iPon Hírek

Minden, amit a Surface Pro 4-ről feltétlenül tudni kell

Dátum | 2015. 10. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Microsoft tegnap egy nagyszabású rendezvény keretén belül mutatta be legfrissebb újdonságait, amelyek között számos különlegesség lapult. A show elején a vállalat kifejtette, hogy a Windows 10 terjedése rettentően gyors, hiszen a július 29-ei megjelenés óta 10 hét alatt 110 millió konfigurációra telepítették az új operációs rendszert. Beszédes adat az is, hogy a Microsoft Alkalmazás Áruháza ez idő alatt 1,25 milliárd látogatót számlált, Cortana pedig – a digitális személyi asszisztens – egymilliárd felhasználói kérdésre adott választ. A statisztikai adatok felvázolása után be is indult a show: lerántották a leplet az egyik Surface sorozatú újdonságról, a Surface Pro 4-ről.
A Surface Pro 4 a népszerű Surface Pro 3 utódjaként érkezik, amivel mint kiderült, tulajdonosai meglehetősen elégedettek, hiszen 98%-uk másoknak is ajánlja az eszközt – a Surface Pro 4 segítségével a Microsoft még ennél is magasabbra helyezné a lécet. Az újdonság 500 egyedi alkatrészből készült, fedélzetén pedig természetesen az Intel legfrissebb, hatodik generációs platformja, a Skylake teljesít szolgálatot.
Az elegáns Surfafe Pro 4 egy új kijelzőt kapott, ami 12 helyett immár 12,3 hüvelykes képátlóval rendelkezik, de a káva szélessége csökkent, így körülbelül sikerült megőrizni az eredeti teljes szélességet. Az új kijelző megtartotta a szokásos 3:2-es képarányt. Az 5 millió képpontot tartalmazó példány 2736 x 1824 pixeles natív felbontást alkalmaz, színhűségére pedig jellemző, hogy az sRGB színteret 100%-ban képes lefedni – és gyárilag be is van kalibrálva. A 10 pontos érintő támogatással rendelkező megjelenítő vezérléséről egy egyedi G5-ös processzor gondoskodik, maga a kijelző pedig vékonyabb lett, mint elődje. Ebben nagy segítséget nyújt a vékony LCD panel mögött lapuló, mindössze 1,1 milliméter vastag LED alapú háttérvilágítás. Ezzel együtt a kijelző védelmét sem bízták a véletlenre: a panel egy 0,4 milliméter vastag Gorilla Glass (GG4) üvegréteget is kapott.
A Surface Pro 4 elődjéhez képest karcsúbb és könnyebb lett: vastagsága 9,1 milliméter helyett már csak 8,4 milliméter, de tömege is csökkent néhány grammot, miközben ütőképesebb, nagyobb energiahatékonyság mellett üzemelő hardver dolgozik a fedélzetén. A Core m3, i5 vagy i7-es processzorral szerelt termék maximum 16 GB-nyi fedélzeti memóriát kaphat, az adatok tárolásáról pedig akár 1 TB-os PCIe 3.0 alapú SSD is gondoskodhat.
A processzor hűtéséről egy speciális rendszer gondoskodik: az akkumulátor és a kijelző közé egy nagyméretű passzív hűtőbordát helyeztek, ami az esetek többségében önállóan is tökéletesen elvezeti a SoC által termelt hőt, de ha a helyzet fokozódik, bekapcsol a ventilátor – mert az is van. A tervezők szerint a hűtőrendszer nagyobb hűtőteljesítményre képes, mint amit a 15 wattos TDP-vel rendelkező processzorok igényelnek, így bízunk benne, hogy halk lesz.
A videóvezérlőt minden esetben a processzor adja, viszont a Core i7-es modelleknél a jelek szerint beágyazott memóriával megtámogatott Intel Iris Graphics áll majd rendelkezésre. A zavartalan vezeték nélküli kommunikációról 802.11ac WiFi vezérlő gondoskodik, ami 2T2R MiMO kiépítésű antennákkal foglal helyet a rendszerben.
A beépített kamerák között egy 8 megapixeles autófókuszos hátlapi, valamint egy 5 megapixeles előlapi példány sorakozik, amelyek mindketten alkalmasak 1080p-s videók készítésére. Mikrofonok terén nincs semmi különlegesség, a csatlakozók között azonban már annál inkább: az újdonság teljes méretű USB 3.0-s portot kapott, méghozzá egy Mini-DisplayPort és a szokásos audió csatlakozó társaságában. A sorból a Surface Connect csatoló sem hiányzik, ami egy külső dokkolón keresztül további USB portokat és videó kimeneteket biztosít a rendszer számára.
A 10 pontos érintőkijelző mellé Surface Pen is jár, ami 1024 nyomásszint megkülönböztetésére képes, alapját pedig minden bizonnyal a korábban felvásárolt N-Trig technológiái adják. Az érintőtoll többféle színben érkezik, valamint cserélhető hegyeket is kap, így még hatékonyabban használható – a hegyek között B, HB, H és 2H példány egyaránt elérhető lesz. Maga az érintőtoll mágnesesen rögzül a Surface Pro 4 házához, nincs külön tároló rekesze.
Ezzel együtt új Type Cover borítások is érkeznek, amelyek billentyűi újfajta ollós mechanikát kaptak, így még kényelmesebben, még halkabban gépelhetünk rajtuk, az 1,3 milliméteres lenyomási pont jóvoltából pedig a gépelési érzet is más, jobb lesz. A háttérvilágítással rendelkező billentyűzet billentyűi jobban kitöltik a rendelkezésre álló teret, de ezzel együtt az érintőpad is nagyobb lett, méghozzá nem kevesebb, mint 40%-kal. A precíziós üvegborítással ellátott érintőpad pontosan, kényelmesen használható, az viszont nem derült ki, hogy ujjlenyomat-olvasó funkció is társul-e hozzá – a feltételezések szerint egyes modellekhez igen. Maga a billentyűzet egyébként könnyebb és vékonyabb lett, ugyanakkor masszívabb is, mint elődje.
Az Surface Pro 4 dobozában a tábla mellett egy Surface Pen, valamint egy tápadapter lapul majd – a Core m3 esetében ez 24 wattos lesz, az i5-ös és i7-es modelleknél pedig 36 wattos. A Surface Pro 4 csomagok mától már előrendelhetőek, áruk modelltől függően 899 dollártól egészen 2699 dollárig terjed, forgalmazásuk azonban majd csak október 26-án indul.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. FaL
2015.10.07. 11:44
Egyszer meggyőzném magam, hogy kell nekem egy tablet, akkor 100%, hogy ilyet vennék (a belépő i7-es modellt). De már 2 éve győzködöm magam és nem sikerül egyszerűen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... FaL
2015.10.07. 16:01
Ja, én is a legolcsóbb i7-est venném. (Elég 8GB RAM.)
De én sem veszek mert elég erős vagyok hogy hurcolásszam a 15 colos 4-5 kilós gamer notimat... A nőknek viszont valószínűleg a kis méret és kis tömeg mindennél fontosabb lehet, így nekik egy ilyen szerintem tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!