iPon Hírek

Miért nem bolygó a Hold?

Dátum | 2013. 08. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár rengeteg furcsábbnál furcsább hold akad a Naprendszerben, összességében tekintve ezeket talán saját kísérőnk tűnik a leginkább különösnek. Már méretével is alaposan kilóg a sorból, hiszen pusztán ez alapján akár bolygó is lehetne. A Hold átmérője negyede a Földének, tömege pedig több mint ötszöröse a Plutóénak, így bolygójához képest a legnagyobb holdnak számít a Naprendszerben. A Hold valójában annyira hatalmas, hogy a kettős rendszer közös tömegközéppontja ugyan még a Föld felszíne alatt kap helyet, de csaknem 4700 kilométerre tolódik bolygónk geometriai középpontjától. Égi kísérőnk abban is különlegesnek számít, hogy a Naprendszer más holdjaival ellentétben pályája szinte bolygószerű, és a Naphoz képest mindig konvex. Kívülről tekintve a Hold által a Nap körül bejárt utat, az leginkább egy enyhén hullámzó vonalú körpályára emlékeztet, amely azonban sosem „horpad be” különösebben központi csillagunk felé, és hurkokat sem tartalmaz, ahogy azt képzelnénk. Tehát nem ilyen:

Hanem ilyen:

Ennek hátterében az áll, hogy a Nap több mint kétszer akkora gravitációs erőhatást fejt ki a Holdra, mint a Föld. Azt is mondhatnánk, hogy a Hold Nap körüli pályáját csak nagyon kis mértékben zavarja meg a Föld jelenléte, és ha bolygónk egyszer csak eltűnne, a Hold akkor is nagyon hasonló pályán folytatná útját központi csillagunk körül. Miért nem tekintjük tehát a Holdat bolygónak, a Föld−Hold-rendszert pedig kettősbolygónak? A kategorizálás egyetlen oka, hogy a rendszer közös tömegközéppontja a Föld felszíne alatt kap helyet. Ha a Hold 30 százalékkal nehezebb lenne, vagy mostani távolságának egyharmadával messzebb helyezkedne el, a tömegközéppont már a felszín fölött lenne, és a rendszert kettősbolygónak tekintenénk. Mivel azonban nem ez a helyzet, a Holdat a holdak közé soroljuk, hiába hordozza a bolygók számos jellegzetességét. Az égitestek jelenlegi kategorizálásának gyakorlata egyébként roppant érdekes és sokak szerint több ponton is vitatható. Az egymásra oly sok mindenben hasonlító Merkúr, Iapetus és Pluto például három eltérő kategóriába esnek: a Merkúr bolygó, a Iapetus hold, a Pluto pedig törpebolygó. A Nap körüli keringésen kívül egymásra alig hasonlító Föld és Jupiter viszont egyaránt bolygóként kerül besorolásra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Cannapeace
2013.08.28. 17:58
Csupán be kéne látni hogy nem az universum alkalmaszkodik az emberiséghez. lapos a föld ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. freyr
2013.08.28. 18:00
Csodálkoztam is, hogy mit keres itt az első kép az utolsó mondatig előtte.
Amúgy szerintem a kategorizálás nem vitatható, hanem hasraütés-szerű. Ha valaki nevet akar magának és jók a kapcsolatai, máris átírhat bármit, mondjuk átsoroltathat egy bolygót a törpebolygók közé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ktibor1981
2013.08.28. 18:04
Szerintem a Ceres is törpebolygó.
A kategorizálás lehet, hogy hasraütés-szerű(szerintem nem), de attól még lehet objektív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim freyr
2013.08.28. 19:45
Valószínű, hogy tényleg így történt, mivel addig nem létező kategóriát is adtak neki, több másik hasonló égitesttel, hogy mégse nézzen ki annyira hülyén a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. morgyi
2013.08.28. 20:22
Egyszerűen: a Hold azért nem hold, mert akkor nem Holdnak hívnák!

Érdekes cikk amúgy, de belefért volna egy sorba, hogy bár a mérete már egy kisebb bolygóéval vetekszik, a közös tömegközéppont a Föld belsejében van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LoGA
2013.08.29. 10:32
Érdekes cikk, ezt a keringési görbét eddig nem ismertem. Két pontosítást azonban javasolnék:
1. "a Pluto és a Charon párosát leszámítva bolygójához képest a legnagyobb holdnak számít a Naprendszerben". Nem kell őket leszámítani, mert a Plútó nem bolygó, hanem törpebolygó (később írja is a cikk). Szóval a bolygó-hold párosokat vizsgálva a mi Holdunk a legnagyobb a bolygójához képest.
2. A Ceres nem hold, hisz minek is lenne a holdja? Az is törpebolygó, akárcsak a Plútó. Tessék beírni gugliba és nagyon hamar kiderül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2013.08.29. 11:37
ktibor1981, LoGa: kösz, teljesen jogos, pontosítási javaslatok elfogadva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!