iPon Hírek

Microsoft Gazelle: egy új webböngésző készül

Dátum | 2009. 02. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft Rersearch néhány nappal ezelőtt egy meglehetősen érdekes PDF fájlt tett elérhetővé, amelyben arról számolnak be, hogy az eddigieknél sokkal biztonságosabb webböngésző fejlesztésén dolgoznak. A Gazelle néven futó projekt keretein belül egy teljesen új módszerekkel készített böngésző láthat napvilágot, amelynek segítségével a felhasználók számára nagyobb biztonságot kínál majd a Microsoft.


Az új webböngésző egy merőben új kernelre épül (szoftver motor), amely tulajdonképpen úgy viselkedik, mint egy külön operációsrendszer - gyakorlatilag ez az egyik pont, amiben az újdonság jelentősen különbözik a napjainkban használható szoftverektől. A Microsoft szoftverfejlesztőin kívül két egyetem is részt vesz a projekttel kapcsolatos munkában: az egyik az Illinois, a másik pedig a Washington. A fő gondolat, amelynek alapján a Gazelle megszülethetett az volt, hogy minden egyes megnyitott weboldal egy új eljárásként fusson, teljesen függetlenül a többi, vele egy időben futó többi weboldaltól, vagy ha úgy tetszik eljárástól (emiatt erőforrásigényes és lassú is az újdonság). A Gazelle a bővítmények kezelésében is hoz újítást: a plugineket a böngészőtől elkülönített módon futtatja a rendszer, így próbálják meg a bővítményekben lévő esetleges biztonsági rések kockázatát csökkenteni.

A Gazelle prototípusa már elkészült Windows Vista operációsrendszerhez, a tesztelők állítása szerint az új szoftver az interneten található weboldalak túlnyomó többségével tökéletesen kompatibilis. A Microsoft egyelőre nem tervezi a webböngésző piacra dobását, de még a prototípus elérhetővé tételét sem. Mindenesetre kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

A Microsoft Research által kiadott PDF fájl, amely további részleteket tartalmaz (természetesen angol nyelven): http://research.microsoft.com/pubs/79655/gazelle.pdf

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.02.24. 20:22
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Hunsziszi
2009.02.24. 21:32
Ha jól tudom ezt a legtöbb vetélytárs már rég meglépte, még a google Crome-ban is külön alkalmazásként, szálként futnak a weboldalak, a firefox pedig a 3. verzió óta működik így. Van egy olyan érzésem hogy megint feltalálták a spanyol viaszt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2009.02.24. 23:32
Google Chrome valoban olyan, mint amilyennek Hunsziszi az iment irja, es bizony a MicroSoft mar megint a spanyoviasz feltalalasaval foglalatoskodik. A kozolt kep szerint a Gazelle picit elter, de az NEM lenyegi elteres, csak fele ut a regi es az uj kozott.

Amikor a unix vilag attert a kodolatlan telnet/ftp-rol a kodolt ssh/scp-re (itt ugye az elso S betu a Secure, azaz biztonsagos), saccra akkoriban a Microsoft a szemettelepen megtalalta kidobva a telnet/ftp protokollt, es mit csinalt vele, hat a TAVMENEDZSELEST oldotta meg akkoriban kodolatlanul.

Microsoft nagymeno a letezo dolgok sajat ujdonsagkent valo beallitasaban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. xcluster
2009.02.25. 00:19
A cikk majdnem teljes, annyi a plusz -egyebek kozott-, hogy a frame-eket is kulon process-ben "futtatja" a browser.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sdavid825
2009.02.26. 13:03
Biztos azért GAZELLE hogy a SAFARIn át fusson
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!