iPon Hírek

Microsoft: Egyetlen Windows lesz, ami mindenen működik

Dátum | 2014. 07. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft első embere meglehetősen érdekes kijelentést tett a minap, ami hamar futótűzként kezdett terjedni. Satya Nadella szerint a Microsoft fejlesztőcsapatai azon dolgoznak, hogy a jelenlegi három helyett a jövőben csak egyetlen egy fő Windows operációs rendszer legyen elérhető, ami minden eszközt, illetve platformot támogat, akármekkora kijelzőt is használ. Korábban, Steve Ballmer vezetése alatt a Microsoftnál különféle csapatok fejlesztették a Windows egyes változatait, méghozzá egymástól teljesen függetlenül. Az új elnök-vezérigazgató szerint most egyetlen fejlesztőcsapat működik tovább, amely egy egységes architektúrára fejleszt operációs rendszert. A Microsoft vezér sajnos nem árulta el, hogy hogyan kerül közös alapokra a Windows, a Windows Phone és az Xbox, illetve az sem derült ki, hogy a különböző platformokon futó kiadások között pontosan milyen különbségek lesznek, de azt azért megemlítette, hogy a lépés előnyös lesz mind a felhasználók, mind pedig a fejlesztők számára. A Microsoft továbbra is különböző, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő Windows kiadásokat tesz majd elérhetővé, a teljesen egységes platform azonban lehetőséget biztosít olyan univerzális Windows alkalmazások készítésére, amelyek az operációs rendszert futtató összes eszközön használhatóak lesznek.
A Microsoft első embere, Satya Nadella (Fotó: The Verge)
Az egységesítés terve persze nem új: a Microsoft már április folyamán bemutatta azokat a fejlesztőeszközöket, amelyekkel a fentebb említett univerzális alkalmazások könnyedén, hatékonyan elkészíthetőek lesznek. A Microsoft az új stratégiának köszönhetően egy szinttel feljebb lép riválisához, az Apple-höz képest, aki a Mac OS és az iOS operációs rendszereket – egyelőre – különválasztja. A lehetőség, hogy olyan alkalmazások készüljenek, amelyek asztali számítógépeken, noteszgépeken, táblákon, windowsos okostelefonokon és Xbox játékkonzolokon egyaránt futtathatóak, a fejlesztők szemszögéből nézve igazán üdvözlendő lépésnek tűnik, és a felhasználók is profitálhatnak majd a több platformon is működő, úgynevezett multiplatform operációs rendszer előnyeiből.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

65. pocla
2014.07.23. 21:51
Direct x12re vagyok kíváncsi, remélem ütni fog és végre ki tudjuk használni a brutális pc konfigokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. enisherpa
2014.07.23. 22:04
Biztos, hogy ütni fog, hiszen a jövőben a játékokat is úgy fejlesztik, hogy fussanak telefonon. Továbbá, az egységesítés jegyében sem az érintőképernyőt, sem az egeret, sem a billentyűzetet nem fogja kezelni a windows.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Balleno enish...
2014.07.23. 22:19
Bocsi, a keresztneved nem véletlenül Harold?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. rini
2014.07.23. 22:22
Kitudja? Nem lepne meg ha lenne egy alap amely mindenre jó és különböző kiegészítéseket, appokat kell telepíteni hozzá. Amugy a magam részéről nem fogok elájulni a dx 12-től sem. Az is elavul idővel és kezdődik minden elölről. Másrészt azt sem fogják kihasználni a fejlesztők mint az elődeiket. Továbbá van egy olyan gyanúm, hogy lesznek olyan dolgok amelyeket hol az egyik, hol a másik kártyagyártó lesz csak képes megjeleníteni. Egyedül annak örülök, hogy talán a futtatáshoz kevesebb erőforrás lesz szükséges. Remélem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Flegeton
2014.07.23. 22:23
Nagyon vicces ez a csóka. Az ilyen megnyilvánulok miatt mondom hogy szinte már senki nem ért semmihez egy multinál.
Csak az asztali windowsokat nézzük, akkor is voltak programok amik nem indultak újabb windowsokon.
Miért van az a sejtésem hogy meglesz arm-re a win és majd a pc-n emuláljuk lényegében.
Ha csak olyan jól működik mint a java "multiplatform", akkor kukába mehet az egész win paletta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. fofoka
2014.07.23. 22:56
Nekem csak annyi kérdésem van, hogy biztos ugyanazokat az alkalmazásokat akarjuk futtatni pc-n és telefonon is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. marc23
2014.07.23. 22:59
Isten mentsen meg minket ettől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. meridaboy
2014.07.23. 23:06
már sok különböző terén az életnek kiderült a számomra, hogy olyan valami ami mindenre jó nem létezik!
Pl.: négyévszakos gumi. Télen rosszabb mint a téli, mert keményebb. Nyáron a nyári jobb, mert az univerzális puhább, kevésbé teljesítményorientáltabb!
Szóval szerintem ez zsákutca.
Ha a w7 megszűnik (támogatása) és a w9 olyan lesz hogy nem tetszik, az összes gépemen kukázom a microfost!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. fofoka merid...
2014.07.23. 23:20
Btw, a négyévszakos gumi nem hülyeség, ott ahol nagyobb flotta van (pl. autókölcsönzők), előszeretettel használják. Szóval neked, meg nekem jobb a téli és nyári, de nem biztos, hogy mindenki így van vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. codex
2014.07.23. 23:31
Halott ügy, de csinálják csak. Én nem hiszek ebben, és szerintem nem is kivitelezhető.

fofoka +1
Olyan nagyon sikeres lett a windows phone is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. ByrDer
2014.07.23. 23:48
HA csinálnak egy jó adaptív UI-t ami mindig az adott platformhoz jól és használhatóan igazodik, és valami csoda folytán megoldják hogy egy windows telepítés ne foglaljon 30 gigát a vinyón (ami mondjuk egy telefonnál teljes képtelenség.. ráadásul a konkurencia 1 gigába is belefér), akkor ez csodálatos és forradalmi lesz.

Szerintem viszont egyikre sem képes a microsoft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. deviant01
2014.07.24. 00:00
"a felhasználók is profitálhatnak majd a több platformon is működő, úgynevezett multiplatform operációs rendszer előnyeiből."

