iPon Hírek

Milliárdokkal lesz olcsóbb a kormányzati informatika működtetése

Dátum | 2011. 01. 11.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az állam működését érintő infokommunikációs rendszerek konszolidálásával, illetve a működtetési szerződések újratárgyalásával több mint 15 milliárd forintot takarít meg a kormány - mondta Nyitrai Zsolt, a fejlesztési tárca infokommunikációs államtitkára a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A megtakarításból 5 milliárd forint az agrártámogatási rendszert és a költségvetési gazdálkodást segítő rendszerek áttekintéséből, több mint 10 milliárd pedig a szolgáltatási díjak újratárgyalásából származik - írta az MTI-Eco. Nyitrai szerint a kormány elektronikus dokumentumkezelést valósítana meg az államigazgatásban, ez évente 12 milliárd forint megtakarítást jelenthet, emellett az idén várhatóan bevezetik a nyílt szabványokat is. Az állapotfelmérésre azért volt szükség, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat, egyszerűsítsék az alkalmazásokat és a méretgazdaságosság érvényesüljön ezen a területen - tette hozzá az államtitkár.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. asimov007
2011.01.11. 17:15
Nagyon helyes. Linux, OpenOffice. Pont elég nekik. Microfos termékek meg majd a gazdag országoknak dukál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zsolt501
2011.01.11. 17:52
Ezt kéne bevezetni az összes egészségügyi intézményben is, csak hát ott a sok doki és proff biztos sztrájkolna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kiskoller
2011.01.11. 17:58
Putyin után szabadon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zsolt501
2011.01.11. 18:06
Mikrobi:Sajnos van benne igazság, én is sokszor pont ez miatt nem használok linuxot, de sok helyen eltudom képzelni a használatát pl. szövegszerkesztés és táblázat kezelés simán működne linux alatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kiskoller
2011.01.11. 18:12
Nem annyira szedett vedett ám az a Linux, elhiheted. Én is erre gondoltam amikor váltottam, de jól össze vannak ám rakva azok a package managerek. Egyébként ilyenkor kell Fedora-t Suse-t vagy Ubuntut használni. Ha gáz van ott a cég ami mögötte van, lehet bsztatni (pl Ubuntu esetén a Novellt pl. )

Szerintetek ezen a támogatottságon/supporton hogy léptek át a szerverek tulajdonosai?

Driverekkel meg nincs gond, egy irodai gépre nem lesz 536 darab TV-tuner és GTX580-ok SLIben rákötve, van kb 3 alapkonfig és kész. Azokhoz meg egy Linux kernel telejsen megfelel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. hakosh2
2011.01.11. 18:28
"(pl Ubuntu esetén a Novellt pl. )" - mármint a Canonicalt

Mikrobi: nem nagyon vágod te ezt a témát. Ha kell támogatás, akkor azt lehet vásárolni a Oracle-től, de az egyszeri user innen is tud tanulni: http://huedu.hu/dokumentumok/oktatasi-anyagok/biztonsagosan-es-magabiztosan/ Arra pedig kíváncsi lennék, hogy a Microsoft milyen felelősséget vállal a szoftverei által okozott károkért.

"Meg ugye az a gond, hogy mindenki csinálja" Ez csak az eszme lényege. Mindenki csinálHATja. Küldenek is be szorgalmasan patch-eket a userek, de a fő fejlesztéseket a multik csinálják.

"A driverek hiányán, pedig nem tudom, hogy lépnek túl." Vagy nagyon régen, vagy soha nem használtál Linuxot. Ez már nem jellemző probléma.

Szerk.: "Szerintem az volna jó, ha valaki "megvenné" a Linuxot és rendes üzleti keretek között fejlesztené." Ezt csinálja a Red Hat, Novell, Canonical, stb... A kernelt megkapják ingyen (meg ami kell egy oprendszerhez) és cserébe ők is fejlesztik. Így mindenkinek jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2011.01.11. 18:44
Milyen driverek hiánya a közismert? Az első Duronomtól kezdve a Dzsunka márkájú webkamerán keresztül a Mustek alapból drivermentes scanneremig mindent felismer teljesen magától. A cégek és állami szféra által használt oem gépekhez meg száz százalék, hogy mindenhez van driver.

