iPon Hírek

Mesterséges izom szén nanocsövekből

Dátum | 2012. 11. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amerikai kutatók olyan fonalszerű mesterséges izomrostokat hoztak létre, melyek egyszerre flexibilisek és rendkívül erősek is. 25 ezredmásodperc alatt képesek összehúzódni és 85-ször olyan erősek, mint egy hasonló méretű emberi izomdarab lenne. Az újfajta szövet paraffin viasszal töltött szén nanocsövekből áll. A viasz hő vagy elektromosság hatására lágyulni kezd, és összehúzódásra kényszeríti a nanocsöveket. A mesterséges izom segítségével különféle intelligens anyagok, érzékelők, robotok vagy éppen orvosi implantátumok láthatók el energiával.

Mesterséges izmot gyártani nem egyszerű vállalkozás, hiszen egyszerre kell hatékony, gyors, erős és kellően hajlékony anyagot létrehozni. Ugyanakkor jelentős igény van az ilyen fejlesztésekre mind a robotikában, mind pedig az intelligens szenzorok piacán, hiszen egy jól működő mesterséges izom révén nagyon kis energiákat lehet mozgássá átalakítani. A szakértők a flexibilitás megoldása érdekében a kémiailag rendkívül stabil karbon nanocsövekhez fordultak. Korábban is készültek már ebből az alapanyagból mesterséges izmok, ezek azonban elektrokémiai alapokon működtek: elektrolitba merítették az izmot, és az oldaton keresztül érkező jel hatására húzódtak össze a rostok.


Egy ilyen összeállításhoz azonban elektrolit, elektródák és egy megfelelő tárolóedény szükséges, vagyis az egész rendszer messze nagyobb méretű, mint maga az izom, magyarázza Ray Baughman, a Texasi Egyetem anyagkutatója. Egy ilyen megoldás bizonyos feladatokra egyáltalán nem alkalmas, valamint időről időre cserélni kell az elektrolit oldatot, illetve a tároló is folyamatos karbantartartást igényel.

Baughman kutatócsoportja azonban rájött, hogy ha szén nanocsövekbe töltenek egy, az összehúzódást vezérelni képes anyagot, mindenféle külső hozzávaló nélkül is megoldható a feladat. A nanoszálakat viaszba áztatták, majd fonallá sodorták ezeket. A hő hatására kitáguló viasz összességében rövidíti az így létrehozott mesterséges izomrostot, mégpedig a tágulástól, vagyis az aktuális hőmérséklettől függő mértékben. Az izomrostok működéséhez szükséges energiát külső áramforrásból, vagy egyszerűen a környezetből származó hőből is lehet fedezni. A rostok saját súlyuk százezerszeresét is képesek megmozdítani, vagyis sokkal erősebbek, mint az emberi izomszövet.

A mesterséges rostokban rejlők lehetőségek gyakorlatilag határtalanok, mondja Baughman, hiszen tetszőleges felépítésű és méretű izmok fonhatók, sodorhatók vagy horgolhatók belőlük.  (A mellékelt videón például egy alprócska katapultot működtet a mesterséges izomrostokból sodort fonaldarab.) Jelenleg a rostok még magas hőmérsékleten üzemelnek a leghatékonyabban, de a kutatók folyamatosan kísérleteznek másfajta anyagokkal is, amelyek révén remélhetőleg kiterjeszthetik az optimális működés határait.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. krisztian9...
2012.11.16. 14:00
Nemsoká lesz nano suit és mehet élesbe a crysis :x
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. VAjZY
2012.11.16. 14:24
Eljött a terminátorok kora.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2012.11.16. 15:03
krisztian922, VAjZY: Helytelen a film/játék referenciátok, de kísérteties, mivel a Deus Ex-ben tényleg nanocsövekből és azokat kitöltő amorf anyagból álltak a műizmok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Taranisz
2012.11.16. 15:26
Ha ezt a plusz dolgot, a nagy hőre való ráutaltságot letudják dolgozni akkor eljön a humánrobotika korszaka.
Isten megteremtette önmaga képére Ádámot, Ádám megteremtette önmaga képére Nexust.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. myckie2
2012.11.16. 15:35
krisztian922 pont ezt akartam írni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kray
2012.11.16. 16:03
És Nexus elpusztítá a világit, mivel nem fogad el semmilyen istent
Igen ezt a forgatókönyvet már ismerjük

Amúgy inkább DeusEx, mint a másik két felsorolt tartalom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. krisztian9...
2012.11.16. 16:25
Jó hát besegített a crysis-os beszólásomba, hogy van egy olyan hír is most
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek
2012.11.16. 18:52
Ohh, ez nagyon királyság. Már mióta várok erre a hírre! Ez hiányzott kb a mesterséges protézisekhez, de nagyon. Teljesen át fogja írni a robotikát és a bionikát is, mint új iparágat. Amúgy most érdemes biotechnológiai egyetemi szakokra járni, és tanulni, mert egy teljesen új iparág épül ki a bionikus eszközökre. Legyen az orvostechnológia, implantátumok, protézisek, infobionika stb...

USA-ban eszméletlenül nő az iparági befektetések mérete, és kb olyan forradalom zajlik le, mint nemrégen az informatikában.

Pl Budapesten is a Corvin negyednél épül egy olyan infópark, ami a Petőfi hídfőnél van, csak bionikai központ lesz.

Szóval lesznek itt szép dolgok, a lehetőségek határtalanok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.11.16. 20:17
Igazad van, de nem ez a lényeg, hanem maga a poén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.11.17. 16:43
Szép és jó, de jobban belegondolva úgyis először a demokrácia terjesztőjeként fog vele találkozni a világ, a tankok és a repülők mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!