iPon Hírek

Mi történik a növényekkel súlytalan környezetben?

Dátum | 2012. 12. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Közismert tény, hogy növények növekedésének módját számos tényező befolyásolja, ezek legfontosabbjaként a gravitáció hatását tartják számon (geotropizmus). A szakértők mostanáig úgy gondolták, hogy földi növények gyökereiben megjelenő hullámok és spirálformák a gravitáció következményei. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) azonban az elmúlt időszakban kipróbálták, hogy mi történik súlytalan környezetben a növekedő gyökerekkel, és egyértelműen sikerült igazolni, hogy ezek a formák gravitációtól függetlenül is megjelennek.

A gyökércsúcs a növény növekedése során 24 óránként egy kisebb körben körbefordul, aminek következtében a kifejlődött gyökér hullámos formájú lesz. Ezt a viselkedést a feltételezések szerint a termőföldben felbukkanó akadályok elkerülésére alkalmazza a növény. Hasonló okok vannak a spirálszerű formák megjelenése mögött is, amikor a gyökér akadályba ütközve egy ideig a gravitáció által meghatározott irányra merőlegesen vagy azzal ellentétesen kezd nőni, de rövid időn belül újra lefelé fordul. Senki sem tudja pontosan, hogy mi áll ezen folyamatok hátterében, de a kutatók mindig is úgy gondolták, hogy egyrészt genetikailag meghatározott jelenségekről van szó, másrészt pedig a gravitáció nagyon fontos irányító szerepet játszik ezek során.


Annak kiderítésére, hogy mi történik a gyökerekkel gravitáció hiányában, a kutatók egy növénybiológiai, fejlődésbiológiai és genetikai vizsgálatok során gyakorta használt növényt, lúdfüvet (Arabidopsis thaliana) növesztettek az ISS fedélzetén. A speciális tárolókba ültetett növények fejlődéséről hat óránként készült felvétel.

A kísérletek során kiderült, hogy gravitáció hiányában és fény jelenlétében a növények gyökerének fejlődését a már korábban is dokumentált negatív fototropizmus irányítja, vagyis a gyökér a fénnyel ellentétes irányba nő, a földi gyökerekhez nagyon hasonló mozgást végezve közben, amelyek eredményeként a megszokott hullámok és spirálok is megjelennek a gyökérzetben, még ha némileg mérsékeltebb mennyiségben is.

Úgy tűnik tehát, hogy messze nem a gravitáció a döntő faktor a tipikus gyökérzet kialakulásában, és bár a geotropizmus fontos szerepet játszik a földi növények gyökereinek kialakításában, gravitáció hiányában más környezeti faktorok is kielégítően biztosítani tudják, hogy a gyökér kellően eltávolodjon a mag helyétől, és így elegendő vízhez és tápanyaghoz jusson. Ez pedig fontos információ lehet az űr eljövendő felfedezői számára üvegházaik megalkotásakor.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. CyberPunk6...
2012.12.07. 13:54
A fény irányával ellentétes növés már csak azért is logikusnak tűnik, mert így arra növeszti a gyökeret amerre árnyékol saját magának, ez pedig csökkenti ott a párolgást. Nagyobb levelű / lombú növények esetében ez számottevő különbség lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. czibu
2012.12.07. 14:25
Akkor most már az űrállomáson is legalizálhatják a canabis-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bld
2012.12.07. 23:54
Mondjuk engem még jobban érdekelne egy olyan kísérlet eredménye, amely azt vizsgálja hogy az adott növény magjai x generáció után mekkora százalékban életképesek gravitáció mentes környezetben? Szükséges-e a gravitáció jelenléte a növények szaporodáshoz? És az ember szaporodásához? Egy esetleges igen válasz meglehetősen komplikálttá tesz egy hosszútávú űrutazást.(több száz éveset)
Csodálkoznék ha nem folytatnának ilyen irányú kutatásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Robeast
2012.12.08. 00:51
bld:
http://www.hir24.hu/tudomany/2011/01/14/karos-a-magzatra-az-urutazas/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tranceatla...
2012.12.08. 09:13
És mi lenne ha szórt fényben növekednének ezek a növények? Akkor nincs egyértelműen pozicionált fényforrás, csak úgy "világos van". Úgy kellett volna a tesztet megcsinálni inkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!