iPon Hírek

Microsoft Office Linuxra és Androidra is?

Dátum | 2013. 02. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Furcsa pletykák röppentek fel a napokban, amelyek azt állítják, hogy a Microsoft hamarosan elkészítheti népszerű irodai szoftvercsomagjának natív linuxos kiadását. Az információt a nyílt forráskódú ingyenes szoftverek fejlesztőinek európai találkozóján hallották a Phoronix munkatársai. Az elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy a Microsoft lát fantáziát az Office natív linuxos kiadásának piacra dobásában, ugyanis a különböző Linux disztribúciók asztali terjedése miatt gazdaságilag mindenképpen életképesnek tűnik az ötlet. Ez valószínűleg sokak számára lehet jó hír, akiket eddig főként a megszokott Office szoftvercsomag hiánya tartott vissza a Linuxra történő váltástól. Az pedig külön jó hír, hogy a linuxos Office teljesen natív megoldás lesz - ebből arra számíthatunk, hogy a szoftvercsomag a windowsos kiadás teljes funkcionalitását kínálja majd. Persze Linux alatt is van ütőképes irodai szoftvercsomag, gondoljunk csak a LibreOffice-ra, amely korábban OpenOffice néven volt ismert. Ez a szoftvercsomag valószínűleg tökéletesen megfelel átlagfelhasználói célra, de állami szervezetek, illetve üzleti felhasználók számára már nem jó alternatíva. A Microsoft Office linuxos kiadásának piacra dobása tehát abszolút életképes ötletnek tűnik. A Microsoft régóta kínál maces Office szoftvercsomagot is, sőt, már az Android alapú eszközökre szánt Microsoft Office fejlesztése is megkezdődött, ha hihetünk a pletykáknak. Ezzel a Microsoft a jelek szerint azt szeretné elérni, hogy irodai szoftvercsomagja minél több eszközön, minél több platformon lehessen elérhető. A stratégia mindenképpen jónak tűnik, ezek után kíváncsian várjuk a hivatalos információkat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

102. Shinjiii
2013.02.08. 11:26
És ugyanolyan lesz az Office Androidon, mint PC-n? Mert ha butított, akkor miért okosabb döntés egy letöltött szövegszerkesztő alkalmazás helyett ezt használni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. bszoke88
2013.02.08. 11:30
"abszolút életképes ötletnek tűnik"
annak, akik nem értenek hozzá, biztos. mégis minek adnál ki pénzt vmiért, amihez hasonló, illetve jobb ingyen beszerezhető???? idióta ms
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. Asagrim
2013.02.08. 11:50
Mivel áttértek már "nyílt formátumokra", totálisan mindegy milyen office programot használ az ember, Linuxra meg már van megalapozott ingyenes program. A Microsoft ezzel olyan piacra akarna betörni amit 1-2 program már réges-rég ural, gyakorlatilag pont az a helyzet mint a Windows-Linux oprendszerek esetében csak fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. dzjaulah
2013.02.08. 12:04
nem nem nem és nem. a windowstól szabadulni akarok, nem futtatni. blöe!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. Vardar
2013.02.08. 12:09
A LibreOffice-MS Offie kompatibilitáson is lehetne valamit javítani, mert vannak még problémák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. Gyurkov
2013.02.08. 12:14
Hajrá MS, csak így tovább, be kell épülni a Linuxba is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. vlac
2013.02.08. 12:24
Akkor sem használnék Microfos terméket, ha ingyen adnák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. Asagrim Varda...
2013.02.08. 12:57
Libre vs MS Office esetében én is tapasztaltam problémát ... lényegében ez az egyetlen ok amiért még egyáltalán MS Office (is) van a gépemen, kényszerből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. Stormrage
2013.02.08. 13:01
en orulok a linuxos MS office-nak, nagyon linuxparti vagyok, de egyszeruen vannak dolgok, amit az MS is jol csinal, es ha valami az MS-tol jo es vilagszinvonalu az az irodai programcsomagja, libreoffice es hasonlo alternativak meg sem kozelitik azt a szinvonalat meg tavolrol se a kompatibilitasi problemakat nem reszletezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. dzsuz87
2013.02.08. 13:31
Én is várom már azt a percet, amikor egy ppt miatt nem kell előszedni egy windowsos laptopot. A LibreOffice valahogy nem jól kezeli az MS doksikat, de még a Google se mindig jeleníti meg rendesen (nemhogy szerkeszteni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. Ereshkigal
2013.02.08. 13:36
Munkában mindenki MS Office-t használ, és sajnos voltak problémák, amikor megosztottam a LibreOffice-os dolgaimat a többiekkel, így maradtam én is az MS-nél. Ha ez összejönne, elszakadhatnék végre a Windowstól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. freyr
2013.02.08. 14:02
Majdnem elröhögtem magam már a cím olvasása közben. Microsoft, Office, Linux... ez a három szó nem illik egy mondatba.
"LibreOffice [...] Ez a szoftvercsomag valószínűleg tökéletesen megfelel átlagfelhasználói célra, de állami szervezetek, illetve üzleti felhasználók számára már nem jó alternatíva."
Állami szervezetek, illetve üzleti felhasználók használhatnának nyílt és minden platformon ugyanúgy használható szabványokat igazán és akkor nem létezne olyan, hogy a MS Office előnyben van mondjuk a LibreOffice-hoz képest. Csak ugye amíg az iskolában szövegszerkesztés címszó alatt Word, táblázatkezelés címszó alatt pedig Excel szájbarágó és nevelő képzés van (a PowerPoint tökéletesen felesleges és eltúlzott használatáról már ne is beszéljünk), ahol többek közt azt is megtanulják az emberek, hogy informatika=Microsoft, emellett a MS megveszi a cégek és a kormányok hűségét, addig nem várhatunk mást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. homeware
2013.02.08. 14:10
Nos igen... a Windows 8 megosztja az embereket (köztük engem is - no thx), de az MS Office tényleg jó. Azért kíváncsi leszek, hogy oldják meg a különböző disztók támogatását... lesz külön pacmanhoz, rpm-hez és apt-hez is csomag, vagy saját telepítőt írnak? És mi lesz a különböző disztrók eltérő mappastruktúráival? Itt is vannak gondok. Ha ez nem kacsa mint áprilisban, kíváncsi leszek, hogyan oldják meg. . . .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. kiskoller homew...
2013.02.08. 14:22
Nem nehéz. Megírják a .RPM meg .deb csomagokat a többit meg intézzék el a noname-distro készítői. Ahogy eddig is így zajlott minden.

Egy portage-ba vagy pacman-ba nehogy azt hidd hogy a fejlesztők pakolgatják bele a csomagokat. Fenéket, azt a disztró dev-jei csinálják.


Vagy saját telepítő, a.k.a Unigine Heaven vagy nvidia driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. mythbuster
2013.02.08. 15:47
A Visual Studiót adjátok ki OSX -re nyomorékok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. Zack( ro)
2013.02.08. 16:00
@mythbuster, helyesbitek, a Visual Studiot adjak ki Linuxra (is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Balleno vlac
2013.02.08. 17:10
Hát akkor maradnak neked a Linfos termékek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. enisherpa
2013.02.08. 18:58
A libre és az M$ office között vannak kompatibilitási gondok. Ezek egy részét az MS szándékosan idézte elő. De a nem 100%-os kompatibilitás nem jelenti azt, hogy az MS terméke jobb volna. Ár/érték arányban meg a libreoffice jobb.

Ami azt illeti, az MS office verziók között is vannak szándékos kompatibilitási gondok. Emiatt, ha egy cég vesz pár új verziós csomagot, de a többi gépen megtartják a régit, abból mindig zűr van. Például az access 2007 kezeli a 2003-as formátumot. A fejlesztés legutolsó lépése a 2003-as mde fájl létrehozása. Ez az egyetlen kompatibilitási funkció, ami hibásan működik benne. A 10000 office programozó kiadás előtt nem nyomkodta végig a gombokat?
Ha nincs másik gép 2003 prof verzióval, akkor megszívtad.
Vagy pl. az access 2007 prof sp3 nem kompatibilis az access 2007 sp3 runtime-mal. Bizonyos parancsok egyszerűen nem futnak le benne. Cseréld le minden felhasználó gépén az ingyenes runtime-ot fizetős access-re, vagy dobd ki a teljesen kész szoftvert, és írd újra Visual Studio-ban.
Ezenkívül ott vannak a VBA dokumentálatlan szépségei. Jönnek pl. "ez a funkció jelenleg nem elérhető" hibaüzenetek.Mondjuk próbálj nyomtatni timer event-en belül. Viszont sehol nincs dokumentálva, hogy mi hol elérhető.
Fórumok ezrei, hozzászólások milliói foglalkoznak azzal, hogy a mindenféle dokumentálatlan MS hülyeségeket hogyan lehet saját kóddal körbegyalogolni.

Ezzel együtt egy linuxos office csomag megoldaná a kompatibilitási gondokat, és vállalati környezetben könnyebb lenne átállni windows-ról linuxra, ezért remélem, hogy megvalósul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Phantomstr...
2013.02.08. 19:46
freyrrel értek egyet, lesz rá talán egy minimális kereslet, de alapvetően elég nagy buktát várok a dologtól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. fofoka
2013.02.08. 20:22
Nem is értem, minek egy 0.5%-os platformra fejleszteni? Ami ráadásul teljesen használhatatlan. Van kismillió inkompatibilis disztró, amit legjobb esetben is egész nap hegeszthetsz, ha csak a legalapabb dolgokat használni akarod. Na erre nincs szükség vállalati környezetben.
mythbooster: adok a tanácsot: fejlessz Windowsra. Ugrásszerűen megnő a piacod. Ha nincs értelmes devtool osx-re, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy eltávolítod és telepítesz egy használható os-t. Esetleg fejlessz java-ban. Sok linuxos is ezt tolja, mert nem tud úrrá lenni az inkompatibilitási problémákon.
enisherpa: van linuxon egy msdn-hez hasonló tudásbázis? Naugye.
freyr: Állami szervezetek, illetve üzleti felhasználók használhatnának nyílt és minden platformon ugyanúgy használható szabványokat. Használnak is. Csak amikor az a kérdés, hogy vajon mi legyen: linux/libre+hekkelés egész nap, vagy win/office+bekapcsolom és működik, akkor ugye neked sem kérdéses, hogy mi lesz az eredmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Vardar
2013.02.08. 21:13
Igen, igen sajnos átlag felhasználónak(nekem) nem felel meg a LibreOffice és ennek egyedüli oka a kompatibilitási problémák megléte. Az egyetemen azonos fájlt szerkesztgetünk csoporttársakkal, Office XP-2003-07-10, meg én játszok, és a legtöbbször akkor van probléma, amikor én mentek. Az a többieknek nem látható/tönkretettem a fájlt. Szeretem a LibreOffice-t, főleg a rendszeres frissítések miatt(fontosnak érzem magam ), de egyre több a kompatibilitási gond és sajnos érik a váltás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. Phantomstr...
2013.02.08. 21:17
@fofoka
Állami szervezetek, illetve üzleti felhasználók használhatnának nyílt és minden platformon ugyanúgy használható szabványokat. Használnak is. Csak amikor az a kérdés, hogy vajon mi legyen: linux/libre+hekkelés egész nap, vagy win/office+bekapcsolom és működik, akkor ugye neked sem kérdéses, hogy mi lesz az eredmény.

A probléma ott kezdődik, hogy a Windows adatbiztonság terén nyomába sem ér egy Linuxnak. Olyan helyen, ahol ez fontos, számításba sem jöhet. Linux mellé sem kell egész napos hekkelés, egyszerűen érteni kell hozzá. Akik pedig ilyen helyen szeretnének dolgozni, ott el is van várva, hogy értsenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. Terror Phant...
2013.02.08. 21:32
A priviledged userek olyan szinten zárt rendszerben dolgoznak, hogy a subsystem biztonsága gyakorlatilag lényegtelen, úgyhogy ezen nem vérzik el a dolog. Mondok egy példát: a mai reportot úgy adtam le, hogy proxy-n keresztül (a dns helyben fut) csatlakoztam a vpn-re, és 128 bites AES encryption mellett toltam fel az adatot. Aki ebből kívülről ki tudja hámozni, hogy mi merre hány méter, az meg is érdemli, amit talált, mert keményen megdolgozott érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. prohlep
2013.02.09. 01:45

"A LibreOffice-MS Offie kompatibilitáson is lehetne valamit javítani, mert vannak még problémák..."

Valójában az MS office NEM ELÉG kompatibilis, pont úgy, mint a régebbi internet ekszplórerek.

MS programmozóknak komoly gondjaik voltak a HTML/CSS szabványok megértésében és implementálásban.

Az idézetben hiányolt kompatibilitás már ott bukik el, hogy az MS office különféle MS kiadásai sem kompatibilisek egymással.

