iPon Hírek

Meteorvason „gyakoroltak” a korai fémművesek

Dátum | 2013. 08. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Meteoritok anyagából készültek a legkorábbi vastárgyak, igazolta egy nemrégiben közzétett kutatás. A londoni Petrie Egyiptomi Régészeti Múzeumban őrzött gyöngyöket kétezer évvel az első földi vasércből létrehozott tárgyak előtt készítették. A több mint ötezer évvel ezelőttre datált gyöngyök anyagát először vékony lapokká kalapálta, majd feltekerte a korai ékszerkészítő. Az egzotikusnak számító anyagból készült gyöngyöket más ritkaságokhoz, az aranyhoz, illetve a különféle drágakövekhez hasonlóan láncra fűzve hordták. A vasgyöngyökre egy 1911-ben feltárt, alsó-egyiptomi sírban akadtak rá, rendkívül korrodálódott állapotban. A leleteket most újból megvizsgáló kutatócsoport röntgensugarakkal analizálta a gyöngyök anyagának összetételét, és kiderült hogy abban a meteorvasra jellemző koncentrációban található nikkel, kobalt, foszfor és germánium is. A röntgenvizsgálat a gyöngyök belső struktúráját is felfedte, amiből következtetni lehetett az elkészítés módjára is.

Ahogy Thilo Rehren, a kutatás vezetője elmondta, hogy az ékszerek szerkezete arra utal, hogy ezek többször kikalapált, vékony lapokból készültek, nem pedig véséssel vagy fúrással, ahogy a velük együtt megtalált más anyagú gyöngyök. A lelet igazolja, hogy a gyöngyök készítője már tisztában volt a vas megmunkálásának alapjaival, amire szüksége is volt, hiszen a meteorokban található vas-nikkel-ötvözet jóval keményebb és ridegebb, mint korszakban általánosan használatos réz. Úgy tűnik tehát, hogy a fémekkel foglalkozó korabeli szakemberek már jóval a vaskohászat feltalálása előtt begyakorolták a mesterség alapjait az égből érkező vasötvözeteken. Ezen korai technikák aztán kulcsszerepet játszottak a földmélyi vasérc feldolgozási folyamatainak kialakulásában, és a vaskor eljövetelében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. McDuglas
2013.08.21. 22:12
exotikus?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. deviant01
2013.08.21. 23:29
Ezt eddig is köztudott volt, nem? A történelemkönyvek szerint az (ó)egyiptomiak a bronzkorban éltek, meteoritvasat találtak nagy ritkán amit ékszerekhez és díszfegyverekhez használtak, ezért drágább volt, mint az arany. Mi ebben a kutatásban az újdonság?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. benczeb90
2013.08.22. 07:48
Hogy a 'köztudott' bullshitet 'alá lehessen támasztani'. Ősember óegyiptomi meteorral szórakozott. Igyekeztek mindet összeszedni ami a fődön vót, me drága vót. Minden bizonnyal. Tudományos tények meg az egyiptológia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jools
2013.08.22. 11:05
McDuglas: köszi, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2013.08.22. 16:22
@deviant
Hát ezt én pont nem vélem köztudott ténynek, de gondolom arra jók ezek a kutatások, hogy el is higyje valaki, hogy ez nem csak egy újabb ufo-egyiptológiai kitaláció.
Csak nézz körül egyszer az internet mélyebb bugyraiba, esetleg egy History Channel adásba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. deviant01
2013.08.23. 09:58
@asdsa

Ismerem Daniken papát és társait, de a meteorvas használatának elméletét nem ők találták ki és nem is konspiráció. Ha rákeresel a meteorvas és ókor szavakra rengeteg "hivatalos" tudománnyal foglalkozó oldalon megtalálod, pl;

http://regeszet.josamuzeum.hu/lektur/femek-es-emberek/a-vas/

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!