A Windows 8 mobileszközre kitalált felületéből is annyit de annyit profitáltam desktop PC-n, hogy inkább visszatértem a 7-hez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. I.Jozsef83
2014.07.24. 00:32
[Egy Windows lesz mind felett]

Jogosan lehet kételkedni abban, hogy a Microsoft sikerrel veszi majd az akadályokat. Hiszen végső soron a két évvel ezelőtt megjelent Windows 8 is egy olyan univerzális rendszernek lett szánva, ami, ha telefonokon nem is, de táblagépeken, laptopokon és asztali PC-ken egyaránt jól használható. A hagyományos, érintőképernyő nélküli felhasználók tetszését azonban nem nyerte el az inkább tableteken praktikus új felület, ezért a cég két éve folyamatosan próbálja kikupálni a rendszert különböző frissítésekkel. Ha azt nem sikerült összehozni, mi garantálja, hogy egy még komplexebb feladat sikerülni fog?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. gabushi
2014.07.24. 01:19
Szerintem nem kivitelezhető (értelmesen) és értelme sincs.

10 éven belül szerintem az asztali számítógépek a PRO user és fejlesztők "játékszerévé" válnak, és mindenki más áttér tabletra. Ez már csak idő kérdése, de a tendencia látszik.. egy mai tabletra ha egy billentyűzetet és egeret raksz akkor kitudja váltani az átlag felhasználó igényeit.

Simán működik manapság az, hogy otthon van a tablet egy dokkolóban, és bluetoothon kereszül rákapcsolsz egy egeret és billentyűzetet, majd egy monitort mondjuk dlna szabványon keresztül.. Átlag felhasználónak teljesen megfelelne, csak még ez egy drága játékszer. De szerintem ez max 3 év és nem így lesz.

A tabletek már a szövegszerkesztési igényeit is kitudják szolgálni az átlag embernek..
Azt néztem nemrég, hogy már van egy-két használható fejlesztőkörnyezet is rá (bár butább mint az asztali gépeken levő)..

És ha kell akkor az otthoni user csak kivenné a gépet a dokkolóból és úgy használná a lakásban császkálva vagy nyaralás alatt.. hazaérve meg vissza a dokba és úja "asztali pc" ként használhatná nagyobb kijelzővel.

Egy középkategóriás androidos tablettel ezt már ellehet játszani..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. thedevelop... gabus...
2014.07.24. 02:18
Ez a dokkolható tablet egy halva született ötlet.
Az AMR processzor + Android egyszerűen nem munkára termett.
x86-os processzorra és Windows-ra, vagy Linux-ra van szükség a munkához.
A tablet + dokkoló helyett a "konvertábilis tábláké", azaz a hibrid hordozható gépeké a jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. KatonaKM thede...
2014.07.24. 05:34
Igazad van. Bár gabushi korrekten összefoglalta egy házi hobbiszámítógép minden elvárását, de már csak a kijelző mérete miatt sem használnék rajta tervezőprogramokat, grafikai alkalmazásokat és komolyabb játékot. Szóval bármit, ami a pütty-pütty játékoknál részletesebb felbontást kínál.

Másrészt az Android szerintem egy annyira használhatatlan, lassú szar, hogy egy normális diktatúrában tervezőjét kivégeznék simán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Smith166 gabus...
2014.07.24. 06:20
Hogy mi? Rákapcsolsz a tabletre egy monitort dlna szabványon keresztül???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Kajafun
2014.07.24. 07:49
Szerintem én lassan megnézem fut-e a hackintosh a gépemen....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Rojik gabus...
2014.07.24. 07:50
Egy tablet sosem fogja tudni azt a teljesítményt leadni, mint egy asztali pc. Egyszerűen a mérete miatt. Azt meg nem értem, hogy miért dlna szabványon kell monitort csatlakoztatni.

A szöveg szerkesztők még gyerekcipőben járnak tableten. Kell még oda bőven fejlesztés. Ennyi erővel a wordpad is elég windowson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Supra
2014.07.24. 08:05
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Itt az ideje PC-n (is) barátkoznom a linuxal, mert az MS mindent elkövet, hogy használhatatlan legyen az a szerencsétlen oprendszer.

Mindenesetre gratulálok, idióta mind, de legalább következetesen idióta. Teljesen megérdemlik, hogy menjenek a süllyesztőbe, mint a legújabb kedvencük, a nokia is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. menthous
2014.07.24. 08:12
Nem lenne olyan rossz az a win 8 sem,csak raknának be egy asztalt,egy opciót amivel,ha akarjuk van szimpla startmenünk stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. dobko
2014.07.24. 08:57
Kezdetnek kitalálhatnának már valami használható fájlrendszert is, nem 20 éves szutyokkal kínlódni...

Vicces, hogy ott van egy ingyenes operációs rendszer család, amiből mindenki a neki megfelelő disztribúciót kiválaszthatja, és átlag felhasználó alig használja, sőt nem is ismerik, hogy van ilyen lehetőség.
Ehelyett most egy ömlesztett trágyadombot akarnak az ember nyakába varrni. De mit tehet az ember, mikor az ismert programok nagy része erre készül. Tízből kilenc ember biztosan csak annyit tud, hogy bekapcs gép, windows, kész, legalábbis Európában. Talán az ifjabb generáció majd változtat ezen, de nekik meg elég ha a facebook megy, hogy a selfie ki legyen rakva.

Lehet úgy kéne, hogy megveszi az ember a tabletet, bekapcs: Válasszon operációs rendszert ! win 20 000 FT Android, akármilyen linux ingyé...

Az irományomból látszik, hogy mennyire elveszi még az embernek a kedvét is , mikor ilyen univerzális szalagcímeket olvas a Microsoft tájáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. fafej
2014.07.24. 08:58
Erről már egy ideje lehetett beszélni és bizony ez a jövő. Lehet itt nyavalyogni, hogy jaj mi lesz az asztali PC-vel, meg kompatibilitás, de a helyzet az, hogy az asztali PC megy a levesbe. Megszűnik, game over, finish. Néhány év, és az összes lecserélésre kerül olyan hardverekre, amiben se mozgó alkatrész nem lesz, se a ma használatos architektúrák. Zseniális az ötlet, és meg is fogják csinálni. Teljesen felesleges 3-4 platformra fejlesztgetni, ha 1 is elég. Csak addig kell ez a multi platform fejlesztés, amíg meg nem történik a teljes hardver váltás és végre már senki se gyárt asztali PC-ket, legalábbis nem ilyeneket, amik most futnak. A létező legjobb megoldás, hogy minden felületen fusson az alkalmazása egy fejlesztőnek és túl sokat egyik fejlesztő se fog gondolkodni, hogy fejlesszen-e egy olyan platformra, ami minden Windows felületen elfut. Kicsit még kell ápolgatni a múltból élő felhasználókat, de a generáció váltás már az ajtón kopogtat, és egy szimpla NO MORE UPDATE jelzéssel véget ér a mese.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. j.panzer
2014.07.24. 09:31
Aki követi a hozzászólásaimat, tudja, hogy én vagyok a világ egyik legnagyobb WP gyűlölője (a tapasztalataim miatt), és a Windows 8.1-et is szidom, mint a bokrot, mert napi szinten használom, és tudom, hogy egy sssssz...ervetlen hulladék.

