iPon Hírek

Microsoft: sok minden kikapcsolható a Win 7-ben

Dátum | 2009. 03. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft legfrissebb, hivatalos blog bejegyzése alapján úgy tűnik, hogy a Windows 7 felhasználói a jövőben szükség esetén nem csak az Internet Explorer 8-as verzióját kapcsolhatják majd ki az operációsrendszeren belül, hanem számos egyéb olyan szolgáltatást, illetve alkalmazást is, amelyeket nem kívánnak használni.

A tesztelők már megjegyezték, hogy az új operációsrendszer legfrissebb béta verziójában már rendelkezésre áll egy párbeszédablak, amely a Windows Features címkét viseli, és amelyen belül a beépített webböngészőn kívül egy sor egyéb alkalmazást is kilőhetünk. A vállalat illetékesei is beszámoltak róla, hogy a felhasználók jelenleg a Windows Vistában rengeteg kikapcsolhatatlan dolgot találhatnak, amelyek a végleges Windows 7-ben egy egyszerű pipa kivételével zökkenőmentesen letilthatóak lesznek. A listán sok egyéb program mellett jelen van a Windows Media Player, a Windows Media Center, a Windows Search és az XPS Viewer is. A 7048-as buildből való az alábbi kis képernyő fotó, amely a fent említett párbeszédablakról készült:


Amennyiben egy „fícsört” (szolgáltatást/szoftvert) kikapcsolnak a felhasználók, az azonnal leáll és a párbeszédablakban történő ismételt engedélyezésig nem is töltődik be többet. A szolgáltatás visszakapcsolása zökkenőmentes, ahhoz nincs szükség a Windows telepítőlemez használatára, erre külön odafigyeltek a tervezők, ugyanis a felhasználóknak kényelmetlenséget okozna minden egyes alkalommal "előtúrni" a DVD-t, ha egy korábban kikapcsolt szolgáltatást vagy szoftvert ismét használni szeretnének.

A Microsoft azzal kapcsolatban, hogy ennek a nagy „kikapcsolósdinak” mi a valódi oka, nem kívánt nyilatkozni. Könnyen lehet, hogy a vállalat a korábbi trösztellenes perekből tanult, így lehetővé tette, hogy a felhasználók az operációsrendszer beépített szoftverei helyett akár más alternatív programokat is használhassanak úgy, hogy a beépített alkalmazást közben kikapcsolhassák. A listán szereplő programok közül a fenti okfejtésbe beleillik a Media Player, az Internet Explorer és az XPS Viewer egyaránt, ez utóbbi szoftvert a Microsoft például az Adobe PDF formátumának riválisául szánta.

A Windows 7 megjelenésével számos program kerül majd ki az operációsrendszerből. A fotó galéria, az e-mail küldő alkalmazás és a filmszerkesztő segédprogram csak külön Windows Live letöltés formájában lesz majd elérhető. A Windows Vista esetében a szoftvercég ezeket a programokat beépítve kínálta, de a későbbiekben Windows Live verziókat is kínált belőlük.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Svindler
2009.03.10. 12:22
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomycz
2009.03.10. 12:52
"A Microsoft azzal kapcsolatban, hogy ennek a nagy „kikapcsolósdinak” mi a valódi oka, nem kívánt nyilatkozni. "

Úgy tudom valami EU-s szabály miatt.

Amúgy tök jó dolog!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zotya84
2009.03.10. 12:55
Nah, már csak azt kéne megoldaniuk, hogy ezt telepítéskor is ki lehessen választani, mint anno win98ban, és akkor tökélyre is vinnék szerintem. Mert ugyebár jobb egy testreszabott rendszert feltenni (még ha bele is kerülnek a kihagyott dolgok, hogy ne kelljen DVD-t bogarászni - mint a 98ban), mint utólag kiszedegetni a felesleges dolgot.

Bár ezt lehet, hogy csak én látom így, de nem hiszem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zotya
2009.03.10. 13:12
"Amennyiben egy „fícsört” (szolgáltatást/szoftvert) kikapcsolnak a felhasználók, az azonnal leáll és a párbeszédablakban történő ismételt engedélyezésig nem is töltődik be többet. A szolgáltatás visszakapcsolása zökkenőmentes, ahhoz nincs szükség a Windows telepítőlemez használatára, erre külön odafigyeltek a tervezők, ugyanis a felhasználóknak kényelmetlenséget okozna minden egyes alkalommal "előtúrni" a DVD-t, ha egy korábban kikapcsolt szolgáltatást vagy szoftvert ismét használni szeretnének."

Hát ennek így sok értelme nincs, ugyanis ez azt jelenti hogy hiába kapcsolom ki, ugyanúgy telepítve marad, tehát foglalja a helyet, tehát így teljesen lényegtelen, hogy ki vagy be van kapcsolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Svindler
2009.03.10. 13:18
Nem mindegy, mert nem fut
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thspo
2009.03.10. 13:34
tényleg jó dolog, nem kell services.msc meg msconfig-ni állandóan a sok felesleges hülyeség miatt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zotya
2009.03.10. 14:02
"Nem mindegy, mert nem fut"

Hát egy media player vagy ie csak akkor fut ha elindítom, ha nem tévedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hunmyke
2009.03.10. 14:16
Kipróbáltam a win 7-es bétát, végre nem csak átdizájnolás történt, hanem alapvető sebességbeli különbségek. Notimon is kipróbáltam, végül is ment, de eléggé pörgette a hűtőjét, meg néhány cuccot nem ismert fel (még)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LordZolee
2009.03.10. 15:07
"Hát ennek így sok értelme nincs, ugyanis ez azt jelenti hogy hiába kapcsolom ki, ugyanúgy telepítve marad, tehát foglalja a helyet, tehát így teljesen lényegtelen, hogy ki vagy be van kapcsolva."

Minimális hely szabadulna fel amúgy meg ha jól megnézed a kedves vistát láthatod hogy kb 1000 féle szutyok fut egyszerre a háttérben amiket csak jó sok utána járással lehetett kikapcsolni ha szerencsénk volt ha viszont tudatlanul kapcsolgattam ki a cuccokat kapásból kék halál (vistánál) így sokkal könnyebb lesz mindenki dolga nem kell annyit kockáztatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2009.03.10. 16:34
Zotya: az IE és a Win search akkor is megy ha nem indítod el. Előbbi, mert a motorja nem csak a weblapokhoz adja magát, utóbbi meg mert a Vista óta mindenhol elédtolja a keresési funkcióit. És valószínűleg nem csak ez a pár dolog lesz ott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. cobra64
2009.03.10. 16:35
Egy dolgot felejtettek el kikapcsolni benne és az maga a windows 7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zotya
2009.03.10. 17:05
Svindler: akkor bizonyára csak az én windózom olyan, hogy ha nem fut az ie, akkor a iexplore.exe process sem fut.
explorer.exe != iexplore.exe

Az meg hogy mennyi helyet foglal és mennyi szutyok van feltelepítve, nekem igenis fontos, de lehet valakinek az nem számít h tele van gányolva a rendszere...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. efi99
2009.03.11. 18:58
Ez szerintem is parasztvakítás, mi a különbség aközött, hogy nem indítom el a Media Playert, meg hogy kiveszem a pipát? Semmi.
Innen meg egyenesen következik a másik kérdés, hogy akkor most nincs benn a Win7-ben az IE, meg a Media Player, hogy ilyen kis pipákkal tudunk bohóckodni? Dehogy nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!