iPon Hírek

Microsoftos formátum lesz a JPEG örököse

Dátum | 2007. 11. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A jól ismert JPEG szabvány mára gyakorlatilag mindenütt az első és legfőbb, leggyakrabban használt képformátummá vált. Az alkotói pedig, a Joint Photographic Experts Group, nemrég bejelentették, hogy a szabvány következő inkarnációja már a Microsoft HD Photo formátumán alapul majd.

A HD Photo-t a Microsoft a Windows Vistába építette be, és eredetileg Windows Media Photo néven hivatkozott rá abban a reményben, hogy így a későbbiekben is rendelkezhetnek fölötte valamennyi tulajdonosi kontrollal. Az eljövendő új megtestesülése azonban már a JPEG XR nevet fogja viselni, és ugyanolyan semleges lesz, mint a jelenlegi JPEG technológia. A Microsoft részben már meg is nyitotta a HD Photo-t és az érdeklődő fejlesztők számára hozzáférhetővé tette a megfelelő SDK-t (Software Development Kit - szoftverfejlesztői készletet).

Az "XR" a névben pedig nem más, mint az Extended Range (kiterjesztett skála) rövidítése, ami a HD Photo-hoz hasonlóan itt is jóval szélesebb és árnyaltabb tónus- és színskálát, valamint jobb tömörítést tesz elérhetővé. Emellett az XR várhatóan támogatja majd a fényképezőgépes képfeldolgozást is, a profi és amatőr fotósok nagy örömére.

A technológia tényleges adoptálása azonban a közeljövőben még nem várható. Bill Crow, a Microsoft projektvezetője szerint még a HD Photo esetében is legalább egy évig eltart majd a megfelelő támogatottság kiépülése
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.05. 09:50
A jól ismert JPEG szabvány mára gyakorlatilag mindenütt az első és legfőbb, leggyakrabban használt képformátummá vált. Az alkotói pedig, a Joint Photographic Experts Group, nemrég ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!