"Ha problémázik az OpenOffice vagy a Linux és hasonlók, akkor ki lesz felelős a hibákért"

Miért, Mikorszopsz oprendszerek esetében ki lesz felelős bármiért is? Magasról sz*rnak a fejedre, ha valami gondod van. Plusz a linux alapból jól megy, a Windóze meg alapból nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hakosh2
2011.01.11. 18:48
Akkor rosszul gondolod. Használom is, másoknak is ajánlgatom, fel is telepítem. Eddig bármilyen dzsunka laptopot hoztak, egy Ubuntu vígan elvolt vele. Egy 5-6 éves kiszuperált irodai gépen is hibátlanul elfutkos a Xubuntu. Az Acer gépeket Linpus Linuxszal, elég sok Dellt Ubuntuval szállítanak. Valahogy nekem ez és a driverhiány nem tűnik összeegyeztethetőnek.

Egyébként azt hiszem félreértik itt páran ezt a dolgot. Szó sincs arról, hogy elkezdenek Linuxra migrálni. Most máson spórolnak. Idézet az index.hu-ról:
\"Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón ismét megemlítette a nyílt forráskódú termékekkel kezdett pilot programot, amelynek az eredményeit később értékelik ki.\"
Szóval majd egyszer lehetséges, de még jóval később.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. isx
2011.01.11. 18:49
Robi, te folyamatosan baromságokat írsz.
Mari néni a kormányzati gépet legyen szives ne hekkelgesse.
Akik pedig értenek a linuxhoz és beszerzik a gépet a következő név alatt futnak: rendszergazda. Ők tudják, hogy melyik hardverhez van driver és azt vetetik meg.
Marha egyszerű ám, ha ért hozzá az ember fia/lánya. Te nem tartozol ebbe a csoportba, ez világos, de ne legyél észosztó, ha nem értesz hozzá.

"Kedves Microsoft! A szövegszerkesztőmben nem megy a ..."
Ne röhögtess, ezért ki felel? Persze-persze nekik van támogatásuk.
Ha fizetsz, több disztribúciónak szintén van támogatása, de sokkal inkább az a helyzet, hogy ECDL kell és nem a sarokról vagy, hogy a beosztott vizsgázik a főnök helyett it.

A rendszergazdák szívnak mind az MS termékekkel, mind a unixokkal. Nincs kivétel.

Szedett-vedett: MS-en is elég sok ilyen program van, de a telepítés rendszergazdai feladat. Még deszktopon is! Az, hogy mindeki rendszergizda jogokkal van a saját gépén egy nagy vicc és MS szokás. Kb. annyira frankó ötlet, mint majmoknak játékba éles kézigránátot adni.
Rendes helyen te semmit nem telepítesz és nem is tudsz. És ez mind MS, mind linux környezetben igaz. Ha ez nem így van, a rendszegazdának igen sok melója lesz, ami nem is az övé.

Egyébként pedig ha sokan használják, hamrabb lesz támogatása és hamarabb is fog fejlődni.
Mert abban egyetértünk, hogy van mit fejlődnie a linuxoknak deszktop vonalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2011.01.11. 19:09
Igen, kevertem a Canonicalt meg a Novellt, elismerem

Ez a driverprobléma egy hatalmas urban legend. Egyesegyedül az AMD VGA-k szenvednek ha játszani akarsz, Nvidiájé tökéletesen szuperál 3D-ben, a nyílt VGA driver meg 2Dben, multimédiában meg irodai használatban szuperál főleg (arra tervezték)
Az hogy te találsz egy nyomtatót, ami kivételesen nem megy rajta nem változtat a statisztikán. Főleg hogy windowsnál is találkoztam ezer eszközzel amivel vért pisiltem mire beizzítottam. Windows 7 fel sem települ egy régebbi HDD-re mert nincs drivere hozzá (tapasztalat) akkor miről beszélünk?

Ezaz, hogy te arra alapozod a gondolatmeneted, hogy a Linux nincs annyira elterjedve mint a Windows ezért nem lehet annyi driver rá, ami hülyeség. Gondolj bele, windowson _minden_ _egyes_ drivert újra kell írni ha kijön egy új kernel (XP - Vista váltás nem rémlik?) Ilyen a Linux kernelnél nincs.

