iPon Hírek

Metánrobbanások hozhatták létre a szibériai krátereket

Dátum | 2015. 03. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Tavaly júliusban röppent fel a hír, hogy valamilyen okból rejtélyes kráterek kezdenek megjelenni Szibéria több pontján. Az első megvizsgált objektum közel 80 méter széles, és majdnem 50 méter mély volt, és senki sem értette, hogy vajon mi hozhatta létre. Felmerült, hogy esetleg egy meteorit becsapódása, vagy valamiféle fegyver tesztelése okozhatta, ahogy azonban egyre több hasonló kráter létére derült fény, ezek a magyarázatok egyre valószínűtlenebbeknek tűntek. A lyukakat a szakértők is megvizsgálták, és Vaszilij Bogojavlenszkij, az Orosz Tudományos Akadémia Olaj- és Gázkutató Intézetének igazgatójának elmondása szerint jelenleg hét nagyon hasonló formájú krátert tartanak számot, amelyek egyike közel egy kilométer széles, de ennél valószínűleg sokkal több létezik a jeges tundrán. Az orosz kutatók szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a lyukak megjelenése az éghajlatváltozással van kapcsolatban. A talaj mélyebb rétegeinek átlaghőmérséklete Szibéria északi részén az elmúlt 15 évben 2 Celsius fokkal emelkedett. Ahogy a permafroszt melegszik, szabadjára engedi a benne tárolódó gázokat, köztük a metánt is. A metán aztán addig gyűlik a talaj mélyén, amíg egy robbanás formájában felszínre nem kerül, méretes krátert hagyva hátra maga után. „A jelenség nagyon hasonlít egy vulkán kitöréséhez” – mondja Bogojavlenszkij.
A probléma, amennyiben igazuk van az orosz szakértőknek, több szempontból is aggasztó. Egyrészt a permafroszt olvadásával egyre több üvegházhatású metán kerül a légkörbe, fokozva a felmelegedés sebességét. Másrészt ezek a robbanások önmagukban is roppant veszélyesek, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor és hol fognak bekövetkezni. A kráterek megjelenése ugyanakkor az éghajlatváltozás és a geológiai aktivitás érdekfeszítő összefüggéseire is rávilágít. Normális esetben a földrengéseket a földi kőzetlemezek mozgásához kötjük, az utóbbi években azonban szokatlanul gyakran reng a föld Grönlandon. Ezt azzal magyarázzák a szakértők, hogy a jégmezők olvadásával csökken a sziget tömege, amely így a bolygó mélyén uralkodó nyomásnak engedelmeskedve egyre magasabbra emelkedik, sajátos mozgást idézve elő a kéregben, és fokozva a szeizmikus aktivitást. Izland − hasonló okokból − szintén emelkedik. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a sziget évente nagyjából 5 centiméterrel válik magasabbá, ami döbbenetes gyorsaságú változásnak számít a geológiai folyamatok világában. „Gyakorlatilag élőben lehetünk tanúi, ahogy a változó éghajlat átformálja a földi felszínt” – mondja Richard Bennett, az Arizonai Egyetem kutatója, az említett tanulmány egyik szerzője. Izland esetében ez vélhetően a vulkáni tevékenység fokozódásához is vezet, és az utóbbi években valóban nem volt hiány szokatlan vulkanikus folyamatokban a szigeten. A szakértők elmondása szerint hasonlóra korábban is volt példa, hiszen a legutóbbi eljegesedés végén az izlandi vulkánok aktivitása a korábbi 30-szorosára fokozódott. Szibériában más módon formálódik át a felszín, a változás azonban nem kevésbé jelentős: a felbukkanó kráterek lassan feltelnek vízzel, és tavakká válnak, egészen újfajta környezetet teremtve.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Meteoreso
2015.03.24. 18:08
Kivették az atomsilót Oroszok és beszakadt a helye ennyi.
Felül nem látszik, de nézd meg a vízszintes falát olyan egyenes hogy olyat robbanás nem csinál SOHA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zuldker
2015.03.24. 21:20
Na ez az amit nehéz elhinni, metánrobbanás ja, hát hogyne .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shteer Meteo...
2015.03.24. 23:29
SOHA?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aRm1n
2015.03.25. 17:36
Nekem a képek láttán a Világok harca jutott eszembe egyből Persze ez vicc, de érdekes robbanások lehettek, hogy ilyen szép szabályos alakjuk maradt visszahajló, boltozatos menyezettel... ki tudja, lehet hogy háztömbnyi méretű fémszörnyek kóborolnak valahol a tundrán? Jó lenne kicsit bővebb magyarázatot olvasni a jelenségről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!