iPon Hírek

Milliméteres Bohr-atom

Dátum | 2012. 01. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Csaknem száz évvel Niels Bohr bolygószerű hidrogénatom-modelljének megszületése után a Rice University fizikusai létrehoztak egy óriási, milliméter nagyságrendű atomot, amely jobban hasonlít Bohr modelljére, mint bármely eddigi kísérleti megvalósítás. A kutatás részletei a Physical Review Letters-ben olvashatók.

Bohr 1913-ban mutatta be az atom első elméleti modelljét. Ebben azt feltételezte, hogy az elektronok úgy keringenek az atommag körül, mint a bolygók központi csillagjuk körül. A modell ‒ amelynek megalkotásáért a kutató 1922-ben elnyerte a Nobel-díjat ‒ lehetővé tette az atomok kémiai és optikai viselkedésének mélyebb megértését. Azt a feltételezését azonban, hogy az elektronok egyedi pályákon keringenek idővel felülírta a kvantummechanika, amely szerint az elektronoknak nincs pontosan meghatározható helyük, ehelyett megtalálási valószínűségük a mag körül egy adott mintázatot alkot. Az elektron állapotához tartozó hullámfüggvény adja meg az elektron tartózkodási valószínűségét az egyes pontokban.


„Egy kellően nagy méretű rendszerben az atomi méretekben megnyilvánuló kvantumeffektusok átmehetnek a Bohr-féle modell klasszikus mechanikájába” ‒ mondta el Barry Dunning professzor. Ennek érdekében erősen gerjesztett állapotú Rydberg-atomokat tettek ki egy pulzáló elektromos mezők hatásának. A Rydberg-atom legkülső pályáján egyetlen, magas energiaállapotú elektron kering, ez adott esetben (pl. rubídium) igen nagy távolságra lehet az atommagtól. Az elektromos terekkel ennek az elektronnak a mozgását manipulálták úgy, hogy körkörös, bolygószerű keringő mozgást végezzen.A kísérletben káliumatomokat gerjesztettek, majd rövid elektromos pulzusokkal „vették rá” az elektront a keringő mozgásra. Az gerjesztett állapotú atomok valóságos óriásoknak számítanak: átmérőjük megközelíti a millimétert.

Dunning elmondása szerint a kísérletből leszűrt eredmények a következő generációs számítógépek létrehozásához, illetve a klasszikus és kvantumkáosz tanulmányozásához járulhatnak hozzá némi adalékkal. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. dzjaulah
2012.01.28. 01:55
"a következő generációs számítógépek létrehozásához"
Szóval majd ilyenekre fogjuk csorgatni a nyálunkat?: "megjöttek az új atom processzorok. Ezek 768 atom csoportot tartalmaznak, egyenként 60μmol (mikro-mol) logikai maggal. Az új fejlesztésű processzorok legnagyobb előnye, hogy itt az atomréteget körülvevő rács ami az elektronom mozgását hivatott érzékelni, egyben az a rács is ami megváltoztatja azok mozgását, így sokkal jobb a bit/töltés érték. Ennek köszönhetően a processzor a nálánál akár 5ször nagyobb (és több atomot tartalmazó) CPU-kal is felveheti a versenyt..."

Hát van egy hangzása...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. skateout
2012.01.28. 13:58
LOL
Ezt inkább nem akarnám, majd elmondani haveroknak, mikor megveszem az első ilyet.
Inkább azt mondom, k...va sokba került, de megérte
Vegyétek ti is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!