iPon Hírek

Microsoft-vezető a Nokia élén

Dátum | 2010. 09. 12.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Megtörtént a régen várt vezetőváltás a finn Nokia Oyj, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója élén: Olli-Pekka Kallasvuo helyét Stephen Elop, a Microsoft Corp. üzleti divíziójának irányítója veszi át. A piacon hónapok óta keringtek pletykák arról, hogy Kallasvuónak mennie kell, ugyanis a Nokia évek óta képtelen olyan okos telefonnal előállni, ami felveszi a versenyt a piac legjobb termékeivel, az Apple Inc. iPhone-jával és a Google Inc. Android operációs rendszerét használó készülékekkel.

A finn vállalat részvényeinek ára 61 százalékkal zuhant azóta, hogy az Apple 2007 júniusában bemutatta az iPhone első változatát, ami 48 milliárd eurót vágott le a társaság piaci értékéből. (A hét végi bejelentés után viszont majdnem hét százalékkal drágult a papír.) A Nokia részesedése a mobiltelefonok világpiacából a nyár végére 34,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 36,8-ról, ezen belül az okos telefonok értékesítésében 45 százalékról 37,4-re zuhant - derült ki a Gartner Inc. számítástechnikai tanácsadó cég adataiból. A Nokia profitja mindezek nyomán 40 százalékkal zuhant a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

Kallasvuo irányítása alatt nyitották meg a Nokia Music Store-t, ahonnan kedvenc zeneszámaikat tölthetik le a Nokia-tulajdonosok, a vállalat internetes szolgáltatásait kínáló Ovit, elérhetővé tették a telefonokról a gps műholdas helymeghatározó rendszert és információs szolgáltatásokat indítottak a világ szegény országaiban élő, olcsó Nokia-készülékeket használó farmereknek. Mindez azonban láthatóan kevés volt az ügyfelek megtartására, ezért a számos számítástechnikai cég élén megfordult Elop feladata az lesz, hogy fordulatot hozzon a Nokia irányításában. A Microsoft legnagyobb üzletágát irányító menedzser az első nem finn vezető a vállalatóriás élén.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Insignia
2010.09.13. 01:29
ergo akkor a nokia ezentúl windows mobile alapokra fog épülni ami nem kis piac lesz az msnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2010.09.13. 17:05
Insignia, attól még nem lessz jobb sem a NOKIA sem a Windoz Mobile )... Nem hiszem, hogy a Windoz Mobile képes lenne ráverni az iOS vagy az androidra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!