iPon Hírek

Minden eddiginél jobb mechanikus billentyűzetek jöhetnek?

Dátum | 2015. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Cherry MX sorozatú mechanikus billentyűi eléggé ismertek és elismertek a piacon, és ez nem is véletlen, hiszen jó minőségű, több évtizedes múltra visszatekintő megoldásokról van szó. A vállalat persze nem ül a babérjain, hanem inkább további kutatásokat és fejlesztéseket végez. Az erőfeszítések gyümölcseként el is készült egy ígéretes technológia, amely a CES alkalmával mutatkozott be, és a RealKey nevet kapta. A Cherry bemutatója szerint minden billentyűzet esetében jelen van a működés során a visszaállási késleltetés, ami meghatározza, milyen gyorsan regisztrálhatja az elektronika az egyes billentyű-lenyomásokat. Amikor egy mechanikus billentyűt lenyomunk, a kapcsoló érintkezői összeérnek, a billentyű pedig "rugózik" egyet. A billentyűzet vezérlőjének várnia kell egy pár ezredmásodpercet a rugózásra annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a billentyű-lenyomás egynél többször történő véletlen regisztrálása. A folyamatot két ábra szemlélteti: az egyik a digitális, a másik pedig az analóg vezérlő működését tárja elénk.
Napjainkban a billentyűzetek digitális vezérlőket használnak, amelyeknél a visszaállási késleltetés átlagosan 20 ezredmásodperc körül helyezkedik el. A Cherry által kifejlesztett RealKey technológia nem digitális, hanem analóg vezérlőt használ, amellyel a késleltetés ideje 1 ezredmásodpercre csökkenthető. Ez az analóg eljárás egy másik előnnyel is rendelkezik, ami szintén fontos. Mivel minden egyes billentyűlenyomással, illetve billentyű kombinációval diszkrét analóg jel keletkezik, a ghosting néven ismert, meglehetősen kellemetlen hatásokat okozó jelenség az új technológia alkalmazásával egyszerűen nem történik meg. Ez annyit jelent, hogy az új technológia jóvoltából mindegy, egyszerre hány billentyűt nyomunk le, a vezérlő nem követi el azt a hibát, hogy néhány billentyűlenyomást nem regisztrál, valamint helytelen billentyűlenyomás-rögzítésre sem kell számítani. Egyes mechanikus billentyűzeteknél már rendelkezésre áll némi anti-ghosting funkció, de ezek a jelek szerint a RealKey érkezésével feleslegessé válnak. Fura adalék az ügyben, hogy a Cherry még nem tervezi a RealKey technológia licencelését, így ezzel az eljárással nem találkozhatunk harmadik fél által gyártott mechanikus billentyűzeteken, legalábbis egyelőre. A RealKey első éles bevetése a Cherry saját tervezésű, MX Board 6.0 névre keresztelt billentyűzeténél várható, amely tavasszal érkezik, ára pedig 219 dollár lesz.
A 108/109 billentyűvel ellátott, kifejezetten profi felhasználásra szánt klaviatúra alumínium házzal rendelkezik, felülete pedig ujjlenyomat-taszító bevonatot is kapott. A termékhez a maximális kényelem érdekében csuklótámasz is jár, ami a jelek szerint mágnesesen rögzül a billentyűzet alsó széléhez. Ja, a kínálatból a piros LED-es háttérvilágítás sem hiányzik majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. DogTheDog
2015.01.07. 12:53
A parasztok mar nem latnak,es a tobbiek is kezdenek vakulni.
Lehet azert nem licenszeli,mert a kutyat nem erdekli a nehany ezred masodperces elonyt nyujto fejlesztesuk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. magerg
2015.01.07. 13:03
Stephen Blood Jr. és gémer barátai biztos vevők.
Sajnálom hogy nem licenszelik, hamarabb lehetne elérhetőbb árú/ízlésesebb darabokat találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ferenczga
2015.01.07. 13:43
Inkább az oszlop-sor eltolást optimalizálnák emberi kézre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Yoshileon feren...
2015.01.07. 14:08
És akkor mindenki tanulhatna újra gépelni.

