iPon Hírek

Minden férfi ősatyja jóval korábban élt, mint gondolták

Dátum | 2013. 03. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy afroamerikai férfi DNS-e alapjaiban megváltoztathatja mindazt, amit az emberi Y kromoszóma, és fajunk evolúciójával kapcsolatban eddig gondoltunk. A nemrégiben elhunyt, dél-karolinai Albert Perry örökítőanyagának mintáját pár évvel ezelőtt egyik rokona küldte be egy családfakutatással foglalkozó cégnek. A férfi Y-kromoszómájának vizsgálata meglepő eredményt hozott: az új genetikai adatok alapján minden férfi közös őse 338 ezer évvel ezelőtt élt, vagyis kétszer olyan régen, mint azt korábban gondolták. A férfi nemi jegyek kifejlődésében kulcsszerepet játszó Y kromoszóma nagyjából 300 millió éve, a hüllőkben fejlődött ki, és a ma élő emlősök többségében megtalálható. Az emberi Y kromoszómát vizsgáló korábbi kutatások megállapították, hogy minden ma élő férfi ugyanattól az őstől örökölte a kromoszómát. A „genetikai Ádám” valamikor 60-140 ezer évvel ezelőtt élt. Az emberi DNS-en végrehajtott eddigi vizsgálatok során tehát minden férfi genetikai állománya visszavezethető ehhez az egyetlen egyedhez, kivéve Albert Perryt. Amikor a genetikusok megpróbálták elhelyezni a tőle begyűjtött mintát az Y kromoszóma családfáján, rájöttek, hogy az gyökeresen eltér minden korábban elemzett hasonló kromoszómától. A történet ezen pontján Michael Hammer, az Arizonai Egyetem genetikusa vette kezébe a kutatást, és további vizsgálatokat eszközölt a rendellenesen viselkedő mintán. A kutatócsoport legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy Perry nem a genetikai Ádámtól származott, sőt: Y kromoszómája annyira eltérő, hogy az eddig feltételezett közös férfiős és Perry felmenőinek vérvonala a számítások szerint nagyjából 338 ezer évvel ezelőtt válhatott szét.

Hammer és kollégái ezt követően beleásták magukat az Y kromoszómák rendelkezésre álló afrikai adatbázisába, amely pillanatnyilag közel hatezer minta adatait tartalmazza, és további 11 Perryéhez hasonló kromoszómára akadtak. Ezen minták mindegyike egyazon kameruni falu férfijeitől származik, így valószínűsíthetően Perry ősei is erről a vidékről származtak. A felfedezés azért nagyon érdekes, mert a legkorábbi ismert Homo sapiens fosszíliák 195 ezer évesek, és a faj megjelenését pedig jelenleg körülbelül 250 ezer évvel ezelőttre teszik, az eredmény tehát azt jelenti, hogy Perry és elődei hamarabb váltak külön az emberiség többi részének evolúciójától, minthogy fajunk kifejlődött volna. A kutatók elképzelése szerint Perry szokatlan Y kromoszómája egy azóta kihalt emberi populációtól, vagyis a Homo nemzetség egy más fajától (esetleg a neandervölgyi embertől) származik, amelynek genetikai állománya az elmúlt 250 ezer év során valamikor keveredett a Homo sapiens génállományával. Ezt a teóriát egyébként más bizonyítékok is alátámasztják. 2011-ben a kutatók egy nigériai ásatáson olyan fosszíliákra akadtak, amelyek modern és korai emberi vonások sajátos keverékét vonultatják fel. Az ásatási terület meglehetősen közel esik ahhoz a kameruni faluhoz, ahol a szokatlan Y kromoszómákkal rendelkező férfiak élnek, így a szakértők szerint a két emberi faj feltételezett keveredése Nyugat-Afrika ezen területein mehetett végbe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. _DiEGO_
2013.03.07. 19:39
És még majd évek alatt mennyi mindenre rájönnek azt döbbenünk meg , hogy - háát anno rosszul feltételeztek sok mindent ... sok felelőtlen kijelentés volt/van , de minden téren .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. alphablack
2013.03.07. 20:58
Bizony, és majomemberek vagyunk ám! Na persze! Sokkal eszméletlenebb dolgokra fognak még bizonyítékot találni. Olyanokra, amik alátámasztják a ma "elment az eszetek" emberek elméleteit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zorrd023
2013.03.08. 00:41
Lehet éppenséggel egy speckó mutáció is. Vagy hogy nagyon rosszul lőtték be az ember kialakulásának idejét és nem csak egy ádám volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dongo84
2013.03.08. 07:19
Egyébként ki a tököm az az Albert Perry ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Runciter
2013.03.08. 19:41
akiről a cikk szól, te nagyon intelligens
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Norbert09
2013.03.09. 23:39
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nextman
2013.03.11. 11:47
Planet of the apes...

Lehet a majmok szarmaznak tolunk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!