iPon Hírek

Mindenkinek elérhető Messenger titkosítási lehetősége

Dátum | 2016. 10. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Facebook legutóbb a Messenger Lite verzióját húzta elő a kalapjából, most pedig egy régóta várt funkciót élesített a vállalat a hagyományos Messenger alkalmazáson belül. A végponttól végpontig terjedő titkosítást immár bárki használhatja majd a társalgásai során. A közösségi oldal fejlesztői viszonylag hosszú ideje dolgoznak azon, hogy egy nagyon fontos hiányosságot pótoljanak, mégpedig a titkosított üzenetküldési lehetőséget. Először tavasszal röppentek fel arról pletykák, hogy végre a Facebook is kínálni fog az üzenetküldőjében végponttól végpontig terjedő titkosítást, majd a hírek júliusban igazolódtak be, amikor is megkezdődött a szóban forgó funkció tesztelése. A vállalat akkor azt nyilatkozta, hogy augusztus végéig, vagyis még a nyár folyamán elkészülnek az újdonsággal, de sajnos ezt az ütemtervet egyáltalán nem tudták tartani a szakemberek. Eddig, vagyis egészen októberig kellett arra várni, hogy a Messengerben élesítsék az új funkciót. És mivel a konkurencia sem lazsált idő közben, a WhatsApp és a Viber (hogy csak a legjelentősebb szereplőket említsük) mellé besorakozott egyebek mellett a Google Allo, valamint a videócsevegések folytatására kihegyezett Google Duo is.
Az eredeti koncepciónak megfelelően a Messenger nem minden üzenetváltást fog végponttól végpontig terjedően titkosítani, szemben például a WhatsApp által használt eljárással. A Facebook szolgáltatásán belül külön be kell majd kapcsolni a titkosítási lehetőséget, és a Titkosított Beszélgetések nevű funkció használatával lehet majd biztonságos beszélgetéseket kialakítani a barátokkal és ismerősökkel. Ez a lehetőség tehát kifejezetten a kényes témák átbeszélésére fog szolgálni, nem pedig a hétköznapi csevegésre. A titkosított párbeszéd kezdeményezéséhez ki kell választani az adott személyt, be kell menni a részletekkel szolgáló menüpontba a nyitott beszélgetésen belül, és itt lehet átváltani a Titkosított Beszélgetésre. Sajnos a Titkosított Beszélgetések némiképp kompromisszumokra fogják kényszeríteni a felhasználókat, ugyanis a titkosítás élesítését követően nem lehet majd minden funkciót használni. A szöveges üzenetek mellett lehetőség lesz fényképek és matricák továbbítására, illetve megosztható a földrajzi helyzet is, ha viszont valaki imád animált ábrákat küldeni vagy videókat megosztani, akkor az csalódottan veheti majd tudomásul, hogy ilyenekre nincs lehetőség a Titkosított Beszélgetések opció keretében. Sőt mi több, hangfelvételeket sem lehet ekkor küldeni és a rengeteg beépített alkalmazás használatáról is le kell mondani.
Annak érdekében, hogy a titkosított és a hagyományos üzeneteket ne keverjük össze, előbbiek fekete hátteret kapnak. Érdekesség, hogy az üzeneteknek beállítható automatikus megsemmisítési idő, ami a nagyon rövid, 5 másodperces lehetőségtől egészen egy teljes napig terjedhet. Szóval a küldött dolgok, legyen szó akár egy érzékeny témájú szöveges üzenettől, akár egy szimpla matricáról, maguktól törlésre kerülnek az előre meghatározott idő túllépésekor – hogy meddig látható még az üzenet, azt egy visszaszámláló jelzi. Fontos még itt azt is kiemelni, hogy a Messenger lehetőséget biztosít minden titkosított beszélgetés azonnali megsemmisítésére. Ehhez csak néhány érintés szükségeltetik, az alkalmazás beállításában, szóval villámgyorsan el lehet végezni a műveletet. A Facebook Messenger végponttól végpontig terjedő titkosításának használatához a programot frissíteni kell a piacterek használatával, ez csak a legfrissebb kiadástól használható. Továbbá azt is le kell szögezni, hogy csak az Android és az iOS részesül belőle, Windows 10 Mobile-on vagy egyéb platformon nincs ilyen lehetőség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. shteer
2016.10.06. 14:41
Windows 10 Mobile-on vagy egyéb platformon nincs ilyen lehetőség.

goodbye WP sálálálá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!