iPon Hírek

Milyen a mai világ 25 év börtön után?

Dátum | 2013. 01. 11.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

„Mielőtt 1987-ben börtönbe mentem a Motorola által gyártott, nagy, szürke mobiltelefont használtam, amit a többség csak téglának becézett. Lehetett vele hívásokat kezdeményezni és fogadni, szöveges üzeneteket azonban akkoriban még nem tudott küldeni. Volt egy csipogóm, amely azonban emlékeim szerint kizárólag számjegyeket tudott megjeleníteni, illetve a tulajdonomban volt egy 40 megabájtos IBM PC is egy olyan DOS operációs rendszerrel, amelynek működését sosem értettem egészen” – írja a Gizmodo oldalain közzétett visszaemlékezéseiben Michael Santos egykori drogkereskedő, aki 25 év után nemrég szabadult a rácsok mögül.

Az amerikai börtönök megreformálásáért folyó küzdelem élharcosaként Santos több könyvet írt a büntetés-végrehajtásban uralkodó állapotokról, illetve diplomát is szerzett miközben büntetését töltötte. Mindezt számítógépek használata nélkül tette, mivel a Szövetségi Börtönhivatal szabályai szerint nem volt hozzáférése ezekhez. Könyveit, börtönnaplóját és egyéb műveit kézzel írta meg, és külső támogatói ültették át írásait digitális formába. Így aztán negyed század után Santos valóban úgy szabadult, hogy gyakorlatilag semmiféle gyakorlati tudással nem rendelkezett a mai technológiákról. Rengeteg dolgot elolvasott persze a témában, de ahogy megfogalmazta: „a technológiáról olvasni egy kicsit olyan, mintha az ember könyvekből akarna megtanulni gépelni.” A legnagyobb problémát az újfajta nyelvezet megértése jelenti számára, hosszú ideig nem igazán értette például, hogy miről beszélnek az emberek, amikor a „böngésző” szót használják. Amikor felesége elmagyarázta neki, hogy egy olyan programról van szó, amely hozzáférést biztosít a világhálóhoz, csak pislogni tudott. „Azt hittem, hogy a böngésző az a felső, hosszú ablak, ahová beírom, amit meg akarok találni a keresővel.”


Santos alig öt hónapja van szabadlábon, és ennyi idő saját bevallása szerint egyáltalán nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy felvegye a mai kor ritmusát. Lemaradása persze nem csak a technológia területére terjed ki, de tekintve, hogy ez utóbbi milyen fontos szerepet játszik mindennapjainkban, talán ez jelenti a legnagyobb kihívást. „Fogalmam sincs, mi az a szerver, és nem tudom, hogyan tehetem közzé az általam létrehozott tartalmakat” – írja.

Ezt annál is nehezebb megemészteni, mivel Santos úgy érzi, hogy a mai technológiák elsajátítása nélkül képtelen lesz megvalósítani jövőbeli céljait. A büntetése alatt megkezdett tevékenységeit akarja folytatni, vagyis megértetni az emberekkel a börtönökkel kapcsolatos problémákat, illetve segíteni sorstársait abban, hogyan hasznosíthatják tanulással, képességeik fejlesztésével a bent töltött időt.

Közvetlenül szabadulása előtt Santos részletesen tervet készített, hogyan áll neki az új világ megértésének. Felesége Microsoft termékeket használt ugyan, de Santos több helyen is azt olvasta, hogy az Apple készülékeinek használatát könnyebb elsajátítani, így első „technológiai csomagját” egy iPhone 4S, egy Macbook Pro és egy iMac alkotta. A dolog hátulütője az volt, hogy mivel neje sosem használt Mac-et, a legkisebb problémákban sem tudott segíteni. Santos maga volt kénytelen megküzdeni az e-mailezés megtanulásával vagy a gépek szinkronizálásának problémájával. Különösen nehéznek találja továbbá azt, hogy mindenhez jelszót kell használni, és ezeket bonyolult kódokat meg is kell jegyezni. Abszolút helyesli a sok különböző jelszó használatát, mivel rabtársai között több kiberbűnöző is akadt.

