iPon Hírek

Metánoázis a Titán trópusain

Dátum | 2012. 06. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Jelenlegi ismereteink szerint a Naprendszerben mindössze három égitest felszínén találhatók tavak, azaz huzamosabb ideig folyékony halmazállapotban lévő anyagtömegek: a Földön, a Jupiter Io nevű kísérőjén (olvadt kéntavak) és a Szaturnusz Titán nevű holdján. A Titán esetében ez a folyadék metán, amely a földi óceánoknál sekélyebb és kisebb tavakat alkot a sarki régiókban. Jelentős mennyiségű metán található a hold sűrű légkörében is, így gyaníthatóan a földi vízhez hasonlóan a metán is körforgást végez. Az egyenlítői régiók a Titánon homokdűnékkel tarkított, csapadékmentes területek, melyek szárazabbak bolygónk legszárazabb sivatagánál is, legalábbis eddig ezt hittük.

A Cassini űrszonda 2004‒2008 között készült felvételeinek elemzése közben Caitlin A. Griffith és kollégái öt lehetséges „trópusi” tavat azonosítottak a hold felszínén. A Titán felszínének feltérképezése a vastag és sűrű légkör miatt nagy nehézségekbe ütközik. A légkör a legtöbb hullámhosszal szemben átjárhatatlannak bizonyul, szemben a Földdel, amelynek felszíne számos különböző hullámhosszú sugárzással „letapogatható” a világűrből. A Titán felszínét az elektromágneses spektrum infravörös tartományába eső hullámok, valamint a rádióhullámok érik el. A Cassini-Huygens űrszonda elemzései alapján az átlátszatlanság hátterében a légköri metán és egyéb szénhidrogének állnak, amelyek bolygónkon a közlekedés nyomán kialakuló szmog alkotóelemei közé tartoznak.


A Cassini első radarvizsgálatai óta tudjuk, hogy az 50. szélességi kör fölött nagy felszíni folyadéktömegek találhatók a Titánon, amelyekről az biztos volt, hogy nem vízből állnak, mivel a felszín hőmérséklete átlagosan -179°C körül van. A trópusi régiók azonban az első vizsgálatok alapján teljesen száraznak tűntek, és ezt az atmoszferikus modellek is megerősítették, amelyek alapján a kialakuló metánfelhőket az uralkodó széljárás kivétel nélkül elhajtja az egyenlítő közeléből.

A Cassini infravörös érzékelői a visszavert fény intenzitásának és a beeső napfény fluxusának arányát vizsgálták három különböző hullámhosszon, amelyek bizonyítottan „átlátnak” a légkörön. Ha ez az arány magas, az erősen visszaverő felszíni felületre utal, ha a szám alacsony, akkor a beeső fény jelentős része elnyelődik. Mindhárom hullámhossz esetében ugyanazon a területen rajzolódott ki egy sötét folt a Titán felszínén, amely a beeső fény nagy részét elnyelte. Az eredmények a szimulációk alapján összecsengenek azzal, amelyek egy két méter mélységű metántó nyomán jelentkeznének, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 60 kilométer hosszú és 40 kilométer széles folt valóban egy tavat rejt. A 2 méteres mélység egyébként konzisztens a Titánon található tavak mélységével, amelyek sokkal sekélyebbek és kisebbek a Föld óceánjainál. A kutatók négy másik lehetséges tójelöltet is azonosítottak, azonban ezek alaposabb elemzésére nem volt elegendő adat. A tudósok szerint ennek az az oka, hogy nagyon sekély, alig 10 centiméter mély „pocsolyákról” lehet szó.

A mélyebb metántó a Cassini négy éves vizsgálódás során folyamatosan „látható” volt a Titán felszínén, így biztosan nem időszakos jelenségről van szó. Mivel az egyenlítői területeken nincs csapadék, valamilyen felszín alatti metánforrás táplálhatja, hasonlóan a földi sivatagok oázisaihoz. Ez a lehetőség magyarázattal szolgálna a légköri metán utánpótlásának problémájára is, mivel ez utóbbi a napfény hatására folyamatosan más szénhidrogénekké alakul, a metán mennyisége mégis állandónak tűnik a légkörben. Ha a felszín alól folyamatos utánpótlást kapna a légkör is, akkor ez megoldaná a rejtélyt.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Warpath
2012.06.19. 19:09
"Jelenlegi ismereteink szerint a Naprendszerben mindössze két égitest felszínén találhatók tavak..."

Az Io nem tartozik ebbe a kategóriába? Tudomásom szerint vannak rajta olvadt kén tavak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gyenesmart...
2012.06.19. 19:16
A marson is fedeztek már fel tavakat. A NASA szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Jools
2012.06.19. 20:09
Warpath: az Io jogos, bele is írom, köszi.
gyenesmartin: olyan a marsi tavakról, amelyek jelenleg is léteznek, nem tudok, csak jégsapkákról, forrásod van esetleg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gyenesmart...
2012.06.19. 21:03
Ezt nem értem...
Pár napja még a hivatalos NASA oldalon volt olyan, hogy találtak folyékony vizet. Meg 20-25fok átlaghőmérsékletet és valami a földi légkör 70%-át fedezték fel. De most eltűnt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Menthix
2012.06.19. 23:04
#4
Biztos fenn volt ilyesmi a NASA oldalon, ne csinálj már hülyét magadból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2012.06.19. 23:25
A holdra tudtunk elvileg eljutni (saját vélemény szerint oda sem...), ami itt van egy köpésre, erről meg meg tudják mondani hogy milyen mély stb. Gondoljunk bele ez úgy néz ki, hogy onnan megállapítják hogy a városi strand milyen mély és milyen anyag van benne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Warpath
2012.06.20. 09:13
axe:

Űrszondákról meg még nem hallottál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gyenesmart...
2012.06.20. 09:43
Menthix: Komolyan ki volt rakva az oldalukra. Még az "Enigma a Mars titkai"-ban is beszélnek róla, hogy végre kimerte mondani ezt a NASA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Jools
2012.06.20. 10:01
gyenesmartin: inkább arról hallani mostanában, hogy annak találták nyomait, hogy valaha volt felszíni vízfelület a Marson, illetve utalnak arra jelek (de ez még közel sem bizonyított), hogy nagyon pici időszakos vízfolyások előfordulhatnak.

http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/news/mro20110804.html

Augusztusban landol a Curiosity, talán azt követően már többet tudunk majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2012.06.20. 15:28
Jools:
Amúgy ha már Mars, ott kb. 0.008 atmoszféra nyomás uralkodik, az itt látható ábra alapján pedig 0.006 atmoszféra alatt már nincs olyan, hogy folyékony víz, bármennyi is a hőmérséklet:

http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/Viz.htm

Tehát 0 fok fölött nem sokkal kezdődik egy pár fokos tartomány, amin lehetne a Marson folyékony víz, 0-nál már jég, szobahőmérsékleten meg már valószínűleg elforrana a víz, de aki akarja kiszámolhatja. De eleve ritkaság a Marson a 0 fok feletti hőmérséklet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!