MS office problémát növeli, hogy két azonos kiadású MS office SEM kompatibilis egymással, ha a két gépen ELTÉRŐ printerek és printer szoftverek vannak installálva!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. freyr
2013.02.09. 07:26
fofoka: Na, csak beleszólnak olyanok is, akiknek fogalmuk sincs a Linux disztribúciók működéséről, esetleg láttak valami ősi noname rendszert állítólag Linux alapokon 10 évvel ezelőtt. A nagyobb disztribúciók out-of-the-box működnek, a felhasználóknak nem is kell tudniuk, hogy létezik parancssor, ~5 évnél fiatalabb hardverekkel probléma nélkül kompatibilisek (bár a hardverkompatibilitás nem szoftverfüggő, hanem a hardver gyártóján múlik), még komoly programok telepítéséhez sem kell újraindítás, ahogy egyszerűbb rendszerfrissítésekhez sem, illetve sosem leállítás és indítás alatt telepít és konfigurál frissítéseket, hanem használható állapotban, futás közben, az ext fájlrendszerek stabilitása és funkcionalitása messze megelőzi az NTFS-t, egyedül talán az exFAT veszi fel vele a versenyt, de ugye Windows arra nem telepíthető, Linux disztribúcióknak nincs problémája Unicode karakterekkel és hosszú nevű, útvonalú vagy kiterjesztés nélküli fájlokkal, a driverek központosított helyről érhetők el, ami még Win8 alatt sem opció, ha a Windows nem ismer fel valamit, több órás keresés a neten és talán talál valamit az ember, míg Linuxon belenéz a dokumentációba és ott van, hogy mit kell telepíteni, egyáltalán lehet-e, de VAN válasz... ja és a jogosultságkezelés, a root és a user egyértelmű és megkövetelt különválasztása se a Windows-ra jellemző. Persze, meg lehet csinálni, csak épp nem ez az alapértelmezett, legalább annyi munka van vele, mint egy Linuxot rávenni arra, hogy rootként fusson az X, de még akkor is nyavajognak a programok (már amik nem utasítják vissza az indulást), hogy nem szabad root jogokkal futniuk, na ilyen sincs Windows alatt.
A Windows-nak nincs valós előnye, nincs olyan, hogy egy program megírható Windows-ra, de Linux disztribúciókra nem (ugye egy programnak nem kell feltétlenül disztribúciófüggőnek lennie, de ha mégis függőségekre épül és belesimul az op.rendszerbe ezáltal, akkor pedig a disztribúciók fejlesztői megoldják, hogy a felhasználónak csak annyi dolga legyen, hogy telepíti és működik). A Windows és az Office előnye, hogy a Microsoft a közösségi disztribúciókat fejlesztők számára elérhetetlen mennyiségű pénzt képes befektetni, hogy a kulcsszereplők (mint iskolák, cégek és kormányok) az ő termékeiket vegyék meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. dozsi
2013.02.09. 08:49
Te jó ég.... Az az IT-s, aki nem tud felrakni egy bármilyen asztali linux disztrót a gépére, az ássa el magát jó mélyen (más kérdés, ha nem akar ugye, de akkor meg ne kommentelgessen ide, hiszen fogalma sincs, miről ír). A legjobb ha gép közelébe sem megy többet... De tényleg. Az ilyen embereknek mással is lehetnek gondjaik, hiszen egyértelműen nem tudnak új dolgokhoz alkalmazkodni, valamint olvasni és értelmezni. Pedig ebben a szakmában ez elengedhetetlen. Nem egy, informatikában kesvésbé járatos ismerősöm van aki egy Ubuntut gond nélkül fel tudott rakni (ha akart) a gépére egyedül. Bármiféle hekkelés nélkül.

Mindenesetre ha lesz a natív Office, akkor szerintem jó sokan el fognak indulni a linuxok felé. Vállalatoknál elég gyakran hátráltató tényező, hogy nincs office.

Az a fél százalék meg már a pár hónapos Linuxos Steamben is több mint 1%. Szóval ha az a fél százalék képes a Steam piac 1%-át uralni úgy, hogy a játékok 99%-a még nem jött ki Linuxra, akkor azt mondom hogy megérte nekik megcsinálni a Steamet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. budspencer
2013.02.09. 10:03
"Ez a szoftvercsomag valószínűleg tökéletesen megfelel átlagfelhasználói célra, de állami szervezetek, illetve üzleti felhasználók számára már nem jó alternatíva."

Miért is nem jó alternatíva???

Alapvetően hivatalos leveleket kell megírni, táblázatokban függvényeket alkalmazni,
ezeket kinyomtatni, elmenteni, továbbküldeni.

Az esetek 98%-ban megfelelne a Libreoffice, itt más baj van!!!

Ha Gizike nem képes megírni egy hivatalos levelet Linuxon, Libreoffice környezetben, akkor
nem a Linuxal és a Libreoffice-al van baj, hanem Gizikével. Elvégre én is fizetem Gizike
foglalkoztatását. Igen is tessék minden hivatalban Libreoffice-t és Linuxot használni.
Ha nem tetszik, el lehet menni a versenyszférába dolgozni,
majd ott hisztizni a főnökkel, hogy "vegyél nekem ms ofiszt, mer én csak azon tudok gépelni".

Gizike képezze magát, a saját szabadidejében, a saját pénzéből, ahogy azt egy átlagpolgártól elvárják.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. urv
2013.02.09. 10:51
Nem nagyon értem, hogy miért van erre szükség. Azaz értem és jó is, de nem arról volt szó, hogy az Office 360-at próbálják jobban elterjeszteni? Ott oly mindegy milyen oprendszerrel használod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. petXYZW
2013.02.09. 11:53
Világosítson már fel valaki, hogy a "Data Driven Documents" korában mi szükség van bármilyen hulladék office-ra?

Ha valamilyen doksit egynél többször kell elkészíteni...

Valaki mutasson már egy fícsört, amit nem lehet nyílt forráskódú eszközzel prezentálni, mondjuk PDF formátumban, már ha feltétlenül kell valami nyomtatható dokumentum?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. Terror petXY...
2013.02.09. 12:15
ööö te hogyan építenél adatbázist PDF-ekből?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. petXYZW Terro...
2013.02.09. 12:57
Adatbázist építeni bármiből lehet, ami adat, csak az a kérdés miből érdemes. Bár nem tudom honnan jutottál arra a következtetésre, hogy adatbázist akarok építeni pdf-ekből.
A pdf csak kimenet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Terror petXY...
2013.02.09. 13:04
Háát te nem akarsz, de vannak néhány millióan, akik meg igen. És ha mondjuk egy sql server arra épül, amit ezek az emberek összedobnak, az nem fog működni nyílt forráskódú irodai szoftverekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. petXYZW Terro...
2013.02.09. 13:18
Mármint a doksikból építenél adatbázist? Jól értem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. Terror petXY...
2013.02.09. 13:49
Mondjuk excel doksikból, igen. Ne mondd, hogy Libre Office-szal menni fog, mert nem fog. Még abból is gond van, hogy MS Office-ból melyik verziót használja éppen a jónép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. petXYZW Terro...
2013.02.09. 14:17
Amikor azt írtam, hogy "bármilyen hulladék office-ra", akkor a libre-re is gondoltam.

Excelből ki lehet nyerni az "értékes" adatokat, és tárolhatod adatbázisban, bár szerintem nem is ebbe kellene beírni, de mind1.
Meg az excelt magát is letárolhatod.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. mythbuster
2013.02.09. 16:02
Látom megint futnak az MS ellenes szálak rendesen...

Összegzésben én sem értek egyet azzal amit a mikrószar csinál de be kell valljam van pár jó termékük ami használható és amire azt mondom jó! Ilyen a Windows 7, Office, Visual Studio(a legjobb termékük, aki ezt leszarozza az egy nyomorék). Viszont itt sokan nem is ezektől hanem a Windóz nyóctól akarnak szabadulni amit meg is tudok érteni mert az MS már elindult ebben az irányban és akkora barmok, hogy semmi esetre sem fognak visszafordulni. Ami az NTFS -t illeti, az is egy tróger fájlrendszer de AZT használják az emberek úgy az asztali mint külső merevlemezeken. Elég nagy érvágás ha nincs kezelőrendszer OSX -re vagy Linuxra, de még a routereknél DD-WRT -nél is gáz ha nem tudja mountolni a külső vinyót, USB sticket. Ez van és ezt sajnos el kell fogadnunk míg el nem terjednek a Machintosok úgy Európában mint ahogyan Amerikában el vannak terjedve. Ha ez bekövetkezik, akkor az MS örökre elvérzik OS terén. A Microsoft helyettesíthető az OSX -el, mivel szinte minden ki van adva rá ami windózra(office, photoshop, autocad, catia..) minden amire az embernek szüksége van, de a váltáshoz sok pénz kell. A linux ebből a szempontból veszteséges, mivel nincs mit futass rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. fofoka freyr
2013.02.09. 19:36
freyr: Most egy kicsit mellényúltál. Láttam működő linuxot, a német autógyárak -de még a nagyobb beszállítók is- használnak linuxot munkára (pl a konstrukció, szimulációk, stb ezen megy). Emellett windowst is használnak levelezésre, doksi olvasásra, írásra, stb. Szóval arrafele az embereknek 2 gépük van. A kisebb beszállítók csak windowst használnak, úgy is megy a dolog. Csak olyat nem láttam még -ettől persze még lehet, bár nem hiszek benne-, hogy egy cégnél csak linuxot használnának. Az ugyanis hatalmas büntetés lenne és pont az irodai szoftverek miatt. Jelzem, linuxot lehet parancssor nélkül használni, csak nem érdemes. Sokkal gyorsabb, ha kezded beírni a könyvtár nevét, aztán TAB, ENTER, következő könyvtár, stb. Persze egerészhetsz is, ha ugyanazt lassabban akarod megoldani, csak ne csodálkozz, ha egy idő után találnak helyetted mást. mc sincs mindenütt. De beszéljünk az otthoni felhasználásról, mert látom te még nem fordultál elő céges környezetben. Szóval a nagyobb disztribek out-of-the-box működnek? Érdekes, a windows ezt már a 3.1 óta tudja. No mindegy. Hardverkompatibilitás: ja, ha a gyártó nem ír drivert hozzá, akkor baj van, ugye. De gondolj csak bele, ha te lennél a gyártó, foglalkoznál egy olyan os-el, aminek a felhasználó bázisa a statisztikai hibahatáron belül van? Igazából nem is tudjuk, hogy most 0.5, vagy 1%, vagy egy kicsit több, mert ennyire pontosan nem lehet mérni.. :-). Persze ennek a hihetetlenül "masszív" user bázisnak is meg van az oka. Nem, nem az iskola, meg a MS. Androidot is használnak az emberek, meg ios-t, pedig egyikből sem kell érettségizni.. Ennek semmi köze ehhez. Akkor miért van ez így? Azért, mert a win egyértelműen jobb. Példákkal alátámasztva:
- ntfs: sokkal gyorsabb, mint bármelyik hulladék ext2, ext3, ext4.. Az összes egy vicc. A raiserfs fejlesztése még folyik? Kijött a csávó már a börtönből? Az ACL-t átvették már a csoda linuxos filerendszerek az ntfs-ből, vagy még mindig csak az rwx? Az mekkora szánalom már 2013-ban. Kisbetű-nagybetű a filenevekben. Ez is egy rossz vicc. Ezek mind olyan dolgok, amikkel a 70-es években még együtt lehetett élni, de mára már tök nevetséges. Kiterjesztés nélküli fileneveket már a DOS-ban is használhattál, ezzel nem értem mit akarsz mondani. A filenevek hosszúsága filesystem függő, kb 253 karakter bármelyik mai rendszeren, legyen az win, vagy linux. Ha a win nem ismer fel valamit -ami lehetséges, csak ritka-, akkor telepíted a hardverhez mellékelt dvd-ről a drivert, esetleg felmész a gyártó oldalára és letöltöd. Linux alatt meg vagy írt hozzá a gyártó drivert, vagy van valami open source proggi, amivel az adott hardver képességeinek 10%-át ki tudod használni és boldog vagy, mert legalább működik. Ilyenkor kezdi el magát a linux felhasználó félistennek érezni. Jelzem, olyan dolgokról beszélünk, ami win alatt nem ügy, említésre sem méltó. Linux doksi? man pages? Fórumok? Bruhaha.. User és admin különválasztása? GOTO ACL. Mi az, hogy nem jellemző? Csak meg kell csinálni. Otthon nem fontos, cégnél meg úgysem engednek adminként garázdálkodni. Mindegy milyen os. Rootként fusson az X? Ne viccelj, hát mi ez? Hol élünk, a középkorban? Ilyen probléma win alatt nincs. Nem is volt.
Ha egy programot megírsz win-re, akkor az jó eséllyel a következő verziókon is fog futni. A 4.0 NT win32 API függvényeinek túlnyomó része fut 7-esen is. Valszeg 8-ason is, bár olyanom nincs, arról nem tudok nyilatkozni. Ezzel szemben, ha megírsz egy progit redhat-re, akkor nem biztos, hogy ubuntu alatt is fog működni. (könyvtárstruktúra, c-library, etc.) Ismerek olyan fejlesztőt, aki emiatt használ java-t, mert linuxon C-vel, C++-al esélytelen lenne. A másik előnye a windowsnak a piaci részesedés. A harmadik a jó devtoolok (nem csak VS van, bár az elég jó), ezzel szemben linuxon ugye ott van a gcc, meg az intel ad ki C++, fortran, stb fordítókat. Ég és föld.
És még egy -talán a legfontosabb- dolog: a windows esetében látod, hogy van mögötte egy cég, ami fejleszti, javítja. Míg a linuxos gyakorlat az, hogy megírják a töméntelen mennyiségű új programot a "fejlesztők", aztán elfelejtik az egészet és új kihívásokat keresnek. Nem javítják a bugokat, a biztonsági réseket. A MS-nál ezzel szemben az egész szoftverfejlesztési modellbe beépítették ezt és rendszeresen jönnek a frissítések, biztonsági fixek. A linux mögött nincs egy cég (bár sok kisebb-nagyobb cég foglalkozik vele valamilyen szinten), ami irányt szabna a fejlesztéseknek.
A linuxos office problémája viszont más tőről fakad: "sajnos" a ms office egyszerűen jól meg van írva. Mondhatsz rá akármit, de tényleg jó. A fiúk próbálkoznak linuxon, de sajnos tényleg akkora a különbség, mint egy merci és egy trabant közt. Mindkettő német, mindkettő elvisz A-ból B-be, ráadásul a merci még rohadtul drága is, de ennek azért megvan az oka. A libre office egy olcsó húsnak híg a leve koncepciót valósít meg. Lehet benne dolgozni, mint ahogy a google drive office tool-jaival is. Ha nincs más, túl lehet vele élni. De ha van, akkor minek büntessem magam vele? És így van ezzel a felhasználók zöme valamint a céges döntéshozók is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. fofoka Phant...
2013.02.09. 20:00
Phantomstranger: mire gondoltál az adatbiztonság kapcsán? Konkrétan? És hol nem jöhet szóba a win, ahol a linux igen? Mondhatnál egy-két példát. Linuxhoz is érteni kell, meg windowshoz is. Egy cégnél nyilván foglalkoztatnak erre embereket, akik mást sem csinálnak napi 8 órában, minthogy karbantartják a rendszereket. Legyen az linux, vagy windows, vagy akármi. Ez nem újság. Felhasználó szinten viszont jóval kevesebbet kell tudnod az os-ről, hiszen te csak a programmal foglalkozol (ami nem csak az office lehet). Ahhoz kell értened. Azt a keveset meg, amit az os-ből kell használni, féllábon is begyakorlod/megtanulod. Dolgoztam heterogén környezetben -mint user, én nem vagyok informatikus-, de nem volt sohasem elvárás az, hogy unix guru legyek. Mégsem okozott gondot. Igaz, nem is bízták a rendszeradminisztrációt a magamfajtára. Szóval nem nagyon értem, hogy mit is akarsz mondani..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Terror fofok...
2013.02.09. 20:15
Biztosíthatlak, hogy azért key usereknél nem fogsz Windows-zal találkozni egyáltalán. Te felhasználó vagy, nagyon szép, viszont aki kritikus információkat tart a gépén, ott nincs Win, és nem is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. CyberPunk6... Terro...
2013.02.09. 20:26
Ez sokkal inkább a windows elterjedtségére visszavezethető probléma, mintsem a gagyiságára.
Minden automatikus és könnyen beszerezhető ártó/lopó cuccot win ellen készítenek fel.
Linuxra azért van csak nagyon kevés vírus és törés, mert nagyon kevesen használják, ők is általában hozzáértőbb emberek.
Szóval a linux biztonsága a tömeg érdektelenségéből fakad elsősorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Terror Cyber...
2013.02.09. 20:35
Nincs hogy kártevő kerüljön egy ilyen gépre, tehát ezt most nem igazán tudom komolyan venni, viszont hozzátenném, hogy aki komolyan gondolja azt, hogy kártevőt írjon, mondjuk nem azért, hogy az egyszeri usert szopassa, hanem hogy komoly, nagy értékű adatokhoz jusson hozzá, az Windows-zal nem is fog foglalkozni, mert amelyik gépen ilyet találhat, azon nincs Windows.

