iPon Hírek

Mesterséges sejtmembrán

Dátum | 2012. 01. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Harvard és a Kaliforniai Egyetem kutatói mesterséges sejtmembránt hoztak létre. A membrán képes „tárolni”, illetve elősegíteni az élethez szükséges reakciófolyamatokat. Eredményükről részletesen a Journal of the American Chemical Society lapjain számolnak be. Két évvel ezelőtt Craig Venter biológus bejelentette, hogy kollégáival létrehozták az első mesterséges sejtet. Ennek azonban „csak” az örökítőanyaga volt szintetikus, és ezt helyezték egy természetes körülmények kifejlődött baktériumba.

„Egyik hosszú távú és igen ambiciózus célunk, hogy létrehozzunk egy teljes egészében mesterséges sejtet, egy olyan szintetikus élő organizmust, amelyet kizárólag olyan élettelen molekulákból építettünk fel, amelyek előzőleg soha nem voltak kapcsolatban semmi élővel” ‒ mondta el Neal Devaraj professzor. „Annál is inkább, hiszen mindez minden valószínűség szerint már megtörtént a múltban, egyébként nem lenne élet.”


A membránt alkotó foszfatid-molekulákat két lipidláncból állították össze réz-ion katalizátor jelenlétében egy teljes mértékben mesterséges reakcióban, amelynek nincsen természetes körülmények között bekövetkező megfelelője. (Természetes esetben komplex enzimek vezérlik a membránalkotó molekulákat létrehozó kémiai folyamatokat.) Olaj és detergens híg emulziójához réz-ionokat adtak. Ennek hatására vezikulák és csövecskék kezdetek kialakulni az olajcseppek határán, és 24 óra elteltével az olaj teljesen eltűnt, mivel „elfogyasztották” az önmagukat szervező membránok. A kísérletben a legnagyobb meglepetést talán a folyamat egyszerűsége jelentette. A mesterséges sejthez a „boríték” tehát megvan, külön már készült mesterséges DNS-t is ‒ innentől tényleg csak egy lépésnyire van a mesterséges élet.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. kollar92
2012.01.27. 11:31
Ebből mi lesz...
-Valami új biológiai fegyver???
-esetleg valamiféle tisztább energiát tudunk nyerni mint amit az új mars járókba akarnak tenni (baktériumok anyagcserefolyamatán alapuló energiaforrás)
-avagy más bolygókra életet tudunk csempészni esetleg lakhatóvá tenni?
-istent játszani?
-gyógyászatba?
(és a legvalószínűbb az első szerintem bármit feltalálunk... hogyan lehet belőle fegyvert csinálni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sensejke kolla...
2012.01.27. 12:03
Leginkább a gyógyászatban hasznos. Mert ha tegyük fel bármilyen sejtet elő tudnak állítani akkor akár bőrt, rostokat vagy szerveket ami azért valljuk meg nem kis dolog lenne. Persze nem azt mondom nem lenne hátulütője mint a biológiai fegyverek létrehozása, de Istent játszani túlzás lenne kijelenteni. Nem értünk a DNS-hez annyit mint sokan hiszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. benczeb90
2012.01.27. 13:46
mivel oxigén jelenlétében a Cu(I) ionok Cu(II) ionokká oxidálódnak, egyértelmű, hogy redukáló atmoszféra jelenléte mellett alakult ki az élet. naná, mert az élet hozta létre az oxidáló légkört. szóval ez a kísérlet beleillik ebbe a történetbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2012.01.27. 15:13
Hová tűnt pjszilard!? HOVÁ TŰNT PJSZILARD!?

@kollar92
Szerintem az egésztől annyit várhatunk el, hogy jobban megértsük az élet keletkezését. Minden egyébre sokkal egyszerűbb a már meglévő baktériumokat módosítani.

Én azt várom amikor egy kísérletben szimulált természetes környezetben történik meg az RNS/DNS és sejthártya szintézis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.01.27. 19:13
Na a végén még lesz Nanosuit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!