iPon Hírek

Minden eddiginél olcsóbb gépet tervez a Coby

Dátum | 2008. 12. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Jövő márciusra tervezi bemutatni csodaolcsó, $100 alatti gépét a Coby Electronics, amely a nagyon is helytálló Midget PC (Törpe PC) nevet viseli. Rögtön két modell is lesz belőle, egy 7 és egy 9 hüvelykes.

A cég állítja róluk, hogy a "fogyasztói alkalmazások" (bármit is értsenek ez alatt) 90%-át képesek futtatni, valamint ellátták őket az összes jelentősebb periféria működtetéséhez szükséges kezelőprogramokkal (bár hogy ez mitől olyan nagy dolog, azt nem fejtették ki).

Az első Midget PC-k a maguk $99,95-os árukkal PoqetMate-7 néven alatt futnak majd (értelemszerűen ezek a 7 hüvelykesek), de azt ne higgye senki, hogy ez már a kínálat legalja, ugyanis a cég még ennél is kisebb - és olcsóbb! - modellek kiadását is tervezi a jövőben.

Gondolkodnak emellett összehajtogatható képernyővel és billentyűzettel felruházott gépekben is, ám ezek eleinte nyilván drágábbak lesznek majd. A gépek további különlegessége, hogy kínai, Loongson névre hallgató processzorokat használnak majd, és Kínában is fogják előállítani őket.

Az olcsóság a Coby egy szóvivője szerint egyebek mellett annak is köszönhető, hogy a Coby nem hajlandó kereskedelmi szoftvereket - és főleg nem Microsoftosakat, emelte ki - használni, bár arra nem tért ki, hogy akkor viszont milyen oprendszer lesz a gépen (nyilván Linux).

Ami azonban még különösebb, a Midget PC-ket diszkontokban, vegyesboltokban és gyógyszertárakban(!!!) is tervezik forgalmazni. Becsléseik szerint az ilyen rendkívül olcsó gépek piaca a 100 milliós nagyságrendet is elérheti is meghaladhatja - öt éven belül pedig a törpegépek összesített eladásai az összes többi hordozható számítógépét is magasan kenterbe verhetik.

Erre kíváncsiak leszünk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Sandormast...
2008.12.06. 19:50
Hát vagy az lesz mint az EeePC-nél, hogy a végén mégse lesz ilyen olcsó és kb 60k körül landol, vagy a kínaiaknak megmaradt pár százezer 386/486-suk és most azt adják majd el DOS-al és egyéb nyalánkságokkal :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Csaber
2008.12.06. 19:59
hát ebbe az árba jobb helyen egy üres doboz fér bele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pluto
2008.12.06. 20:20
A kínai processzortól egy kicsit aggódok, de ha belegondolunk már minden kínában készül. Még az Intel processzorokat is gyárt, pontosabban összeszerel kínában. Mert a szilíciumostyát kizárólag az USA-ban állítják elő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Csaber
2008.12.06. 20:31
"mennyi veszélyes hulladék lesz ebből... :S" sok lesz és nagyon hamar :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csaber
2008.12.06. 21:01
Nem kell 3-szor beírni elsőre is megértettük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2008.12.06. 21:33
Jaj, ne már... Most ez minek. Kb. annyi értelmük sincs, mint az eldobható kameráknak. :mellow: (Vagy a közelgő, eldobható papírmobiloknak)

Most komolyan. Ennyire elfelejtette az összes gyártó, hogy a minőségi cuccok is kelendőek voltak valaha? Mindenki ráált a tucat termékek gyártására. Szép példa erre a Nokia, az ASUS és még sokan mások.

Jóh, tudom... Ha minőségi terméket készítesz, akkor a következőnél, valami komolyat kell felmutatnod, ha azt akarod, hogy a buta nép váltson... Én valahogy mégsem érzem úgy, hogy okos ötlet a PC-s evolóciót újraéllni netbook álnéven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2008.12.06. 21:36
Szerintem Leviske nem rossz hogy van ilyen is mert nem akar mindenki 60000-ért EEE-t venni, ha netbookra vágyik. A másik hogy szerintem ez miért jó, mert így olcsóbban fogják majd adni a konkurens minőségibb gyártók az ő termékeiket, mert ezzel a 100 dolláros árral, (lehet hogy egy kínai roncshalmaz de működik), nagyot fognak kaszálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2008.12.06. 22:54
Úgylátszik Myke nem tudod mi a netbook lényege. Az hogy kicsi, könnyű praktikus. A notebook elég nagy nehéz és nem túl praktiks mert szinte minden esetben külön táska kell neki. A másik hogy használt notebookokban én nem bíznék mert a HDD-k nem nagyon bírják a hurcolgatást, notebookban sem, és ki tudja hogy vigyázott rá az előző tulaj. Arról hogy egyszer kell megvenni... , az ismerőseim között többeknek kellett garanciába, vagy kellett volna saját zsebből fizetnie az alaplapcserét ami kb 100k. És minőségi notebookok voltak, Toshiba, Compaq.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Multitask
2008.12.07. 10:42
(Vendég_humbug_* @ 2008 Dec 7, 10:48) Myke, probáltál már 2-3 kilós noteszt naponta 2órákat cipelni éveken át?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2008.12.07. 17:33
Igen Myke, láttam és használtam is. És a 9"-os már használható. Lehet rajta pl. Ipon-t olvasni, gépelni,(a backspace helyét nehezen lehet megszokni) filmet nézni, játszani, tehát már teljesen használható egy 9"-os. Arról tényleg nem érdemes vitatkozni hogy kinek melyik a jobb, de azt szerintem mindaketten beláthatjuk hogy mind a kettő fajtára szükség van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!