DE!!! Ennek ellenére én szerintem ez a koncepció lehet jó, lehet sikeres. Mint ahogy a Win 8.1 is lehetett volna egy jó OS ha átgondoltabb, és ha testre szabhatóbb. Ha nincs agyonkorlátozva mind a user, mind a fejlesztő.

Win9-el is ez van. Szerintem ennek az elképzelésnek létezik jó megvalósítása, csak rá kell találni. Nyilván nem arról lesz szó, hogy X-box-on fogsz PPT-ket készíteni, telefonon Photoshopolni, és asztali számtógépen SMS-t írni, hanem gondolom lesz egy közös alap (mag/kernel, mittomén) és lesznek kifejezetten asztali környezetre írt pogik (főleg irodai, grafikai, sbt munka alkalmazások, játékok) illetve lesznek telefonra és tabletre írt progik, amiket (ha akarsz) futtathatsz asztali gépen is.
Ez persze csak az én feltevésem, de számomra logikusnak tűnik.

Ez idáig nem is bonyolult, a kérdés az, hogy ezt hogyan kivitelezik. A Win 8 ott hibázott nagyot, hogy nem ergonomikus, és túl zárt, nem hagy lehetőséget a usernek (sok esetben a fejlesztőnek sem), hogy eldöntse, hogy ő mit hogyan akar használni.
A modern felület nagyon átgondolatlan. A gép félreérti a gesztusokat, a start screen egy jó launcher felület, de a start menüt nem helyettesíti, a charm bar egy rémálom, a modern felület alapvető dolgokhoz nem fér hozzá, nincs egy olyan app, amivel monitorozni lehetne a rendszer (pl mint az Aida az asztali felületen), livetile-ok megbízhatatlanul futnak, nem frissülnek, a beállításokat elkeverték, de nagyon, ronda, nincs aero, nincs értesítési sáv, alapvető programok hiányoznak a metróról (pl word reader, djvu reader, fájlkezelő (jó arra ott az asztal, mondhatnátok, de amúgy nem faxa dolog tableten az asztali felületet kezelni egér nélkül, tapicskova)).
Stb, stb, stb. Végtelen mennyiségű hiba, átgondolatlanság van a rendszerben, az elérhető appok is fapadosak, lassúak, és csekély funkcionalitásúak. Még a droidról átvett progik is csak egy gyenge utánzatnak tűnnek Win Metrón, annyira le vannak butítva.

No ezeket a hibátak kell teljes egészében elkerülnie az MS-nek a Win9-el, és akkor lehet jövője a dolognak.

Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy az ARM vs x86-os problemát hogy akarják feloldani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. 5hR3kY fafej
2014.07.24. 09:32
Tökéletes a nick választásod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.24. 09:40
Azért a Linux-hoz nem feltétlenül kell x86. Már a 2 éves Samsung Chromebook-on is elég szépen futott az Ubuntu 12.04, a mostanában kijövő 64bites ARM lapkák pedig el fogják érni a Core i3-ak sebességét. Azaz bőven alkalmasak lesznek hagyományosabb értelemben vett munkára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. 5hR3kY
2014.07.24. 09:47

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.24. 09:48
A hackintosh helyett jobban jársz a különböző desktop Linux-okkal. Azok sokkal jobban támogatják az általában, normális árban beszerezhető hardvereket.

GUI kifinomultságában a legtöbb modern DE simán eléri/veri az OSX-et (lásd pl a Cinnamon-t), max az általános programválaszték szűkösebb. Játékok vonatkozásában (javarészt a a Steam miatt) a Linux hamarosan beéri a Mac-et, fejlesztésre pedig már most is alkalmasabb (lásd ingyenes, fájlböngészőbe integrálódó SVN kliensek és társaik).

Persze ha arra számolsz, hogy majd később Mac-et veszel (iszonyú pénzekért) akkor hajrá. Minden másra ott vannak a Linux-ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. j.panzer
2014.07.24. 09:49
De akkor már ezt is ide kell linkelnem:
http://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Pandion
2014.07.24. 10:15
ocsabi! ott a pont
Komolyra fordítva a szót, ez inkább egy sci-fi mint egy microsoft hír. Nem tudom elképzelni ezt a közös platformot, és igazából nem is látom értelmét. Egy telefon, tablet sosem fogja elérni egy asztali/laptop gép teljesítményét, mert teljesen másra vak kifejlesztve. Innentől kezdve miért lenne jó nekem egy olyan op rendszer, ami egy sokkal gyengébb telón is elfut, nyilván akkor arra lesz optimalizálva, vagyis nagyon sok gondot fognak fordítani arra, hogy lassú vason is fusson.
Értem én, hogy a microsoft vergődik, mert pár éve még ő volt a király, de a mobil gépek elterjedésével lemaradt, elavult. Ezért próbál mindenáron ezen a téren is helyet fúrni magának, csak ez nem nagyon sikerül neki. Illetve az van, hogy ha arra koncentrál, hogy tableten jó legyen a rendszer (pl. win 8 ) akkor az asztali gépesek akadnak ki (jogosan), ha meg maradnak a régi kerékvágásban, akkor az adroid, meg az ios, meg a még ezután jövő rendszerek állva hagyják. Ez nekem kicsit kapálózásnak tűnik. Valamelyik míttingen biztos rohadt ideges volt a főnök, és ordítva cseszte le a kicsit kisebb főnököket, hogy valaki sürgősen találjon ki valami ütőset, erre valamelyik megszólalt: csináljunk egy olyan windowst, ami MINDEN rendszeren fut!!! HÚÚÚÚ MEKKORA ÖTLET MÁÁÁÁR!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Pandion Pandi...
2014.07.24. 10:16
Továbbgondolva: erre a marketinges felkiáltott: IGEEEEN! EGY WINDOWS MIND FELETT!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. 5hR3kY
2014.07.24. 10:16
"Egy Windows mind fölött, Egy Windows kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Meteorhead
2014.07.24. 10:51
Próbálok nagyon rövid lenni, de van egy pár dolog, amit szeretnék leírni, és igyekszem nem ex-katedra foschni az észt.