És igen, a telepítés a rendszergazda dolga. Az admin ismerőseim mind azt mondják, biza 'nix-al kevesebb a szopás mint a Windows-al, de mindkettőnél van. Fura, hogy Putyin miután kipróbálta az Ubuntu-t, elrendelte hogy 3-4 éven belül minden Win tünjön el az állam gépeiről. (persze ennek politikai okai is vannak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vendég-Ven...
2011.01.11. 19:39
Attól tartok, ez megint csak óriási lenyúlásokhoz fog vezetni. Eddig ugye az volt, hogy MS-től megvásárolták a szoftvert, aztán magyar cégtől vették hozzá a támogatást és a hardvert. Most csak annyi lesz a különbség, hogy az ingyenes szoftverért ugye nem kell fizetni (ez eddig sem a magyar közvetítőnél maradt, nagyjából), support és hardver viszont ugyanúgy pénzbe kerül, a userek átképzése (Mari néninek is meg kell mutatni, mi van máshol az OpenOffice-ban). Viszont lehet vaskos pénzeket elszámolni az átállásért.

Meg lennék lepődve, ha az ígért 15 milliárdos megtakarítás megvalósulna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hakosh2 Vendé...
2011.01.11. 20:05
Akkor lepődj meg, mert már megvalósult. Az új szerződéseket már megkötötték (jó még nem az összeset, de a spórolás már tuti).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BillGetz
2011.01.11. 20:59
Én bátran merném vállalni ugyan azt a supportot egy linuxos rendszerhez, Openoffice-hoz annyi pénzért, amennyit a hasonló M$ szoftverekért elkérnek.
Egy jól specifikált feladathoz, feladatkörhöz meg lehet találni a legmegfelelőbb linuxos/nyílt forrású rendszert és a rendszergazdákat is olcsón, rövid idő alatt át lehetne képezni.
Gépenként és 2-5 évente pár100k HUF-ot meg lehetne spórolni és biztos vagyok benne, hogy sem a stabilitás, sem a hatékonyság nem lenne rosszabb, mint M$ rendszerrel. Én azért a pénzért, amit M$ szoftverekre, licencekre költenek, szívesen megkeresném a nyílt forrású alternatívát.
Kb. 15 éve mindenre linuxot használok több gépen is. Játszani nem szoktam (ha az online sakkot nem vesszük ), de a közigazgatásban és az állami szférában sem hiszem, hogy a játék lenne a éegfontosabb szempont.
(Ezzel nem mondtam azt, hogy játszani nem lehetne linux alatt, csak azt, hogy én nem szoktam.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe
2011.01.11. 21:16
mikrobi akármilyen lassú gépen próbáltam a linuxot akármilyen rendszerrel hardverrel mindegyiken TÖKÉLETESEN futott minden hiba nélkül szóval te nagyon el vagy tájolva, és még egyszer sem fagyott le vagy írt ki üzenetet a rendszer és nem állítódott el semmi beállítás ellentétben a windowsal és szerintem sokkal használhatóbb rendszer, sőt az alap rendszerben bennevan minden alap program, míg windowson mindenhez program kell, ha pedig értesz a terminálhoz akkor minden program nélkül tudsz konvertálni mountolni stb, szóval nézz utána légyszíves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2011.01.11. 21:33
Kár ,hogy a sajtotájékoztató teljes anyaga nem lett lehozva, sokkal érdekesebb a szakemberek kérdéseire a dott államtitkári válasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2011.01.11. 21:55
am ha már így megy a linux vs microshit verseny fel is pakolom a win7 helyére az ubuntut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Squeezer
2011.01.11. 22:01
Szeretném, ha feltenné a virtuális kezét, aki látott már belülről működni egy államigazgatási rendszert? Nagyon kiváncsi lennék, hogy hányan vagytok, akik meghallják, hogy nyílt forráskód, és ingyenes cucc és rögtön hálát adtok az égnek, hogy jó az irány, és hányan akik egy nagyon picit végig is gondolják a dolgokat.
Magam részéről nagyon nem szeretem a Windowst (bár el kell ismerni, hogy a win 7-el jó az irány), de egy átlagos ügyintézőnek, egy hozzá nem értő embernek az átállás majdnemhogy lehetetlen lesz. A másik kérdésem. Teljesen mindegy milyen paltformot használtok jelenleg. Gondoljátok végig, hogy ha át akarnátok állni a másikra, az nektek mennyi utánajárást, mennyi szoftverbeszerzést (még ha ingyenes is), mennyi tanulást jelentene? Függetlenül attól, hogy Linuxot használtok, vagy Windowst. Most ezt szorozd fel egy több tízezer, akár százezer felhasználós rendszerre. Sajnos, ma egy átállás, ha nem fokozatos, akkor fényévekkel több költséggel jár, mint ha maradna a régi, de drága rendszer. A fokozatosságnál meg ne pár évben gondolkodjatok, hanem bizony évtizedekben. Ugyanis biztosítani kell a meglévő rendszer kompatibilitását. Van olyan államigazgatási szerv, ahol egy explorer verzióváltása is közel egy éves tesztelési fázissal történik. És nem a legfrissebbre történik az upgrade. A másik nagy kérdés, ami talán még fontosabb a support. Ubuntu, Debian szóba se jöhet. Hiába van support, az lassú, nem egyénre van szabva, márpedig ekkora bonyolultságú és megbízhatósági ígényű rendszereknél feltétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2011.01.11. 22:21
Talán XP-WIN7 átváltás nem járt bazinagy kiadásokkal? A cégek mégis meglépték

