iPon Hírek

Mi köze a Google-nek a rakétához?

Dátum | 2008. 09. 09.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A hír eleje talán szokványosnak mondható: kereskedelmi műholdat lőttek fel a napokban az űrbe, ami azonban érdekessé teszi az esetet, hogy az irányítást az amerikai védelmi hivatal birtokolja és a Google logója is megtalálható a hordozórakétán.

A GeoEye-1 műhold jelenleg a legnagyobb felbontású kereskedelmi műhold a világűrben. Azonban nem hagyományos értelemben vett kereskedelmi műhold: az Egyesült Államok Védelmi hivatala és két ember, Larry és Sergei irányítja.

Az Egyesült Államok hírszerzési NextView programjának részeként juttatták fel a GeoEye-1 műholdat egy Delta II 7326 rakétával a kaliforniai Vanderberg légibázisról. Pár órával később a GeoEye földi állomása Norvégiában megerősítette, hogy a hordozórakéta sikeresen eljuttatta a szállítmányt a célba. A műhold így sértetlenül, teljes felszereléssel működik 423 mérfölddel a Föld felett körözve.

A General Dynamics által épített GeoEye-1 a legújabb kamerával rendelkezik, amit az ITT tervezett. Ez az érzékelő akár már 4 centiméter hosszúságú objektumokat is könnyen meg tudja különböztetni egymástól és pixelenként 11-bitben tárolja a színét. Magyarul képes megmondani a világűrből, hogy milyen színű alsógatyát hordunk. És ezt fogja tenni tíz éven keresztül, ha nem jön közbe semmi probléma.

Ez még igazából nem nagy dolog, azonban az, hogy a Google logója megtalálható a rakétán már érdekes kérdéseket felvet. Minden bizonnyal Larry és Sergei vállalata exkluzív jogokkal fog rendelkezni a felvételekre - vágnánk rá egyből. Ez csupán azért kétséges, mert egy katonai projektet elég szigorú szabályozások irányítanak és egy nemzetközi vállalatra rábízni az érzékeny katonai adatokat eléggé valószínűtlennek tűnik. De mégis, akkor mit keres a Google egy hadi projekt mögött? A Google Maps és Google Earth programot szeretnék új, és nagyobb felbontású képekkel frissíteni?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pluto
2008.09.09. 19:13
Lehet hogy ez így van, de egy átlag user-nek nagyon is jók a szolgáltatásaik és ingyen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka
2008.09.09. 20:56
Persze mielőtt bárki is támadná, azelőtt gondolkozzon el rajta, hogy naponta hányszor használja a keresőjüket, vagy hányan használják a google eart-öt,

Vagy hány embernek van gmail postafiókja.

ezek után tegye fel mindeki magának a kérdést, vajon többet árt mint használ?

A válasz igen egyszerű és cseppet sem meglepő!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!