j.panzerhez hasonlóan az én hozzászólásaim is egy irányba húznak, főleg MS párti irányba. Nagyon csípem az OS-t, pedig alkalmazott fizikusként linux rendszergazda vagyok, úgyhogy ismerem az élet pingvines oldalát is, jobban mint szeretném. Win8.1 desktop fut a notimon, és VS2013-ban fejlesztek cross-platform HPC programokat, főleg OpenCL-ben, de OpenGL, C++AMP és újabban SYCL is készség szinten az ujjaimban van. Szóval mondjuk azt, hogy tudom mi fán terem a szoftverfejlesztés, legalábbis ami 1-5 emberig terjed. Vállalati szoftverfejlesztéshez nem volt szerencsém.

@Flegeton: A hozzászólásod nem is értem őszintén szólva.

@fofoka: Bátyám is ezt kérdezte nemrég, és neki is azt mondtam: IGEN. Személy szerint elegem van abból, hogy PC-n minden program zabálja az erőforrást, és jobbára tök fölöslegesen. Amikor HPC-ben minden clock cycle számít, akkor megáll a fűrészpor az agyamban, amikor meglátok néha C# és Java programozókat kódolni. Gyorsabban lehet gányolni ezekben a nyelvekben (noha lehet jó kódot is írni), de... jajj. Egy rövid példa: Win8 Posta App, és a WP8.1 Posta App. Ha telefonon el tud futni egy olyan progi, ami képes gyorsan keresni a leveleim tartalmában is, akkor a desktopon miért futna más kód? Ne pazaroljuk az erőforrást, csak mert lehet. Amikor az Android alapját képező Dalwig virtuális gépen fut egy java virtuális gép, ami futtat egy browsert, és abban fut egy javascript interpreter... akkor látjuk miért kell atom vas egy Android alá. Igenis, fusson ugyanaz a kód más binárisra fordítva egy telón, a konzolon, és a PC-n.

@meridaboy: Igaz, hogy közös lónak túrós a csusza, és nincs mindenre jó megoldás. De létezik arany középút, és létezik olyan absztrakció is, ami képes a középutat is javítani. Nem halvaszületett ez a koncepció, csak nem triviális jól kivitelezni.

thedeveloper: Hát baromira nem értek veled egyet. Egyfelől: tablet != ARM. Másfelől egy 4 magos 64-bites ARM procin simán FUT minden, ami PC-n. Ha lenne rendes GPU gyorsítás a programokban, még videót is szerkeszthetnél (persze nem produkciós szinten, hanem házi cuccokhoz). Van amihez kell egy notebookhoz méretezett TDP keret, de a desktopnak tényleg egyre kevésbbé van értelme. Dokkolós akármilyen architektúrás tableten fejleszteni, vagy SSH-zni/Remote Desktopolni egy szerverre és ott fordítani/futtatni. Ez a jövő. De szerveren futó szimulációt tableten is tudnék fejleszteni.

@Rojik: Naja, gyerekcipőben járnak. Várjunk csak... nem épp arról volt itt szó, hogy legyen közös kódbázis teló/tablet/konzol/PC között? Csak UI-t kelljen megírni többször. Akkor most hülyék MS-nél? Vagy mégsem?

@Dobko: Új fájlrendszer +1. Noha NTFS nem rossz, de ReFS amennyire látom nem fogja megváltani a világot.

@j.panzer: Igazad van, meg lehet ezt jól csinálni. Win8 sosem "a cél" akart lenni. Elejétől fogva átmeneti OS akart lenni. MS tapasztalatot szerezhetett vele hogyan kell cross-platform App Store-t csinálni, hogyan kell hordozható OS API-t írni (WinRT kezd használható lenni)... Szerintem ott bazseválták el, hogy túlságosan korlátozó az OS API. Nem lehet benne használható Appokat írni. Túlságosan is alárendeltek mindent az energiatakarékosságnak, és nincs kiút belőle. Nem véletlen, hogy IE11-et és OneDrive-ot nem lehet WinRT-ben megírni, tehát nem is szabványos Windows Store alkalmazások. Csak azt nem értem, ha saját maguk is látják annyira restrictive a saját API-juk, hogy maguk sem tudják benne implementálni a core feature-öket, akkor miért nem liberalizálják sokkal gyorsabban? Torrex a tökéletes példa rá, miért xar az OS API.

@Pandion: Imádom az ilyen hozzászólásokat. Abban igazad van, hogy MS lemaradt a mobil hullámról, nem véletlen menesztették Ballmert. De szerintem sokkal jobban haladnak, mint mondjuk a Canonical az Ubuntuval (aki legelőször ismerte fel a platformok fúzióját), és két év alatt nem tudtak összetákolni a Mir-t annyira, hogy elvigyen egy desktopot. Egyedül a Ubuntu Phone használja. MS ennyi idő alatt felhúzott egy GUI dizájnt (Metro, lehet szidni, hadd ne menjünk el ebbe az irányba), egy deklaratív nyelvet hozzá (XAML), nyelvi extensionöket (C++/CX), és sikerült a fejlesztői eszközeivel nem kevés programozót rávennie, hogy fejlesszen a platformjára. Ehhez képest hol van a Firefox OS desktopról? Vagy Ubuntu Phone alkalmazás áradat? MS jól halad, és nem csak potenciál van abban amit csinálnak, hanem eredményei is vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Pandion Meteo...
2014.07.24. 11:46
Biztos igazad van, bevallom gőzöm sincs a deklaratív nyelvhez meg a extensiönökhöz, akármi is az. Én egy felhasználó vagyok. Felőlem a világ legmodernebb szupertuti nyelvén is írhatják, ha a végeredmény (nekem) használhatatlan, akkor inkább előveszem az Androidos tabletemet és a win7-es laptopomat. Szerintem ezzel a felhasználók 99%-a így van. Na nekik magyarázhatod az extensiönöket... Az meg, hogy mennyi idő alatt dobták össze végképp nem izgat, de nem is értem miért érvelsz ezzel. Ami nem jó, az nem lesz jó attól hogy kevés idő alatt csinálták... (ez az én véleményem). Ha olyan rendszert csinálnak, ami jól használható, tetszetős is, akkor fogom használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Meteorhead
2014.07.24. 12:07
Igen, a végfelhasználót nem kell, hogy érdekeljék ezek a dolgok. Nekem, mint fejlesztőnek van ráhatásom a dolgokra avval, hogy mire fejlesztek. Amit egy gány platformnak érzek (Android), avval nem foglalkozom. Ha elegen gondolkodnak így, így kevesebb Androidos cucc lesz, vagy fejlesztenek. Evvel mindenki nyer.

