iPon Hírek

Minden tekintetben romlott a helyzet a táblapiacon

Dátum | 2016. 08. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Akárcsak az okosórák, a táblagépek sem mutattak be túl fényes szereplést az idei második negyedév során. Az áprilistól júniusig tartó időszakban tovább esett a kereslet a tabletek iránt, és azt lehet érezni a piaci a szereplőkön, hogy már nem is igazán próbálják belopni magukat a vásárlók szívébe. Már egy éve is lehetett látni, hogy a tabletek iránti érdeklődés alábbhagyott, most azonban még a tavalyinál is sokkal gyengébb eladási eredményekről számolhatunk be. 2015 második negyedévében még 44 milliónál is több (44,1 millió) ilyen eszközt értékesítettek világszerte, most viszont már csak 38,7 milliós forgalomról beszélhetünk. Az újabb 10 százalékot is meghaladó visszaesés bizony nem sok jóval kecsegtet, ugyanakkor az IDC illetékese elmondta, hogy nem feltétlenül kell még temetni a táblagépeket. Meglehet, hogy egész egyszerűen most egy gödörbe futott a piac, de a gyártók megtalálják majd a módját a tendencia megfordításának. Az elemzők elmondása szerint a billentyűzettel is ellátott táblagépek iránt például ezúttal is növekedett a kereslet, és az IDC szakemberei az új Android verzió érkezését is bizakodással várják, mivel ez több szempontból is kedvez a táblagépeknek, így például sokkal jobb multitaskingos felhasználói élményt fog nyújtani. Az viszont egy kicsit tényleg aggasztó, hogy az elmúlt hónapokban a korábbiakhoz képes jóval kevesebb újdonság került piacra, így aki szeretne egy friss tabletet, nehéz helyzetben találhatja magát.
Egymás mellett a két iPad Pro.
Ahogy azt már megszokhattuk, az Apple tölti be továbbra is a piacvezető szerepét, és elnézve a forgalom alakulását az elmúlt időszakban, ez aligha fog mostanában megváltozni. Az iPadek iránti kereslet egy év leforgása alatt éppen egymillió táblagéppel csökkent, ugyanis a tavalyi 11 milliós eredmény után idén már „csak” 10 millió ilyen eszközt tudott eladni a vállalat. Az Apple ugyanakkor nem is ült a babérjain, hiszen bemutatta a 9,7 hüvelykes méretűre zsugorodott iPad Pro táblagépet, ami azért minden bizonnyal jó hatást gyakorolt az eladásokra. Bár a forgalom csökkent, a cupertinóiaknak nem felétlenül kell szomorkodniuk, ugyanis nőtt az átlagos értékesítési ár, vagyis drágább modelleket tudtak eladni, és ennek köszönhetően igazából nagyobb bevételt termelt a szegmens, mint egy éve.
Táblagép vagy sem a Galaxy View?
A Samsung is rendesen bebetonozta magát a második helyre az évek során. A gyártó szinte minden ársávban kínál valamilyen konfigurációt, és az összeállítások széles választékát tárja az érdeklődők elé, de ez már nem elég csak ahhoz, hogy tartsa a szintet. A Samsung forgalma csaknem a negyedével esett vissza (24,5%) a tavalyi második negyedéves adatokhoz képest, és így már csak 15,6 százalékos piaci részt tudott magának szerezni. A jelentős visszaesés mögött az állhat, hogy szinte semmilyen igazi újdonságot nem mutatott be a vállalat, csak néhány Galaxy Tab A modell jelent meg. Érdekesség, hogy az IDC valamilyen oknál fogva a Galaxy View tabletet nem vette számításba, szóval a 6 milliós eladási szám még lehetne valamivel jobb, ha a 18,4 hüvelykes modell is szerepet vállalhatna belőle. Az IDC nem indokolta a döntését.
Lenovo Yoga Tab 3
A Lenovo az egyetlen az IDC jelentésében, aki nagyjából stagnálást tudott bemutatni. Akárcsak tavaly ilyenkor, úgy idén is 2,5 millió eladott táblagép írható a számlájára, ám mivel a szegmens zsugorodott körülötte, 5,6 helyett immáron 6,6 százalékos piaci részesedést tudott megkaparintani. A Lenovo nevével azok találkozhatnak sűrűn, akik alacsonyabb árkategóriás megoldásokat keresnek, a kínai vállalat ugyanis sok olcsó modellt kínál. Számára a leginkább jövedelmező piac egyébként Európa mellett Ázsia és a csendes-óceáni térség, a Közel-Kelet és Afrika. A kedvező árú szerkezetek mellett ugyanakkor egyébként feltűnik néha egy-egy különlegesség is, így például a Yoga Tab 3 Pro, ami egy beépített projektorral felvérezve próbál érvényesülni.
Huawei MateBook
A képzeletbeli dobogóról éppen csak lecsúszva követi a Lenovót a másik nagysikerű kínai alakulat, a Huawei. A 2,2 millió táblagépet értékesítő vállalat szépen lépdel előre a gyengélkedő területen, ugyanis 71 százalékkal növelni tudta az eladásait. A Huaweitől az IDC azt várja, hogy határozottabban képviselje magát a billentyűzettel is ellátott táblagépek terén. A gyártó korábban leleplezte a MateBookot, ami elsőre igazán jónak ígérkezett, de komolyabb áttörést egyelőre ez a gép nem hozott. A Huawei egyébként olyan újdonságokkal is előrukkolt az elmúlt hónapokban, mint a 7 és 10 hüvelykes MediaPad M2, valamint a szintén MediaPad szériás T1 modell. Kíváncsian várjuk, hogy a vállalat a továbbiakban is képes lesz-e erősödni a táblagépek terén, és ha igen, akkor ez vezethet-e komolyabb változásokhoz.
Ilyen egy hatos csomag, csak nem sörből, hanem a Kindle Fire-ből.
Végül az IDC elemzésében az Amazon csak az ötödik helyre tudott befutni, ám ezt igencsak brutális növekedés mutató mellett érte el a tartalomszolgáltató. A vállalat neve mellett 2016 második negyedévében 1,6 millió értékesített tablet szerepel, ami több mint tizenkétszeres (!) forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest az IDC számításai szerint. Az Amazon pillanatnyilag igazán gazdag kínálattal bír a költséghatékony, már-már filléresnek titulálható megoldások körében. A fapados, de már aránylag használható Kindle Fire például csak 50 dollárba kerül, és meg lehet venni akár hatos csomagban is 250 dollárért, vagyis ilyen formán pedig már egy darab ingyen van. Ennek fényében aligha meglepő, hogy igencsak megugrott a kereslet. (A lábjegyzetben fel kell tüntetni, hogy tavaly a 6 colos tablet még nem volt benne az IDC adataiban, most pedig már igen.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Phantomstr...
2016.08.10. 22:06
Nem olyan nagy meglepetés. Nagy áttörések nincsenek és megkerülhetetlenné váltak az 5"-nál nagyobb képátlójú telefonok, amik mellé már nem szükséges tablet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. meridaboy
2016.08.10. 23:06
Szerintem meg ugyan az a tendencia fog kialakulni mint a mobil piacon.
Elkezdenek lassan nőni a kijelző méretek és egyre inkább a közép kategória fog feltörni!
Amúgy igen, a mai telefonok mellé vagy nem keresnek tabletet vagy az eddig pörgő 7" lassan elveszti a piaci vonzerejét!
Személy szerint én a Note 4 mellé egy 10-12"-os tabletet tudnék elképzelni!
(pl.: Samsung Galaxy NotePRO 12.2"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thestock
2016.08.11. 07:38
Hányinger ez az egész... mindenáron le kell nyomni az emberek torkán ezt az egész marhaságot. Kell az eldobható tablet, a lényeg az hogy valamit eladjunk. Bejöttek a piacra a kínaiak, túl nagy újítás nem történt,és az embereknek normál esetben nem kell évente készüléket cserélnie. Sajnos el kell kezdeniük kitalálni valami okosat, nem lehet évekig ugyanazt eladni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hympyke
2016.08.11. 08:04
A netbook újjászületése volt a tablet, és ugyanúgy nem jó semmire, ha a felső kategóriát nem nézzük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim hympy...
2016.08.11. 10:04
1005HA-t mai napig használom. Word, Powerpoint, böngésző arról is simán megy, arról nem is beszélve, hogy mai napig nem sikerült 10-11 órás valós üzemidőt letenni az asztalra ennyi pénzért.