Jelenleg a közösségi média nyújtotta lehetőségekkel ismerkedik az egykori rab, illetve megbízott valakit, hogy hozzon létre számára egy honlapot, amelyen keresztül mondanivalója könnyebben eljuthat az emberekhez. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

54. SuhiTomi
2013.01.11. 08:43
Apple termék! Ez kell az "okos" amerikaiaknak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. balikabo
2013.01.11. 08:56
Microsoft... ez meg a buta többségnek!! Amiről nem tudsz ne írj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. franc0 SuhiT...
2013.01.11. 08:59
Mindig gúnyos mosollyal olvasom ezeket az önámító hozzászólásokat.
Több nálad okosabb amerikai van, mint amennyi magyar ember összesen. Jobb, ha beletörődsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Shinjiii
2013.01.11. 09:02
Neked ennyi esett le az egészből? Pff...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Shinjiii
2013.01.11. 09:03
Suhitominak szólt az üzi, de azóta írtak a gyorsabbak! : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. kiskoller
2013.01.11. 09:03
"Több nálad okosabb amerikai van, mint amennyi magyar ember összesen. Jobb, ha beletörődsz."

Én mindig úgy állok ehhez hozzá, hogy egy amerikai személy pont annyira buta vagy okos mint egy magyar, csak a társadalom nem támogatja eléggé az értelmiségi réteget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Asagrim
2013.01.11. 09:10
Alig öt hónapja van szabadlábon, de telt apple csomagra, meg egy weboldal megbízásra ... nocsak, engedték neki megtartani a drogpízt vagy mi van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Shinjiii
2013.01.11. 09:15
Biztos meggazdagodott a könyvéből, Asagrim. Ha neki sikerült... : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Zabalint
2013.01.11. 09:16
Asagrim:
Az is lehet, de a cikkből kiderül honnan lehet még pénze, olvasd el újra figyelmesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Zabalint
2013.01.11. 09:16
Shinjiii:
Megelőztél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. petXYZW
2013.01.11. 09:18
"Ez kell az "okos" amerikaiaknak!"

OMG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Zabalint
2013.01.11. 09:23
Mellesleg a Mac-ek használata nem egyszerűbb, hanem más. Mondjuk aki a 80-as évekből jött, annak eleve a Mac lehet az etalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Asagrim Shinj...
2013.01.11. 09:27
Vettem a célzást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. mikej95
2013.01.11. 09:56
Azért kimaradt a dolgokból rendesen, azt hitte, hogyha szabadul könnyebben boldogul, de tévedett, kemény...
Mármint, mégis, hogyan fog végig vinni egy ilyen tervet, egy olyan világban, ahol a többség számára valami mellett tüntetést egy "Like" feliratú gomb megnyomása jelenti? Arról nem is beszélve, hogy 2x-es életfogytiglanra manapság inkább hackereket küldözgetnek a börtönökbe(akik jobb, ha nem férnek géphez, nethez) a sorozatgyilkosok meg mennek a villamosszékbe vagy a diliházba.

Zabalint: "Mondjuk aki a 80-as évekből jött, annak eleve a Mac lehet az etalon." Sajnos még sokaknak máig az(pedig épphogy felső-közép kategória), pedig, ha a pénz nem akadály egy Alienware konfig ugyan azt a kényelmet és nagyobb teljesítményt nyújt(hat) és még testre is szabhatóbb(hardveresen).

OFF// SuhiTomi, balikabo, franc0: Érdekes párhuzamok voltak itt az amerikai és a magyar diplomások -> "okosok" között.
Az igazság az, hogy Amerikában a tehetséges(mármint a sportban) focizó, kosarazó (nagyon) gyakran segg hülye(bocsánat, de kell a nyomatékosítás) emberek mind egyetemet végeznek ingyen, ösztöndíjjal(kinek kell mégis egy olyan országban az értelmes értelmiség ahol már írni sem tanulnak).
Szertett hazánkban pedig a felsőoktatási férőhelyek felében újgazdag panelparasztok bukdácsolnak fölfele vagy ennek-annak a gyerekei, unokái ülnek (szintén ösztöndíjjal), aki pedig rendesen elvégzi az egyetemet(ha anyagilag bírja), az pedig lelép külföldre, mert ott megfizetik a tudását.

Nem kell a világ másik felére menni, hogy fikázni lehessen az oktatást.(de sajnos lehet) Dél-Koreában, na ott rend van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Supra
2013.01.11. 10:31
Mielőtt börtönbe ment, féltégla méretű telefonja volt.