A végfelhasználót az érdekli (és bakker tökre bánom, hogy nem találom a MobilArénás fórum hozzászólást), hogy kemény Galaxy S4 user hülyén érzi magát, amikor kézbeveszi a 20 rugós Lumia 520-at, mert egy 2 magos gagyi 60 FPS-sel visz mindent, és egyszer sem akad meg. Prémiumabb (ha létezik ilyen szó) érzése van, mint egy bivaj Androidnak. És ez azért van, mert WinRT, DirectX, XAML, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. 5hR3kY Meteo...
2014.07.24. 12:19
1995-ben a Microsoft kiadott egy oprendszert amivel grafikus felület alól tudunk indítani más programokat. Ennek ez volt a gépigénye:
- CPU: 386DX vagy újabb processzorral (486 javasolt)
- RAM: 4 megabyte (MB) memória (8 MB javasolt)
- HDD: 35-40 MB szabad hely a merevlemezen a Windows 95-re való frissítéshez: A ténylegesen megkívánt szabad tárterület függ a telepíteni kívánt összetevőktől is.
- HDD: 50-55 MB szabad hely operációs rendszer nélküli merevlemezen a Windows 95 telepítéséhez : A ténylegesen megkívánt szabad tárterület függ a telepíteni kívánt összetevőktől is.
- FDD: Egy 3.5-inch-es nagy sűrűségű hajlékonylemez meghajtó
- VGA: VGA vagy jobb felbontás(256-színű SVGA javasolt)

Manapság 2014-ben a Windows 8 az a grafikus operációs rendszer amit arra használunk hogy más programokat indítsunk alatta. Ennek már így néz ki a gépigénye:
- CPU: 1 gigahertzes (GHz) vagy gyorsabb, PAE-, NX és SSE2-támogatással
- RAM: 1 gigabájt (GB) (32 bites) vagy 2 GB (64 bites)
- HDD: 16 GB (32 bites rendszerhez) vagy 20 GB (64 bites rendszerhez)
- VGA: a Microsoft DirectX 9-es verzióját támogató grafikus eszköz WDDM-illesztőprogrammal

Ha megfigyeljük a kettő közötti különbséget, akkor rájöhetünk hogy már itt elkezdődik az erőforrás pazarlás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Zabalint 5hR3k...
2014.07.24. 12:29
Mondjuk anno ahhoz, hogy a Windows 95 használható sebességgel fusson, Pentium processzor és 16 GB ram kellett, valójában a minimális és javasolt rendszerigény is egy méretes hazugság volt anno...

Egyébként meg egy jól karbantartott Trabanttal is el tudsz menni nyaralni a horvát tengerpartra, a Mercedes is csak arra való, hogy elvigyen A-ból B-be. Kb. ilyen az összevetésed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Zabalint 5hR3k...
2014.07.24. 12:30
Ezt az urban legendet meg már sokszor cáfolták, soha nem mondott Kapus Vili ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zabalint fofok...
2014.07.24. 12:32
Igen, én például ugyanazokat szeretném, legalábbis a business logic legyen ugyanaz, az UI viszont legyen az adott készülékre szabott. Ha ezt egy weboldal / mobil app vonatkoztatásában meg lehet csinálni, akkor nem gondolom, hogy mobil app / asztali alkalmazás vonatkoztatásában ne lehetne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2014.07.24. 12:37
Én 2 Gb rammal használok a laptopomon Windows 7-et, de láttam 1 Gb rammal működőt is, és általában semmi gond vele, nyilván ha akarok elő tudok idézni durva akadásokat, de anno a Windows 95-el teljesen hétköznapi feladatok is katasztrófát jelentettek egy 8 Mb rammal felszerelt gépnek, holott azt hazudták ajánlottnak, 4-et meg minimumnak.

Nyilván nem állítottam, hogy a Linux ne lenne jobb, bár ha mondjuk az Ubuntu Unity felületét nézzük, akkor az még sokkal jobban meg tudja akasztani a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zabalint
2014.07.24. 12:47
Na meg az erőforrás igényekről még annyit, hogy én láttam olyat, hogy valaki még a Windows 7 megjelenésekor is Windows 98-at használt, de lehetőség szerint a legújabb arra a rendszerre elérhető programokkal, meg a rajta futó legújabb böngészővel (azt hiszen Firefoxból például a 2.x verziók még mentek rajta, de az Opera még jóval tovább volt fejlesztve rá). A Windows 98 minimális igénye 16 Mb ram volt, ebben a gépben 256 Mb volt, viszont egy ilyen modernebb alkalmazás is megette az egészet, vagy egyetlen modern weboldal megnyitása is, úgyhogy baromi lassú volt, az XP-re váltás végül még inkább gyorsított egy kicsit ehhez képest.

