iPon Hírek

Mindent Romániába visz a Nokia

Dátum | 2009. 06. 03.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Kolozsvár melletti Nemeszsukon működő gyárába helyezi át a teljes mobiltelefontartozék-gyártását a Nokia - jelentette be John Guerry, a romániai leány leköszönő vezetője. Ezzel gyakorlatilag a romániai lesz az egyetlen Nokia-üzem Európában, amelyik bluetooth kihangosítókat, töltőket és más tartozékokat gyárt majd a telefonok mellett. A vezérigazgató szerint a Nokia folytatja a két évvel ezelőtt bejelentett fejlesztéseit, a jelenleginél több telefonmodell gyártását is Romániába telepítik, alkalmazottaik számát pedig rövid időn belül 3500-ra növelik (az év végéig 400 főt vesznek föl a meglevő 1600 mellé).

A finn telefongyártó 2007-ben érkezett Romániába, ahol zöldmezős beruházással 60 millió euróból épített gyárat. A tavaly februárban beindult futószalagokról egy év alatt több mint 10 millió, elsősorban alsókategóriás készülék került az európai, afrikai és a közel-keleti piacokra. A telefonóriás vezetése annak idején remélte, hogy beszállítói is követik majd Romániába, a válság azonban keresztülhúzta számításaikat, mindeddig ugyanis sem a Byd Electronics, sem a Hansa Print, sem a Stora Enso nem telepített gyártást Zsukra. Guerry szerint azonban a Nokia partnerei nem mondtak le befektetési szándékaikról, mindössze halasztják azok megvalósítását. Korábban a három alkatrészgyártó 15 ezer új munkahelyet ígért. Túrós-Bense Levente
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. bundata
2009.06.04. 00:33
VISSZA A HIRHEZ

Néhány éven belül szép üres gyárcsarnokok tátonganak majd gyönyörű hazánkban jelezve,hogy valamikor szép ökogyárak épültek a tisztelt adófizetők pénzéből,mert csak addig maradnak amíg a adókedvezmény szól,utánna elvonulnak egy másik adókedvezményt nyújtó országba.Arról nem is beszélve mi mocskot hagynak itt,amit ismét adófizetőink pénzéből tesznek rendbe.És mennyi veszélyes anyagot állítanak elő és használnak el ezek a gyárak,az újrahasznosításra nem igazán kötelezhetőek,mert ha perbe fogják őket a villám gyors bíroságok 10 év után már bottal üthetik a felelősöket.A dolgozóik egészsége a legfontosabb!Ügyelnek,hogy a papírforma meglegyen,és ezenfelül mehetsz amerre a part szakad ha kidobtak már nem fontos a problémád.Úgy gondolom boldogok vagyunk mert van öko meg EU meg sok szép szó,amivel meg lehet etetni a jónépet,egy dolog nincs ebben az országban,jó szakember akinek a munkáját megbecsülik mint anyagilag mint erkölcsileg,és nem elüldözzük őket kishazánkból,mondván azt,hogy 60000-ért nem dolgozik nálunk senki.Ezeknek a híreknek nem igazán örül az ember.Nem látom az öko-t az állam hasznát,a munkahelyek megmaradási szándékát,és a legkevésbé a felelősséget.Jó lenne ha felzárkóznánk nyugathoz egy kicsit ezekben a dolgokban.Nemrégiben a fent leírt dolgok miatt a németek,több tízmillió eurós büntetést szabtak ki az egyik vesenyzőre,és azzonnal letárgyalták az ügyüket mégmielőtt leléptek volna!Nálunk ennek híre hamva sincs.Úgyhogy egyáltalán nem tudok örülni a Nokia lelépésének sem, annak ellenére se,hogy a gazdasági válság idején is nyereséges a cég!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Leeroy
2009.06.04. 04:32
Amikor meg már végképp "tarthatatlan" lesz a helyzet, mennek Kínába, hogy egy tál rizsért dolgoztassanak. Felháborító pofátlanság, hogy a profitnak minden alá van rendelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pjszilard
2009.06.04. 05:21
Ha nem veszel olyat ami made in China vagy ezek utan Nokia es a meglevotol is ujrahasznositas utjan szabadulsz meg vagy visszakuldod a gyartonak, akkor jogos. Ha nem, nincs mirol beszelni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. yoman3d
2009.06.04. 06:54
Ha nem hagyom ott a telekomunikacio egyetemet kolozsvaron... akkor most talan ott dolgoznek... es biztos nem egy marek rizsert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. d311c
2009.06.04. 08:52
A megoldás csakis az lehet, hogy nem veszel többé Nokiát. Én sem veszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gebana
2009.06.04. 09:38
egyszerű a képlet, vissza kell szerezni a lecsatolt területet és akkor ismét magyarországon van a gyár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. natloz
2009.06.04. 11:42
d311c - 2009.06.04 08:52

