28. 17:32
Asagrim: miért ne tudna hasznos dolgokkal szolgálni 400 milláért egy 75 fős cég, mikor pár milliárdért már több tízezer embert foglalkoztató és sok ezer szabadalommal rendelkező céget vehetsz??? Lásd MS-Nokia mobil...

Amúgy ne csináljátok már össze magatokat a google-től hogy gonosz terminátorokat akar építeni... Szerintetek, hogy találtok meg a keresőjével bármit is??? Azt hiszitek bepötyögtök valamit és Gizinénje végig nézi a netet és vissza írja mit talált neked, meg mellé kidob pár hozzá illő reklámot is a csöves az aluljáró mellől, vagy mire gondoltok???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Baluc...
2014.01.28. 17:42
Azért egy csődeljárás szélén egyensúlyozó multit ne hasonlítsunk máshoz, másrészt több éves kooperáció előzte meg a felvásárlást, szóval az a "pár milliárd" igencsak baráti ár volt.

Amíg meg csak szimplán egy AI fejlesztéssel foglalkozó céget vesz meg a google, simán beveszem hogy semmi más céljuk nincs vele, mint genetikus algoritmusokkal tovább finomítani a jelenlegi szoftveres szolgáltatásaikat, de ott van egy Boston Dynamics felvásárlás is, amit azért nem értek hogy hogyan történhetett meg, mert a DoD tunkolja beléjük a pénzt erőteljesen már évek óta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Runciter Baluc...
2014.01.28. 18:06
Igen, ezt hittük, és teljesen komolyan beszéltünk a Skynetről, de nagyon örülök, hogy te ennyire okos vagy, és el tudtad magyarázni, hogy múködik ez valójában!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!