És most, 25 évvel később, ismét féltégla méretű telefont vehet

Csodálatos a technikai fejlődés, nemdebár?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. kray Supra
2013.01.11. 10:37
Van ami sosem változik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Leeroy mikej...
2013.01.11. 10:56
Észak-Koreában még inkább :]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. franc0 mikej...
2013.01.11. 11:00
Senki sem vont olyan párhuzamot amiről te beszélsz.
Helyesen, hiszen a szélsőségek pont, hogy nem jellemeznek egy sokaságot. Te mégis ezzel próbálkoztál, gratulálok.

Érthető hogy neked Dél-Korea az etalon, hiszen még fiatalka vagy. Gondolom az a fajta, aki még arról álmodik hogy játékból él meg (mint néhány koreai).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. kray
2013.01.11. 11:10
Szeretnélek megkérni titeket, hogy még a durva hozzászólások előtt kétszer gondoljátok majd át, hogy mit írtok be. Egyelőre nincs probléma, de kezd izzani a levegő

Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. ThePoweR mikej...
2013.01.11. 11:18
"Dél-Koreában, na ott rend van."

Ez igaz. De megy is az öngyilkosság ezerrel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. mikej95
2013.01.11. 12:47
ThePoweR: Erről nem tudtam. A rend alatt pedig azt értettem, hogy ott más a morál, ha valamit csinálni kell és az oktatási rendszer nem engedi, hogy a hülyék magas végzettségre tegyenek szert. Azok a 'haláltáborok' ahova a nem tanulókat küldik már egy egészen más kérdés, az szerintem sem egy jó megoldás.


franc0: Én Magyarország és Amerika között vontam párhuzamot(végül is arról ment az eszmecsere, hogy hol a több "okos", Dél-Korea csak a tökéletes ellenpélda volt és igazad van így szélsőségesként hat(ha kihagyom akkor meg abba köt bele valaki), de a világra sajnos/szerencsére inkább az amerikai/magyar felálláshoz közelebb álló helyzet jellemző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. kiskoller franc...
2013.01.11. 12:59
franc0 tudnál egyszer az életben normálisan is hozzászólni a témához? Az összes létező kommentedben kötekedő stílusban kommunikálsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Szaszyka
2013.01.11. 13:05
Azért nem lennék a hapsi helyében, de lehet ennél rosszabb is, mi van, aki 30-40-50 év után szabadul? Bele sem merek gondolni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. balikabo
2013.01.11. 14:10
Én egyáltalán nem akartam az amcsi és a hun között ellentétet én szimplán próbáltam rávilágítani hogy attól hogy itthon a microsoft az elterjedt nem biztos hogy hülye az amerikai nép az apple-el és a rá írt OS-el mert ha valaki megismeri akkor rájön hogy sokkal stabilabb és jobb. Egyszerűen csak unalmas csuklóból szidni az Apple-t pedig össze tehetné a két kezért a többi gyártó ha olyan stabil és megbízható piacot alakított volna ki mint az Alma. Mint mondtam ne Európához hasonlítsd mert birkából sajnos itt is van bőven, az amerikaii piac mellett meg az európai szó szerint eltörül, csak sokan nem tudnak elvonatkoztatni, és hol volt még a microsoft mikor már az első MAC gépek hasítottak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Fzoltan
2013.01.11. 15:15
Újabb ember, aki előtte mocskos bűnöző volt, de aztán "megjavult". Persze. Mint a viszkis rabló. Azt is mindenki sajnálta már a végén. Ezt a fazont is inkább ki kellett volna végezni, ki tudja hány száz/ezer emberéletet tett tönkre. Nem cukorkalopásért osztogatnak 25 év börtönt.

balikabo: egy Win7 mikor nem stabil?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Fzoltan
2013.01.11. 15:16
balikabo: A Microsoftot 1975-ben, az Applet 1976-ban alapították.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. franc0 kisko...
2013.01.11. 15:49
Ne hazudozzál, vannak segítőkész kommentjeim.