Akkor te azt mondod hogy ahelyett hogy egy gyors, igaz fárasztó mozdulattal kimászunk a sz*rból, inkább maradjunk benne, mert azt már megszoktuk? Van olyan államigazgatási szerv ahol nem hogy IE-t nem váltanak, de még az oldalt sem frissítik vagy öt éve. Én szívem szerint letojom hogy egykét rendszergazdának és programozónak kicsit melóznia is kell, mert ami most van az államigazgatán informatikai infrastrukturájában, az szánalom és vérlázító.
Csak egykét példát hozok: APEH-hez floppyban kell elküldeni az adóbevallásod ha egykét speciális helyen dolgozol, mert \"az a kor legmegbízhatóbb adattárolója\". Egykét állami oldal katasztrófa, van amelyik \'95 óta ugyanolyan, még a főoldalon látszik a hír dátumából (igaz a mostani kormány nekiállt rendbetenni a weboldalakat, így erre már nem panaszkodom), de még sorolhatnám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Squeezer
2011.01.11. 22:49
kiskoller: a cégeknél igen, de más átállni egy oprendszer egy verziójáról egy másik verzióra, és más egy teljesen más filozófiájú rendszerre is átállni. Hány ilyen projektben vettél már részt?
A másik, ahogy te is mondtad a cégek meglépték. Azért egy állami szervert ne hasonlíts egy céghez. Nem tudok egyetlen szervet se, aki win xp-ről váltott volna már (bár etéren hiányosak az ismereteim). Ok, szerinted át kell állni egyik pillanatról a másikra windowsról linuxra. Csak egy példát hozok a számtalanból: szerinted, egy olyan minisztérium, aminek az ügyviteli rendszere asp.net-ben lett megírva. Az szerinted hogy áll át egyik napról a másikra linuxra? Az ISS-t nem tudja eldobni egy apache-ra biztonsággal, nemhogy a windowst. Tudod mennyibe kerülne csak ennek a programnak az átírása linuxos környezetre? És ez egyetlen intézmény egyetlen programja. Szerinted hány alkalmazás van az általad említett APEH-ben, hogy ha még azokat a rendszereket se váltották le, amik floppyt használnak? A hirtelen átállás nem pár milliárdod emésztene fel, hidd el. Száz, akár ezer milliárdokról beszélünk átálláskor. Ez a 15 milliárd amit spórolnak, ez egyébként is aprópénz. Mondjuk állami szinten 30-40 projektet nem indítanak el. Köztük lehet a floppyt kiváltó is akár... be tudod úgy is adni, minek akkor fejleszteni? Nem akarlak megsérteni, de azok közé tartozol, aki el se tudja képzelni, hogy mekkora bonyolultságú és méretű rendszerekről beszélünk. Nem otthoni PC szint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hakosh2 Squee...
2011.01.11. 23:37
Squeezer, te miről beszélsz? Szerinted HA (mert ugye ilyenről még szó sem volt) át akarnának állni, akkor rögtön a spéci szoftverek átírásával kezdenének? Vagy a legkomolyabb rendszereket kezdenék el cseszegetni? Nyilván.
Azzal lehetne sokat spórolni, hogy ha nem vennék meg azokat a Windows-okat/Office-okat, amikre semmi szükség. A kliensekről van szó. Ahhoz, hogy egy böngészőben nyomkodjanak valami űrlapot, miért kell Windows?

