iPon Hírek

Minden korábbinál részletesebb térkép készült a földfelszín gravitációjáról

Dátum | 2013. 08. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Föld legújabb és eddigi legrészletesebb gravitációs térképe alapján, ha súlyt akarunk veszíteni, nem kell mást tennünk, mint magasabbra költözni. Bolygónk gravitációja nem egyforma mindenütt, ugyanis a Föld nem tökéletesen gömb alakú, illetve sűrűsége sem egységes, ráadásul az Egyenlítőhöz közeledve tengelyforgás is „gyengíti” hatását. Ehhez járul, hogy minél magasabban vagyunk, annál távolabb kerülünk a bolygó tömegének jelentős részét kiadó központi részektől, így a magashegységek tetején is kisebb mértékű tömegvonzást tapasztalhatunk.

A NASA és az Európai Űrügynökség földfigyelő műholdjai folyamatosan figyelik a bolygó gravitációs terét, ezek azonban nagy érzékenységük ellenére csak pár kilométeres pontosságúak. A topográfiai adatok és a helyi mérések hozzáadásával viszont alaposan megnövelhető a gravitációs térkép felbontása. Christian Hirt, a perthi Curtin Egyetem kutatója kollégáival pontosan ezt tette, minden eddiginél pontosabb térképen ábrázolva az északi és a déli szélesség 60. foka közé eső területek, vagyis a földfelszín 80 százalékának gravitációját. A több mint hárommilliárd mérési pontból összeálló térkép felbontása 200 méter, és a pontok „összefűzése” egy szuperszámítógéppel is három hétig tartott. A térkép révén megállapítható, hogy melyek a bolygó gravitációs szempontból „legszélsőségesebb” területei. A korábbi modellek szerint az Egyenlítő környékén lehet a minimális, 9,7803 m/s2 nehézségi gyorsulással, a sarkokon pedig a maximális 9,8322 m/s2-tel lehet számolni. Hirt térképe alapján azonban léteznek ennél alacsonyabb, illetve magasabb gravitációjú helyek is: a perui Nevado Huascarán tetején mindössze 9,7639 m/s2 a nehézségi gyorsulás, a Jeges-tenger felszínén pedig 9,8337 m/s2-et ér el. „A Nevado számunkra is meglepetés volt, hiszen körülbelül 1000 kilométerre van az Egyenlítőtől, de úgy tűnik, hogy ez ettől való távolság okozta gravitációs emelkedést bőven kompenzálja a hegy magassága, illetve néhány helyi sűrűségi anomália” – mondja Hirt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. DogTheDog
2013.08.21. 15:57
Meg tudna mondani valaki normalis emberi nyelven,miert is fontos ezt tudnunk?
Van e valamilyen elettani,vagy egyeb hatasa a jelensegnek,vagy csak pazaroltak egy szuperszamitogep kapacitasat hetekig a szamolasokra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nemlehet
2013.08.21. 17:08
Hmm. Jó kérdés. Alapvetően nem befolyásol minket, mert annyira kicsi az eltérés, hogy a hétköznapi életben nincs jelentősége. Az ilyen jellegű mérések talán majd az exobolygóknál jöhetnek jól. Vagy egy mars akciónál sem mindegy egy komoly terhet cipelő hordozónál, hogy mekkora nehézségi erővel szemben kell fékezni. 1-2% különbség megvalósíthatósági kérdés is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2013.08.21. 17:56
Pontosabb GPS mérések. Kapásból ez jutott eszembe, hogy miért is hasznos minél részletesebben ismerni a Föld gravitációs térképét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog Asagr...
2013.08.21. 18:20
Ezt azert kifejthetned a gyengebb kepessegu DogTheDog miatt aki nem kepes egy harom szavas mondatbol megerteni az elonyeit ennek es a GPS tech kapcsolatat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim DogTh...
2013.08.21. 18:55
Nem szeretek fejtegetni, mert minél egyszerűbben, közérthetőbben írok le valamit, annál több pontban tud belekötni egy hozzáértő "Attól függ ...", "Nem egészen, ..." és hasonló kezdetű mondatokkal, ám legyen:

GPS ugye nem hajszálpontos. Részben azért nem pontos, mert a gravitáció befolyásolja az időt, minél nagyobb a gravitáció, annál lassabban telik az idő. Míg ez iszonyat mód kicsi mértékű, ennek ellenére míg a GPS az idő és sebességek függvényében kiszámolja a hozzávetőleges pozíciódat egy általános időeltérési értékel számolva, simán métereket hibázik.