Egyébként a hozzászólások 80%-a nem a témához jön. Nem véletlen, ehhez nem lehet értelmesen hozzászólni. Csak hülyeséget meg közhelyeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. CyberPunk6...
2013.01.11. 16:13
A remény rabjai című filmben az öreg meg akarta ölni az egyik rabtársát, hogy ne engedjék ki, mert 50 éve a börtönben élt kb. Utána a társai lebeszélték, de amikor kijött a világ annyira más volt, sok autó, rohanó életmód, hogy felakasztotta magát. Tényleg szörnyű lehet.

Igazából nem is tudom ezeknek a 20-30 éves büntetéseknek mi értelme. A börtön lényege az lenne, hogy visszavezesse őket a normális életbe. Ezt a funkcióját ilyen esetekben egyértelműen nem éri el. A bűnözőket el kell dönteni, hogy kivonni akarják, vagy megnevelni. Ha ki akarják vonni őket, akkor tényleges életfogytig, ha visszavezetni, akkor egyrészt a rövidebb büntetések (belegondolt már valaki 20 év mennyi?) kellenek, és olyan program ami alkalmassá teszi őket az önálló boldogulásra a szabadulásuk után. Akkor talán nem esne vissza a 2/3-a.


Az amerikai egyetemet végzett embereket fikázókon jót nevettem. Szeretnék én olyan üresfejű ösztöndíjas sportoló lenni, aki elvégzi az MIT, Harvard vagy valamelyik egyéb egyetemet a világranglista első 10 helyéből... Meg kell nézni mennyi innováció jön ezekből az intézményekből és mennyi az itteniből. Itt a pénz nem az ok, az is az egyik következmény. Tudod ott ebből van a pénz is, ez egy öngerjesztő folyamat. Az átlag amerikai nem tud írni szerintetek? Semmi gond, az átlag magyar sem tud magyarul. Nem tud elolvasni egy 10 mondatból álló összefüggő szöveget, és értelmezni.

Mi a TV-ben látott buta celebekből ítéljük meg őket, meg a netes milyen alap dolgot nem tudnak videóból? Van belőle hungarikum. Celebnek ott van Fekete Pákó, Kiszel Tünde, Győzike, de reggelig sorolhatnánk. A mit nem tudsz videókból itt is készült pár hatásvadász összevágott, ahol az utca embere a legnagyobb magyar történelmi személyekkel nincs tisztában, nem ismeri fel rákosit képről, vagy ahol a műegyetemre járó nem tudja megmondani, hogy mi történne, ha a holdon állva elejtenénk egy tollat. Ha ők is ebből ítélnének meg minket, akkor mi sem tűnnénk különbnek (nem is vagyunk azok).


Ha pedig azt nézzük, hogy az amerikai hadsereg a legfejlettebb és legerősebb a világon, technológiailag 15 évvel járnak a világ előtt. Ha azt nézzük, hogy az innovációban a világ vezető nagyhatalma, az egyetemei egymás között passzolgatják a helyeket a top10-ben. Ha azt nézzük, hogy a nobel-díjak hova vándorolnak. Ha azt nézzük, hogy a sportban sincs semmi szégyenkezni valójuk. De ezeket is lehetne sorolni.

Szeretne itt sok ember csak annyira buta lenni, mint az ösztöndíjas sportolók. Vagy éppen annyira buta lenni, mint az ottani diplomások.
Biztos könnyebb elviselni azt ami itt van, ha azzal áltatjuk magunkat, hogy ők buták. De szeretnék én az MIT, NYU, Calfiornia szintű egyetemeken tanulni és olyan buta lenni, mint azok akik azt elvégzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.01.11. 16:27
Ez így igaz az utolsó szóig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. franc0 kray
2013.01.11. 16:37
Hát pedig nem.
"A börtön lényege az lenne, hogy visszavezesse őket a normális életbe." Eddig olvastam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6... franc...
2013.01.11. 16:47
franc0 - Akkor szerinted mi a börtön lényege? Az, hogy miután megnyomorítja őket és esélytelenné válnak a beilleszkedésre, utána kidobja őket, hogy biztosan újra bűnözzenek, akkor viszont már kényszerűségből? Akkor minek kiengedni őket egyáltalán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim Cyber...
2013.01.11. 17:17
Társadalmi átnevelés lenne a lényege, erre fel legtöbbje nem más mint elfekvő, mindenféle foglalkoztatás nélkül ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. CyberPunk6... Asagr...
2013.01.11. 17:23
Én is ezt mondtam, de franc0 szerint nem igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.01.11. 17:30
Ne foglalkozz vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim Cyber...
2013.01.11. 17:32
Az egész börtön dolog amúgy egyéni véleményem szerint koncepcionálisan hibás. Úgy lenne értelme, ha nem zárnának össze egy helyen több kategóriába sorolható bűnözőt, hanem mindegyiket külön, és ennek megfelelően kellene a bűntettnek megfelelő fajta (és időtartamú) csoportos foglalkoztatás, hasonlóképp ahogy az elvonók is működnek.

