iPon Hírek

Microsoft Edge – Így hívják az Internet Explorer utódját

Dátum | 2015. 04. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft januárban rántotta le a leplet következő generációs webböngészőjéről, az Internet Explorert váltó Spartanról, amely meglehetősen ígéretes megoldásnak tűnt már a bemutató alkalmával is, azóta pedig még tovább csiszolták, így kezd körvonalazódni az új koncepció iránya. A következő generációs webböngésző végleges nevét eddig nem lehetett ismerni, hiszen a Microsoft szakemberei csak nemrég döntötték el, mely név legyen a befutó. A fejlesztőknek tartott BUILD konferencia alkalmával bukkant fel a a végleges név, így a Spartan mostantól Microsoft Edge.
Az új webböngésző tartalomfogyasztásra és tartalomkészítésre született, felhasználói kezelőfelületének kialakításakor pedig kiemelten fontos szempont volt, hogy jól átlátható, könnyen kezelhető, egyszerű dizájnú szoftver készüljön, ami remek böngészési élményt kínál. Az is fontos szempont volt, hogy a felhasználói élményt javító eszközök könnyen hozzáférhetőek és egyszerűen használhatóak legyenek, így egy "felhasználóbarát" webböngésző érkezhet a Microsoft Edge személyében. Az Edge beépített jegyzetelő funkciókkal érkezik, azaz a webböngészőn belül rajzolhatunk, jegyzetelhetünk, illetve feliratozhatunk is, majd a kész "művet" meg is oszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel vagy éppen munkatársainkkal. A Microsoft szerint az Edge az alkalmazott technológiák jóvoltából villámgyors alapokon nyugszik, ám arról egyelőre nem árultak el részleteket a vállalat illetékesei, pontosan mekkora gyorsulásra lehet számítani az Internet Explorerhez képest a különböző területeken.
Az Edge megkapja a korábban már bemutatott, és a Windows 10 Technical Preview legfrissebb kiadásában is kipróbálható olvasó módot, ami a sallangmentes kezelőfelületnek köszönhetően zavartalan tartalomfogyasztást tesz lehetővé, de ezzel együtt egy speciális füllel is rendelkezni fog, amely a leggyakrabban használt appok gyors elérését segíti. A repertoárból a digitális személyi asszisztens, Cortana sem hiányzik majd. A Cortana integráció jóvoltából a felhasználó releváns tartalmakkal telepakolt webböngésző kezdőoldalt kaphat, amely különböző ajánlásokat is felsorol, mely kapcsolódó weboldalakat érdemes felkeresni. Fontos funkció, hogy az Edge bővítménykezelő szolgáltatást is kap, amellyel a Chrome és a Firefox különböző bővítményei használhatóvá válnak az új webböngészőben. A kész bővítményeket könnyedén "újra lehet csomagolni", majd azonnal mehetnek a Microsoft bővítményeket tömörítő weboldalára, így az Edge felhasználók már röviddel a webböngésző hivatalos rajtja után is rengeteg hasznos bővítmény közül válogathatnak majd.
RES
A Microsoft a BUILD konferencia alkalmával meg is mutatta, hogyan működhetnek a Chrome bővítmények Edge alatt – a demó főszereplője a Reddit Enhancement Suite volt, amely Chrome-re, Firefox-ra és Safari-ra egyaránt elérhető, célja pedig az, hogy még jobb felhasználói élmény mellett lehessen szörfölni a reddit virtuális hasábjain. A RES bővítmény Edge-re ültetéséhez a Microsoft szerint szinte nem is volt szükség munkára, annyira egyszerű volt a folyamat, hiszen csak néhány apró módosítást kellett eszközölni. A Microsoft Edge webböngésző a Windows 10 részeként érkezik majd idén nyáron, amikor a Windows 10 végleges változata debütál. Erre valamikor július folyamán kerülhet sor, ha hihetünk az AMD első embere által kikotyogott információnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. SgScorpion
2015.04.30. 16:23
Nagyszerű! Egy olyan böngésző, melyhez erőmű kell (lol jk), és kb a fícsörök felét ki sem használom

No offense MS, de az IE11 annyira jól sikerült szerintem, hogy nyugodtan tovább vihettétek volna... (halál komoly)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. kazsakke
2015.04.30. 16:37
vegre nem egy sorban van a cimsav a tabokkal!!!
+bovitmenyek
lehet hogy hosszu ido utan valtok majd a chrome-rol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. tomchee SgSco...
2015.04.30. 16:39
Itt inkább a név változtatásra volt szükségük, illetve arra, hogy a felhasználókkal el hitessék, hogy ez már nem IE, ugyanis valljuk be nem volt valami jó hírneve az IE-nek Ugyan ezt el nevezhették volna IE12 nek is, de hát ők maguk átkozták már el azt a nevet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. CyberPunk6...
2015.04.30. 16:47
Szerintem a Spartan sokkal jobban hangzott. Ez az "Edge" szerintem tök rossz kiejtve.

