iPon Hírek

Mi folyik a Marson?

Dátum | 2014. 02. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

2011-ben a Marsot tanulmányozó kutatók felfedezték, hogy a nyári hónapokban sötét sávok jelennek meg a vörös bolygó egyenlítőjének környékén, amelyek aztán az idő hidegebbre fordultával ismét eltűnnek. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy elképzelhető, hogy időszakos vízfolyásokról van szó. A régiót azóta még alaposabb vizsgálatoknak vetették alá a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) segítségével, elsődlegesen olyan ásványok után kutatva a megjelenő sávok környékén, amelyek folyékony víz jelenlétében szoktak előfordulni. A Lujendra Ojha és James Wray vezette kutatócsoport tehát folyamatában kezdte tanulmányozni a lejtőkön feltűnő vonalak (RSL, recurring slope lineae) változását. A vonalakról kiderült, hogy ezek sekély, árokszerű képződmények, amelyek fala és aljzata a nyári hónapokban sötétebbé válik, pontosan úgy, mintha nedvesedne. A sötétedés fokozatosan halad egyre lejjebb a lejtőn lefelé futó árkokban, vagyis tényleg úgy viselkedik, mintha víz, vagy legalábbis valamiféle folyadék lenne jelen. Ojha az MRO szonda HiRISE nevű műszerével készült felvételek alapján megállapította, hogy a vizsgált 200 egyenlítői helyszín közül mindössze 13 területen figyelhető meg a sötét sávok időszakos felbukkanása. Ez jóval alacsonyabb szám, mint amit előzetesen feltételeztek a kutatók, és előre jelzi, hogy ha van is folyó víz a Mars felszínén, abból semmiképp sem lehet sok.
A 13 megerősített helyszín közelebbi vizsgálatát a CRISM nevű spektrométerrel folytatták, amely alkalmas a felszín ásványtani elemzésére. Víz és sók jelenlétét sajnos nem sikerült kimutatni, érdekes dolgokat figyeltek meg viszont, ami a vastartalmú ásványokat illeti. Ezek jelen voltak a sekély árkokban, ugyanakkor jelentősen kevesebb volt belőlük ezeken a helyszíneken, mint azokban a régiókban, ahol nyaranta nem bukkannak fel a sötét sávok. Ami még érdekesebb, a nyári hónapokban a sávok megjelenésével a vasat tartalmazó ásványok mennyisége is kimutathatóan növekedni kezd. Valami tehát szinte bizonyosan folydogál ezekben az árkokban, és úgy tűnik, hogy nagy vastartalommal bír. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a sávok nem minden évben ugyanott bukkannak fel. Az előző nyáron elsötétedő árkok a következő évben teljesen „szárazak” maradhatnak, hogy helyettük egy teljesen más, addig semmi aktivitást nem mutató terület kezdjen sávokat növeszteni. A sávok kutatása tehát igazi macska-egér harc: a szakértők igyekeznek időben fülön csípni a hol itt, hol ott felbukkanó sötét részeket, és folyamatában megfigyelni azok növekedését, annak reményében, hogy kellő mennyiségű adat összegyűjtése révén talán kideríthetik, mi is okozza ezeket. A felszínen folyó víz kétségkívül logikus és egyszerű magyarázattal szolgálna a rejtélyre, ugyanakkor tényleges jelenlétét a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel nagyon nehéz lesz kimutatni. A melléklet gif az egyik időszakos sávokat felvonultató területet mutatja be téltől a marsi nyár végéig. (Itt egy másik hasonló összeállítás is megtekinthető.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. DogTheDog
2014.02.12. 16:28
Van mar ott nehany taviranyitos kocsi,miert nem allitjak ra oket erre a projectre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp DogTh...
2014.02.12. 17:22
Ennek több oka is lehet, pl az egyik, hogy túl messze van onnan, vagy nem tudja megközelíteni a felszín meredekebbe emelkedései miatt. Ha jól emlékszem itt olvastam, hogy a legújabb marsjárónak egy pár méter magas dombon való áthaladás is majdnem gondot okozott. Nem olyan egyszerű innen a Földről irányítani ezeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Balucsek
2014.02.12. 17:56
Hááát nem tudom, ez a szana szét ágazó folyás nem jellemző igazán a folyadékokra... azok inkább egy nyomon csordogálnak sőt összegyűlnek egyre nagyobb nyomot vájva maguknak, nem ágaznak el. Ez szerintem inkább szél és vagy homok/por vihar nyoma, mely évről évre beborít egy-egy adott területet majd a zónában jellemző széláramlás lassacskán újra lesöpri az árkokat ahol a szél betör...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Fernando
2014.02.12. 18:43
Láttál te már folyódeltákat? Erről ennyit... Ja, meg nagyszerű, hogy nálad hozzávetőleg ezerszer képzettebb szakemberek véleményét próbálod meg itt az Iponon cáfolgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Balucsek
2014.02.12. 19:03
Igen láttam és ez abszolút nem hasonlít rá... Ráadásul ott mindig egy tenger vagy tó volt és annyi hordalékot vitt a hatalmas folyam, hogy az évezredek során szigetek alakultak ki... Te látsz a képeken bármi erre utalót? Mert a képek alapján ez inkább vízgyűjtő helynek tűnik, mint egy folyó deltának... Ráadásul az is erősen gyanússá teszi a dolgot, hogy mind egy irányba mutat míg a folyadékok rendszerint a mélyebb pontok felé folynak így a szemközti hegyek/sziklák felől is lennének hasonló árkok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fernando
2014.02.12. 22:49
Aha, olvastad a cikket? Nem iponozó szakemberek gyanítják, hogy ez bizony folyadékszerű áramlás. Bocs, de nekik jobban hiszek, mint neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.02.13. 00:03
Amúgy az elágazás igenis jellemző a folyadékokra. Elég ugyanis az elágazáshoz egy íves felület amit a folyadék mindkét irányba "megkerül", mert átfolyni felette nem tud... ilyenkor ha az akadály után a terep ugyanarra tart (azaz az akadály egy bucka vagy kavics volt), ha pedig a terep lejtése a két oldalon eltér máris meg van az elágazvány.

Persze a szél és homok logikusabb magyarázat.. mert hát a szél csak vékony sávokban hordja magával a homokot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk Ferna...
2014.02.13. 14:53
Egyelőre maradjunk annyiban, hogy az átlagnál "1000x" képzettebb kutatók is csak feltételezik a vizet. Próbálják megkeresni a jelenség okát

Személy szerint akkor hiszek majd nekik, ha mintát is vesznek belőle mert hát emberek vagyunk és tévedünk, de természetesen a tévedés sem gond, mert új ötleteket szülhet.

Btw ez nem egy tudományos fórum és szólásszabadság is van, a fórum szabályainak megfelelően, bárki bármiről, bármit írhat. Az már a te dolgod, hogy elolvasod-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog Szefm...
2014.02.13. 15:40


Lathatoan igen keskeny savokban fujja a szel a homokot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Ferna...
2014.02.14. 04:55
Ha továbbra is olyan stílusban adsz hangot a véleményednek, ahogy azt az utóbbi napokban tetted, akkor kettőnk közül én leszek az aki kénytelen lesz betarta(t)ni a fórum szabályzatot.

______________________________
-|[ Fórum Szabályzat ]|- / -|[ Moderáció: Kérdések és Válaszok ]|-

Moderálási alapelveim
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fernando Asagr...
2014.02.14. 06:06
Törölve a Fórum Szabályzat 1.10-es pontja elleni vétség miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!