Szóval baromira nem igaz ez az erőforrás zabáltatás dolog, egyszerűen csak nem ugyanazokat a programokat használjuk és az oprendszerrel kapcsolatos igények is mások. Az irodai programcsomagokat szokták például szidni, hogy semmit sem fejlődtek, nos én nemrég néztem meg a Word for Windows 2.0-t, ami amúgy elfut 32 bites Windows 7 alatt, csak menteni/betölteni nem tud, valószínűleg az NTFS miatt, nos azért szembetűnt, hogy mennyi mindent nem tud, amit a maiak tudnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zabalint
2014.07.24. 12:53
A Flash nekem le van tiltva, ha valamiért mégis kell, akkor csak ott engedélyezem, mert egyébként gyakran berosál, és nem a 2 Gb memória a szűk keresztmetszet neki, hanem az, hogy a régi integrált VGA nem gyorsít, a CPU-t meg hamar felpörgeti 100%-ra (Pentium T3200 2*2 Ghz (core 2 korszakbeli)), még az egyszerűbb tartalmak is. A poén, hogy ugyanazok a Flash tartalmak is frissítésről-frissítésre lassulnak, és egyébként Linux alatt is, ezért szerintem nem a Microsoft a hibás, hanem az Adobe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mviski
2014.07.24. 13:36
Az egy soros mondandóm előtt szeretném leszögezni hogy én játékra használom a gépet, és akkor a mondandóm:
Egyre több értelmét látom a SteamOS-nek, nem lepődnék meg ha lenne egy egyezmény a MS és a Valve között hogy "Srácok, tiétek a game miénk a work"! Persze nem tudom most hirtelen fejből hogy melyik cég mennyire van tele zsetonnal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. CyberPunk6...
2014.07.24. 13:55
Minden típusú OS-t kipróbáltam, többet napi szinten használok. Szerintem az összes szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Terror
2014.07.24. 14:07
Az operációs rendszerek is olyanok, mint a driverek. Ha megy úgy-ahogy, akkor jó, de ha meg nem, úgyis kiadunk hamarosan egy újabbat, és na majd akkor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. csabi02 Cyber...
2014.07.24. 14:12
+1
LoL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pocla
2014.07.24. 15:23
Nagyon helyes amúgy kell a dx12 mert a mantlebol nemlett semmi dx11el meg nem tudjuk kihasználni a méregdrága pct. Nem a mantlet írom le csak only arra fejleszteni nemfog senki szóval így max pár fps javulás nem a játék lesz mégélethűbb és részletgazdag ahogy várnánk ha már tud több rajzolási parancsot vagy mit. Az a baj egyedül itt hogy közbe a régi rendszereket elfelejti az MS... Win7et még vagy 5 évig támogatnia kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. asdsa
2014.07.24. 15:50
Hát sajna minden OS-nek megvannak a maguk nyűgjei (pl. említve lett a fájlkezelés - hát én is agyf@szt kapok, amikor egy 10gigás filmet 3mp alatt letöröl, néhány kisebb fájlnál meg van amikor beakad a törlés egy percre), de lassan elérkezünk oda, hogy használhatóak a rendszerek. Az erőforrásigényességre meg kár hivatkozni, amikor ma már egy 70 ezres gép is használható mindenre. Meg amíg egy FF bezabál akár 1 gigát is, addig én mélységesen lefosom, hogy a W7 64bit megeszik 0,8-1 gigát, mert ígyis-úgyis kell bele a 4 giga ram.
A multiplatformnak én csak örülni tudok, mert telefonra egyszerűen vannak olyan mókolások, hogy azt ritkán fejlesztik le külön 1-1 mobilplatformra, vagy ha igen, akkor is csak egy kezdetleges valamit. A PC front is nyerne rajta, mert mobil platformon olyan remekül kivitelezett hasznos kis programok vannak, amik asztalin nincsenek, vagy csak félnapnyi Gúgel után találsz rá.
De az viszont nem tetszik, hogy én, mint laikus kapásból tudnék mondani másfél tucat olyan dolgot, amit pofon egyszerű lenne kivitelezni és sok ember életét megkönnyíteni, ehelyett milliókat töltenek ilyen nagyságú projektekbe (meg a vezetők zsebébe), mint a multiplatformitás. Óriáscéges dilettáns gondolkodásmód...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. asdsa
2014.07.24. 17:25
Fasságokat írtam, csak már nem tudom törölni.
Valószínű, hogy ez az Egy Vindóz is csak bulvár marketing, kb. csak annyi lesz szerintem, hogy ugyanaz a kernel, meg még jobban megkönnyítik az átjárhatóságot a fejlesztőknek a három platform között, talán az alk. bolt se lesz ilyen elszabott.
Szóval ugyanaz a tendencia, ami most is folyik, csak kellett valami húscafat a részvényeseknek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. j.panzer Pandi...
2014.07.24. 17:40
Pandion: +1 - 100%-ban igazad van.

Meteorhead:
Ami a te kommentedet illeti, hát nem tudom milyen elvakult majom az, akit elbűvöl egy szutyok 520-as egy S4 ellen. Lehet, hogy az 520 nem laggol, de annyira puritán az egész, hogy ha még puritánabb lenne, akkor már DOS lenne. Egy ilyen felületnek nem csoda, hogy nulla a hardver igénye.
Ezen felül ismerősömnek van 520-asa (ha nem vágta még földhöz), hogy azt mennyire rühelli. Laggolni nem laggol, de fagyni fagy, nem is keveset, meg csinál érdekes dolgokat. Pl hívásnál a lockscreen-t nem lehet elsőre (vagy másodikra) feloldani, és hasonlók. Szánalmas. Semmivel nem jobb, mint egy hasonló árú android. Ez az egész hipe egy nagy hazugság a WP küröl, legalábbis én így tapasztalom. A világ legrosszabb mobil OS-e. Csúnya, testre szabhatatlan, korlátolt. Legalább nem lassú, de amit ezzel nyersz, más fronton (leginkább a használhatóság frontján) 100-szorosan elbukod.

Évek óta azt nyomják a WP mentegetők, hogy a "Motorháztető alatt mennyire király". Hát engem nem érdekel, ha ebből semmit nem látok, akkor meg pláne nem, mikor rájön az ember, hogy mennyivel kevesebb/szutykabb app van WP alá.
És akkor a Win 8-as appkínálatot már fel sem hozom, mert az annyira kritikán aluli, hogy nincs olyan magyar szó, amivel a mélységnek/színvonaltalanságnak ezt a kategóriáját ki lehetne fejezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6... j.pan...
2014.07.24. 17:59
"ha még puritánabb lenne, akkor már DOS lenne"

Azért ez elég erős túlzás, nem tudom minek kell elragadtatni magad. Emiatt nem lehet komolyan venni, pedig amúgy jót lehetne vitázni veled a témáról, de így...