Megjegyezném még, hogy ha az olyan egyszerű lenne, hogy spyware kerül a key user gépére és már lopom is az adatot, akkor naponta ötször kirabolnák az összes bankot online, de ilyen nem történik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. kiskoller fofok...
2013.02.09. 20:51
"hogy most 0.5, vagy 1%, vagy egy kicsit több, mert ennyire pontosan nem lehet mérni"

"Androidot is használnak az emberek, meg ios"

Tudtommal android nem desktop operációs rendszer hanem mobil meg egyéb handheld eszközökre tervezték, de tévedhetek. Az a bizonyos 1% sajnos csak Desktopra vonatkozik, tudom, nehéz elhinni. Már csak úgy is hogy szervereknél egyértelmű a Linux előnye a Windows-al szemben...

"ntfs: sokkal gyorsabb, mint bármelyik hulladék ext2, ext3, ext"

Nem. Fordítva. NTFS pont hogy lassabb, olvass teszteket. De ebbe bele lehet kötni, hisz csak Linuxra van megírva NTFS, azt meg lehet rosszul írták. Persze, Windowson meg nincs ext4, szóval másik irányba elég nehéz mérni. De semmiképp nem hoznám fel az NTFS-t előnyként.

" Rootként fusson az X? Ne viccelj, hát mi ez? Hol élünk, a középkorban? Ilyen probléma win alatt nincs. Nem is volt." Vírusok, mailware KHM KHM. UAC sem véletlenül került bele a Vistaba/Win7-be.

"Ha egy programot megírsz win-re, akkor az jó eséllyel a következő verziókon is fog futni."

Persze akkor az egész mizéria XPMode-al meg Win7 belüli XP-s virtual géppel meg azzal hogy egyesek windows alatt is WINE-t használnak a nagyobb kompatibilitás miatt (régebbi játékok esetén) vagy hogy egy 2004es RPG 10 FPS-el szaggat a csudagépemen mert nem XP, ezek mind csupán Linux fanboyok fantazmagóriái.

"Ismerek olyan fejlesztőt, aki emiatt használ java-t, mert linuxon C-vel, C++-al esélytelen lenne"

Én meg ismerek egy embert, aki nem tud másban csak BrainFuck-ban kódolni, szerinte szar az összes többi programnyelv mert túl magas szintűek.

"És még egy -talán a legfontosabb- dolog: a windows esetében látod, hogy van mögötte egy cég, ami fejleszti, javítja. Míg a linuxos gyakorlat az, hogy megírják a töméntelen mennyiségű új programot a "fejlesztők", aztán elfelejtik az egészet és új kihívásokat keresnek. Nem javítják a bugokat, a biztonsági réseket. A MS-nál ezzel szemben az egész szoftverfejlesztési modellbe beépítették ezt és rendszeresen jönnek a frissítések, biztonsági fixek"

Persze, RHEL nem tartalmaz egy árva bugfixet sem. Nem kapok hetente nagy frissítéseket akár 20 éves szoftverekhez is. Áááá. Aztán ha ráírsz a Supportra le se tojnak ugye, mert a RHEL ingyenes, és olcsó húsnak híg a leve...

"Ha a win nem ismer fel valamit -ami lehetséges, csak ritka-, akkor telepíted a hardverhez mellékelt dvd-ről a drivert, esetleg felmész a gyártó oldalára és letöltöd. "

Anyám Win7-es Dell gépe és a HP nyomtatónk szeretnének beszélgetni veled. De mit is várhatnék, a HP olyan nevesincs cég, a Dell dettó...

" A másik előnye a windowsnak a piaci részesedés"

Deja vu.
Attól hogy elismétldn a gyenge érveidet nem lesznek erősebbek. Fiúk, a szomszéd évek óta szarból csinálja a reggelit, mostantól mi is csináljuk abból!Nem mondom hogy a Linux jobb, vagy a Windows jobb, megértem hogy ha egyik vagy másik felé húz az ember, de teljesen fals információkat nem kéne terjeszteni. Miközben olvastam a hsz-ed nem tudtam eldönteni hogy trollkodsz vagy tényleg komolyan gondolod amit írsz.


Ha már Windows előnyöket akarsz írni említsd meg mondjuka viszonylag intuitiív felületet, vagy hogy pár kattintással, Group Policy-kkal tudsz lekezelni 3000 számítógépet. Ezek tényleges erősségek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Terror
2013.02.09. 21:02
"A MS-nál ezzel szemben az egész szoftverfejlesztési modellbe beépítették ezt"

Ha már szóba kerül a RHEL, hadd kérdezzem már meg a MS kollégát, hogy mikor lesz beépítve a csúcsszuper modelljükbe az, hogy ha történetesen a default configgal nem megy a tunneling virtuális gép alatt, és felhívom a supportot, akkor átkonfigurálja nekem? Csak azért kérdem, mert ha most felhívnám őket telefonon, akkor a MS dispatcher egy hátast dobna a röhögéstől, de supportot nem kapnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. fofoka Terro...
2013.02.09. 23:15
Mi lenne az az überbiztonságos rendszer key userek számára fenntartva? Név szerint? Tényleg érdekel. Tunneling: ez egy megoldhatatlan probléma számodra? Vagy csak arról van szó, hogy az alapbeállításokkal nem megy? Ha ezzel foglalkozol, akkor nyilván ezért tartanak téged, hogy ezt megoldd, vagy tévedek? Ne viccelj már!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Terror fofok...
2013.02.09. 23:35
Épp most lett leírva, RHEL. Ezzel foglalkozom, viszont a proxy és a dns bekonfigurálásához nincsenek meg az adatok és tévedsz, mert kurvára nem azért tartanak különben sem, hogy a kvázi munkaeszközként funkcionáló it-infrastruktúrát én álljak neki bekonfigurálni, a supportot tartják ebből a célból, és ennek a feladatnak eleget is tesznek. Windows kliensek is vannak, de amellé semmilyen supportot nem biztosít a fantasztikus cég. Egy pillanatig sem humorizáltam, az viszont vicces, hogy a fentiekre csak ennyit tudtál reagálni, pedig nagy mellénnyel harangoztad be a Windows nonpluszultrát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. fofoka
2013.02.10. 00:05
kiskoller:
Jaja, meg igaziból az android is linux. Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az 1% desktopra vonatkozik, de gyanítom, ha a szervereket hozzáadnád a desktopokhoz, akkor is 1% körül járnánk. Esetleg úgy gondolod, hogy a szerverek száma összemérhető a desktopokkal? Győzz meg.
ntfs linuxon: aham, ez is valamilyen open source driverrel megdrótozott valami, amit semmiképpen nem hasonlítanék egy natív fs-hez. Ez persze téged nem zavar. Jelzem én a véleményemet saját tapasztalatom alapján alakítottam ki, amikor pont ugyanazon a gépen használtam felváltva windowst és linuxot. Ahol mindkettő natívan kezelte a saját filerendszerét. Te meg nézegess linuxos ntfs benchmarkokat. Ez kb olyan, mintha elindulnál a forma-1-en egy kamionnal aztán bőszen bizonygatnád, hogy lám, a kamionok nem érnek semmit.
Vírusok: linuxos vírusok is léteznek, noha igencsak kis számban. Felesleges magad abban a tévhitben ringatni, hogy a linux sebezhetetlen, mert nem az. Csak az elterjedtsége okán senkit nem érdekel. 1%, ugye. Ha majd a felhasználókat is érdekelni fogja a linux -mint ahogy most nem-, akkor majd a vírusírók is odateszik magukat.
Ezért írtam, hogy jó eséllyel. Továbbá ezért mondtam, hogy "A 4.0 NT win32 API függvényeinek túlnyomó része fut 7-esen is." Biztos vannak kivételek. Ha ilyen problémád van, játssz linuxszal. Jó móka lesz. :-)
A java-s példába is úgy kötsz bele, hogy nem tudod értelmezni az olvasottakat. Tehát a C/C++ nem a tudása okán esélytelen, hanem a linux disztribek inkompatibilitása miatt. Gratulálok az ismerősödhöz.
Próbáltad már anyád gépén a linuxot? Biztos lenne hozzá profi hp driver. Mert ugye a hp tojik a windowsra és linuxos driverekben utaznak. Nyilvánvaló. Meg az is nyilvánvaló, hogy ez egyébként az összes többi cégre is igaz, tehát szépen megírják a linuxos drivert, aztán, ha marad szabad kapacitásuk, akkor esetleg foglalkoznak a windowssal is. Mert ugye a szerverek nem 1%-on vannak! Igaz, ott nem is kell nyomtatni, mert ez tipikus desktop feladat, de ezzel se törődj. A lényeg az, hogy nem tudtál egy windowsos dell gépre egy hp nyomtatót telepíteni. Hidd el, előfordul a legjobbakkal is. Apám például múltkor elakadt egy xerox nyomtató telepítésével noname windows gépen. Igaz, ő nyugdíjas vasutas, nem pedig olyan vérprofi, mint te..
A piaci részesedés ugye abban a kontextusben jött elő, hogy mire érdemes fejleszteni. Ha egy fejlesztő nem tud különbséget tenni egy 92%-os és egy 1%-os részesedésű platform közt, akkor szerintem neki kéne elgondolkozni, hogy kinek a készülékében van a hiba, nem pedig leszarozni a nagy többséget. Tudod, mint a viccben: csak egy? Hisz mind szembe jön!
Ennyit mára a fals információkról. Remélem megfogadod a saját tanácsodat.
Én nem akarok group policy-kat kezelni, meghagyom ezt a rendkívül érdekfeszítő munkát azoknak, akiknek muszáj ezt csinálni. Az én szakmámban az admin csak egy kisegítő személyzet, értem van. Ha nekem valami gondom van, akkor pattan, mint a nikkelbolha és lekezel 3000 számítógépet akár. És valamiért ezt -a jelenlegi munkahelyemen- windowson teszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. dozsi
2013.02.10. 00:13
fofoka:
Uram atyám... ennyi hülyeséget így ömlesztve összehordani... Legalább tagoljál már valamit, mert ez így olvashatatlan... Minek neked szövegszerkesztő, ha erre nem vagy képes.

"Érdekes, a windows ezt már a 3.1 óta tudja. No mindegy." - Mit is tud a windows 3.1 óta? Na ne röhögtess. Komolyan ennyi baromságot csak trollkodással lehet összehozni. Itt van előttem egy DELL XPS noti, amihez win7-et adtak. A Win7 képtelen kezelni a tapipadját, valamint a kombinált usb2-3 portokat. Ennyi. Driver kell neki, de az meg nincs (tapipadhoz nincs). Ubuntun mindkettő alapból megy. Felraktam és ment. De mondok más példát, ha már az aktakukackodás a menü: HP lézer hálózati nyomtató. Win7: telepítő cd. Felrak kb fél óra alatt vagy 700MB-ot. Linux: hálózati szkennelés nyomatót után, fél perc alatt már a próbanyomtatás megy (még csak letölteni sem tölt le semmit).

