iPon Hírek

Micron: GDDR5X 16 GHz-en, érkező GDDR6

Dátum | 2017. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Micron a napokban két fontos bejelentést is közzétett, igaz ezeket az éppen dübörgő, RGB LED lázban égő Computex 2017 sajnos elnyomta, de most végre sort kerítünk rájuk is. Az egyik fontos bejelentés a GDDR5X memóriachipeket érinti, a másik pedig az érkező GDDR6-os példányokkal kapcsolatban árul el egy-két részletet.
Jó hír, hogy a Micron az aktuális GDDR5X memória-technológia alkalmazásával már képes akár 16 GHz-es effektív órajelen is stabilan működő memóriachipek gyártására is. Ezt a sebességet egyelőre csak „laboratóriumi körülmények között” érték el, viszont a tesztekhez nem szimulációt, illetve speciálisan legyártott lapkákat használtak, hanem a tömegtermelésben készülő lapkák közül választották ki őket – és ráadásul elég nagy mennyiségben sikerült ilyen „kivételesen gyors” példányokat találni. Ez azt jelenti, hogy idővel 16 GHz-es GDDR5X fedélzeti memóriával szerelt videokártyák is érkezhetnek, igaz, ezekre még egy picit várni kell. GDDR6 fronton szintén kiderült egy s más, már ami az új lapkák tulajdonságait illeti. A GDDR6-os lapkáknál már 16 helyett 32 Gb-nél tetőzik a maximális kapacitás, effektív órajel terén azonban ugyanúgy 10 GHz és 16 GHz közötti mozgástér áll rendelkezésre, mint a GDDR5X esetében. Tokozás terén változás, hogy az FCBGA190-es helyett FCBGA180-as megoldást használnak, de a kevesebb érintkező ellenére növekszik a lapka területe, hiszen 14 x 10 milliméter helyett 14 x 12 milliméter lesz. A kevesebb érintkező jóvoltából növekedni fog az érintkezők közötti távolság, méghozzá 0,65 milliméterről 0,75 milliméterre, üzemi feszültség terén azonban nem változik semmi. Fontos újítás, hogy míg a GDDR5X egycsatornás, addig a GDDR6 kétcsatornás kivitelben érkezik, így a korábbi 16- vagy 32-bites egycsatornás kiépítés helyett 8- és 16-bites kétcsatornás kivitel lesz használatban.
A GDDR6-os lapkák érkezésére még egy picit várni kell, így a GDDR6-os fedélzeti memóriát használó videokártyák is csak később érkeznek. A GDDR6-os memóriachipek gyártása a Micron szakembere, Kris Kido szerint majd csak 2018 elején indulhat meg, így valamikor 2018 első vagy második felében érkezhetnek a köré épülő első videokártyák. A GDDR szabvány tehát továbbra is velünk marad. Ez a szabvány ugyan nem kínál akkora előrelépést fogyasztás és helytakarékosság terén, mint a HBM, cserébe viszont olcsóbban gyártható, nagyobb mennyiségben elérhető és teljesítmény terén sincs oka szégyenkezésre. Természetesen ezzel egy időben a HBM is tovább fejlődik majd – remélhetőleg még szélesebb körben, még olcsóbban és még nagyobb mennyiségben lesz elérhető, mint manapság. A HBM egy kiváló kezdeményezés, rengeteg komoly előnnyel, de ára és nem túl jó elérhetősége miatt nem terjed olyan nagy tempóban, mint ahogy azt korábban várhattuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!