"Laggolni nem laggol, de fagyni fagy, nem is keveset"

Pár hasonló emberrel találkozni a ph-s fórumon is, és mindenkinek azt javasoljuk, hogy vagy tegye újra az OS-t, vagy vigye vissza garanciában kicseréltetni, mert a többi felhasználónál ez nem jelentkezik. Esetleg nézzen körül, hogy nem valamelyik app csinálja-e.
Lényeg a lényeg, az én wp8-as telefonom az elmúlt 1+ évben kb 3-5 alkalommal fagyott csak le összesen. Szerintem ez azért vállalható. De azt is hozzátenném, hogy a legutóbbi (fél évvel ezelőtti) frissítés óta egyszer sem.

"Pl hívásnál a lockscreen-t nem lehet elsőre (vagy másodikra) feloldani"

Igen ez egy ismert bug, Szerencsére nagyon ritkán jön elő, talán párszáz-párezer hívásonként egyszer. Szerencsére ha lezárod majd feloldod, akkor ez megoldja a problémát. <a többszöri jelenséggel nem találkoztam>

"és hasonlók"

Mi egyéb van még? Szerintem nagyjából felsoroltad őket, akkor mi az ami még hasonló?

"Szánalmas. Semmivel nem jobb, mint egy hasonló árú android."

A 20-30 ezer forintos sávban lévő andoridos telefonoknak nincsenek bugjaik? Nem szoktak lefagyni? Én nem így hallottam. Az 520 mellé még ingyen offline navi is jár.


"Csúnya, testre szabhatatlan, korlátolt. Legalább nem lassú, de amit ezzel nyersz, más fronton (leginkább a használhatóság frontján) 100-szorosan elbukod."

Mindenki eldönti, hogy kinek kell a sebesség és kinek a testreszabhatóság. A te választásod, pont ettől szép, mindenki azt választja, ami neki a fontosabb. A kinézet meg szubjektív. Azt sem értem, hogy mi a százszoros elbukás. Mit buksz el és mi az ami százszoros különbség?

"Hát engem nem érdekel, ha ebből semmit nem látok, akkor meg pláne nem, mikor rájön az ember, hogy mennyivel kevesebb/szutykabb app van WP alá."

Látod, például a sebességben, ami neked nem fontos. Nem való mindenkinek, ahogy az android sem. A választás lehetősége a tied. Viszont van sok elégedett felhasználó, akiknek a prioritási listája más, ennyi. Te használj droidot, ha szeretnél. Ha neked az vált be. Akinek meg ez, az majd használja ezt.


<több wp-s telefon is van a közvetlen környezetemben, és van köztük 520 is>
<a wp 8.1 pedig most érkezik a telefonokra, ami egy igen nagy lépés, azt még bele se számoltam>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thedevelop... Meteo...
2014.07.24. 18:32
"Egyfelől: tablet != ARM"

Én meg azt mondom, hogy az a tablet kinézetű gép, amiben nem ARM processzor van, az a jelenlegi terminológia szerint nem tablet, hiszen valószínűleg nem is Android fut rajta, hanem egy normális OS.
Az ilyen gép gyakorlatilag egy billentyűzet nélküli notebook.
Ezeket mindenképpen meg kell különböztetni a tablet-ektől (mindegy, hogy alsó-, vagy felső kategória). A WinRT és a Windows 8 között is hatalmas különbség van.

"Másfelől egy 4 magos 64-bites ARM procin simán FUT minden, ami PC-n"
Ez szimplán nem igaz.
Pusztán azért, mert még nem próbáltál meg olyan alkalmazást használni rajta, ami nem fut jól, még nem jelenti azt, hogy minden jól fut rajta.
Arról nem is beszélve, hogy az Android multiuser / multitasking képessége sehol nincs. A GC akkor zárja be a programot, ha úgy gondolja, hogy kevés az erőforrás. Pontosabban megpróbálja bezárni, ugyanis bezárás előtt az alkalmazás kap egy üzenetet, hogy be lesz zárva és ha ekkor belekezd egy erőforrás-igényes műveletbe (pl.: aktuális állapot mentése), akkor még rosszabb lesz a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fofoka Meteo...
2014.07.24. 19:55
Te magad mondod a legjobb ellenpéldát. A HPC programjaidat a legritkább esetben akarod tableten futtatni (gondolom én). Én numerikus analízissel foglalkozom és nem nagyon látom egy ilyen multplatform OS előnyeit. Valahogy nem tudom vizionálni azt, hogy most gyorsba le kell futtatni XY szimulációt és a mókus előveszi a tabletjét, amikor ott van a 20x gyorsabb desktop / workstation. Ez egyedül a fejlesztőknek jó, őket kell MS-nek magához édesgetnie, mert per pillanat droidra, meg ios-re gyúrnak. Ebből én, mint felhasználó nem fogok profitálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6... fofok...
2014.07.24. 20:18
Az itteni cikk amúgy elég hiányos, ha elolvasod máshol ott leírják, hogy szó nincs arról, hogy a telefonodon, azt fogod csinálni, mint a pcden, vagy beraksz egy win lemezt az xboxba és telepíted.

A dolog másra vonatkozik. Egyrészt egy fejlesztőcsapat fogja csinálni őket. Másrészt biztosítani fognak olyan felületet, ami átjárhatóvá teszi őket. De az ilyen dolgaidat továbbra is PCn fogod használni.

Szóval inkább csak arról van szó, hogy ami közös bennük, az lesz azonosan megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Meteorhead thede...
2014.07.24. 21:18
1: Jó, akkor más jelenséget takar nálad és nálam a "tablet" kifejezés. Így már értem, mire mondod, hogy tablet, és ilyen formában az valóban nem képes kiváltani a desktopnak szánt cuccokat.

2: Ha mondasz bármit, ami megy el 4 64-bites magon, akkor világosíts fel. Én abból indulok ki, hogy bármelyik Androidos cuccra van Boinc, és kisebb csomagokkal ugyan, de emberi időben végeznek. Akkor nagyon sok mindent nem fekszi meg a gyomrát. Úgy tippelem Qt-t kb 12 óra alatt lefordítaná (a 4 magos notim 4 óra alatt végez vele).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Meteorhead fofok...
2014.07.24. 21:24
Én sem azt mondtam, hogy ezen fogok futtatni. Ha az első 10 iterációban nem száll el, és helyes az eremény, akkor a maradék 10.000.000 lépést majd szerveren kiszámolom. Csak lokálban gyorsabb debuggolni, mint remote. (Főleg, hogy a klasztergépek linuxosak.)