"De gondolj csak bele, ha te lennél a gyártó, foglalkoznál egy olyan os-el, aminek a felhasználó bázisa a statisztikai hibahatáron belül van?" - Azért a kernel nagy részben az ilyen nagy gyártók fejlesztik, de neked ez nyilván újdonság. Biztosan azért csinálják mert túl sok a pénzük, és már nem tudnak mit kitalálni.... Megjegyzem, hogy maga a MS is több százaléknyit fejlesztett már a Linux kernelben. De egyébként most beindult a driverfejlesztés, mivel sorra jönnek ki a játékok linuxra. Megjegyzem az se semmi, hogy egy winre írt játék linuxon 150-200%-os teljesítményt nyújt. Nem véletlenül készül a Valve linuxos konzollal.

"Azért, mert a win egyértelműen jobb." - no comment... mondod ezt úgy, hogy közöd nincs a másikakhoz. Legalább akkor ne beszélj, ha nem tudsz értelmeset mondani. Ezt még én sem mondom, hogy a Linux egyértelműen jobb. Mert nincs jobb. Munkára Linux, de ha office kell, akkor indul a win7. Mondjuk telófrissítéshez is win kell, mert bármilyen röhelyes de: a linux kernelt használó android telefont nem lehet linux alól frissíteni...

"ntfs: sokkal gyorsabb, mint bármelyik hulladék ext2, ext3, ext4.. Az összes egy vicc." - . Az NTFS lenne a win nagy előnye...? Arról már nem is beszélve, hogy egy win7-nek hány driver kell egy ssd-hez... A linuxnak kb 0.

"Kisbetű-nagybetű a filenevekben. Ez is egy rossz vicc" - no igen. Szerintem is fura, hogy a windows nem kezeli külön őket. Nem ártana...

"Ilyen probléma win alatt nincs. Nem is volt." - Persze. Win alatt bárki bármikor bárhonnan bármilyen programot futtathat . Nagyrész ezért ennyire sebezhető egy átlag felhasználó windowsa.

"Ha egy programot megírsz win-re, akkor az jó eséllyel a következő verziókon is fog futni." Ezt közölhetnéd a Microsofttal is . Pedig ők csak tudnak rá programot írni... vagy mégsem???

"És még egy -talán a legfontosabb- dolog: a windows esetében látod, hogy van mögötte egy cég, ami fejleszti, javítja. " Rohadt jó, hogy EGY cég fejleszti és supportálja. Szerintem pont ezért olyan rossz. De tényleg. Persze a monopólium nyilván jó, főleg az átlagembernek, aki minél drágábban akarja a szentté avatott Microsoft termékeit megvásárolni.

"A MS-nál ezzel szemben az egész szoftverfejlesztési modellbe beépítették ezt és rendszeresen jönnek a frissítések, biztonsági fixek. " Ilyenkor azért jó a szakmai portálokat olvasni. Elmosolyodok egy-egy hónapok óta ismert, és nem javított biztonsági hibánál. Azért mostanában voltak hírek a linux oldalról is, csak ott 1-2 nap alatt javításra kerültek az ilyenek. Eleve többen dolgoznak a linuxon, ezért is tudnak gyorsabban javításokat kiadni. 1 cég (Microsoft) versus 10 cég (Red Hat, Novell, Oracle, Intel, AMD, Broadcom, Ericcson, IBM, Cisco, HP stb...). Persze ezek csak bóvli cégek, lehet csak a microsoft alvállakozói .

"A libre office egy olcsó húsnak híg a leve koncepciót valósít meg." - Arra jó, amire egy irodai programcsomag kell. Aki meg az excelt adatbáziskezelőként használja, az magára vessen....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. dozsi
2013.02.10. 00:21
Azért a 92%-kal is vitatkoznék. Ill. nem én, hanem mások. Persze a goldman sachs nem csak a desktopokat méri, hanem a teljes piacot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. dozsi
2013.02.10. 00:26
"Tehát a C/C++ nem a tudása okán esélytelen, hanem a linux disztribek inkompatibilitása miatt" - Linuxon belül nem szokott a különböző disztrókkal probléma lenni (ugyanaz a GCC van mindenhol). Ellenben a Linuxos C és a windowsos C nem kompatibilis egymással. Mondjuk úgy, hogy Linuxon futnak a C kódok, viszont a MS jó szokás szerint kialakította a saját nyelvét, amiben nem sokat módosított, de ahoz épp eleget, hogy problémák legyenek vele más rendszereken. (Akárcsak a HTML5 vagy a CSS3 esetén, ahol a microsoft már megint nem tartja be a szabványokat, hanem saját ízlése szerint alakítja őket.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Terror
2013.02.10. 00:29
" Csak az elterjedtsége okán senkit nem érdekel. 1%, ugye. Ha majd a felhasználókat is érdekelni fogja a linux -mint ahogy most nem-, akkor majd a vírusírók is odateszik magukat."

Ezt az égbekiáltó baromságot, Istenem... Miért ír valaki vírust? Hogy kárt okozzon. Hol tudná a legnagyobb kárt okozni? Linux rendszereken. Miért nem ott okoz akkor kárt? Mert el sem jut odáig, hogy lefuttassa a szaros kódját, a szutyok Windowson meg igen. Nuff said.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. fofoka
2013.02.10. 00:32
Nézd, most mit mondjak erre? Az általam leírtak nagy részét skippelted, mert nem tudsz rá gombot varrni. Azaz mellébeszélsz. Kiragadsz egy példát, amit nem tudsz megoldani. És elmagyarázod mindeközben, hogy ez windows alatt nem is oldható meg. Úgy érzed, hogy erre nekem valamit reagálnom kéne? De tegyük fel, hogy igazad van. Most komolyan el akarod velem hitetni, hogy ebbe az egy dologba belekapaszkodva valamit be tudsz bizonyítani? Windows vs Redhat? Nyilván viccelsz. Persze ilyenkor felvetődik bennem a kérdés, hogy az a 92% miért nem tér át redhat-re? Biztos azért, mert nem kell ilyen marhaságokkal foglalkozniuk, mint amit te csinálsz. Lehet, ha ez nem így lenne, akkor azonnal mindenki elkezdene linuxozni. De szerencsére az élet nem mindenkinek szívás. Még valami: ha nem kapsz supportot az ms-tól, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a windows szar? Csak azért kérdezem, mert el tudom képzelni, hogy valaki ezt a problémát meg tudja oldani. Lehet, hogy kell hozzá valamilyen ms certificate. Hívj szakembert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. dozsi
2013.02.10. 00:44
Terror: hagyd. nem fogja föl, hogy linuxon jogosultság kell egy program telepítéséhez, futtatásához...


"Biztos azért, mert nem kell ilyen marhaságokkal foglalkozniuk, mint amit te csinálsz." - Szóval az informatikusi munka marhaság. Értem. Szerintem neked windowson is gondjaid lehetnek. Egy ilyen beszűkült ember kétlem, hogy bármit felfog abból, amit csinál. Azért abból a szutyok linuxból a Red Hat tavaly termelt 1 milliárd $-t úgy, hogy a Fedorájuk teljesen ingyenes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Terror fofok...
2013.02.10. 00:49
A többire nem kellett írjak semmit, mert Koller gyakorlatilag negálta az összes mondandódat...

" ha nem kapsz supportot az ms-tól, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a windows szar?"

Nem, az azt jelenti, hogy böszme voltál amikor azt mondtad, hogy linuxhoz nincs support, miközben ebben pont a Microsoft a szarabb.

Amúgy hiába jössz azzal, hogy desktopon milyen a részesedés, mert Gizinek nincs is szüksége stabil és biztonságos rendszerre. Majd ha az üzleti szférában és szervereken lesz 92% Windows és nem fordítva, akkor érdekelni is fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. fofoka
2013.02.10. 01:31
dozsi:
Bocs, de azért elég hihetetlen amiket írsz. Egy dell notebookot win7-el adnak, de nem kezeli a tapipadot? Hááááát, mit mondjak magának? Ippeg ma délelőtt tettem tiszteletemet a helyi saturn-ban. Mindegyik laptop/netbook/stb tudta kezelni a tapipadot (már amelyiket végigtapogattam). Usb portokat mondjuk nem néztem. Egyiken sem linux volt. :-) Igaz, most hirtelen arra sem emléxem, hogy dell volt-e köztük. De látom ez a dell/win7 kombó már másnak is bántja a szemét. Ez valami sláger téma lehet, mindenkinek ezt nyomják a linux szemináriumon, mi?
Mit gondolsz, a linux vajon miért nem telepített szoftvert a hp nyomtatóhoz? Mert egy csomó minden benne van alapból a kernelben (még ha modul formájában is). Windowsban meg csak akkor teszed fel, ha tényleg kell. Gratulálok a linuxodhoz, ha mondjuk epson nyomtatót veszel, akkor is boldogan élhetsz abban a tudatban, hogy a hp driver is kéznél van. Meg az összes többi is. Tök feleslegesen. Ez aztán az überjó érv a linux mellett.
Nem újdonság, hogy kisebb-nagyobb cégek dolgoznak a linuxon, magam is megemlékeztem róla. Persze te is write only-ban tolod, ne olvass vissza, minek. Meg ugye az sem számít, hogy az általad felsorolt cégek több, mint fele főleg hardverben utazik, de a szoftveresek is csak mellékszálon linuxoznak. Szerinted ki fordít a fejlesztésre nagyobb kapacitásokat? Egy cég, ami csak ezzel foglalkozik, vagy tíz másik, amik fejenként néhány kódert ráállítanak arra, hogy gondoskodjanak a termékük linuxos támogatásáról. Hát, baromira nem mindegy.
Igen, az ms is sokat fejlesztett annak érdekében, hogy linuxból is el lehessen érni ms szolgáltatásokat. Vagy te másról is tudsz?
150-200%.. Mindig is tudtam, hogy a linux az ultimate gaming platform. Felhasználók milliárdjai használják. Ott van például az angry birds droidon. Ehe-ehe.. De iagazad van, erről nem sokat tudok mondani. Többnyire flash játékokkal játszom, amúgy meg dolgozom a géppel.
A jobb-at ugye érvekkel támasztottam alá. Telefonfrissítéshez megint csak nem tudok hozzászólni. De mondjuk nem lepődtem meg.
Az ntfs a win egyik előnye. Persze egy termék sikere nem egy feature-ön múlik. Azt ugye nem gondolod, hogy milliók az ntfs miatt választják a windowst. Nem. Vigyél egy kis rendszerszemléletet a dologba. Az egész együtt, ami számít. Az van nagyon jól összegyúrva a windowsban.
Kisbetű, nagybetű: ugye most viccelsz? Légyszíves, mondd el nekem, hogy ebben mi a jó? Egy érvet kérnék.
"Persze. Win alatt bárki bármikor bárhonnan bármilyen programot futtathat" Én ezt másképp tudtam. Erre való az uac. De ugye említettem korábban az acl-t is. Ne komolytalankodj már.
Az a tény, hogy egy cég fejleszti a windowst, biztosítja, hogy ne legyen ezerféle verziója (lásd linux). De semmi gond, én nem mondom, hogy ne linuxozzál. Van aki az os hegesztésében leli örömét. Van, akinek a kernelfordításra áll fel. Mindenkinek van valami dilije és én ezt tiszteletben tartom. Ezzel szemben én a windowsos gépemet bekapcsolom és működik. Nem csinálok mesébe illő drivervadászatot, nem kell fórumokat bújnom, egyszerűen csak gond nélkül használom.
Neked meg jó munkát a linuxszal.
win proggi-következő verzió: Használtál már régebbi office-t újabb win alatt? Működött? Naugye. És ez csak egy programcsomag. Szóval az ms-nek biztos nem kell mondogatni, tudják ezt maguktól is.
libre office: ja, végülis a google táblázatkezelője is használható. Sőt. Múltkor nem találtam konzervnyitót és késsel bontottam fel a konzervet. Éppen használható arra a célra is. Persze konzervnyitóval kellemesebb lett volna, de igazad van, az eredményt tekintve mindegy. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. fofoka
2013.02.10. 01:51
"Nem, az azt jelenti, hogy böszme voltál amikor azt mondtad, hogy linuxhoz nincs support, miközben ebben pont a Microsoft a szarabb."
Én dokumentációról beszéltem, nem supportról. Tanulj meg olvasni, vagy inkább értelmezni az olvasottakat. Így persze nem csoda, hogy nem megy valami, amit valakik nem csinálnak meg helyetted.
Ja és nyilván, az átlaguser az instabil és nem biztonságos rendszereket részesíti előnyben. Szerinted. Nincs több kérdésem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. fofoka
2013.02.10. 02:09
"Miért ír valaki vírust? Hogy kárt okozzon. Hol tudná a legnagyobb kárt okozni? Linux rendszereken. Miért nem ott okoz akkor kárt? Mert el sem jut odáig, hogy lefuttassa a szaros kódját, a szutyok Windowson meg igen."

