iPon Hírek

Mikroszerverek erős és energiatakarékos processzorokkal

Dátum | 2012. 06. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel szerint annak érdekében, hogy igény esetén rendelkezésre álljon a különböző, processzorintenzív feladatok elvégzéséhez szükséges nagy számítási teljesítmény, de ezzel együtt az adott mikroszerver energiatakarékosan is tudjon működni, amennyiben éppen erre van igény, a mikroszerver-konfigurációkban a jövőben egyszerre kell alkalmazni nagyteljesítményű Xeon és alacsony fogyasztású Atom processzorokat.


Az Intel szerint a szerverpiacon igény van olyan infrastruktúrára, amely lehetővé teszi, hogy a szervereket maximális hatékonyság mellett, a pillanatnyi igényeknek megfelelően lehessen használni – ehhez különböző processzorokat tartalmazó rézegységek alkalmazására van szükség. A szervereknek persze nem csak egy sor fontos követelménynek kell megfelelniük, de ezzel együtt minden olyan szolgáltatást is kínálniuk kell, amelyekre a felhasználóknak szükségük van. Ilyen a 64-bites támogatás, az ECC és a virtualizáció támogatása, valamint a megfelelő szoftveres támogatás – ezeket az izmos és a gyenge processzormagoknak egyformán támogatniuk kell. Az „izmos” jelző ebben az esetben a Xeon, a „gyenge” pedig az Atom processzorokat takarja.

A fentiek értelmében olyan adatközpontok készülhetnek majd a jövőben, amelyekben Atom és Xeon processzorok egyaránt jelen lesznek – azt, hogy éppen melyik központi egységet érdemes munkára fogni, természetesen fejlett szoftver segítségével „dönti majd el” a rendszer. A koncepció pontos megvalósításával kapcsolatban nem érkeztek információk, de könnyű elképzelni, hogy az új adatközpontok valószínűleg különböző processzorokat tartalmazó rackekből, azaz fiókokból épülnek majd fel.


Ezzel egy időben az Intel mikroszervereket érintő útiterve is frissült, amelyen megjelentek a 22 nm-es Haswell és ugyancsak 22 nm-es Avoton SoC egységek – ezek várhatóan 2013 folyamán mutatkoznak be. Az Avoton kódnévvel ellátott Intel Atom processzorok specifikációi egyelőre nem ismertek, de abból kiindulva, hogy a termékek a Haswell alapú SoC egységekkel együttműködve foglalnak majd helyet a mikroszerverekben, valószínűleg sok-sok hasonlóság lesz a két család tagjai között, már ami általános képességeiket illeti.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hegyitaho
2012.06.22. 15:55
csuklózik a nagykarú
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. noPublicFG
2012.06.22. 17:45
Most azt nem értem, ha egyszerre két külön proci magot raknak egy tokba, akkor minek találták ki a teljesítmény-kapuzást?
(jól írom? remélem azért érthető a kérdés)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.06.24. 17:24
Szerintem marketing. Az Intel úgy tudja magát jó fényben feltüntetni a versenytársaihoz képest, hogy sohasem hazudik, de mindenkit átver. (pl: Atom vs. Brazos -3600-ról induló grafikon a tavalyi év díjnyertese)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mukk
2012.06.24. 22:50
B+ tényleg csuklózik ) Szkanderezők előnyben...(hogy észreveszik).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!