iPon Hírek

Microsoft HoloLens: újabb részletekre derült fény

Dátum | 2016. 01. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft HoloLens névre keresztelt termékéről már több bemutató videó is napvilágot látott, de a termék még azóta sem kapható kereskedelmi forgalomban, viszont a fejlesztőknek szánt, 3000 dollárt kóstáló kiadás szállítása legalább már megkezdődött. A különleges szemüveg riválisaival ellentétben a kiterjesztett valóság felé nyit, ugyanis képes a felhasználó környezetét egybeolvasztani a digitális valósággal, ami újszerű felhasználói élményt ad. Nemrégiben egy rendezvény keretén belül lehetett még többet megtudni a HoloLens aktuális kiadásának legfontosabb tulajdonságaival, illetve a fejlesztés fő csapásirányával kapcsolatban. A Tel-Avivban tartott bemutatón a Microsoft neves szakembere, Bruce Harris rántotta le a leplet néhány fontos, eddig nyilvánosan még nem hangoztatott részletről. Kiderült, hogy a Microsoft a HoloLens esetében csak és kizárólag vezeték nélkül működő példányok fejlesztésében és piacra dobásában gondolkodik, ugyanis szerintük a VR/AR felhasználói élményt jelentősen ronthatják a tekeredő, folyamatosan útban lévő kábelek. Emiatt a HoloLens Bluetooth és WiFi kapcsolatot használ az adott rendszerhez való csatlakozáshoz – maga a szemüveg természetesen sokféle konfigurációval tud majd együttműködni.
Az is kiderült, hogy minden olyan univerzális alkalmazás, amely jelenleg fut Windows 10 alatt, natívan fog futni a HoloLensen is. Nagy hiányosság viszont, hogy a HoloLens viszonylag kisméretű kijelzőket használ annak érdekében, hogy a költségek ne emelkedjenek az egekig, a fogyasztás pedig vállalható szinten helyezkedjen el. Ez a beszámolók szerint azt jelenti, hogy a HoloLens nagyjából olyan vizuális élményt ad, mint ha 15 hüvelykes kijelzőket néznénk nagyjából kétlábnyi, azaz 60 centiméternyi távolságból. A cég szerint, ahogy a gyártástechnológia lehetővé teszi, és költség fronton is lehetőség nyílik rá, javulni a látómező – addig viszont a jelenlegi megoldással kell beérni. A kompromisszumnak köszönhetően jelenleg átlagos felhasználás mellett nagyjából 5,5 órányi üzemidőre képes a HoloLens, de erőforrás-igényesebb feladat esetén is elketyeg 2,5 órát egyetlen teljes akkumulátortöltéssel. A HoloLens esetében különlegesség, hogy több eszköz összekapcsolására is van mód, így megosztható a vizuális élmény: ebben a módban kettő vagy több felhasználó nézheti egy időben ugyanazt az objektumot. Ehhez persze nincs szükség arra, hogy a felhasználók egy szobában legyenek – internetkapcsolaton keresztül akár több ezer kilométerre is lehetnek egymástól, mégis átélhetik ugyanazt az élményt. A Microsoft HoloLens fejlesztői kiadása 3000 dolláros áron érhető el, azzal kapcsolatban viszont egyelőre nincs hír, hogy a végleges, kereskedelmi forgalomba szánt változat mikor érkezik, így várható ajánlott végfelhasználói ára is rejtély.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. crowly
2016.01.19. 01:48
Nem annyira vészes az a 60 centiről 15"-os kijelző arány. Mivel itt nem csak az lesz az egyetlen látnivaló, ellentétben egy monitorral vagy VR szemüveggel. A valóság is fontos része ennek. Valahogy úgy képzelem el, hogy ez most adott technológia mellett nem képes egy Eiffel tornyot oda shoppolni az felhasználó elé, hanem csak kisebb kézbe vehető méretű tárgyakat láthatunk úgy mintha ott lennének az asztalon.

Egy házi 3D scanner nem ártana mellé és akkor interneten át meg lehetne osztani tárgyakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Whysper
2016.01.19. 09:22
Viccet félretéve. Azért arra,hogy mondjuk egy Katona adatokat láthasson meg hasonlókat azért elég klassz dolog lehet. kb mint egy Crysis-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bp123
2016.01.19. 15:00
15" @2ft az 30,5fok széles, 17,4fok magas (16:9-ben), ez úgy kb. 3%-a a látómezőnek.
Ha elfordítod a fejed vízszintesig akkor elég 500m-re lenni az Eiffel toronytól hogy beleférjen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gtas
2016.01.19. 17:27
"javulni a látómező" lemaradt a fog.

Amúgy valaki elmondaná, hogy ez pontosan mire is hivatott? Játékra, tervezésre, szerkesztésre, filmnézésre? És nem fogja a késleltetést megnövelni a wireless kapcsolódás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FaL gtas
2016.01.19. 23:37
Amit felsoroltál mindenre!

Ez egy óriási lehetőségekkel bíró találmány. Egyik demo videoban egy orvosi egyetemen mutatták, ahogy a tanulók a HoloLensen keresztül minden korábbinál élethűbben és közelebbről tanulmányozhatták az emberi test belsejét. Szerintem az oktatásban, bármilyen vizuális tervezésben óriási távlatokat nyit meg. Másik promo videoban mutatták, ahogy egy csajszi megszereli a mosdó alatti csöveket, úgy hogy a fószer távolról mutatja neki, hogy mit csináljon, merre tekerjen, stb.

Az, hogy a valóságba épül bele és lényegében teszi interaktívvá a környezetünket eddig soha nem látott módon tudja megváltoztatni, hogy miként dolgozunk, szórakozunk, stb.

Az idei év és talán az évtized legnagyobb újítása szerintem ez a kütyü és nagyon érdekel mi lesz belőle, ha a jelenlegi technológiai korlátokon túl fog tudni lépni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bp123
2016.01.20. 15:52
Nvidia is csinált már ilyesmit:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!