iPon Hírek

Mikroszkopikus akkumulátorok 3D nyomtatással

Dátum | 2013. 06. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Harvard és az Illinois-i Egyetem kutatói új felhasználási módot találtak a 3D nyomtatás számára: homokszemnyi méretű lítiumion-akkumulátorokat gyártottak le a módszerrel. A mikroakkuk miniatűr berendezések egész sorában lehetnek használhatók az orvostudománytól a telekommunikációig. Az akkumulátorok miniatürizálásának problémáját az elmúlt évek során vékonyfilmek révén igyekeztek megoldani a szakértők. Ezzel azonban az a probléma, hogy az ultravékony akkuk egyelőre nem képesek elég energia tárolására ahhoz, hogy működtetni tudják a rájuk kapcsolt aprócska készülékeket. A Harvard és az Illinois-i Egyetem kutatói ugyanakkor rájöttek, hogy a rendszer jóval hatékonyabbá válhat, ha nemcsak síkban építik egymás mellé az ultravékony elektródákat, hanem valamiféle térbeli elrendezésre törekednek, innen jött aztán a 3D-nyomtató használatának ötlete.

Ahogy Jennifer Lewis, a kutatócsoport vezetője elmondta, az apró akkumulátor nyomtatás útján történő legyártásához először is speciális tintákra volt szükség, amelyekből rétegről rétegre felépíthető az anód és a katód. Ehhez olyan anyagösszetételt kellet kikísérletezni, amely nem cseppenként, hanem folyamatos anyagcsíkként kerül ki a nyomtatófej fúvókájából, és a felületre kerülve rögtön meg is szilárdul.
Ezen túl persze a tintáknak rendelkezniük kell azon elektrokémiai tulajdonságokkal is, amelyek alkalmassá teszik őket az anód, illetve a katód szerepére. Miután a szakértők kikísérletezték az optimális tintaösszetételt, fésű alakú anódokat és a katódokat nyomtattak, ahogy a mellékelt videón is látható. A kész összetevőket aztán egymásba csúsztatták, és apró kis tárolókba helyezték, amelyeket feltöltöttek elektrolittal. A homokszemnyi akkumulátorok számszerűsített adatairól egyelőre nincs információ, de a kutatók annyit elárultak, hogy az elektromos teljesítmény, a feltöltési és lemerülési idő és az élettartam szempontjából is nagyon hasonlítanak a nagyobb, boltban kapható akkukra, csak éppen sokkal kisebb méretűek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Smooth44
2013.06.21. 09:11
Na akkor már csak ugyanakkora méretben kell előállítani őket, mint a mostaniak, és akkor sokkal tovább fogják bírni azok a nyamvadt smartphone-ok
De megint mi lesz az egészből, "vastagsági rekord döntögetés"...
6,5" fullHD, 12mag, 3mm vastag készülék... Akku üzemideje 6óra...
Ahelyett, hogy csinálnának egy normális, max 4", 720as, 2magos jószágot abban a méretben, ami ma is tökéletesen ideális (mondjuk 8-9mm), csak 4szer akkora akku kapacitással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ronan
2013.06.21. 10:09
A mobil telefonok sím kártyájának sincs szüksége az akkumulátor működéshez.Vajon miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ronan
2013.06.21. 10:10
Igaz smooh44 amit modasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gabest
2013.06.21. 11:06
Ronan: Már hogy ne lenne szüksége? Vannak egyébként olyan megoldások, amik az antennájukból nyerik az energiát. RFID például.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2013.06.21. 12:02
Igazán lehetne valami akkuforradalom, nem értem miért nem fejlesztenek már, hiszen millió+1 "forradalmi" dolgot jelentettek be az elmúlt évben. Ha egy vagyont elkérnek egy okostelefonért talán bírhatná 1 napnál tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyerek01
2013.06.21. 14:24
Nem az antennából nyeri az energiát, hanem az elektormágneses indukció lévén keletkezik elektron áramlás a tekercsekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mandris90
2013.06.21. 18:12
kétlem én hogy szeretnél te olyan erös elektromágneses térben ami képes ellátni egy szobán belül pl minden eszközt. csak egyetlen fém darab legyen közte instant elolvad amalgán tömések és fém hidak vagy egyéb fogászati cuccok esetleg orvosi implantátumok a testben aztán jajjgatsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2013.06.21. 22:39
Remélem lesz valami, amivel a Tesla Model S még tovább bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!