iPon Hírek

Minden szinten csalódást okozott a Telekom

Dátum | 2010. 05. 12.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Még a Napi Gazdaság elemzőinek pesszimista előrejelzéseit is alulmúlták a Magyar Telekom első negyedéves jelentésében szereplő adatok. Az árbevétel a várt 6,6 százalékkal szemben 7,5 százalékkal, az EBITDA az előrejelzett 8,8 százalék helyett 10,7 százalékkal, a nettó profit 18,5 százalék helyett 23,7 százalékkal zuhant.

Rendkívüli tételek figyelembe véve ennél rosszabb a helyzet. Az idei első negyedévben ugyanis a társaság mindössze félmilliárd forintot költött a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos, évek óta húzódó vizsgálatokra, a tavalyi első negyedévben ez az összeg 1,7 milliárd forintot tett ki, s ha a leépítésekkel kapcsoltos költségek hatásait is figyelembe vesszük, akkor az EBITDA csökkenése még mellbevágóbb, 11,1 százalékos.

A bevételcsökkenésből kivette részét a vezetékes hangalapú szolgáltatások, a mobil hangalalapú és a rendszerintegrációs szolgáltatásokból származó bevételek csökkenése is, valamint hozzájárult az erősebb forint, amely értelemszerűen leértékelte a külföldi leányoktól származó bevételeket. Ezt nem tudták ellensúlyozni a mobil internet és a TV szolgáltatások növekvő bevételei.

Az 57,7 milliárd forintos árbevételhez (tavaly 159,4) 57,7 milliárd forintos EBITDA és 16,4 milliárd forintos nettó profit társult, a tavalyi első három hónapban elért 21,5 milliárdos nyereség után. Ezzel a részvényenkénti profit az időszakra vonatkozóan 15,79 forintra csökkent 20,69 forintról.

Christopher Mattheisen elnök vezérigazgató így kommentálta a társaság első háromhavi eredményeit:A gazdasági visszaesés, az erős verseny és fő piacaink telítettsége következtében az előző negyedévekben kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet 2010 első negyedévében is negatív hatással volt üzleti teljesítményünkre. Ennek eredményeként a bevételek 7,5%-kal csökkentek elsősorban a hangszolgáltatásokból származó bevételek visszaesése miatt, a rendkívüli tételek nélkül számolt EBITDA pedig 11%-kal volt alacsonyabb az első negyedévben, mivel a szigorú költségcsökkentési intézkedések nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a hangszolgáltatások terén tapasztalt kedvezőtlen tendenciákat.

Az első negyedévben tapasztalt kedvezőtlen piaci feltételek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók fellendülése esetén pénzügyi teljesítményünk is javulni fog, amire várhatóan az év vége felé kerülhet sor.

Mindeközben továbbra is célunk piaci pozícióinkat tovább erősíteni, valamint működési- és költséghatékonyságunkat szervezeti átalakítások által javítani. Az elmúlt hónapokban nem csupán megőriztük vezető pozíciónkat fő piacainkon, hanem részesedésünket a mobil internet és a TV piacon növelni is tudtuk. A kedvező szatellit TV és IPTV ajánlatainknakköszönhetően a Magyar Telekom ma már a második legnagyobb TV szolgáltató Magyarországon. Célunk, hogy piacvezetők legyünk ezen a piacon is.

A közelmúltban jelentettük be, hogy számos jelentős változtatást vezetünk be a társaság szervezeti felépítésében annak érdekében, hogy tovább javítsuk működési- és költséghatékonyságunkat. A szervezeti változtatások lehetővé teszik, hogy a jövőben gyorsabban és hatékonyabban reagáljunk a piaci környezet és a tágabb gazdasági környezet változásaira. Ezek a társaság számos területére kiható intézkedések elősegítik, hogy hatékonyabban szolgáljuk ki a tömegpiacokat, ahonnan bevételeink legnagyobb része származik.

A társaság gyorsjelentése .

pdf formátumban innen letölthető
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!