iPon Hírek

Microsoft: billentyűzetet a tábla PC hátuljára!

Dátum | 2010. 08. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft kutatói folyamatosan kísérleteznek újabbnál-újabb megoldásokon, amelyektől a szakemberek azt várják, hogy segítségükkel megkönnyíthetik majd a különböző felhasználói csoportok mindennapjait. A legfrissebb eredmény a "RearType" projekthez köthető, amelynek keretein belül a tábla konfigurációk hátoldalára helyezett billentyűzettel kapcsolatban végeznek kutatásokat és fejlesztéseket annak érdekében, hogy a tábla PC-ket még kényelmesebben és még hatékonyabban lehessen használni.


A pala/tábla konfigurációk esetében a szövegbevitelt képernyő-billentyűzet vagy a készülékhez USB porton keresztül kapcsolt hagyományos billentyűzet segítségével lehet megoldani. Ezek a módszerek mobil használat közben körülményesek: a billentyűzetet nem tudjuk hova tenni, a képernyő-billentyűzet pedig sokat kitakar a felhasználói kezelőfelületből. Ezekre a problémákra nyújthat megoldást az a módszer, amelynek értelmében a tábla PC hátuljára egy billentyűzetet szereltek, amit két részre osztottak és mindkét részt elforgatták 90 fokkal, hogy az egyes billentyűk az adott oldalon kézre essenek. A kutatók szerint a módszer segítségével állva, vagy gyalogolás közben is lehetőség van viszonylag gyors szövegbevitelre, már ha megszoktuk az újszerű vezérlési módot és a billentyűk helyét. Így egyébként stabilan foghatjuk a szerkezetet, ellentétben a jelenlegi megoldásokkal, ahol egyik kezünkkel a tábla PC-t kell tartanunk, a másikkal meg meg kell próbálni bepötyögni a bevinni kívánt szavakat, ami menet közben nem túl egyszerű, főleg, ha az adott gép az átlagosnál kisebb képátlójú kijelzőt tartalmaz.

A szakemberek tesztje alapján a technológia jól használható: a prototípus készüléket 12 profi gyors- és gépírónak adták oda kipróbálásra, akik egy órányi ismerkedés után már meglepően gyorsan tudtak szöveget bevinni az újszerű megoldással (percenként 15 szó). Ez az eredmény persze jelentősen lassabb, mint ha a tesztalanyok hagyományos billentyűzetet használtak volna és érdekes módon nagyjából ugyanakkora teljesítménynek felel meg, mint amit a képernyő-billentyűzettel el lehet érni. Az, hogy a billentyűk a készülék hátuljára kerülnek, ergonómiai problémákat is felvet, azaz ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk használni a szerkezetet, még szükség van némi fejlesztésre és finomhangolásra, már ami a formavilágot és a billentyűk kialakítását illet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Kajafun
2010.08.12. 09:42
Ez egy nagyon jó ötlet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. insanity22...
2010.08.12. 09:55
Lehet nem kísérletezgetni kellene, hanem örökre elfelejteni ezt a tábla PC-s szerencsétlenkedést. Ilyenekre erőforrást pazarolni teljesen felesleges. Persze megy a hypeolás ezerrel, veszi is a divatuser. Szvsz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. XtreemX
2010.08.12. 10:18
Gagyi.. hagyjuk már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. iteq47
2010.08.12. 10:40
ha nagyon erőltetni akarják akk sztem kevesebb gomb kéne. de akk meg mi értelme? meg arra nem gondoltak, ha ledobom az asztalra, vagy az ölembe veszem akk szétnyomogatom a billeket?
jah meg a másik: majd pont ilyen hülyeségekkel aggatják tele az emberkék a szép lesimult gombmentes padjukat...?

ez teljesen ellentmond a pad ösvényének. ms-ék mintha visszafele akarnának úszni... mert tudomásom szerint ezek a táblák pont a gombmentes táccsszkrínes kategóriát képviselik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Greathoof
2010.08.12. 12:43
Ez most egy sz.r vicc, vagy mi? De komolyan

Szó per perc az is egy baromság. Karakter per perc-ben sokkal érthetőbb a sebesség legtöbb ember számára.

@insanity228
Nem csak divatuser veszi, pl. én nekem is tetszik a táblaPC ötlet (ki használja a Pala PC nevet, egyébként? mert én csak itt meg PH!-n hallottam eddig...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SirAlo
2010.08.12. 12:52
Hat sokkal jobb az a megoldas ami mar van Ipad-hoz, egy kulon billentyuzet amit ra tudsz csatolni az ipadra es ugy nez ki ossze csatolva mint egy netbook
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szerzetes
2010.08.12. 14:30
Szerintem nem hülye ötlet. Ha azért vennék tábla pc-t,hogy cseteljek, msnezzek hosszabban, és választani kéne, akkor inkább egy ilyen, mint egy tapicskolós.
Nem tudom, de valahogy én taperolni csak a barátnőmet szeretem, a pc-nek meg marad a pötyögtetés.
Igazából nem tudom, hogy miért fáj nektek, hogy az MS ilyenre használ erőforrásokat. Nem tudhatjátok, hogy miből lesz a cserebogár...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2010.08.12. 15:40

http://hu.wikipedia.org/wiki/Braille-%C3%ADr%C3%A1s analogiajara kellene ezt csinalni.

Egyik lehetoseg, hogy a ket kezunk az ujjaink tovenel fogjak a keszulek ket oldalat, es a keszulek hatara simul 2x4 ujjunk.

Masik lehetoseg, hogy a ket kezunkkel ket oldalt egy-egy, a keszulek sikjaval parhuzamos, rud-szeru markolatut fogunk, amelyre ragorbulve rasimul 2x4 ujjunk.

Ahoval simul a 8 ujj, ott legyen nyomaserzekelo.

Es akkor nagy maris el lehet jatszani azzal, hogy a 2^8 nyomas kombinacio mely reszhalmazat erdemes hasznalni.

Szerintem ezen a nyomvonalon egy igen kenyelmes ember ---> szamitogep input eszkozhoz jutunk.

Eger/tapipad lehetoseg, hogy amennyiben mind a ket oldalso fogantyut egymassal ellentetes tekeressel feszited, mondjuk felul kifele, akkor felfele megy a kurzor, ha alul kifele, akkor lefele megy. Ha a ket fogantyut egymassal azonos iranyu tekessel feszited, akkor attol fuggoen megy balra vagy jobbra a kurzor, hogy felul a kozos irany bal vagy jobb.

Amennyiben a ket fogantyu tekero feszitese se nem pontosan azonos, se nem pontosan ellentetes, akkor nem pontosan vizszintesen vagy pontosan fuggolegesen megy az eger, hanem az eltersnek megfeleloen egy koztes iranyba.

Na, ez tekintheto egy szabadalmi leirasnak.

Mar csak fejleszto es termelo vallalkozot keresek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aka
2010.08.16. 09:11
Ja, persze.
Lerakom az asztalra... Nem is, inkább az ágyra, ahol a pihepuha paplan nem föltétlenül vízszintben van. És máris SHIFT+DEL & CTRL+ALT+DEL.

Ja, várj: mikroszoft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!