iPon Hírek

Minden eddiginél erősebb üvegszálat állítottak elő

Dátum | 2013. 01. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Southamptoni Egyetem kutatói minden eddiginél erősebb üvegszálat hoztak létre. Egyre nagyobb igény mutatkozik ultrakönnyű mégis rendkívül erős, nanoszálas szerkezetű anyagok előállítására, és bár a jelenlegi világrekorder ezen a téren a szén nanoszál, ez utóbbi erejét egyelőre csak nagyon rövid, pár mikrométeres mintákon tesztelték, így a gyakorlati alkalmazás még igen távolinak tűnik.

A Gilberto Brambilla és David Payne vezette southamptoni kutatócsoport azonban nemrégiben olyan szilícium-dioxid nanoszálakat hozott létre, amelyek nagyon könnyű súlyuk ellenére 15-ször erősebbek az edzett acélnál, és elviekben semmi akadálya annak, hogy akár több ezer kilométeres hosszúságban is gyárthatók legyenek. Az alkalmazási területek száma óriási, már repülőipari, hajózási és biztonságtechnikai cégek is érdeklődésüket fejezték ki az új anyag iránt.


A szintetikus szálak esetében nagyon fontos, hogy könnyűek és erősek legyenek, ehhez pedig az kell, hogy gyártásuk során szinte tökéletes munkát végezzünk, mondják a kutatók. A brit szakértők alaposan megvizsgálták, hogy milyen átmérő mellett lesz optimális a szálak ereje és tömege, így sikerült létrehozni az eddigi legerősebb ilyen anyagot.

A szilícium-dioxid nanoszálak sajátossága, hogy minél vékonyabbak, annál erősebbek. Az optimális szálvastagság az emberi hajszál átmérőjének ezredrészét teszi ki, és ebben a tartományban gyökeresen megváltoznak az anyag mechanikai tulajdonságai is. A nanoszálak gyakorlatilag megszűnnek üvegként viselkedni, nem törnek olyan könnyen, hanem nyúlékonyak, műanyagszerűek lesznek, így jól bírják az erőhatásokat.


Mivel az újfajta üvegszál tízszer erősebb a jelenleg használatos legjobb üvegszálas műanyagoknál, azonos tartósságot megcélozva lecsökkenthető a felhasznált anyag mennyisége, így jóval könnyebb szerkezetek építhetők belőle, magyarázza Payne. A nanoszálak gyártásához mindössze szilícium-dioxidra és oxigénre van szükség, és mindkét anyag bőségesen rendelkezésre áll, maga az előállítás pedig meglepően egyszerű a létező technológiák alkalmazásával, így rövidesen beindulhat a nagyüzemi gyártás is, folytatja a szakértő. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. atti2010
2013.01.15. 13:17
Rettenetesen örülünk egy ilyen szuper üvegszálnak de a legtöbb helyen ebből a "régi szárból" se jut, ha véletlenül egy gazda ahol nett sincs azt találná mondani hogy szarni bele hát nem csodálkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Hunty39
2013.01.15. 13:34
Ha nem találnák fel, sosem érne el minden emberhez. Ne legyünk már ennyire negatívak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2013.01.15. 16:05
De remélem ezt már a szahara közelében fogják gyártani. Ott sok a (talán) megfelelő alapanyag, az olcsó munkaerő, és így az alacsonyabb árak miatt talán hamarabb elterjedhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka
2013.01.15. 21:28
"Mivel az újfajta üvegszál tízszer erősebb a jelenleg használatos legjobb üvegszálas műanyagoknál..."

Ez igaz a jelenlegi üvegszálakra is. Remélem az új üvegszál a jelenlegi üvegszálakat is felülmúlja, nem csak a műanyagokat (bocsánat, kompozitokat). Ha már 15-ször erősebb az edzett acélnál. Az mondjuk érdekelne, hogy számszerűsítve (szakítószilárdság, kifáradási határ) mit jelent mindez.

atti: nem hiszem, hogy optikai kábeleket fognak belőle gyártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. witchlord
2013.01.16. 17:36
A nagy kérdés, hogy ezzel a "felfedezéssel", ha jó kis "kötelet" sodornak belőle, az űrlift bejátszik-e..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zorrd023
2013.01.16. 21:46
Űrlift nem hiszem
Nem a kábel hossza miatt
De ha van egy Űrközpont ami kering egy pályán . Ha az el kezdene a Földről vmit felhúzni maga felé annak a súlya eltérítheti a pályájáról szóval nem túl szerencsés Bár ha van ellen erő akkor no problém
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!