Vertikális tabok legyenek normálisan, nem úgy mint a chromeban, és ne akadjon le minden szartól, mint a firefox. Akkor ezt fogom használni.

Jah és remélem ebben lehet majd újraindítás nélkül hangeszközt váltani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. siriq
2015.04.30. 17:16
Kozben mar megy a WIn 10 Build 10074-re a frissites nalam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. siriq
2015.04.30. 17:16
Kozben mar megy a Build 10074-re a frissites nalam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Kajafun
2015.04.30. 17:27
Microsoft EDGE... Google meg tesz a Chrome után egy 4G-t és meg is van tévesztve a sok hülye.
Komolyan mondom, ennél a Microsoft-nál hülyébb emberek vannak mint valaha!
Amúgy meg lehet akármilyen jó, nekem ez a stílus ne jön be.
Szerintem a csempe maradjon a fürdőszoba falai közt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. tookmindeg... Kajaf...
2015.04.30. 17:32
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Edari Kajaf...
2015.04.30. 17:46
Hogy még mindig itt tartunk...

Remélem tudod hogy mostantól az összes winbe csempe lesz.
Több mint 10 éves win7-et akarsz használni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. SgScorpion Cyber...
2015.04.30. 17:46
Az EDGE nagyon jó név

Kár, hogy MS-re nem vonatkozik a szó (Határ)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. SgScorpion Kajaf...
2015.04.30. 17:47
A win10 AERO és CSEMPE kettős használatát fogja alkalmazni...

Továbbá a csempés rendszer nekem bejőn, de csak telefonra... Gépre ott a jó öreg win7
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. SgScorpion Edari
2015.04.30. 17:48
Az a több mint 10 éves Win7 és a 8.1 között inkább a stílus a különbség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Tibike1993
2015.04.30. 17:52
Majd a Samsung perel az "Edge" miatt x)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kiberg
2015.04.30. 18:05
Én mindig is IE ellenes voltam.. Aztán felfedeztem hogy ez az egyetlen (!) böngésző mely hardveresen gyorsítja a html 5 videót, youtube és társait.. Akkor mondom h wtf mióta várok erre IE <3.Meg elképesztő milyen gyorsan elindul. Full hd-s kijelzőn nekem nincs bajom vele h címsor mellett vannak a tabok, nekem már most az IE 11 a favorit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. CyberPunk6... SgSco...
2015.04.30. 18:11
Én eddig szerettem a wp-t, de a 10-es vonal egyre kevésbé jön be, egy csomó ergonomikus dolgot úgy néz ki beáldoznak azért, hogy jobban hasonlítsanak a konkurenciára.

Felülre tettek egy rakás vezerlőelemet. Komolyan nem értem miért, amikor kb a legjobb dolog volt benne, hogy minden alul volt és ezért könnyen elérted és nem is takartad ki a kezeddel közben a képernyőt.
Nézd meg hogy mennyire eldroidosodik a wp10.

Sajnos erős a gyanúm, hogy hamarosan vennem kell egy wp 8.1-es telefont és évekig nem frissíteni.

Az egyetlen normális rendszer volt, ahol olcsón kaptál egy működő készüléket.
Most meg vagy veszel 100k-ért telefont, vagy 200-ért, mert különben szar lesz.