Minden platformon először a fejlesztőket kell megnyerni, mert ha nincs app, akkor tök mindegy mekkora a potenciál egy OS-ben, nem fog érdekelni.

Attól, hogy az OS multiplatform, nem lesznek a programok is azok automatikusan. Nyílván nem a HPC progikat fogom a telós app store-ba publikálni (bár pont a Droidos Boinc egy nagyon jó vonulat), hanem azt szeretném, ha a WP8-as Office meg tudná jeleníteni azokat a nyomorék egyenleteket a doksijaimban. Vagy ha már nem tudja, akkor legalább telefonon is tudjak konvertálni pdf-be, ahol viszont meg tudom nézni. Ehhez pedig az kell, hogy a nyomorult fejlesztőknek ne kelljen 2X megírni mindent, hanem a kódnak a lehető legnagyobb része hordozható legyen, és tényleg csak a GUI-t kelljen többször megírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. JokerPRO
2014.07.24. 21:46
De még is hogy oldják meg hogy ARM-on meg x86-on is tök ugyan az megy?! Vagy csak a kinézet lesz az?! Mert akkor a cím eléggé félrevezető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... Joker...
2014.07.24. 21:51
Virtuális gépen, a "nagy" gép lazán elbírja teljesítményben.
Menedzselt kód.
Olyan fordító, ami mindkettőre tudja ugyanazt a kódot natívan fordítani.

Van ezer módja.

De amúgy valószínűleg az a lényeg, hogy egy csomó dolgot egyszer kell majd megírni, és csak igazítani kell majd a programokat (gui, komponensek), és ugyanaz már fordítható is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop... Cyber...
2014.07.24. 22:27
"De amúgy valószínűleg az a lényeg, hogy egy csomó dolgot egyszer kell majd megírni"

Így van, pl: Xamarin, amiben a Microsoft nyakig benne van

Egyetlen kódot írsz C#-ban és lefordíthatod iOS-re, WindowsPhone-ra és Android-ra.

A GUI platformfüggővé tehető, stb..

Ez már létező technológia, sok alkalmazást így készítenek, hiszen egyetlen kód megírásával egyből lefedik a 3 legnépszerűbb mobil OS-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster thede...
2014.07.25. 13:05
Azt megnézem, hogy majd C# -ban hogy írsz te kódot iOS -re vagy OSX -re...

OSX -re még Javaban vagy C++ -ban össze lehet gányolni valamit, de iOS -re csak Objective-C -ben és Swiftben lehet kódot írni!

Én is örülnék ha a C# platformfüggetlen lenne végre és a Visual Studio is, de valahogy nem látok erre sok esélyt.

Az ms inkább a saját háza táján akar alkotni valamit, hogy ugyanaz az alapstruktúra legyen windózon, wp -n és xboxon, így ha írsz egy játékot mondjuk windózra, nyitsz egy új projektet wp -re és egy az egyben bemásolhatod a tartalmat, a képek méretét ill a kinézetet meg átírod ahol szükséges. Ez így van az Applenél is, ugynaza a swift projekt-struktúra van iOS -n és OSX -n is ezért marha egyszerű portolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint mythb...
2014.07.25. 13:33
OSX -re még Javaban vagy C++ -ban össze lehet gányolni valamit, de iOS -re csak Objective-C -ben és Swiftben lehet kódot írni!

Xamarin, Delphi, Phonegap. Gugli a barátod!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster Zabal...
2014.07.25. 14:23
Vannak 3rt-party közelítések, a Mono is az sajnos :

Nem minden és úgy működik, mint ahogy annak mennie kéne, pl. a mono nálam cseszik random számot generálni!

A másik dolog hogy ok megírsz egy alkalmazást, hogy rakod fel a storeba?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint mythb...
2014.07.25. 16:16
Nyilván úgy, hogy van hozzájuk valamilyen wrapper. A publikáláshoz persze kell egy Mac, de Objective-C-ben nem kell hozzá programozni. De le van írva részletesen ezen fejlesztőeszközök weboldalán, hogy hogyan lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka Meteo...
2014.07.25. 20:51
Nagyrészt egyetértek veled. Nyilván van valamekkora átfedés a különböző platformok között. De a hordozható kódot nem MS találta ki és nem a multiplatform Windowssal fog megszületni. Eddig is írhattál hordozható kódot, eztán is tudsz. Rajtad áll. Egyenletszerkesztőt ugyanúgy nem alacsony szintű nyelvben írják, mint a pdf konvertert. Sőt lefogadom, hogy OS API függvényeket sem kell egy ilyen program megírásához felhasználni.

"...a kódnak a lehető legnagyobb része hordozható legyen, és tényleg csak a GUI-t kelljen többször megírni."

Még azt sem. Találkoztam néhány programmal amit ebben a koncepcióban írtak. Már 2000 körül használtam olyant, ami egy command line C-ben + GUI TCL/TK-ben. Ment linuxon és windowson. Gondolom azt sem kellett 2x megírni. Szóval csak azt akarom ebből kihozni, hogy itt nem látok különösebb benefitet Tök jó, hogy a Windowst egyszer kell majd csak megírni (remélem előnyére válik és nem csak az a cél, hogy a fejlesztők 2/3-át lapátra lehessen tenni) de hol jó ez nekem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop... fofok...
2014.07.26. 02:25
Először a fejlesztőket kell megnyerni, utána a felhasználók is profitálnak majd a sok elkészült programból.

A Google az Android-ot próbálja "PC-síteni" a Chromebook-kkal, a
Microsoft pedig inkább a WindowsPhone helyére próbálja bevezetni a sima Windows-t, vagy legalább a Windows RT-.t.

Android-ra rengeteg programot írtak már, így a Google szerint érdemes lenne kiterjeszteni a mobil/tablet felhasználási lehetőségeket például notebook-ra,

A Microsoft-nak viszont a Windows a fő platformja, így érthető módon ők ezt próbálják valahogy átvezetni a mobil eszközökre, hiszen nekik pont az a bajuk, hogy jelenleg WindowsPhone-ra még mindig kevés alkalmazás áll rendelkezésre.

Röviden, azt nyernénk vele, hogy a fejlesztők megírják a programot, ami fut PC-n, TV-n, konzolon, telefonon és tableten is, a felhasználók pedig csak egyszer veszik meg azokat és bármelyik eszközükön használhatják.
Bár mindez elég utópisztikusnak tűnik. Majd meglátjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!