iPon Hírek

Metálbandák és gázrészecskék

Dátum | 2013. 02. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tudósok többsége számára a heavy metal kifejezésről rögtön a periódusos rendszer alsóbb soraiban található nehézfémek ugranak be, a Cornell Egyetem két doktorandusza, Jesse Silverberg és Matt Bierbaum azonban ehelyett a zenei stílusra asszociál. Kutatásuk középpontjában az agresszív zenék és az ezekhez szorosan kapcsolódó, lökdösődő, ugráló táncolási módozatok állnak. A tömegek különféle bulikon, koncerteken való viselkedésének tanulmányozása révén szeretnék ugyanis megérteni, hogyan reagálnak az emberek a szélsőséges szituációkra, például zavargások vagy katasztrófák nyomán kitörő pánikhelyzetekben. Az elmúlt két év során a szakértők metálkoncertek közönségét tanulmányozták. Arra voltak kíváncsiak, hogy a mifelénk pogózásnak, angol nyelvterületen mosholásnak (moshing, slamdance) nevezett, látszólag kaotikus, tömeges mozgásforma milyen modellek segítségével írható le. A punkmozgalom diszkóellenes táncaként megszülető stílusnak mára rengeteg irányzata alakult ki, jelen kutatás szempontjából azonban lényegileg arról van szó, hogy résztvevők nagy tömege ugrál a zenére, és közben kisebb-nagyobb gyakorisággal egymásnak is ütköznek.

Silverberg és Bierbaum szerint a pogózó tömeg viselkedése leginkább a gázokra alkalmazott modellek segítségével írható le: a résztvevők úgy állnak össze szorosabb csoportokba, ütköznek egymással és rebbennek szét, mintha gázrészecskék lennének. A szakértők által készített szimulációs program itt ki is próbálható. „Arra voltunk kíváncsiak, hogyan viselkedik a tömeg embere felfokozott állapotban, de nem lett volna túl etikus csak azért kirobbantani valamiféle utcai zavargást, hogy kedvünkre kutathassunk” – mondja Silverberg. A koncertek közönsége azonban remek terepe lehetett a vizsgálódásnak, hiszen ebben az esetben is felfokozott érzelmekről van szó, és az élmény hatására egyfajta kollektív mozgás alakul ki, amely azonban (többnyire legalábbis) nem eredményez súlyos sérüléseket. A tömegek kollektív viselkedésének jobb megértése és modellezése sok előnnyel járhat. Segítségével például úgy lehet berendezni a különféle rendezvények helyszíneit, hogy egy esetleges kiürítés esetén minél kevesebben sérüljenek meg, így biztonságosabb stadionok, mozik vagy fesztiválhelyszínek építhetők, mondja Silverberg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Terror
2013.02.20. 21:13
Voá, a szimulátor nagyon brutál! Élvezet nézni, ahogy feltekerem a zajt 50-re, és a keménymag szétcsapja a szájtátó nyápicokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2013.02.20. 22:30
"Segítségével például úgy lehet berendezni a különféle rendezvények helyszíneit, hogy egy esetleges kiürítés esetén minél kevesebben sérüljenek meg, így biztonságosabb stadionok, mozik vagy fesztiválhelyszínek építhetők, mondja Silverberg."
Nem úgy volt, hogy már az ókori Colosseum is kiüríthető lenne elméletben kevesebb, mint 20 perc alatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!