Megtehetnám, hogy veszek iphonet, csak egyszerűen a "minek?" érzés fog el. Én telefonálok, netezek, zenét hallgatok és gps-t használok. Erre miért vennék 100-ért telefont?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Kajafun Edari
2015.04.30. 19:01
Nem barlangban lakok, nem kellene hülyének nézni köszi szépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Tibike1993 Cyber...
2015.04.30. 20:07
ha stabil marad, akkor ki nem sz.rja le, h droidosodik?? És pont az előző mondatomban van a 2 kulcsszó. stabil, droid. Ha tudja ugyanazt majd kb, mint egy droid, de ilyen smooth, és stabil marad a rendszer, akkor komolyan ez a legnagyobb probléma.. a vezérlőelemek??? Én örülök neki, h picit formálódik külsőre, hisz valljuk be, egyrészt ezért volt eltántorító eddig a wp, mert csúnya volt a felület, másrészt az appok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Edari Kajaf...
2015.04.30. 20:08
És akkor melyik winre akarsz majd váltani, ha szar a csempe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. noherczeg
2015.04.30. 21:12
Nem ertem mit vergodtok azokon a szaros csempeken... 1 eve hasznalom a win8-at es kb csak akkor latom oket, amikor Windows + potyogessel inditok appot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6... Tibik...
2015.04.30. 21:28
Én ergonómiáról beszéltem, hogy abban jó volt a wp és ezt megszüntetik. Nem lesz oldalra lapozás, felül lesznek vezérlők stb.
Nem kényelmes, nem értem, hogy ebből mit nem értesz...

A vezérlőelemek kényelme kb a legfontosabb használat közben. Fontosabb, mint a külső, mert hiába szép, ha szar kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kiskoller Edari
2015.04.30. 21:44
A több, mint 10 éves Win7 öt és fél éves ;P

Semmi extrát nem tartalmaz a Win8 vagy Win10 amiért szükséges lenne váltani. Win7 ugyanúgy kap frissítéseket, pont annyira használható.

Amúgy röhejes hogy egy OS legfontosabb szempontja, hogyan néz ki. .. Linuxosok csak nevetnek ezen, annyira abszurd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Tibike1993 Cyber...
2015.04.30. 22:30
Higgadj le öreg, no para!!

Gondolom ha sz.r lesz, majd visszarakják. Csak valószínűleg ők is látják, h egy saját stílus nem elég ahoz, h nagyobb részesedést érjenek el. Mert valljuk be, bibi nincs a rendszerrel, mégse terjed úgy, ahogy kellene. Ebből te mire következtetsz??? Hogy vmin változtatni kell. És nem egyértelmű, h annak az irányába kéne tolni az ingát, akinek 80%os részesedése van? Vezérlőelem meg kényelem ide vagy oda, ha nem jön be majd az embereknek, változtatnak. Én továbbra is a stabilitást és a gyorsaságot tartom a legfontosabbnak. Én értem h neked fontos, de nekik is "kockáztatni" kell, ha tényleg akarnak vmit mobil fronton is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Cynaris SgSco...
2015.05.01. 01:53
Az edge jelentése ÉL, nem határ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.01. 02:39
Szél, szegély, perem.
Ezeket is jelenti.

Szerintem is amúgy is inkább ÉL-t fogja jelenteni, mégpedig valami olyasmi marketingötlet lehet mögötte, hogy a Cutting edge az éltechnológia akkor a
Microsoft Edge, a Microsoft legjobb technológiája vagy valami ilyesmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Kajafun Edari
2015.05.01. 07:30
Mondjuk semelyikre?
Nem hiszem hogy a win10 lesz az utolsó win.
Van aki XP-t használ, akkor nekem miért kellene váltanom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6...
2015.05.01. 08:29
Ez a kép megmagyarázza, hogy miért lett "Edge"
Így azért már sokkal érthetőbb a dolog.


Nagyon durva egyébként, hogy sok fórumon ilyeneken vannak kiakadva az emberek, hogy "rondák az ikonok".. Világelső problémák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. calebone tomch...
2015.05.02. 08:04
Igazad van. Bármennyit csiszolták az IE-t, az emberek már félnek a névtől is. Most az a vicc jutott eszembe: "tudod melyik a legjobb böngésző? Az IE. Hogy letölts egy másikat" Azért kíváncsi vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. calebone
2015.05.02. 08:09
@Edan: A Win 7 2009. Október 22-én jelent meg és Júliusban ment RTM státuszba. Azért majdnem 5 év van még a 10-ből. Nem kötekedek, csak jeleztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. calebone SgSco...
2015.05.02. 08:12
Nem vágom. Már másodszor. Milyen 10 év? 2009. októberben jelent meg. Angol wikipedia. A Vista is csak 2007-es az sincs 10.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. calebone kisko...
2015.05.02. 08:14
Végre valaki. Big like.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balleno kisko...
2015.05.02. 09:59
Igen, nagyon sokat nevetnek, főleg ha nem jön ki az adott játék Linuxra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Balleno kisko...
2015.05.02. 10:06
Ez a logikai alapján a Win7 egy átcímkézett Vista, amely már 9 éve jelent meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller Balle...
2015.05.02. 16:31
Olvasd el még egyszer, amit írtam.