Az életfogytiglant meg eltörölném, semmi értelme a társadalomból élete végéig kivonni egy embert, aki utána a társadalom pénzéből van fenntartva. Aki életfogytiglan súlyosságú bűntettett követett el, az kapjon halálbüntetést, szerintem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. shaddam
2013.01.11. 18:57
Biztos maradt egy kis pénze a narkóból hogy rögtön apple pakkot vett zsebből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. heady
2013.01.11. 19:11
shaddam:
meg mindig: "Santos több könyvet írt a büntetés-végrehajtásban uralkodó állapotokról"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Phantomstr... Asagr...
2013.01.11. 20:15
Ez a dolog rendben van, egész a halálbüntetésig. Azért nem támogatják sokfelé, mert akármilyen jól végzi a dolgát a jogszolgáltatás/(i)gazságszolgáltatás, mindig megvan az esélye, hogy téved. Ahogy már többször elő is fordult (Kirják János 11 évet ült ártatlanul, Dewey Bozellát 26 év után engedték el). Abban az esetben viszont egy ártatlan embert végeznének ki.

Kellő körültekintéssel lehet halálbüntetéseket kiszabni, olyan esetekben, ahol tényleg biztos, hogy 20 év múlva nem jön egy új nyomvizsgálati eljárás, ami tisztázza az illetőt, de az életfogyt helyett nem lenne alkalmazható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. fofoka
2013.01.11. 20:40
Pontokba szedve... :-)
- A börtön célja a büntetés. Pont. Nincs több célja. Legalábbis egy kriminológus ezt mondta a TV-ben. 80-as években, mielőtt betört volna a fene nagy szabadság a politikai korrektséggel karöltve, a hazai börtönök falán -a fegyőrök által látható helyen- a következő plakát volt látható: Ne csak őrizd, gyűlöld is!
- A drogárusok senki életét nem nyomorítják meg, csak kiszolgálnak egy létező piacot. Santos bácsi nem azért kapott 25 évet, mert ő rossz ember, hanem mert hülye.
- Elkezdődött a vita, hogy melyik a szebb/jobb/stabilabb/stb OS, de a lényeg senkinek nem jött át: a felesége Win-ben utazott. Abban tudott volna a fickónak segíteni. De ő az Apple vonalat választotta, mert megmondták neki, hogy az a jobb. Ezzel jól megbüntette magát. Aki hülye, haljon meg. Vagy menjen börtönbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. fofoka Cyber...
2013.01.11. 21:01
Punk:
Fekete Pákó fekete (hogy PC legyek), Győző bácsi meg roma. Egyik sem magyar ember. Kiszel Tünde.. na ő a mienk.
Hidd el, hogy az átlag magyar ember el tud olvasni egy 10 mondatos szöveget és meg is érti, ha a szöveg értelmezése nem kíván olyan szakértelmet, amivel nem rendelkezik. Te nem találkozol ilyen emberekkel? Nap, mint nap, akár.. Megkérdezhetem hol élsz?
Az ösztöndíjas sportolók szellemi képességei -mint kategória- szerintem nem értelmezhető. Amit tudunk, hogy az ösztöndíjas sportolót nem az eszéért szeretik. Nem azért van ott. Ettől függetlenül lehet ő okos ember, képes lehet arra, hogy diplomát szerezzen, de ne felejtsd el, hogy sportoló barátunk jó eséllyel nem ütötte meg a felvételi szintet (ezért kap sportoló ösztöndíjat).
Az amerikai egyetemekkel meg pont az a probléma, mint az amerikai egészségüggyel: csúcsokat döngetnek, mindent tudnak, stb. Néhány helyen. A nagy tömeg pedig a futottak még kategóriában indul. Kórház fronton meg az van, hogy lehet, hogy ők ültetnek át először tetszőleges szervet, stb, ezek marha jól mutatnak a híradóban. De a nagy tömeg csak azt látja, hogy amikor meg kéne műteni a sérvét, akkor a biztosító megpróbál minden eszközt megragadni, hogy ne fizessen semmit. Gyakran sikerrel..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6... fofok...
2013.01.11. 22:10
Amikor egy amerikai műsor van, akkor is különválasztod, hogy ő mexikói, ő afroamerikai stb?
Szerintem a rasszizmust nyugodtan hagyjuk ki a dologból. Van bőven szövegértési problémával küzdő ember, aki egy csekket is csak nagy szenvedések árán tud kitölteni.