Igaza van kiskollernek, ha már szar, akkor törődjünk bele? "jó ez nekünk így is", mi? Ha pedig "több ezer milliárd" HUF lenne az átállás, akkor miért lépte meg jópár város/állam az átállást? Valamiért csak úgy gondolták, hogy anyagilag megéri nekik. Ill. ezt a rendszert fenntartani talán nem kerül semmibe?

---
"Az ISS-t" IIS-t. Gondolom nem az űrállomásra gondoltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Squeezer
2011.01.13. 11:10
hakosh2: Igen, IIS akart lenni.
A témához pedig: A magyar közigazgatásban egyedi (spéci) fejlesztésű szoftverek vannak. Ezek között vannak vékony és vastag kliensesek is, amiben megegyeznek, hogy microsoft alapú szoftver architektúrát feltételeznek, tehát Internet Explorerre és Windowsra lettek optimalizálva és ezen lettek tesztelve. Ha ezeket kihúzod alóla, akkor sajnos a programot is újra kell írni. Vastag kliensnél egyértelmű, vékony kliensnél pedig agyon kéne tesztelni újra mindent (ha tisztába vagy a szoftverfejlesztéssel, akkor tudod, hogy az egyik legköltségesebb része), és jó esetben minimális változtatásokra lenen szükség (illetőleg amiért a példát hoztam, .net-nél funkciókban is korlátozottabb lenne egy nem MS böngésző).

Az Office megint egy oylan alkalmazás ami lecserélhető ingyenesre is, bár itt jegyezném meg, hogy pl az Openoffice Oracle tulajdon. A probléma az, hogy a már elkészített sokumentumokat és mintákat mind át kéne nézni, hogy megfelelően jelenik-e meg. Az ügyintézők átképzéséről nem is beszélve. Nagy részüknek az is nehéz volt, hogy írógép helyett számítógépet használjanak, nemhogy egy már megszokott programot eldobjanak és újat tanuljanak helyette. Ezt nem az államigazgatásban kellene elkezdeni, hanem az oktatásban. Fel kéne nevelni végre egy olyan generációt, aki nem szarik be egy linux láttán, vagy attól, hgy meg kell tanulni egy újabb programot kezelni.

Hát.. ez a jó pár állam és város lépte meg az átállást szép és jó, de minden cikkben annyi van leírva, hogy mennyit spórolnak vele. Az sehol nincs odaírva, hogy mennyibe kerül, és mennyi idő alatt térül meg. A másik szempont: az ország informatikai gondolkodása kicsit más, mint máshol. Mint már említettem nálunk egyedi fejelsztésű alkalmazások vannak. Külföldön is van ilyen, de többnyire "dobozos" programokkal oldják meg, ha meglehet (például SAP van sok kormányzati szervnél is), amik drasztikusan olcsóbbak, viszont nincsenek egyedi igényekhez szabva. Viszont emiatt rugalmasabb is az elszakadás. Nálunk retttenetes csőlátással és rugalmatlansággal állnak hozzá a szoftverkérdéshez. Mint már írtam, sokkal jobban preferálom én is a linuxot, sok tekintetben, de van tapasztalatom az állami szektorrol is, és látom, hgoy szép beszélni róla, de a megvalósításra vagy irgalmatlan mennyiségű pénz kéne, vagy rettenetesen hosszú idő. Rövid idő alatt ennyire minimális spórolással (15mrd HUF az kb 600 000 db OEM Windows 7 ára) semmi értelme. Ezeket a pénzeket valószínűleg a fejlesztéseken fogják megspórolni, mert a szolgáltatás és licensz költségekkel nem lehet majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2011.01.13. 11:30
nemhogy egy már megszokott programot eldobjanak és újat tanuljanak helyette

Ha azt tételezem fel , hogy minden érintett dolgozó készség szinten kezeli a rábizott ,munkájához szükséges programot ,még akkor is minimum egy napos átképzés,vagy bemutató kellene a teljes apparátusi létszámra vonatkoztatva!
Hol vagyunk még ettől.?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!