iPon Hírek

Mesterséges vérlemezkék

Dátum | 2012. 05. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Kaliforniai Egyetem, a Scripps Kutatóintézet és a Sanford-Burnham Intézet kutatói szintetikus vérlemezkéket hoztak létre. Eredményeikről részletesen az Advanced Materials oldalain számolnak be. A vérlemezkék létfontosságú szerepet töltenek be az alvadási folyamatokban és a sebgyógyulásban. A 2‒4 mikrométer átmérőjű, hajlékony korongocskákat különleges fizikai és biokémiai tulajdonságaik teszik alkalmassá feladatuk elvégzésére.

Nishit Doshi, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vérlemezkék szintetikus változatainak megalkotása során a mechanikai jellegzetességek lemásolása bizonyult a legnehezebb feladatnak. A méret, a forma és a felszíni funkciók reprodukálására polimer részecskék tűntek a legalkalmasabbnak, ezek azonban ilyen kis méretben sokkal merevebbnek bizonyulnak, mint a természetes vérlemezkék.

A hajlékonyság megőrzése érdekében a kutatók először létrehoztak egy polimer magot, amelyre fehérjéket és polielektrolitokat rétegeltek stabil szerkezeti formát hozva létre, a folyamat végén pedig a magot feloldották, így az eltűnt a konstrukció belsejéből. Az ilyen módon létrehozott, kellő hajlékonysággal bíró lemezkét az utolsó lépésben olyan fehérjékkel vonták be, amelyek a természetes vérlemezkék felületén is megtalálhatók.


A szintetikus vérlemezkék nemcsak természetes eredetijük feladatait lesznek képesek ellátni, hanem különféle anyagok szállítására is alkalmasak. Általuk kontrasztanyagok vagy éppen alvadásgátlók juttathatók a vérzések helyszínére, és így azonosíthatóvá válnak a sérülések, valamint megakadályozható lesz a problémát okozó vérrögök kialakulása.

Az elmúlt évszázadban az orvostudomány számos kísérletet tett a vérlemezkék funkcióinak mesterséges pótlására. Bár széles körben alkalmaznak külső donoroktól származó alvadási faktorokat és vérlemezkéket a vérzéscsillapításban, ezeknél mindig is problémát jelentett az immunrendszer válaszreakciója, valamint a trombózis magas bekövetkezési valószínűsége.

A biomimetikus módszerekkel készült mesterséges vérlemezkék egyesítik magukban természetes társaik legfontosabb kedvező tulajdonságait, így jelentős segítséget nyújthatnak a véralvadási problémákkal küszködőknek, illetve új fejezetet nyithatnak a baleseti és műtéti vérzéscsillapításban is.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. crowly
2012.05.31. 17:33
Két kérdésem van.
A valódi sejtek valahogy tudják mi a dolguk. Ezek is odamennek a sérüléshez és becsinálják? Aztán ha becsinálták az olyan mint egy igazi seb vagy csak valami ideiglenes megoldás, hogy ne vérezzen el a páciens?

Hogyan tudnak ebből legyártani pár milliót/milliárdot? Gondolom nem akkor lesz haszna ha valakit elvágott egy papír széle az irodában, hanem komoly sérüléseknél. Ott meg aztán nem kis tételről van szó. Csak akkor van értelme ha óriási mennyiségben képesek gyártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sensejke crowl...
2012.05.31. 18:46
A sérülésnél bizonyos alvadási faktorok, akut fázis faktorok jelennek meg a szervezetben és gondolom a fehérjék amiket rákötöttek receptorok amik ha elhaladnak aktiválódnak a seb mellett bekötődnek és gondolom így alkotják a primer hemosztatikus dugót később var.
Egy ilyen készítmény gondolom olyan lesz mint amikor leveszik a véred egy vérévételi zsákba valami olyan készítmény, mert szoktak csinálni transzfúziónál is trombocita készítményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensejke sense...
2012.05.31. 19:08
Fogalmazni azt tudok. 3*készítmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. laczko.gab...
2012.05.31. 21:19
Réka büszke lenne most sensejkére :-)Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sensejke laczk...
2012.05.31. 22:29
Ahhoz képest 2-es lett a szigó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!