Jól értem a logikádat? Linuxon tudna vírussal nagy kárt okozni, de ott -szerinted- el sem indulna, így inkább windowsra írnak vírust, habár -megintcsak szerinted- ott kisebb kárt tudnak csak okozni.
Ahhoz, hogy a vírus terjedjen, közegre van szükség. Ami ugye linux esetében egy nem létező dolog. A kedvedért egy gyors keresésre hajlandó voltam:
https/help.ubuntu.com/community/Linuxvirus
Ennyit arról, hogy a szaros kódja el sem indul. Elindul az, ne aggódj.
Különösen a Staog leírása tetszik. Ajánlom dozsinak is, aki az 1-2 napos linux frissítésekben hisz.
Mindegy, lényeg, hogy windowson tud terjedni. Kárt ott is tud okozni, ha a felhasználó gépéről hitelkártya adatokat, jelszavakat gyűjt be. Ehhez nem kell linux.
Esetleg elgondolkozhatsz rajta, hogy miért léteznek már vírusirtók linuxra. Nyilván szükségtelen, csak lehúzás az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. fofoka
2013.02.10. 02:19
"Szóval az informatikusi munka marhaság." Én ezt nem mondtam. Terror munkája marhaságnak tűnik, de ez legyen az ő baja. Azt sem mondtam, hogy linuxon nem kell jogosultság egy program telepítéséhez, futtatásához, ezt honnan szedted? Ittál? Ezek után szerinted nekem vannak gondjaim?
Redhat csinált 1 milliárdot. Hurrá. Ez most mi mellett, vagy mi ellen érv? Egyáltalán kit érdekel mindez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. CyberPunk6...
2013.02.10. 09:03
Eléggé elment a téma vallási irányba.

A linux valóban jobb biztonsági okokból, de nem azért, mert olyan zseniálisan csinálták meg, hanem azért, mert 1% részesedésű rendszerrel senki nem bajlódik (általános jellegű támadások, célzottal mindegy az oprendszer). A másik ok ami miatt szervereken, meg mindenhol használják az az, hogy a szabad forrás miatt korlátlanul testreszabható, így relatíve olcsón megvalósíthatóak egyedi rendszerek.

Amúgy a két rendszer tök másra való alapvetően, van sok dolog amiben az egyik jobb a másiknál, ez mind a két oldalra áll.

Amúgy a wint nagyon túlnyomó többségben, valami más programon keresztül törik, jellemzően az adobe és a java szarjain keresztül. Volt is erről valami tanulmány, hogy a törések legnagyobb része user error, és ott sem a töltsd le és futtasd, hanem a javaflash engedélyezem gomb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Terror
2013.02.10. 11:18
Hú, de sötét lett hirtelen...

"Én ezt másképp tudtam. Erre való az uac"

Hogy a uac mire való, fogalmam sincs, ugyanis remekül megkérdezi az installerre, hogy el akarom-e indítani, viszont ha az install scriptben az egyik file-t kicserélem egy másikra, simán lefut szemrebbenés nélkül. Ha valaki be akar csempészni a rendszerbe egy fake file-t, akkor azt minden probléma nélkül meg tudja tenni.

"Linuxon tudna vírussal nagy kárt okozni, de ott -szerinted- el sem indulna...Ahhoz, hogy a vírus terjedjen, közegre van szükség"

Nagyon jól írod, közegre van szükség, ilyen meg csak Windowson van. Miközben a win-es gépeken uac így meg rezidens vírusirtó és firewall úgy, több ezer linuxos kliensen a virus support team egy riasztást nem kapott az elmúlt öt évben, pedig kárt azokon lehetne tenni, nem a titkárnő gépén. De gondolom lopni te is putriba járnál és nem bankba.

Az ubuntut hiába linkeled, ezzel csak azt bizonyítod, amit eddig is tudtam, hogy linux licencet te még életedben nem láttál, csak pofázol.

"ha a felhasználó gépéről hitelkártya adatokat, jelszavakat gyűjt be. Ehhez nem kell linux."

Szerintem aki nagyban játszik, azt jobban érdekelné egy direkt hozzáférés mondjuk a Reiffeisen szervereihez Kovács Pista betétje helyett, de az előbbihez nem tud hozzáférni, az utóbbihoz meg esetleg, köszönhetően a fantasztikus UAC-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. CyberPunk6... Terro...
2013.02.10. 11:56
Te a nagy biztonságú banki szervereken futó, rengeteg egyéb eszközzel ellátott, iszonyatos pénzen szarrá tesztelt simán netről le nem tölthető, egyedi megoldásokat tartalmazó linuxot hasonlítod a sima minden user által használható általános célra fejlesztett otthoni windowssal?

Ha a putriban lopsz valószínűleg soha nem találnak meg, ha viszont egy bankot, akkor a fél világ hajtóvadászatot indít ellened. Ráadásul abban a putriban amiről most szó van, sok sok millió van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. fofoka
2013.02.10. 12:10
Error: szerintem értesítsd a ms-t az észrevételeidről. Redmondban már alig várják, hogy tanítsd őket. Install scriptben file-okat cserélgetsz? Hát ja, ha valaki mindenféle jóskapistától kapott szoftvert telepít a gépére, az megbosszulhatja magát. Igen, user error ellen az uac sem véd. De gyanítom, linux alatt ez ugyanúgy probléma. Ha root hozzáférésed van a rendszerhez és valami szemetet telepítesz a gépedre, akkor szar a linux? Ne legyél már gyerek.
Linuxos vírusok: az ubuntut azért linkeltem, hogy számodra is nyilvánvaló legyen: a linux működési elve nem zárja ki azt, hogy egy kártevő elinduljon rajta. Léteztek/léteznek linuxos vírusok, ezen kár vitatkozni, a tények makacs dolgok. De 1%-kal nem éri meg foglalkozni. Az én olvasatomban vírust arra a platformra írnak, ahol terjedni tud és ahol kárt tudnak okozni. De rendben, vonatkoztassunk el az 1%-tól, látom nálad számokkal nem lehet érvelni. Gondolj bele, hol terjedhet nagyobb eséllyel egy vírus? Otthoni számítógépek közt, amit javarészt olyan amatőrök üzemeltetnek, mint én, vagy egy bankon belül, ahol -elvileg- profik állítják be a házirendet, leállítanak minden felesleges servicet, 24 órában monitoroznak mindenféle tevékenységet, stb? Ezt most platformfüggetlenül kérdem.
"De gondolom lopni te is putriba járnál és nem bankba." Én ugyan sehova, de ha már offline példát hozol fel: szerinted vajon hány lakásbetörést regisztrálnak évente Budapesten és hányan törnek be bankokba? Gondolkozz el ezen és rögtön megérted, miről beszéltem eddig. A bűnöző a könnyebb végéről fogja meg a dolgot, nem a kihívásokat keresi. Túl sok mozifilmet néztél.
"...linux licencet te még életedben nem láttál, csak pofázol." Elismerem, legkisebb gondom is nagyobb linux licenszek olvasgatásánál. Mondjuk ez a kártevő írókat sem érdekli. De te gondold csak nyugodtan, hogy a licensz majd megvéd. Van, aki a jogosultságokban, tűzfalban és vírusirtóban hisz. Te meg olvasgasd az apróbetűst. Biztos segít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. dozsi
2013.02.10. 12:13
Hatalmas különbség van a két rendszer között vírusok terén. Windowson elég ha ellátogatsz egy kétséges tartalmú weboldalra, és ha nincs vírusírtód, máris ott termett a gépeden valami. Linuxon ez egész máshogyan néz ki. A felhasználó tudomása nélkül itt CSAK úgy tudsz esetlegesen fertőzőtt programot telepíteni, ha kétes helyről szeded le az egyébként hasznosnak tűnő programot, és telepíted is saját magadnak. Már a kétes helyről történő leszedés is érdekes, hiszen linuxon nem exe fájlokkal futkoznak az emberek, a tárolók meg nem szoktak fertőzött kódokat tartalmazni (még a nem gyári tárolók sem). De ha valaki saját maga telepít egy kétes eredetű csomagfájlt, amiben mondjuk vírus van, az magára vessen. Az ilyennek linuxon sokkal kissebb az esélye, mint windowson, már csak a telepítések módjának eltérő mivolta miatt is.

De nézzük csak meg az Androidot. Vannak vírusok, de jelentősen kevesebb, mint windowson (ami csak és kizárólag a linuxhoz hasonló tárolós telepítésnek köszönhető). Valljuk be: androidon átlagembernek nem igazán kell vírusító. Persze ha valaki warezolgatja a párszáz forintos játékokat/programokat, akkor ne csodálkozzon. Neki akkor nyilván kell vírusírtó is.

Senki nem mondta, hogy jogy Linuxra nincs vírus. Csak a közeg tök más. Míg ha írsz a win7re így vírust, akkor az az összes win7-en elfut, addig linuxon a különböző környezetek, kernelek miatt, ez nagyon nem biztos. Pl multkor olvastam a hup-on, hogy volt valami biztonsági rés, amit ki lehet használni. Páran ott tesztelgették, a felhasználók többségének a saját gépén nem sikerült reprodukálni a hibát. Mert vagy addigra javították már, vagy pedig szimplán csak ő másik kernelt/fordítót/stb-t használt.

Összeszedtél kb 30-40 vírust trójait. Ennyi vírus volt a linux történelmében eddig összesen. Gratulálok. Megjegyzem van vírusírtó is linuxra, igaz csak a wines partíciókat szokták vele ellenőrizni, meg a pendrive-on megbúvó win-es kártevőket. Én sem adok ki a kezemből fertőzőtt pendrive-ot, mert attól még hogy én nem használok win-t, más simán rakhatott rá valamilyen kártevőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Terror
2013.02.10. 12:55
"vagy egy bankon belül, ahol -elvileg- profik állítják be a házirendet, leállítanak minden felesleges servicet, 24 órában monitoroznak mindenféle tevékenységet, stb? Ezt most platformfüggetlenül kérdem."

Platformfüggetlenül mondom, hogy több ezer alkalmazott mellett nem áll egyenként egy sysadmin, hogy kiküszöbölje a user errorokat, amikről írsz. Redmondban meg pontosan tudják, hogy milyen cuccuk mennyire megy jól, mindenesetre a platformfüggő alkalmazásaikat a Win userek virtuális gépen keresztül intézik, nehogy belebarmoljanak valamit a rendszerbe.

Nem néztem túl sok mozifilmet, ha meg lehetne szerezni egyszerűen százezer acc adatait egy üzleti felhasználótól (és ezek között nem egy van, akinek nem 20 ezer Ft van a számláján, hanem 200 millió, vagy több), akkor nem szarakodnának azzal, hogy egy hülyegyerek adatait lenyúlják.

De eddig is a falnak beszéltem, majd ha azt látom, hogy a gépeken Win lesz és nem Rhel, 3000 serverből nem csak 20 futtat W2k8-at, akkor visszatérünk a témára, addig meg örüljél a Windows-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. kiskoller fofok...
2013.02.10. 16:13
Mondanivalód minden egyes része igazi straw man logikán alapul. Látom hogy esélytelen hogy meggyőzzelek, mert képtelen vagy felfogni mondanivalómat, de azért válaszolok a hozzászólásodra, hátha valaki másnak javára szolgál.


"Jaja, meg igaziból az android is linux. Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az 1% desktopra vonatkozik, de gyanítom, ha a szervereket hozzáadnád a desktopokhoz, akkor is 1% körül járnánk. Esetleg úgy gondolod, hogy a szerverek száma összemérhető a desktopokkal? Győzz meg."

De akkor nem értem a logikádat. Először azzal érveslz, hogy milyen kevés DESKTOP linux felh van, (erről szól az eégsz vita) most meg akkor sázmoljunk ki mindent?

Oké. Számoljuk csak és kizárólag az OS-eket, bármin futhat. Minden szerver tűzfal Linuxos. Aki wines tűzfalat használ, az szimplán buta. Erről nincs kérdés, Redmond is Linuxos firewallt használ, tudják hogy ebben lemaradás van. 3 szerverből 2 *nix. A maradék Win, Solaris, BSD, whatever. Nem tudom dolgoztál-e szerverekkel, de nem kevés van a világon. Ugyanis 1 service = 1 server. A mailhez külön van, egy ftp-hez külön van, egy apachehoz külön van, egy adatbázishoz külön van. Mondjuk ha megnézzük a HPSA-t ami szervereket tart karba, az is legalább 5-6 szerveren fut. Mindegyik RHEl.

De legyen az, hogy kevés szerver van desktophoz képest. Node vannak routerek, switchek, bridge-ek, mind mind linux kernelről futnak. Te láttál már háztartást manapság router nélkül? Én nem. Kevesen használnak CSAK mobilinternetet.

A teljes internetstruktúra UNIX alapú, egyedül a kliens oldalon van windows. Összes szuperszámítógép Linux. A mobilok nagy része már linux.

Akkor most mit is akarsz mondani?

"ntfs linuxon: aham, ez is valamilyen open source driverrel megdrótozott valami, amit semmiképpen nem hasonlítanék egy natív fs-hez. Ez persze téged nem zavar. Jelzem én a véleményemet saját tapasztalatom alapján alakítottam ki, amikor pont ugyanazon a gépen használtam felváltva windowst és linuxot. Ahol mindkettő natívan kezelte a saját filerendszerét. Te meg nézegess linuxos ntfs benchmarkokat. Ez kb olyan, mintha elindulnál a forma-1-en egy kamionnal aztán bőszen bizonygatnád, hogy lám, a kamionok nem érnek semmit."

"De ebbe bele lehet kötni, hisz csak Linuxra van megírva NTFS, azt meg lehet rosszul írták. Persze, Windowson meg nincs ext4, szóval másik irányba elég nehéz mérni. De semmiképp nem hoznám fel az NTFS-t előnyként."

Szövegértelmezés csillagos ötös. megjegyzem én meg pont durva gyorsulást éresztem amikor ugyanazon disken futtot Linux is, Windows is. De ez sem lenne érv, mivel csak egy anekdota.

"Vírusok: linuxos vírusok is léteznek, noha igencsak kis számban. Felesleges magad abban a tévhitben ringatni, hogy a linux sebezhetetlen, mert nem az."

Látom nem fogod fel azt amit írtam. A kártevőket a root-user és windowson megfelelőjére hoztam fel, hogy bizony windowson is kell ilyen rendszer, ami megakadályozza bármilyen program futását. Ez lenne a UAC. A kivitelezés minőségébe most ne menjünk bele, Terror leírta már.

