iPon Hírek

Minden dinoszaurusz tollas volt?

Dátum | 2012. 07. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy kivételesen jól megőrzött húsevő megaloszaurusz tollazata alapján a paleontológusok úgy vélik, hogy elképzelhető, hogy minden dinoszaurusz rendelkezett tollakkal. „Elképzelhető, hogy a dinoszauruszok közös őse egy tollas állat volt” ‒ mondja Mark Norell, az Amerikai Természettudományi Múzeum őslénykutatója, és a témáról nemrég megjelent tanulmány szerzője.

Korábban is találtak már tollas dinoszauruszokat a kutatók, azonban azok a példányok már jóval közelebb álltak a madarakhoz, mint a mostani lelet. A Sciurumimus albersdoerferi nevű faj viszont a jól megtermett, éles fogakkal és karmokkal rendelkező megaloszauruszok közé tartozik. Az ominózus tollas fosszília egy igen fiatal példány maradványait őrzi, így mindössze 70 centiméter hosszú, de a felnőtt egyedek testhossza akár a 10 métert is meghaladhatta.

A tollazaton túl nagyon érdekes a csontváz állapota is. „Gyönyörű példány” ‒ mondja Luis Chiappe kutató. „Valószínűleg az egyik legjobb állapotban megőrződött húsevő maradványaival van dolgunk.” A leletre egy mészkőágyban bukkantak rá, a csontváz gyakorlatilag teljesen egyben maradt, nincsenek benne törések, és még némi izomszövet is maradt a csontokon. „Nem sok mást kívánhatunk egy fosszíliától” ‒ véli Chiappe.


És persze ott vannak a sima felületű bőrfoltok is, amelyekből hosszú tollak nyúlnak az állat farkának irányába. A modern tollakkal ellentétben ezek a „prototollak” leginkább a hajszálakra emlékeztetnek. Vékonyak, hajlékonyak, és nem olyan elágazó szerkezetűek, mint a mai madarak tollai. Kinézetre tehát eltérnek a hagyományos értelemben vett tollaktól, de anyagukban már megegyeznek ezekkel.

Életében az állatnak valószínűleg vastag „bundája” és bozontos farka lehetett. Nevének egyik része (Sciurumimus) is annyit jelent görögül, hogy mókushoz hasonló. Norell elmondása szerint ez a fiatal példány meglehetősen pihe-puha benyomást kelthetett, összességében olyan lehetett, mint egy óriás méretű kiscsibe.

Az eddigi kutatások során feltárt tollas fosszíliák mind Kelet-Ázsiából származtak, ez a lelet azonban Németország déli részén került elő, így több szempontból is kilóg az eddig talált dinoszauruszok közül. Norell elmondása szerint az a szép a dologban, hogy mindig lehet újat találni, akár olyat is, ami átírhatja a teljes addigi ismeretanyagot is.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Asagrim
2012.07.12. 09:51
Eléggé messzemenő következtetés egyetlen fosszíliából. Sokkal biztosabb lenne azt feltételezni, hogy mivel ez egy "igen fiatal" példány, tollakkal születik. De ugye ezeket akár később le is vedelheti (igen, a vedlik feltételes módjának helyes használata ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. E.D.
2012.07.12. 15:32
Asagrim: Én is pont erre gondoltam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szaandrea
2012.07.12. 20:51
A paleontológusok fordított statisztikát és hipotézis bizonyítást használnak :-)
1 adatból vonnak le következtetést a sokaságra. De jó lenne, ha ezt mindenhol alkalmaznánk :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kmisi99
2012.07.13. 10:46
"Eléggé messzemenő következtetés egyetlen fosszíliából." Mivel egyre több faj bukkan fel amin tollakat találtak ez elég héjtálló megállapítás szerintem. Na meg végül is a dinoszauruszok közvetlen leszármazottai a mai madarak amik szintén tollasak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim kmisi...
2012.07.13. 11:00
Az az "egyre több", az csirke mérettől felegyenesedve max 2 méterig terjed, tehát eléggé aprócskák. Ez meg egy olyan példány aminek a tojáshéj még a seggén van, ami megmagyarázhatná, hogy miért tollas. Ha majd találnak bizonyítékot a 10-20 méteres tartományban is, akkor befogtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!