Személy szerint villamosmérnök vagyok, szóval általában olyan körökben mozgok, ahol azért ez nem okoz gondot. De hidd el, hogy sokan nem tudnak egy normális egybefüggő szöveget kellőképpen feldolgozni.

A sportolók sem kerülnek be csak úgy. Nekik a bejutási szintet ugyanúgy meg kell ütni, ők csak a fizetés alól mentesülnek (ingyen diploma, mivel kint amúgy tandíjas rendszer van).

Az egészségügyi rendszer pedig nem jobb vagy rosszabb, inkább más. Ezt nem ítélném meg, más a kultúra. Én meg azzal nem értek egyet, hogy itt mindenki mindent ingyen megkap, nem fizet tbt, az orvos a pontgyűjtés miatt küldi minden felesleges vizsgálatra, túlkezelnek embereket. Csak nézőpont kérdése.

A széles látókör fontos, nyitottnak kell lenni a világra. A más kultúrákat nem feltétlenül kell elutasítással kezelni, mert ott nem az a normális. Ők ugyanolyan furcsán néznek rád.

A punk megnevezést pedig kikérem magamnak. Én cyberpunk nickel megyek, aminek semmi köze a punkokhoz. A cyberpunk egy sci-fi műfaj ( a Wikipédián a leírás jó, de a felhozott példák nagyon gagyik, van belőle igényesebb is azoknál)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fofoka
2013.01.12. 01:18
Ha én nem teszem meg, ők igen, ne legyenek kétségeid. Nem rasszizmusból mondtam, hanem ezek a tények. Tetszik, nem tetszik. Van bőven szövegértési problémával küzdő ember, egyetértek, de azt állítani, hogy "az átlag magyar sem tud magyarul. Nem tud elolvasni egy 10 mondatból álló összefüggő szöveget, és értelmezni.", már egy másik dolog, aminek nincs valóságalapja.
A sportolóknak jól kell tudni sportolni, ennyi a követelmény. És persze ösztöndíjjal ingyen, vagy olcsón tanul. Órára sem kell bejárnia, úgyis elvégzi. Igaz, a követelmények is alacsonyak. Nem kell a MIT-vel példálózni, abból csak egy van. Mellette meg százezerszám ontják a tudatlanokat.
Az egészségügy valóban más, nem hasonlítottam össze a magyarral, azt meg, hogy melyik a jobb, kb a melyik autó jobb kategóriába sorolhatjuk. Értelmetlen.
Félreértettél valamit: én nem utasítok el más kultúrákat, magam is idegen kultúrában élek már pár éve. A széles látókör is fontos, majd olvasgatom a hozzászólásokat, hátha segít..
A nicked meg csak egy karaktersorozat, ami az azonosításodat szolgálja. Mivel így is magadra ismertél, a vitát itt le is zárhatjuk. Egyébként azért nem írtam ki, mert túl hosszú. Válassz rövidebbet, majd ha ez megfakul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6... fofok...
2013.01.12. 10:04
Az átlag magyar nem ismeri az ikes igék ragozását, nem ismeri a különbséget a -ba, -be és a -ban, -ben között. Nem tudja, hogy az e szócskát hova kell tenni a mondatban, rendszeresen a "nem-e tudod" szintű hibákat ejtenek. Sokan nem tudják a megfelelő toldalékot kiválasztani, például "innák egy pohár vizet". A fiatalok közül sokan nem tudják, hogy "mien", "mijen" vagy "milyen". Sokan nem raknak a "hogy" elé vesszőt vagy éppen ott raknak, ahol nem kellene.