Mondj egy olyan funckiót, ami hiányzik Win7-ből?

WinXP -&gt; Win7 váltás anno már elég szükségszerű volt. XP teli volt bugokkal, résekkel, nem támogatta az új DX-et és többi hasonló programrészeket.

Tudsz nekem mondani egy olyan programot is, amely fut Win8/10-en, de nem fut (nem támogatott) windows 7-en? Egyedüli példa számomra a Powershell 5, ami egyedül a nagy vállalatokat érinti, home user életében nem látott powershellt.

Tudsz mondani egy olyan több hónapos biztonsági rést, amely win7-et érinti, de win8/10-et nem?


Linuxos téma: Mi köze a játékoknak ahhoz, hogyan néz ki egy OS?
Arra akartam célozni, hogy Microsoftnak évekkel ezelőtt ki kellett volna találnia valami szabványt, és ráhagyni a userrel, hadd válogassa ki magának a neki tetsző DE-t. Mint Linuxon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. shodan
2015.05.02. 19:02
Milyen csönd lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lazahunter Edari
2015.05.02. 20:04
Ez elég hülye kérdés ... miért is kéne váltani? Mert új?
A kapitalizmuson kívül valszeg a készítők sem tudnak jobb okot mondani ... ha eddig jó volt a 7-es, miért ne lenne jó később is? Ja, mert abban már nincs pénz ....

De már maguk a készítők is rájöttek két sikertelen próbálkozás után, hogy legnagyobb esélyük csakis az ingyenes váltás lehetőségében lesz, különben az életben nem terelik át új mederbe a népet ... és még így is lesznek akik kapaszkodnak a faágba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim kisko...
2015.05.04. 03:52


"Mondj egy olyan funckiót, ami hiányzik Win7-ből?"

Lassabb, könnyen válik használhatatlanul instabillá, mert nem bírja a terhelést. Míg ott tartottam, hogy kihasználjak 14 giga RAM-ot a 16-ból, már minden hibajelenséget generált, a random rendszernapló hibáktól kezdve a játék és program bugokig, amit az operációs rendszer idézett elő. A Malwarebytes Anti-Malware-től kezdve a Rainmeteren keresztül a World of Warcraftig mindenben!

Windows 8.1 jelenleg rekordidőt teljesít a két újratelepítés között eltelt idővel, és nyugodtan végignyálazhatod az összes naplófájlomat, nem fogsz benne találni egyetlen kósza hibajelenséget sem, még olyat sem, ami annyira mellékes, hogy a Windows nem is tartja érdemesnek párbeszédablakban figyelmeztetni róla. Az egyetlen hiba amit találnál az az USB eszközökkel lesz a telepítés első napján, mikor még nem raktam fel a megfelelő drivereket, így a csatlakoztatott eszközöket nem volt képes felismerni/kezelni.

Szóval a fejlődés tapasztalható, ha te nem tapasztalod, akkor nem használod ki eléggé a Windows 7-et, tehát
neked nincs szükséged az újabbra ...... ahogy nekem sem erre a csempés agyrémre, mert nem tudok Modern UI alkalmazásokat futtatni főadmin fiókban, ugyanis nem indulhat MUI app admin jogosultságokkal. Majd ha megírják 64 bitre, akkor használom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. macleod200... kisko...
2015.05.04. 08:56
Hyper-V kezdésnek jó lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2015.05.04. 10:44
Hol használ egy home user Hyper-Vt?

Egy fejlesztő, talán. De minek VM egy otthoni gépre? Amíg a régi windows verzió többé kevésbé kompatibilis az új verziókkal, addig nincs szükség több windowst egyszerre használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. macleod200... kisko...
2015.05.04. 12:16
Én viszont használok és örülök neki, hogy a mezei otthoni Windowsban is benne van. Ha neked jó a 7 használd, de ne más legyen azért az ondó, mert érdeklik az új dolgok meg fejlesztések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... kisko...
2015.05.04. 13:35
Használok otthon, pedig ott csak hobbiból kell

Például ha a telefonomra irkálok magamnak programokat, akkor csak hyper-V esetén tudom ott kipróbálni emulátorban, hogy ne kelljen minden egyes példányt feltolni rá.

Meg szeretem kirpóbálgatni az új rendszert, meg néha kell régi is, mert a többé kevésbé esetén a kevésbé rész is kell néha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!