A jelenlegi billentyűzetkiosztás egyébként is azért készült, hogy az írógép csápjai ne akadjanak össze a gyors írás közben, szóval a leggyakrabban egymást követő betűk a lehető legtávolabb vannak egymástól, szóval a lehető legkényelmetlenebb az embernek a gépelés.

Ha már belenyúlkálunk, akkor jöhetne a dvorak is alapként, tíz év alatt hozzászoknának az emberek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szerzetes
2015.01.07. 14:39
#4, amennyiben az ember angol nyelven gépel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Yoshileon Szerz...
2015.01.07. 15:29
Akkor a legoptimálisabb, de magyarul gépelve is jobb. Ha csak azt nézed, hogy egymás mellett van az összes magánhangzó a bal kezed alatt, ez ad egy alap ritmust az egésznek.
Van magyar dvorak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zodiac83 feren...
2015.01.07. 16:16
Parancsolj:

https://ipon.hu/hir/truly_ergonomic_billentyuzet_evolucio/14402

https://www.trulyergonomic.com/store/index.php
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zodiac83 feren...
2015.01.07. 16:27
Vagy:

https://www.kinesis-ergo.com/products/#keyboards-section
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. RealDreamQ Yoshi...
2015.01.07. 16:45
Ahogy mondod , magyarok volnánk , magyar kiosztással és amúgysem a " VILÁGOT" akarják elárasztani vele , ez egy : 108/109 billentyűvel ellátott, kifejezetten profi felhasználásra szánt klaviatúra

A RealKey első éles bevetése a Cherry saját tervezésű, MX Board 6.0 névre keresztelt billentyűzeténél várható, amely tavasszal érkezik, ára pedig 219 dollár lesz. Nemsokan fogják otthoni amatőrök csapkodni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.07. 19:29
Magyar kiosztast a billre olyan mint az ember hatan a pup. Nem oda valo. Legutobb 5 percig kerestem valamit a haver magyar kiosztasan. Meg a wint meg minden mast is angolul hasznalok. Semmi magyar nyelvu szoft nincs a gepemen. Ezen nem is fogok valtoztatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. royalz siriq
2015.01.07. 21:00
Ja, már túl hipster dolog ékezettel gépelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ siriq
2015.01.07. 21:01
siriq
És ezt szerinted ki sem sz@rja .le ?! már bocsi , egyéni szoc problemad legyen ... az meg legyen a saját gyengeséged , hogy 5 perc kell valamit megtalálnod , csakis magad tehetsz erről és senki / semmi más .
Ha lehet , a témához illő hozzászólást írjál .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. siriq
2015.01.07. 23:11
Korulbelul 20 eve nem hasznalok magyar kiosztasu bill-t(angol nyelvu teruleten sokat nem vettem hasznat ) . Lehet az en gyengesegem, hogy nem all kezre a magyar cucc de nem is fog, igy problema megoldva szamomra. Aktualis bill-t viszont mindenkeppen kellene cserelnem egy jo mehanikusra. Sajna nem megy neki a fast respond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun siriq
2015.01.08. 11:19
Nekem is angol billzetem van, mégis megkerestem rajta az ékezetes betűket. Csak hogy az anyanyelvemet ne erőszakoljam meg minden második szavammal!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Yoshileon siriq
2015.01.08. 12:45
Nyilván a windows magyarra fordítása nem a legjobb, ezért én is angolul használom, sőt, még a billentyűzetem kiosztása is UK, de átállítottam magyarra, és megtanultam hol vannak az ékezetek.
Ez egyértelmű, ha magyarul akar írni valamit az ember, és nem akarja, hogy automatikusan a 8-12 éves korosztályba sorolják a helyesírás miatt. Bár én már akkor is hajlandó voltam megkeresni az ékezeteket.

Elfogadom, hogy te így szereted, sokféle ember van ebben a világban, csak ne lennél ennyire büszke rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!