Édesanyám magyartanár egy általános iskola felső tagozatában. Néha szoktam nézegetni a dolgozatokat... Katasztrofálisak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. VikMorroHu...
2013.01.12. 11:27
Aki össze akarja hasonlítani az amerikai és a magyar emberek értelmi szintjét, azt is vegye figyelembe, hogy 10-20 éve nagyüzemben amerikai mintára formálják (hülyítik) a magyar egyenfogyasztókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fzoltan
2013.01.12. 14:44
CyberPunk666: fofoka-nak abszolút igaza van. A nagy nevű iskolákban általában sajnos olyan emberek végeznek, akiknek nagy a befolyásuk, sok pénzük van, stb. Ez a kőkemény igazság. Persze vannak olyanok is, akik tényleg ügyesek, tudnak, stb, de ez az elenyésző kisebbség. Amiket hihetetlen felfedezéseket, kutatásokat hallunk, ugyanúgy megtörténnek máshol is, csak egyszerűen nem kapnak annyi reklámértéket. Az amerikaiak tele vannak pénzzel, futja reklámra, stb.
Kár összevetni ilyesféle nyelvi hibákat egy angol nyelvvel, ahol szinte csak szavakat pakolsz egymás után. Rengeteg helyesírási hibával írnak az amerikaiak is és nem csak az eredeti angolhoz viszonyítva. A mi magyar nyelvünk pedig az egyik legbonyolultabb.
15 évvel vannak a világ előtt? Mihez képest? 60 évvel ezelőtt úgy lopkodták össze a német tudósokat, majd vagy 20 évig az eredeti világháborús német technológiát használva jutottak az űrbe, használták az infravörös technológiát, német repülőt egy az egyben lemásolva készítették el a világ első hangsebesség fölötti gépét, a koreai háborút német tervek alapján készült gépekkel (is) vívták meg, sorolhatnám (csak nézz körül a korabeli német tervek és prototípusok (!) között). Ha azt hiszed, hogy az európaiak technikai előnye csak úgy eltűnt, hatalmasat tévedsz. Az, hogy folyamatosan azt látod, hogy az amerikai hadsereg milyen fasza, mindenkit legyőz, stb. az még nem igaz. Az oroszokat már mindenki lebecsüli, a törököket (a legnagyobb európai hadseregével együtt) mindenki elfelejti, arról meg nagyon kevesen tudnak, hogy a japánok megszüntették a "védelmi sereget" és elkezdtek fegyverkezni. Kínát már meg se említsük, visszamondtak több ezernyi orosz újgenerációs tankot, mert nem voltak megelégedve a protókkal, készítenek maguknak inkább. Csak hogy közelről is mondjak valamit: cseh (kézi) fegyvergyártás a mai napig az egyik legjelentősebb Európában. A hazafias amerikai kommandósokat pedig német kézifegyverekkel látják el.
Továbbá akármennyire furcsa, a gépiparban (nagy általánosságban) Nyugat-Európához mérve 5-10 éves lemaradásban vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fzoltan
2013.01.12. 14:45
Azt elfelejtettem írni, hogy bizony amit amerikában sokhelyen diplomás képzésnek hívnak, oklevelet kapnak, stb. az nálunk gyakran egy középiskolával, vagy szakmunkásképzővel ér fel. Amerikában (és sajnos már Nyugat-Európában is) van olyan, hogy általános 3-4-ik évfolyamon még mindig az írást oktatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... Fzolt...
2013.01.12. 15:28
Jó, akkor az amerikaiak nem tudnak írni - olvasni. Az világelső egyetemeken nem kell tanulni csak sokat fizetni és pénzük csak úgy magától lesz. Megértettem, elfogadom, igazatok van. Bezzeg a magyar, itt mindenki okos és szép. Krisztus is magyar volt természetesen. Sőt Európa irányítja a világot, és a világ első három gazdasága nem is a Kína, USA és Japán, hanem az annyira pöpec európai országok hogy az első 3-ban is húsz ország van közülük. Csak a reklámok miatt nem tudjuk, mert a buta USA elhiteti velünk, hogy nem így van.

