iPon Hírek

Micro-ATX formátumú alaplap dupla Thunderbolt porttal

Dátum | 2012. 08. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Z77MX-D3H-TH típusjelzéssel ellátott újdonság igazi úttörő megoldásnak minősül, hiszen eddig olyan micro-ATX formátumú alaplappal nem találkozhattunk, amelyen rögtön két Thunderbolt port is lapul.

Az Intel Z77 Express lapkakészletére alapozó újdonság 240 x 240 milliméteres mérettel érkezik és LGA-1155-ös processzorokat fogad, legyen szó Sandy Bridge vagy akár Ivy Bridge alapú megoldásokról. A processzorfoglalathoz egy hatfázisú tápellátást biztosító VRM áramkör, valamint négy darab DDR3-as memóriafoglalat kapcsolódik. Utóbbiakban akár 32 GB-nyi DDR3-2400 MHz-es memóriamodul elhelyezésére is van mód, ha bírjuk anyagilag.


A bővítőhelyek között két PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, amelyek kétkártyás módban x8/x8 sávszélesség mellett üzemelnek. Persze a PCI Express 3.0-s támogatás most is csak Ivy Bridge processzor alkalmazása mellett érhető el, ahogy az lenni szokott. Az említett bővíőthelyek mellett két PCI Express 2.0 x1-es slot is rendelkezésre áll, ezek a Z77-es PCH-hoz kapcsolódnak.

A kétportos Thunbderbolt támogatásról egy Intel SDL3510L típusú kétportos Thunderbolt vezérlő gondoskodik. Maguk a mini-DisplayPort formátummal érkező Thunderbolt portok természetesen az FDI linkkel is kapcsolatban vannak, így videó kimenetként használva őket az adott processzor integrált videó vezérlőjében rejlő lehetőségeket is kihasználhatjuk. A rendszer a felsoroltak mellett Lucid Virtu MVP támogatással is rendelkezik.


SATA portokból két darab 6 Gbps-os és négy darab 3 Gbps-os példány áll rendelkezésre, amelyekhez RAID 0, 1, 5, 10, illetve Intel SRT támogatás egyaránt jár. USB 3.0-s portokból összesen négyet kapunk, amelyek közül kettő a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon bújik meg. Az audió vezérlő szerepét egy 8+2 csatornás példány tölti be, de rajta kívül Gigabites Ethernet vezérlő is van a repertoárban. A videó kimenetek között – a fentebb említett két darab mini-DisplayPort csatlakozó mellett – egy HDMI, egy DVI és egy D-Sub port is jelen van.

A dupla, UEFI alapú BIOS-szal érkező újdonság hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. A termék ajánlott végfelhasználói ára valahol 150-170 dollár magasságában fog elhelyezkedni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. KaiotEch
2012.08.10. 16:39
Ez a Tunderbolt port egy olyan csatlakozó ami jó ha van de jobb ha nincs. Van hozzá olyan cucc, ami ezt használja? Szerintem már most bukó az egész. ASUS baromságait látom a Gigafos is átveszi. Ez olyan, mint a ROG. Szerintem egy 400eFt-os gép helyett egy 200eFt-ossal is lehetsz jobb játékos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Georg17
2012.08.10. 18:59
KaiotEch

Asztali gépeknél sok értelmét nem látom. Ellenben notiknál egyértelműen desktop PC gyilkos technológia lehet. Rengeteg kütyü van már hozzá, amivel kihasználható a TB. Jelenleg egy elég erőteljes iránynak tűnik a TB, a jövőt tekintve. Persze most még elég drága (~50$ egy TB adatkábel). S mint írtam, asztali gépeknél nem igazán látom a hasznát, az árát is figyelembe véve (mint mindig).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.08.11. 09:29
Nem rossz az a TB,csak meg ido kell neki.Meg persze az,hogy a gyartok raalljanak a technologiara,es pl vadiuj hifi-n vagy tv-n ne az usb2 legyen A port.
Szivesebben hasznalnam mint az USB3-at,mert sokkal jobb nala.
Bar a FireWire is jobb volt az USB2-nel megse hasznaltak az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!