Majd ha a netbookokat leváltani hivatott eszközök netbook árba kerülnek, és rendelkeznek az üzemidejével is, akkor váltok, addig meg 2 dologra lesz jó a telefonnál nagyobb tapicskolós kijelzős valami... filmet nézni utazás közben, meg receptet olvasni a konyhában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp Asagr...
2016.08.11. 11:56
"filmet nézni utazás közben, meg receptet olvasni a konyhában." -- magyarul semmire (jó azért éreztem az iróniát)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kisza25
2016.08.11. 14:55
hát igen, nekem is a telóm már 5,5" és a következő lehet még nagyobb lesz.
A tabletem asus t200 ami 11,6" ez azért már sok mindenre elég, kezdenek egyre nagyobbak lenni a telefonok és ezáltal a tabletek is
szerintem asztali gép, nagy telefon és egy erősebb 11,6-12,5" tabletet eltudnék képzelni, de amúgy általános felhasználásra ez is teljesen jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... kisza...
2016.08.11. 18:03
Számomra pedig épp az a probléma már a 9,7"-os tabletemmel, hogy túl nagy és nem szívesen kapom elő csak úgy. 7-8" ideális, viszont alatta már ott vannak az 5,5-6,4"-os telefonok. Én is azon őrlődök, hogy cseréljem a már 4 éves tabletem egy modernebb 8"-osra, vagy hagyjam az egészet és a szintén csereérett telefonommal rendezzem le egy készülékkel a két igényt. Valószínűleg az utóbbi lesz és majd meglátom, lesz-e még mellette továbbra is igényem a nagyobb munkafelületre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!