A 60 évvel ezelőtt hogyan álltak meg a kiktől vették anno a mérnököket és technikát semmit sem számít. Aóta eltelt pontosan 60 év.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csabi02
2013.01.12. 16:30
én azt nem értem miről vitatkoztok,hiszen 1492 előtt csak bozót lakók voltak "Amerikában",tehát 6 generációval későbbi európaiak keveréke a mai lakosság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan
2013.01.12. 17:24
CyberPunk666: Nem kell megsértődni, nézz körül az oktatás terén. Pl. nehogy azt hidd, hogy a Te villamosmérnöki diplomáddal felérhet egy amerikai diploma. Egy munkahelyen egy amerikában szerzett diplomát körberöhögnek (nagyon ritka a valóban nívós diploma, szerintem azok nem is jönnének ide). Vagy ha van, amerikai rokonoknál kérdezősködj, hogy milyen egy egyetem/főiskola. Nézz körül, hogy mikre lehet ott felsőfokú (!) diplomát szerezni. Meg fogsz döbbenni. De egyébként itthon is lehet találni ilyesmiket, csak még szerencsére kevés van (pl. IBS).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vladibence
2013.01.12. 17:42
Egyetemi kérdés, igen igaz, az hogy közöttük is van különbség. De aki csak úgy kapott egy diplomát, nem fog előre lépni munkahelyeken, akár saját szakában se tud elhelyezkedni.

Amerikai hadsereg előnye, ezt erőteljesen kétségbe vonnám. Németeknél van az egyetlen használható, és akár hordozható lézer technológia, oroszoknál a fúziós bomba technológia, és még az AK-47 is, ami mai napig a legtöbbet eladott automata lőfegyver. Az amerikai automata lőfegyverek elbújhatnak orosz AK-47 és magyar félautomata AMD mögött. Azoknak van keresete, de sehova se kell az MP4-5 és hasonlók, csak az amerikai hadseregnek. Repülés szempontjából, pedig szintúgy orosz MIG-ek még mindig jobban megbíznak a pilóták, mint amerikai Raptor és hasonló új fejlesztésekben. Hozzátéve az életbe nem fogsz olyan manőverező gépet látni, mint a SZ27-ek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2013.01.12. 22:37
vladibence: MiG-ekből már egy ideje nem jött új fejlesztés, inkább a Szuhojokból jöttek ki az új generációk. MP5-öt és változatait előszeretettel használják a világon sok helyen a helyi rendőrség akciócsoportjai, mert kis méretű, gyors, pontos. Az AKM/AMP valóban nem rossz általános gépkarabély, de bőven van ellenfele (persze főleg AK-47 variáns... ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fzoltan
2013.01.12. 22:38
Illetve inkább az AK-74 az elterjedt a 47 helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka
2013.01.15. 22:18
CyberPunk666: ami azt illeti, az általad felsorolt hibák közül csak a -ba -be -ban -ben-nel találkozom, de azzal is csak írásban. Élőszóban még nem hallottam, hogy valaki eltévesztette volna.
Az amerikai egyetemek meg tényleg olyanok, amilyenek, nem esnék hasra tőlük. Nem ezért tartanak ők itt, mert olyan májer oktatásban részesültek. Elég, ha megnézed, hogy tetszőleges tudományos áttörés prezentálásakor milyen nevekkel találkozol. Főleg kínaival. Viszont van, amiben az amerikaiak nagyon jók: szervezés, management. Ezt elismerem. De ahhoz, hogy legyen kiket managelni, kellenek külföldiek szép számmal. Igen, európaiak is. Bevándorlók nélkül már rég agyhalottak lennének. És ez nem azért van, mert ők genetikai alapon hülyébbek, nem. Csak nagyon elkényelmesedtek. Már nem akarnak semmit sem csinálni. Tanulni sem. Legfeljebb papírt szerezni valahol. Bár azt hiszem, ez a jelenség otthon is létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... fofok...
2013.01.15. 22:42
"Élőszóban még nem hallottam, hogy valaki eltévesztette volna."

Mázlista vagy, nekem - egy magyar tanár fiának - sérti a fülem. A legdurvább az volt, amikor Csányi Sándort (Az OTP vezérigazgatóját) hallottam beszélni és egyetlen helyen sem használta az n végződéssel ellátott változatot, pedig az adott szövegkörnyezetben teljesen indokolt lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!