Szóval szövegértelmezéssel megint bajok vannak.

"A java-s példába is úgy kötsz bele, hogy nem tudod értelmezni az olvasottakat. Tehát a C/C++ nem a tudása okán esélytelen, hanem a linux disztribek inkompatibilitása miatt. Gratulálok az ismerősödhöz."

Leírom még egyszer. Ha az ismerősödnek nem megy valamit, akkor lehet hogy az ő kompetenciájával van a baj. Lásd az én analógiámat, ami mögött nem láttad meg az abszurditást, *sigh. Attól még hogy ő nem tud valamit megcsinálni, ott van a baj. Én amikor egyszerű C++ progikat írtam Linuxon, szétküldtem mindenkinek ismerősei közül, és bizony futott mindenki gépén. Csak megadtam a dependenciákat, amik a futáshoz kellettek. Pont ugyanúgy lehetnek nehézségek Windowsos oldalon is. Egyedül az egykaptafa szemléletű OS-k könnyíthetik meg a dolgot. például Ubuntu, Windows 7, Windows 8, Fedora, RHEL 6, stb.
Az meg egy másik dolog, hogy lefordítani a kódot lehet nem tudták volna, de tudtommal Windowson bináris alakban megy a programok megosztása. Amúgy meg nézd meg a Gentoo-t, az összes Gentoo usernek TELJESEN egyedi rendszere van, mégis fel tudnak menni a programok. Pedig még azonos verziók binárisai is különböznek mert más architectúrákra fordítja le a gcc, más cflag-ekkel. És mégis működnek.

"Próbáltad már anyád gépén a linuxot? Biztos lenne hozzá profi hp driver" Igen, volt. Windowsra is megvolt természetesen a driver, csak épp nem működött. Egy másik partícióra feldobtam egy szűz ubuntu-t ha esetleg beszarna a windows legyen valami amivel tudok menteni. Próbaképp beindítottam, két katt és működött, dobta a papírt. Az meg a másik dolog hogy windowsra kotorászni drivereket sokkal nagyobb probléma mint linuxos. Legtöbbször szól a package manager hogy le akarja tölteni és lehúzza. Ez windowson sokkal ritkább. De már van itt fejlődés.
De itt megint nem érted a mondanivalómat. Nem azt mondtam, hogy Linuxon jobb a driverek helyzete, hanem azt, hogy Windows-on sem sokkal jobb a helyzet

"Ha egy fejlesztő nem tud különbséget tenni egy 92%-os és egy 1%-os részesedésű platform közt, akkor szerintem neki kéne elgondolkozni, hogy kinek a készülékében van a hiba, nem pedig leszarozni a nagy többséget."

Megint nem érted. Nem szaroztam le a Win-t, (ha olvastad volna a lezárásomat talán feltűnt volna) hanem az érvedet támadtam meg. Rossz a gondolatmeneted. Attól hogy valamit sokan használnak, nem jó. Még az is gyenge állítás, hogy sokan jó => sokan használják. És megint elmondtam, hogy saját magadat ismétled duplán, más szavakkal.


Amit most te mondtál:
Az alábbi autónak két nagy előnye van. Az első, hogy piros. Így a szembejövő kocsik hamar észreveszik, kisebb az esélye a balesetnek. A második nagy előnye hogy a külső felülete a fényt a leghosszabb hullámhosszban veri vissza a látható spektrumban, így a visszaverődő fény messzebbről is észrevehető, mint más felület esetén. Így a szembe jövő forgalom nagyobb eséllyel kerüli ki az autónkat.
Ugye így már te is látod a butaságot a hozzászólásodban.

"Én nem akarok group policy-kat kezelni, meghagyom ezt a rendkívül érdekfeszítő munkát azoknak, akiknek muszáj ezt csinálni. Az én szakmámban az admin csak egy kisegítő személyzet, értem van. Ha nekem valami gondom van, akkor pattan, mint a nikkelbolha és lekezel 3000 számítógépet akár. És valamiért ezt -a jelenlegi munkahelyemen- windowson teszi."

Ezt most komolyan mondod? Istenem! Itt írom le hogy milyen tényleges előnye van a Win-nek Linuxxal szemben és miért lett volna jobb ha ilyeneket írsz le, te meg azzal támadsz vissza hogy az adminod egyetért velem?


Még egy kicsit írok a vírusokról. Ha neked a kártevő=vírus a keygen.exe-ből, akkor kérdem én: Miért nem írnak a hekkerek vírusokat Linuxra? Azt mondod mert kevés Linux van. Node a szerverek azok! Amikre több száz(ezer) felhasználó is csatlakozhat! Hmmm?

CyberPunk is azzal érvelt hogy azért van kevés kártevő Linuxra, mert kevés ember használja így nincs motiváció a megírásukra. Én mondok mást: Ha adott egy biztonsági rést, melyik csapat találja be hamarabb? Egy 500 fős developer team egy nagy komoyl cégnél, vagy pármillió hobbi programozó? Jah és itt most eltekintünk attól az aprócska ténytől, hogy a hobbi rogramozók mögött is vannak akkora nagy cégek, mint az MS dolgozók mögött...

Egyszerűen más a kultúra. Egy opensource project (Lásd Chromium) teljesen máshogy működik, mint hogy egy cégemberei összeállnak írni valamit a managerek stratégiai tervei alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. fofoka dozsi
2013.02.10. 16:52
Windows alatt ugyanúgy kell a felhasználó hozzájárulása egy program telepítéséhez. E tekintetben nincs különbség. Ha telepíteni akarsz egy rosszindulatú kódot tartalmazó programot, az ellen a linux sem véd meg.
Android: igen, az is linux. Van rá vírus? Igen. Nem a számokról akarok vitatkozni, csak jelzem, hogy technikailag lehetséges.
"Senki nem mondta, hogy jogy Linuxra nincs vírus." Ezt vitasd meg terrorral, szerinte nincs. Kiolvasta a radhat licenszből.
"Míg ha írsz a win7re így vírust, akkor az az összes win7-en elfut, addig linuxon a különböző környezetek, kernelek miatt, ez nagyon nem biztos." Pont erről magyaráztam a C/C++ vs java kapcsán. Végre leesett valakinek! Hurrá! Nem ugattam annyit hiába! Köszi.
Linuxra lesz majd több vírus is, ha jobban elterjed. Persze ez nem valószínű. Addig meg megmaradnak kuriózumnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. fofoka Terro...
2013.02.10. 17:01
"Platformfüggetlenül mondom..." Nem. Csak beszélsz, de nem mondasz semmit. Esetleg hallgatásod beleegyezést jelent? Emlékeztetőül: profik által karbantartott banki rendszerek vs otthoni desktop rendszerek támadhatósága volt a téma. Ha erről lesz mondanivalód, akkor írj. A süketelésre nem vagyok kíváncsi.
"ha meg lehetne szerezni egyszerűen százezer acc adatait egy üzleti felhasználótól" Nem lehet egyszerűen, erről beszélek már mióta. Ezért mennek a könnyű prédára. De te ezt fel sem fogod. Csak szajkózod a magadét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Terror fofok...
2013.02.10. 17:35
Azért mennek a könnyű prédára, mert a könnyű prédánál van nulla biztonság, vagyis Windows.

Én a magam részéről végeztem veled, olyan buta vagy, mint a sárga föld, ezt már hárman is elmagyarázták neked, de ha magyaráznák ezren, akkor is csak fújnád a magadét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. fofoka kisko...
2013.02.10. 18:02
Zárjuk rövidre az 1%-desktop-szerver vitát, jó? Ez egy office topik. Erre mondtam, hogy minek 1%-os platformra fejleszteni. Te meg jössz a routerekkel, meg a szerverekkel. Office csomagot akarsz rájuk telepíteni? Ha meg nem, akkor maradjunk desktop vonalon. "A teljes internetstruktúra UNIX alapú, egyedül a kliens oldalon van windows." Rákérdezhetek? Ide kell az office? Nyertem?
"Leírom még egyszer. Ha az ismerõsödnek nem megy valamit, akkor lehet hogy az õ kompetenciájával van a baj." Lehet, ez ügyben konzultálj dozsival, ezt a történetet õ sem így tudja. Nézd meg az utolsó hozzászólását. Valamelyikõtök téved.
"Én amikor egyszerû C++ progikat írtam Linuxon.." Ja, helló világ jól futott mindenhol. Az ismerõsöm kicsit komplexebb problémákkal van elfoglalva. Elvileg, ha ANSI C-ben írsz valamit, akkor az mindenhol mûködik. Ha meg túllépsz ezen, akkor a kompatibilitáson is túlléphetsz.
"Windowsra is megvolt természetesen a driver, csak épp nem mûködött...Nem azt mondtam, hogy Linuxon jobb a driverek helyzete, hanem azt, hogy Windows-on sem sokkal jobb a helyzet." Ebbõl az egy sovány esetbõl vontad le mindezt? Elmondom, mi a felállás: alapból minden eszközhöz írnak windows drivert. Linuxosat nem mindig. És ha ne adj' úristen win alatt gond van a driverrel és ugyanakkor linuxon meg probléma nélkül hasít, akkor egybõl elárasztják a trollok a fórumokat. Csakhogy vedd észre, hogy a driverkérdés windows alatt sosem volt kérdés. Megveszed a hardvert és egyvalamiben biztos lehetsz: a win driver ott lesz a cd-n. Hidd el, nem tud érdekelni az, hogy valaki valamikor nem tudott egy nyamvadt nyomtató drivert installálni. Ez nem vesz el a win értékébõl semmit. Ez a kivétel, ami erõsíti a szabályt. Ha hasonló problémákról nagy tömegben tudsz majd beszámolni, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy vajon windows alatt csak kicsit jobb, vagy esetleg rosszabb-e a helyzet, mint linuxon. Addig ez a téma nem téma.
"Attól hogy valamit sokan használnak, nem jó." Fejlesztõrõl és piacról beszéltem. Ebben a tekintetben az a jó, amit sokan használnak. Nagyobb piac, több eladott licensz, tudod.. Ezt ennyire nehéz megérteni?
"..te meg azzal támadsz vissza hogy az adminod egyetért velem?" Uramisten! Ha nem tudod értelmezni az olvasottakat, akkor minek fórumozol? Arról beszéltem, hogy engem -mint felhasználót- ezek a dolgok totál hidegen hagynak. Nem ezért tartom jobbnak a windowst, hanem más okok miatt. Amiket persze korábban leírtam. Amit te írsz, az nekem nem segít. Az adminok a cégnél vagy értékelik ezt, vagy nem, gõzöm sincs, de ez számomra láthatatlan.
Még valami, egy IT szakember számára talán felfoghatatlan dolog: mint felhasználó a felhasználóbarát dolgokat preferálom. Nem akarok egész nap pdf-eket, meg man page-eket bújni azért, hogy valami nagyon egyszerû dolgot megcsináljak. Nem azért, mert nem tudok/akarok tanulni, hanem egyszerûen erre nincs idõ. Nekem a saját munkámat kell elvégeznem és ehhez a legjobb, ha egy olyan platformon dolgozom, ami teljesen magától értetõdik. Itt verhetetlen a windows. Ez nem hitkérdés, hanem megintcsak tapasztalatokon alapuló tény. De én nem vagyok az ellen, hogy valaki linuxszal büntesse magát. Sõt, aláírom, hogy szervernek az a jobb. Nyilván ezért van a szervereken a windows kisebbségben.
"Ha adott egy biztonsági rést, melyik csapat találja be hamarabb? Egy 500 fõs developer team egy nagy komoyl cégnél, vagy pármillió hobbi programozó?" Rákérdezhetek? Az 500 developer? Nyertem? Egy hobbi programozót (aki lehet, hogy fõállásban egyébként kereskedelmi szoftvert fejleszt) teljesen más dolgok motiválnak, mint egy fizetett programozót. Az elõbbi példánál maradva: ha barátunk bemegy a céghez, ahol a managerek a tökére lépnek, ha nem adja le a munkát határidõre és megvonják tõle a prémiumot, ha a teszt csoport túl sok hibát talál a munkájában, akkor õ is jobban odateszi magát, hoszen rendesen motiválták. De ha ugyanõ hazamegy és hobbiból linuxot fejleszt (vegy tetszõleges egyéb open source vackot), akkor csak a saját érdeklõdése motiválja. Teljesen más szitu. Ebbõl nem lesz minõségi munka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kiskoller fofok...
2013.02.10. 18:27
Maradjunk annyiban hogy lövésed sincs hogyan működik egy open-sourceos komoly project (nem ok nélkül említettem meg a Chromium/Chrome -t. Mert ott is vannak managerek, ott is van pénz dögivel, ott is tökére lépnek ha nincs kész határidő re. De kár ezen vitázni.

Oké, maradjunk desktop vonalon, de akkor ne keverd bele hogy az az 1% bizony biztos csak android lehet.

" Ebbõl az egy sovány esetbõl vontad le mindezt?"
Nem. De most mit vársz tőlem? Soroljak neked példákat? Inkább guglizz ha nagyon akarsz.

" Megveszed a hardvert és egyvalamiben biztos lehetsz: a win driver ott lesz a cd-n."

Ez nem teljesen így volt a Vista idejében, de még a Win 7 idejében sem. De még ha rajta is van a driver, kérdés hogy működik-e.