Pontosabb gravitációs értékek tudatában, az időeltérést pontosabban figyelembe véve, pontosabb helyzetmeghatározás válhat lehetővé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror Asagr...
2013.08.21. 19:06
Garantálom neked, hogy egy GPS, amit egy térképészmérnök használ, maximum 5 centit téved még extrém körülmények között is, de annyit sem azért, mint amit írsz. Az maximum tizedmilliméterekben mérhető. Ez a méterek nagyon durva volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim
2013.08.21. 19:25
"Nem szeretek fejtegetni, mert minél egyszerűbben, közérthetőbben írok le valamit, annál több pontban tud belekötni egy hozzáértő [...]"

És megjött, de itt a hozzáértő idézőjeles ... -.-


Kedves Terror!

Egy térképészmérnök általában stacionárius helyzetben mér, ahol nem kell prognosztizálni a sebessége függvényében a megtett utat, a köztudottan relatív időegység alatt. Másrészt általában nem ugyanazt a GPS műholdat használja, mert nem kell állandóan frissítgetni a jelenlegi helyzetét az előbb említett okból.

Na ezért méterek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror Asagr...
2013.08.21. 19:44
Khm, és még hozzátenném a fenti mondókámhoz, hogy azok az adatok butítottak, ugyanis a tényleges értéket hadászati célokra tartják fent. A méterekhez, amit említesz, akkora tömeg kéne, mint egy csillag. Ajánlom, nézz utána, hogy az űrbe felvitt óra mennyi kint tartózkodás után mutatott mérhető különbséget, aztán vesd ezt össze azzal, hogy a rádiójel mennyi idő alatt járja be az utat a talajig. Hidd el nekem, az a méter az... Á, mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fofoka
2013.08.22. 00:11
A gps vevőd mintavételi frekvenciája 1 Hz maximum. Ennyit a pontosságról. Akár egy helyben állsz, akár nagy sebességgel haladsz, mindenképpen több métert fog hibázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2013.08.22. 09:00
en tanyasi gps felhasznalo vagyok,csak beulok a kocsiba,beunekem ugy tunik,hogy nehany egzotikus es feltetelezhetoen botranyos minosegu utat leszamitva kb ugyanazzal az ertekkel szamolhatunk.
'egalabb is a meregdraga gravi terkep alapjan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Terro...
2013.08.23. 09:54
Épp ezt akartam írni is, csak gondoltam, beleolvasok, hátha megelőztek már.
Azért a GPS koordináták ténylegesen miliméter (megkockáztatom, tized) pontossággal megadhatók lennének, de ahogy Terror is írta, ezeket megtartják hadászati célokra.
Illetve én eddig úgy tudtam (de ez nem hivatalos forrásból származik és nem vagyok földmérési szaki sem), hogy a földmérők is pontatlan értéket kapnak bizonyos esetekben, amiket különböző paraméterek megadása után pontosíttathatnak a megfelelő szerveknél. De mondom, ez csak egy félfüllel elcsípett részinfó (nem tudom a részleteit, vagy valóság tartalmát).

Egyébként valszeg ehhez az (amúgy minimális) eltéréshez köthető talán(?) az egyes népeknél tapasztalható magasságbeli különbség is?
Északi barátaink jellemzően magasabbak, mint a déli, mediterrán népek tagjai... de lehet, hogy hülyeséget beszélek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.26. 08:00
Alapvetően ilyen adatokat nyersanyag keresési célra használnak, lásd Eötvös-inga.
Globálisan műholdak pályaszámításánál lehet hasznos, mivel ha kis mértékben is, de mindenhol más erő gyorsítja a műholdat, így módosul a pályája az ideálishoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!