iPon Hírek

Miért nő az Antarktisz jege?

Dátum | 2013. 04. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A globális klímaváltozás leginkább kutatott paradoxonjai közé tartozik, hogy miközben a levegő és az óceánok átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik, és az északi-sarki jégtakaró egyre zsugorodik, az Antarktisz jege nem fogy, sőt: helyenként gyarapodik. Míg az Északi-sark jegének felülete 2012-ben a műholdas megfigyelések kezdete óta a legkisebbre, mindössze 4,1 millió négyzetkilométerre csökkent, ugyanebben az évben a Déli-sarkon minden korábban mértnél nagyobb kiterjedésű, 19,44 millió négyzetkilométeres jégtakarót figyeltek meg. (A lenti képen a 2012. szeptember 26-án észlelt jégtakaró látható, a sárga vonal pedig az 1979-2000 közötti évek átlaga alapján megállapított maximális kitejedést jelzi.) Korábbi kutatások azzal próbálták megmagyarázni a furcsa jelenséget, hogy a felmelegedés hatására megnő a levegő nedvességtartalma, így több csapadék, jelen esetben hó esik az Antarktiszon. A csapadék felhígítja az óceán sós vizének felső rétegeit, amely ennek köszönhetően magasabb hőmérsékleten kezd fagyni, illetve elválasztja a meglévő jégtakarót az óceán melegebb áramlataitól.

Egy nemrég megjelent tanulmány egy másik, nagyobb jelentőségűnek tűnő édesvízforrás létezésére hívja fel a figyelmet, mégpedig a déli-sarki kontinens tengerbe nyúló, és abba beleolvadó selfjegére. A felmelegedés hatására ez az olvadás egyre nagyobb mértékű, így a korábbinál jóval nagyobb mennyiségű fagypont körüli édesvíz kerül az óceán vizének felszínére. Ez a hideg réteg aztán egyben a gleccserek további olvadását is mérsékli valamilyen mértékben, mivel elválasztja ezeket a melegebb, felszín alatti vizektől, egyes területeken lokális lehűlést indukálva. Érdekes módon az antarktiszi lehűlés tovább fokozza az óceánok szintjének növekedését, mondják a kutatók, mivel a lokális lehűlés kisebb mennyiségű csapadékkal jár, így kevesebb víz kerül át hó formájában a szárazföldre, és ehelyett az óceánban marad. A sarki jég olvadása 1992 óta 11,1 milliméterrel növelte meg a globális vízszintet, és ez jelenleg évente 3,2 milliméterrel gyarapodik. A szakértők új modellje összhangban áll a megfigyelésekkel, és kielégítő magyarázatot ad a Déli-sark jégtakarójának növekedésére. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy ennek hátterében elsődlegesen tényleg a selfjég olvadása állhat, és a csapadék, illetve a széljárás csak a jégnövekedés 25 százalékáért felel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. noPublicFG
2013.04.04. 19:08
A címre válasz:
Mert lehúzza a gravitáció!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Norbert09
2013.04.04. 19:17
Adolf építkezik.. hát mi másért..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Balucsek
2013.04.04. 20:02
Gondolom megint megnézték az évi átlagot jujj meleg volt, de azt senki sem nézte hogy az antarktiszi nyár viszont hűvös volt 2012-ben, legalábbis ami adatokat így hirtelen találtam az jött le belőle nekem, hogy 2012 január-február 2008 óta nem volt ilyen hűvös...
Am meg mivel átlag ezért gyakorlatban, mindig van olyan adat ami nagyobb lesz nála különben nem ott lenne az átlag ahol van...
Amúgy meg szerintem meg terjesszék ki az "átlag" vonalát, mint a south parkban a TSI-s résznél akkor sose, lesz az "átlag"-on kívül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zuldker
2013.04.04. 20:03
Inkább ez azt mutatja mennyire nem értjük még azt hogy, hogyan működik a földünk....Csak vagdalkozunk össze-vissza minden fajta teóriákkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LechooEdy
2013.04.04. 23:04
Lehet, hogy vagdalkozunk, de a felmelegedés pont ezért hoz lehűlést, még ha csak kicsit is. Talán utolsó védővonala a Földnek a vég előtt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Shinjiii
2013.04.05. 08:10
Én is ezt akartam írni, mint noPublic. : )

Erről jutott eszembe még a földrajztanárom meséje egy diákról, akinek a feladata egyszerű volt: Merre folyik a Nílus? És mutatta. Földközi tengertől elkezdte húzni az ujját a folyó forrásáig. Lefelé... Ezt megkérdőjelezvén azt válaszolta: Mert a víz mindig lefelé folyik. Hát ennyi. : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Crytek01
2013.04.05. 08:25
Ott van az idegenek bázisa alul és nem hagyják,hogy elburjánozzon a felmelegedés ennyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. usersoft
2013.04.05. 09:08
Mert Grönland a férfi! Az ellenkező nemek vonzzák egymást! Ha a két pólus azonos nemű lenne, akkor a Föld meleggé válhat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. btomi1980
2013.04.05. 13:55
Mind meghalunk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!