"Arról beszéltem, hogy engem -mint felhasználót- ezek a dolgok totál hidegen hagynak"

A cégedet is hidegen hagyja hogy te mint átlagfelhasználó mit preferálsz. Kiszámolja melyik OS-t éri meg jobban használni (vagy nem számolja) és kiadja az utasítást az adminoknak hogy lehet telepíteni. Te meg szépen leülsz az előtelepített gép elé és dolgozol. Ahogy teszem én is 32-bites win7-el a 4 gigás laptopon, bent a cégnél.


"Még valami, egy IT szakember számára talán felfoghatatlan dolog: mint felhasználó a felhasználóbarát dolgokat preferálom. Nem akarok egész nap pdf-eket, meg man page-eket bújni azért, hogy valami nagyon egyszerû dolgot megcsináljak. Nem azért, mert nem tudok/akarok tanulni, hanem egyszerûen erre nincs idõ. Nekem a saját munkámat kell elvégeznem és ehhez a legjobb, ha egy olyan platformon dolgozom, ami teljesen magától értetõdik. Itt verhetetlen a windows. Ez nem hitkérdés, hanem megint csak tapasztalatokon alapuló tény. "

Nekem meg az a tapasztalatokon alapuló tényem, hogy ha építek egy PC-t valakinek, és windows helyett ubuntu-t tolok rá akkor nem kell fél év múlva ki mennem, megnéznem hogy miért nem megy a gép. Egyik nap pl. felkerestem az egyik rokont (50 éves nagymama) akinek 2 éve raktam össze használt gépet, és ránéztem a rendszerre. Tökéletes állapotban volt, még a frissítések is megvoltak! Aztán hányszor kell windowst újraraknom mert már annyira lassú, meg már a registry jobban emlékeztet randomgenerált karakterekre, istenem...

Ez a linux csak kockáknak való duma már annyira idejét járt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. SzAdamAndy
2013.02.10. 19:00
Ms Office linuxra ez nevetséges, ott a libre office vagy az open aztán szevasz méghozzá teljesen ingyen és legálisan, microsoft megint lóvét akar kicsiholni magának mert hirtelen beindult a linux támogatás ( ha már a steam van linuxra legyen szar office is ) Aki még nem próbált linux-ot ajánlom a zorin változatot vagy ha van aki audio/video szerkesztésen gondolkodik ott az AVlinux meg persze még milliót sorolhatnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. SzAdamAndy
2013.02.10. 19:32
Tapasztalatok linux-al:

Régi gépem: P4, 2gb ram, van még benne egy asus netkártya meg egy sata kártya és egy hd3450 kattog benne, valamint egy usb wifi antenna tplink-től.

Zorin Os Core vátozatot benyomom live dvd-n nézzük mit tud... ...és az állam padlót fogott. Kezeli a tplink-es wifi antennát minden telepítés nélkül azonnal tudtam csatlakozni, a sata kártyát is natív kezelte írta is hogy Via féle, hang azonnal volt bedig win alatt kell neki az ac97 driver és a memóriából csak 400 és 450 Mb között evett a 2Gb ből ami win XP-n hát 1 giga fölött volt valószínűleg az aktív vírusirtó miatt. Azóta már telepítettem is és ha akarom a Wine progival akár a CoD4-et felrakhatom (sajna csak azt viszi a hardver )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. dozsi
2013.02.10. 19:44
Már megint hülyeséget írsz:
""Míg ha írsz a win7re így vírust, akkor az az összes win7-en elfut, addig linuxon a különböző környezetek, kernelek miatt, ez nagyon nem biztos." Pont erről magyaráztam a C/C++ vs java kapcsán. Végre leesett valakinek! Hurrá! Nem ugattam annyit hiába! Köszi."
Azt feljeted csak el, hogy attól, hogy más a kernel, attól még egy átlag program ugyanúgy elfut a 100+1 db különböző verzión is, mivel Linuxon a kompatibilitás egy létező fogalom. Viszont egy vírus, ami egy biztonsági rést használ ki, már nem biztos hogy ugyanígy elboldogul a 100+1db verzión...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. dozsi
2013.02.10. 19:52
""Ha adott egy biztonsági rést, melyik csapat találja be hamarabb? Egy 500 fõs developer team egy nagy komoyl cégnél, vagy pármillió hobbi programozó?" Rákérdezhetek? Az 500 developer? Nyertem? Egy hobbi programozót (aki lehet, hogy fõállásban egyébként kereskedelmi szoftvert fejleszt) teljesen más dolgok motiválnak, mint egy fizetett programozót. "
Mégegy hülyeség. A Linuxot szted ki fejleszti pl az Intelnél, vagy a Red Hat-nál? A hobbi-programozó?
75% of Linux code now written by paid developers
Nem az a fő kölünbség a win és a linux között, hogy az előbbi fejlesztőinek fizetnek. Hanem az, hogy az utóbbit több cég fejleszti párhuzamosan, nem csak egy. A supportot is több cég adja nem csak egy. A fejlesztők száma is jóval több (valószínűleg a fizetett fejlesztők száma is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Zabalint
2013.02.10. 20:03
Látom megy a Windows vs. Linux flame.

Nos, én mindkettőt használok, és azt kell mondjam, alapvetően már nagyon régen lejárt az az idő, mikor a Windows sokkal felhasználóbarátabb volt a Linuxnál, ha a hétköznapi kezelést nézzük. Amit egyedül jogosnak találok, mint létező problémát, az tényleg a driver probléma, aminek elsősorban a desktop piacon lévő alacsony elterjedettsége okoz a Linuxnál. Anno a 90-es évek végén, 2000-es évek elején nálam a legnagyobb, és gyakran visszatérő probléma a hangkártya volt. Így elég hamar bele kellett kóstolnom olyan dolgokba, mint például kernel fordítás. Akkoriban még tényleg elég sok kompatibilitási probléma is volt, előfordult olyan gcc compiler, aminek adott verziója hibás volt, aztán persze nem tudta fordítani a letöltött, forráskódban terjesztett progit, ami még az előző verzióra készült, a következő gcc-vel viszont rendben volt. Vagy pl. mondhatnám a Linuxos Delphit és C++ Buildert, a Kylixet, ami anno csak a csillagok megfelelő együttállása mellett működött (meg 3 támogatott disztribúcióval, de ott is csak adott verzió esetén), ami pedig még rosszabb, ez igaz volt a benne fejlesztett programokra is. Szóval akkor más gondok is voltak, de a fő gond mindig a driver volt.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a driver probléma is enyhébb, de azért előfordul. Pl. egy informatikához nem olyan nagyon értő hölgy ismerősöm Ubuntut használ, én beállítottam neki a nyomtatóját meg még más dolgokat, erre 1 hónapra rá jön egy Ubuntu verzió frissítés(tudom, ki kellett volna kapcsolni...), ami után már nem nyomtat neki a nyomtató, én meg próbáljam neki megoldani telefonon, skype-on... Arról nem is beszélve, hogy olyan extrákat nem kap a gyártótól Linux alatt, mint hogy kijelezze a tinta szintet, cserélhető színekkel meg nem mindig jön rá egyből, hogy melyik fogyott ki vagy van kifogyóban. Hangsúlyozom, a gyártó a ludas ebben, de ez egy átlag usert nem nyugtat meg.

Aztán nekem hasonló dolgok wifivel. Pl. mikor telepítettem Linux Mintet a laptopomra, erre nem megy a wifi. Gondolom magamban, anyád, nálunk minden vezeték nélkül megy, a routert meg nincs kedvem kihúzni másokat baszogatva ezzel. Sebaj, reset és Windows, driver leszed (ami Debianos emlékeim szerint nem 100, hogy az az, de remélem igen), újra reset, erre telepíteném, de 10 db. dependencyje van, természetesen telepítőre lemezen nincs, csak online. Ja, persze van egy olyan progi, amely a Windows-os driver alapján lövi be a wifi kártyát, csak azzal természetesen nem működött. A vicc az egészben, hogy ez részben a disztribúciók fejlesztőinek a hibája is, mivel Knoppix live CD simán belőtte a wifimet, a Linux Mint telepítő meg ha jól tudom több mint 800 mega, így CD-re nem fér rá, csak DVD-re, tehát azon nem múlna, hogy rátegyék a wifi drivereket, és ez esetben nem jogi oka van, mert nem gyári, hanem amatőr, nyílt forráskódú driverről van szó.

Szóval összefoglalva a dolgokat, én jobban szeretem a Linuxot, de a driver problémát nagy problémának érzem, mondjuk kiküszöbölhető, ha a hardver beszerzést a Linuxhoz igazítjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. dozsi
2013.02.10. 20:10
Zabalint:
Wifik terén Broadcomokkal egyre kevesebb a gond. Videokártya támogatások is javulnak, bár egyelőre még nincs nagy jele, de a Valve összefogott a videokártya gyártókkal a driverek minőségének rohamos javítása érdekében. Pl az Intel HD3000-esem az elmúlt 1 évben a teljes támogatottság nélküliségtől eljutott addig, hogy jobban megy mint win-en. Most pl a Dell Latitude gépemben minden működik telepítés után pöccre. Ez win7-nél és win8-nál sem mondható el. Ott drivereket kell telepíteni.
Ezekkel együtt még mindig a driverek hiánya a legnagyobb gond, bár azért javulás látható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zabalint
2013.02.10. 20:15
Természetesen fofoka többi érve a Linuxszal szemben jó nagy baromság.

A legjobban azon röhögtem, mikor a szerver piacot azzal bagatellizálta, hogy reméli abban mindenki egyetért, hogy nagyságrendekkel több a desktop PC, mint a szerver. Egy ilyen szöveg elég nagy vicc egy olyan világban, amikor egyre inkább középpontba kerülnek a felhő alapú rendszerek, de amúgy is, akkor feltenném a kérdést, hogy egy szerver átlagosan hány klienst is szolgál ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2013.02.10. 20:25
Egyébként meg éppen hogy azért szorulhat a hurok a Microsoft körül, mert ugyan desktopon egyeduralkodó, de a jelenlegi trend, hogy a csak tartalomfogyasztó userek kezdenek áttérni arm alapú eszközökre (ezek lehet nem csak mobil eszközök lesznek hamarosan), ahol a Linuxra épülő Android súlya nagyobb, miközben egyre több alkalmazás megy felhő alapon, lásd a Chrome OS, ami szintén Linuxra épül, és hát a szervereken meg megint több a Linux, mint a Windows. Ezért én nem tartom olyan nagy őrültségnek a Microsofttól az Androidos, sőt a Linuxos Office-t sem, hiszen az Office bizonyos okokból előnyben van az ingyenes alternatíváival szemben, és nem veszélyeztetett a piaca, legalábbis egyelőre, de ha a platform területén durva átrendeződés történne, még bajba kerülhetne ez a piac is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. sanyix
2013.02.11. 03:28
Pár tapasztalat linuxal:
-Olyan rozoga gépen hibátlanul, és tűrhető sebességgel fut, fullos desktoppal(semmi light cucc), ahol a vindóz kékhalálozgat, de ha megy is használhatatlanul lassú.
-Bizony a lentebb írt hp nyomtatós probléma történetesen nálam is fennáll, úgy átlag 1 óra szopás felszenvedni windowsra a driverét (aztán vagy megy vagy nem), míg linuxon a teendőm annyi hogy betolom egy usb portra... és használom is.
-vindózon install után legalább 3 óra azzal megy el, hogy drivereket, alapvető programokat kell telepíteni. Linuxon ez manapság úgy megy hogy mindent felismer minden megy, és ugye a disztribúciók jól el vannak látva az gyakran használt programokkal, és emellett töredék helyet zabál fel a vinyón.
-vindózon behal a GUI, akkor vége mindennek, reset az egyetlen megoldás, linuxon egy billentyűkombináció, és lehet karakteres módban vizsgálni a problémát, vagy akár szabályosan újraindítani.

A microsoft csak jókor volt jó helyen, és jól BLÖFFÖLT, szinte minden termékét veri az összes konkurens.

Az m$ ofic formátumokkal való problémákat csak és kizárólag az m$ okozza. Mivel az inkompatibilitással magához tudja láncolni a felhasználókat (lásd még a directx és az IE példáját), direkt hiányosan és félrevezetően dokumentálja a saját formátumait, és folyamatosan változtatja, nehogy az ügyes programozók reverse engineering-el kompatibilitást tudjanak elérni. Emellett bár az EU kötelezte az m$-t a open dokumentum formátumok támogatására, azt nem vizsgálja hogyan teszi ezt. Ezért az m$ direkt úgy implementálta a nyílt szabványokat, hogy biztosan hibásan nyissa meg, és hibásan is mentse.

Lehet hogy kiadja az m$ az ofiszt linuxra meg androidra, de biztosan ott a hátsó szándék. Vagy az hogy elhúzza a mézesmadzagot, belassul az LO fejlesztése, majd azt mondja hogy ennyi, mégsem lesz többé linuxos MSO, de az is lehet, hogy látják hogy a windowshoz láncolás már nem fog menni, de az ofiszhoz láncolás még igen, így azt még megpróbálják kihasználni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. SzAdamAndy
2013.02.11. 12:45
Vajon elsüllyed-e a az M$ ha 20-25 év múlva elterjed a Cloud Gaming, mert én nem tudok olyan AAA címet ami nem DirectX-et használ Windowson?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. dzjaulah
2013.02.11. 14:28
azoknak akik ms office és libreoffice közt tapasztaltak eltéréseket:

Minden szövegkesztő más egy kicsit. Én anno 6-ot próbáltam ki. Ashampoo-t google doc-ot, libre office-t, libreoffice-t, ms word pad, és ms office (aszthiszem 2007 volt). A következő képp teszteltem: Készítettem egy dokumentumot, elmentettem egy formátumba amit a másik is ismert, és megnyitottam egy másik office alkalmazásban. Az ms office és az ashampoo volt a legrosszabb. Szörnyen szétestek a dokumantumok. Szóval, ha libre office-ban valami működik, és doc-ban elmented, akkor ms office-ban is hasonlóan fog kinézni, fordítva is. Ha fontos a kinézet akkor arra ott a pdf.