A megoldás csakis az lehet, hogy nem veszel többé Nokiát. Én sem veszek.


Hát ez a buta hozzáállás...
Akkor ne vegyél se Nike se ASUS se Red Bull se semmilyen más terméket, mert külföldön gyártják őket.
Mellesleg, ha elolvasod a cikket, akkor a kiegészítőket viszik át oda, amiket eddig Mexikóban (pl. az én ezeréves Bluetooth headsetem), vagy Kínában, vagy Lengyelországban, vagy akárhol máshol gyártottak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Davidoo
2009.06.06. 10:00
Ez hülye hozzáállás, hogy ne vegyenek Nokiát -.- Az az egyetlen normális telefon márka ( szerintem )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.06.08. 20:26
Jó, mondjuk eddig sem vettem. 1-2 jó ötlet néha-néha, pocsék megvalósítás általában. (Lásd N95 proto, és hogy mi lett belőle mire boltba került - nyeklő-nyakló műanyag kacat.)
És még mindig nem tudnak használható, intuitív felhasználói felületet csinálni, kihasználni a GSM protokoll jelzéseit, stb., stb.
Nokiát venni divat, de semmivel sem ér a divatmajmos kategóriánál többet.

Nem azt mondom, hogy nincs rosszabb, mert míg a Samsung vasat tud gyártani, addig a telefonjainak programja jóval alulmúlja a Nokiát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.06.08. 23:48
Hát én teljesen elégedett vagyok, 30k-t S60-as Nokia telefont vettem, ami valamelyest alulmarad teljesítményben, de software-ben megegyezik az általad emlíett N95-el, csak éppen negyed annyiba került, annál kisebb, meg nem 5 megapixeles a kamerája hanem 2, persze N95-be sokkal több extra van, meg GPS stb. amit lehet egyszer használsz mikor kipróbálod, én ár/érték arányt nézem és szerintem tökéleteset választottam 1,5 éve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.06.09. 02:45
Teljesen igazad van. Én is azok a megvetendők közé tartozom, akik a telefont telefonálásra veszik. Emiatt sohasem adnék súlyos pénzeket értük, csak hogy villanthassak.

Az N95-öt azért említettem, mert a prototípus mechanikailag messze felülmúlta a végterméket, ami kimondottan gagyira sikerült. Az ötlet benne volt, csak nem sikerült a kivitelezés. És biztos van aki használja néha-néha a GPS képességét - ez is a jó ötlet benne többek között, de ilyen kivitellel tudhat bármit, akkor sem kellene.
A szoftveres szervezése szerintem idegesítően rossz - még cégen belül sem konzekvens - de ez jórészt ízlés kérdése. Mondjuk mikor avval jönnek mellveregetve, hogy mekkora kutatás van mögötte, és ez annak az eredménye, akkor már elszáll az agyam.

A Samsung meg pont a mechanikus/elektronikus kivitelezésben alkotott egy-két nagyot, de olyan szinten átgondolatlan és használhatatlan a szoftver amit írnak hozzá, hogy ott meg az az abszolút katasztrófa, azért nem venném meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.06.09. 03:09
Hát igen, csak azért vettem ilyen telefont hogy villogjak vele, nem is azért mert symbian és programokat telepíthetek rá stb 6120c amúgy is egy tipikus villantós telefon.
Nem mintha más gyártónál nem létezne felső kategóriás telefon, amik sokszor tényleg csak küllemben aratnak, amúgy semmivel se jobbak a fele annyiért kapható telefonoktól.
iPhone-ra még mondanám hogy sznob telefon, N95-re is, de azt nem mondanám hogy Nokia sznob márka lenne ... (Apple az már viszont lehetne sznob márka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!