iPon Hírek

Minden idők leglátványosabb üstököse lehet az ISON

Dátum | 2012. 10. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha a korai előrejelzések helyesnek bizonyulnak, és semmi nem várt nem jön közbe, jövő november tájékán kivételes látványban lehet része az égboltot kémlelőknek egy nemrég felfedezett üstökösnek köszönhetően.

Az ISON (2012 S1) jelenleg még a nagyobb távcsövekkel is csak egy halvány foltnak látszik a Rák csillagképben, 2013 végén és a következő év elején azonban már szabad szemmel is minden gond nélkül észlelhető lesz, sőt, egyelőre azzal kecsegtet, hogy minden idők legfényesebb üstököse lehet. Az üstökösök viselkedésének előrejelzését azonban mindig rengeteg bizonytalanság övezi, mivel magjuk felépítését és stabilitását a távolból lehetetlen megítélni. Bármikor megeshet, hogy a mag széthullik, és a csóva nem kap több anyagutánpótlást.

Az ISON Naptól való távolságához képest már most is igen fényesnek számít, átmérőjét pedig jelenleg körülbelül három kilométerre becsülik, így központi csillagunkhoz közeledve csóvájának lesz miből táplálkoznia. Egyes feltételezések szerint maximális fényessége a telihold fényét is meghaladhatja. Fontos azonban tudni, hogy ezt a fényességet akkor éri el, amikor a legközelebb lesz a Naphoz, és mivel az ISON rendkívüli módon megközelíti központi csillagunkat (mindössze 2 millió kilométerre halad el annak felszínétől), maximális fényességének pár órája alatt a nappali égen fog látszani.

A szintén nappal is látszó Ikeya‒Seki-üstökös 1965-ben
Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy szabad szemmel látható üstökös jelent meg a nappali égen, így ez is rendkívül különleges eseménynek számít. A teliholdhoz hasonló fényesség tehát a nappali fényviszonyok mellett érvényesül majd. Napközelség előtt és után pár nappal azonban éjszaka is minden gond nélkül látható lesz az üstökös, a fej fényereje ekkor a legfényesebb csillagok fényével fog vetekedni, csóvája pedig több csillagképen is átívelhet.

A fehérorosz és orosz amatőrcsillagászok által felfedezett üstökös jelenleg nagyjából 990 millió kilométerre van a Földtől, a Szaturnusz és a Jupiter pályája között. Ahogy egyre közeledik a Nap felé, mindössze 10 millió kilométerre halad el a Mars mellett, és a szakértők reményei szerint ekkor a Curiosity is lencsevégre kaphatja.

Az ISON szabad szemmel a Földről először november elején lesz megpillantható a hajnali égen. Ezt követően gyorsan fényesedik, napközelsége november 28-án várható. A legnagyobb látványosságban azonban akkor lehet részünk, ha az üstökös átvészeli központi csillagunk közelségét, december végéig ugyanis egyre közelebb kerül a Földhöz. Legkisebb távolsága 65 millió kilométer lesz, és csóvájára, amely akár a fél égbolton is átívelhet, pontosan oldalról tekinthetünk majd rá. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Atesz1987
2012.10.01. 18:19
Remélem rendben ide ér, és megcsodálhatjuk. Az sem baj, ha nem ütközik a Földnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2012.10.01. 19:04
Csak a média is közölje - nagyon nem szeretném kihagyni és remélem szép tiszta égbolt lesz ...
És bizzunk benne , hogy csak üstökös és nem más .

köszi a hírt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Gerrrrry
2012.10.01. 19:05
jaja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2012.10.01. 19:53
Csatlakozom ...

én is köcce a hírt !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gamerke
2012.10.01. 20:00
Üdv!
A média ezeket nem nagyon szokta közölni, csak aznap esetleg. Nehogy már rá készülhessen valaki mondjuk távcsővel. A csillagászati híreket kell kutatni folyamatosan. Tudjátok volt katasztrófavédelmi gyakorlat is, tavaly azután egy hétre vagy kettőre rá lezuhant az Orosz műhold nukleáris energia ellátással. De legalább már tudjuk miért volt a gyakorlat:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2012.10.01. 23:29
Remelem lehet majd latni a felhoktol,eleg rosszkor jon.
Alig varom,remelem sikerul majd jo kepeket csinalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2012.10.02. 04:47
DogTheDog - Ha már karácsonykor mostanság hó nincs, szerintem annyira nem csesznek ki velünk ott fent, hogy még ilyen látványosságnál felhős lesz az ég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LoGA
2012.10.02. 14:11
Már csak bő egy évet kell rá várni. Csak el ne felejtsük annyi idő alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!