Az ms office nem azért másmilyen mert a többi szövegszerkesztő nem olyan jó, hanem mert szar. Ne használd!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. fofoka Terro...
2013.02.11. 18:06
Te egy senki vagy. A véleményed semmit sem számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Terror fofok...
2013.02.11. 18:17
Láttál már egyáltalán testközelből egy munkaállomást vagy szerverparkot, te szerencsétlenség? Már kiderült, hogy nem, ez csak költői kérdés a szakértő úr felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. fofoka kisko...
2013.02.11. 18:29
Open source project vs határidő: prémiumot nem tudnak csökkenteni, esetleg kirúgják a projectből, de az sem érvágás. Úgyhogy ez nem ugyanaz, mintha kirúgnának a munkahelyedről. Kár ezen vitázni.
Én nem mondtam, hogy android. Linuxról beszéltem. Ez sem jött át.
Guglizz.. Ez aztán az érv.
"De még ha rajta is van a driver, kérdés hogy működik-e." Két éve megvettem a gépem. Telepítettem a win7-et, felraktam a drivereket gyári cd-ről, szevasz. Nem kellett kalandregénybe illő módon drivereket vadászni, stb. Bekapcsolom és működik. Régebben linuxoztam, de ez az érzés sosem volt meg. Mindig volt valami szarság. Aztán rájöttem, hogy ez egy halott platform. Azóta a közelébe sem megyek.
"Kiszámolja melyik OS-t éri meg jobban használni..." Biztos kiszámolták, itt mindent kiszámolnak. Windowsra jutottak. Nyilván nem értenek hozzá.
"...és windows helyett ubuntu-t tolok rá akkor nem kell fél év múlva ki mennem..." Félve kérdezem meg: az nem lehet, hogy amint megkapják tőled a gépüket egyből felugrik rá egy windows? Tudom, hogy a linux a legjobb gaming platform, meg minden proggi 200%-os sebességgel fut rajta (windowssal összehasonlítva) és minden sokkal szebb és jobb, felhasználóbarátabb, hiszen rengetegen elmagyaráztátok nekem az elmúlt napokban. De nem lehet mégis, hogy valaki mindezek ellenére kitart a windows mellett és ezért nem kell kimenni hozzá?
"Aztán hányszor kell windowst újraraknom mert már annyira lassú.." Vettem egy laptopot (hatalmas világmárka: Clevo) 2006-ban. Felraktam rá egy XP-t. (driverprobléma persze akkor sem volt, na mindegy). Egy időben kékhalálozott, de csak egy tönkrement portreplikátor miatt. Ezt leszámítva gond nélkül ment évekig. 2011-ben néhány hét alatt cefetül belassult és nem tudtam mit kezdeni vele. Szóval ja, időnként tényleg újra kell telepíteni a windowst is. Ezzel az 5 éves intervallummal szerintem együtt lehet élni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. fofoka Terro...
2013.02.11. 18:32
Munkaállomáson dolgozom (2 Xeon proci, 48 GB RAM). Ez megfelel az elvárásaidnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. fofoka dozsi
2013.02.11. 18:39
Aham, egy elf simán fut minden disztriben gond nélkül, de amint megfertőzte egy vírus, egyből elveszik a könyvtárstruktúrában. Hát biztos így van. Látom értesz hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dozsi
2013.02.11. 18:41
A lényeg: "Régebben linuxoztam, de ez az érzés sosem volt meg."
10-15 évvel ezelőtti állapotot nem fogsz tudni megvédeni... Bár szerver oldalon a ms akkor is szívás volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. fofoka dozsi
2013.02.11. 18:45
"Nem az a fő kölünbség a win és a linux között, hogy az előbbi fejlesztőinek fizetnek. Hanem az, hogy az utóbbit több cég fejleszti párhuzamosan, nem csak egy."
Erről beszéltem korábban. Örülök, hogy csak néhány nap kellett hozzá, hogy felfogjad. Sok bába közt elvész a gyerek. A windowst egy cég fejleszti és ez meg is látszik rajta. Nincs ablakkezelő káosz, nincs disztrib káosz, csak egy egységes felület, egységes apik, stb. Szép dolog a demokrácia, de szoftver ügyben nem nyerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dozsi
2013.02.11. 18:48
"Erről beszéltem korábban. Örülök, hogy csak néhány nap kellett hozzá, hogy felfogjad. Sok bába közt elvész a gyerek. A windowst egy cég fejleszti és ez meg is látszik rajta. Nincs ablakkezelő káosz, nincs disztrib káosz, csak egy egységes felület, egységes apik, stb. Szép dolog a demokrácia, de szoftver ügyben nem nyerő."
Van cserébe szar support, szar os, sok marketing meg jó árak... csupa előny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fofoka Zabal...
2013.02.11. 18:52
Ollállá, te is vékony klienst használsz és mindent a felhőben tárolsz? Ja, nem? Egyébként tökmindegy hány klienst szolgál ki, de egyiken sincs office. Ez az, amit fel kéne fogni. Ha office-ról beszélünk, akkor a szervereknek nem osztanak lapot. Ja, van rajtuk e-mail szerver (már amelyiken), oszt szevasz. Szóval nem kéne unos-untalan idekeverni a szervereket. Másról van most szó. Nyugodtan röhögj tovább a hülyeségeiden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Terror fofok...
2013.02.11. 18:53
Mindjárt kiderül, hogy csak azért használnak Linuxot ott, ahol számít a stabilitás és biztonság, mert a Microsoftnak nincs elég pénze, és a Red Hat többet fizetett zsebbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dozsi
2013.02.11. 19:06
Terror: persze. nincs is azzal tele a napi sajtó, hogy a ms mikor kit vett meg... á....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller fofok...
2013.02.11. 19:15
""Kiszámolja melyik OS-t éri meg jobban használni..." Biztos kiszámolták, itt mindent kiszámolnak. Windowsra jutottak. Nyilván nem értenek hozzá."

Úúúúristen ember, a saját érvemet hozod fel újra és újra, amivel a túloldal mellett szólok! Pont ezt mondom, hogy az egyik nagy előnye a Win-nek a Group Policy-s rendszere amivel töredékére csökkenthet az adminok feladata amikor kliens-gépeket kell karbantartani! És igen, ez pont hogy eszeveszett módon számít, mert a munkahelyeden nem te mondod meg, hogy mit használsz, hanem a cég!

Ablakkezelő káosz? Lol, pont ez a hatalmas előnye! Bárki személyre szabhatja a grafikus felületet, ha akarja! De nem kötelező, pl. egy Fedora-nál általában hagyok mindent alapértelmezetten...

De mindegy, fölöslegesen vitatkozom, még a Windows melletti érveimbe is belekötsz...


dozsi: szarkazmus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fofoka Terro...
2013.02.11. 19:21
Figyi, csak azért mondom, mert a sufni cégnél, ahol tolod bele se mersz gondolni: az a multi cég, aminek egy éve dolgoztam be, munkaállomásonként kb 8 ojrót fizet egy xp prof licenszért. Annak a cégnek 20000 alkalmazottja volt világszerte. Most egy 5-ször akkora cégnek dolgozom (immár belsősként) és itt is windows van. Biztos megkentek valakit mikrofosék, nemde? Öreg, sötétebb vagy, mint az éjszaka. Pitch Black. Nem te vagy a címszereplője ennek a filmnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dozsi
2013.02.11. 19:44
kiskoller: tudom :-) csak megerősítettem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6...
2013.02.11. 19:46
Nagy kár, hogy erről a témáról sehol sem lehet objektíven beszélgetni, mert még az amúgy okos és hozzáértő emberek is vallásháborút csinálnak belőle. Mind a linux és mind a win oldalon hatalmas ferdítések vannak.
Én mindkét rendszert használom, és szerintem mind a kettő jó. Egyszerűen annyi az egész, hogy a két rendszer két külön felhasználói igényt elégít ki. Egyik sincs fényévekkel a másik fölött (igen van pár dolog, ahol fényévekben mérhető a különbség, de ez egy oda-vissza adok kapok, kinek mire van szüksége).

Amúgy sem sok értelme van összehasonlítani egy 1% és egy 95% részesedésű rendszert, mert teljesen más elvárásoknak kell megfelelni. Lehet hogy egymás helyzetében mind a kettő bukás lenne.


Más téma, ha úgyis sok itt a linux szakember.
Évek óta problémám linux alatt, hogy a zenefájlokat rosszabb minőségben játssza le. Nem tudom mit tegyek vele, több gépen is találkoztam a problémával, és egyszerűen nem tudom mi lehet. Nem arról van szó, hogy tök rossz, csak mondjuk a 390kbit/s zene, ami win alatt normálisan szól, az linux alatt olyan, mint egy 128kbit/s... Sokat keresgéltem a megoldást, másoknál is van ilyen, de megoldást nem találtam rá. Pedig nem tartom magam vájt fülűnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. fofoka kisko...
2013.02.11. 19:47
A "Nyilván nem értenek hozzá." irónia volt (utalva a gondolatmenetedre), látom nem jött át. Ez sem. És már megint büntetsz a Group Policy-val, pedig egyszer már kifejtettem, hogy ez baromira nem érdekel. Örülök neki, hogy az adminoknak kevesebbet kell vele dolgozni, de amúgy hidegen hagy. Annak is örülök, hogy elmondtad, hogy a cég dönti el a platformot. Vannak még ilyen fontos közlendőid? Mondjuk az ég kék, a fű zöld, stb.. Taníts még mester!
Egyébként -mint korábban mondtam-, nem egy feature fogja eldönteni, hogy melyiket választják, hanem az összkép. És az sem biztos, hogy az adminok véleménye jobban nyom a latban, mint másé. Csak hogy árnyaljam a képet: egy kolléga azt szorgalmazza, hogy térjünk át linuxra -legalább egy computing serveren-, de az adminok előre megmondták neki, hogy rendben van, de ők azzal nem fognak szívni. Lehet linux, ha mi tartjuk karban. Szóval, ha a kolléga érez magában erőt a feladathoz, akkor még nálunk is lehet egy linuxos gép.
Ablakkezelő káosz, mint előny. De jó neked. Tudsz még ilyen előnyöket mondani? Például még mindig mountolni kell a cd-t, ha be akarod olvasni? Pár évvel ezelőtt zsíroshajú linux guruk ezt a hatalmas előnyök közt emlegették (még desktopon is). Aztán lett automount (vajon honnan lopták az ötletet?), most gondolom ez az előnyös. Tényleg, most éppen mi a trend?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror fofok...
2013.02.11. 19:48
Ennek a sufni cégnek a szerveroperációs részlegén tolom, és sajnos nem sokat tudok a multinacionális témáról Kérlek, avass be.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dozsi
2013.02.11. 20:01
Terror: az álláshirdetéseket nézve nemsok multi van, akik ne használnának linuxot és/vagy unixot. Az hogy desktopon a mancikák mit használnak, az részletkérdés. Persze ez az, amit nem fog megérteni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. enisherpa
2013.02.11. 20:41
Az eredeti hírre visszatérve: nemzetközi nagyvállalatoknál az oprendszer+office licensz díja elhanyagolható az éves forgalom mellett. Nem szívesen állnak át egy akárhogyan, de működő megoldásról, mert egy óra állásidő többe kerül, mint a windows+ ms office pro együtt öt évre. Kompatibilitási problémák pedig vannak.

Nálunk évek óta kísérleteznek linux + libreoffice + mozilla suite asztali rendszerekkel.
A kompatibilitási problémákkal megy el a fejlesztők ideje. A thunderbird lightning naptára lássa az Outlook eseményeket, az intranetes appok azonosan működjenek IE és FF alatt, az MS word-ben írt dokumentum ne csússzon szét libreoffice-ban, menjen az access wine alatt, levéltitkosítás, SAP pluginok, és működjenek a házon belül fejlesztett mindenféle furcsaságok, vagy legyenek újra írva linux alá (excel adatbázisok,Access frontend-ek Oracle/SQL adatbáziskohoz, mindenféle dos-os batchfájlok stb.). Ezek között vannak olyanok, amiknek a fejlesztője már nem dolgozik nálunk, és a program modulok nincsenek dokumentálva. Sokat segítene egy MS office pro linuxos verzióban.

Ha egyszerűen csak egy működő, új rendszert kellett volna összerakni, már rég bevezettük volna a linuxot.

[OFF]
Otthonra, játékra talán jobb a windows, mert valamivel kevesebb kompatibilitási gond van a windowsra írt játékokkal, de ha kisebb gépigényű játékokkal beéred, vagy nem játszol, akkor jobb a linux. És nemsokára ez is változik, jön a Steam linuxra. Nekem üresjáratban a takarékosabb GUI-val indítva 35 MB-ot eszik az Antix linux (fluxbox + Rox), a felcicomázott fullos desktop (Mate) appletekkel együtt 120 MB-ot.
A vírusirtót tavaly kétszer is futtattam, mert elővigyázatos vagyok. A tűzfalat leszedtem, mert lassította a netet, és a routeren amúgy is van már egy. Cserébe driver problémák még előfordulnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka Terro...
2013.02.11. 21:04
Furcsa, hogy ugyanakkor oprendszer költségekről mennyire fogalmatlan vagy és milyen téveszméket kergetsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror fofok...
2013.02.11. 21:23
Nyilván mindenki hülye, aki neked ellentmond, meg itt a sufnicégnél is mindenki hülye tudjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka Terro...
2013.02.12. 18:02
Te biztos. Tudtam, hogy végül egyet fogunk érteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!