iPon Hírek

"Mindentudó" szupergépet készít az IBM

Dátum | 2009. 04. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Watson kódnéven készít "Válaszolórendszert" az IBM, amelyet rövidesen emberi ellenfelekkel is összeeresztenek majd a népszerű amerikai kvízműsorban, a Jeopardy-ban. A szuperszámítógépet már két éve fejlesztik, és reményeik szerint az immár képes a legrátermettebb emberi ellenfelekkel is felvenni a versenyt.


Külön érdekessége a dolognak, hogy a rendszer nem a Google-el szerzi majd be a szükséges információkat, mivel a nethez egyáltalán nem lesz hozzáférése, hanem ehelyett az IBM szavaival "rendkívüli párhuzamos elemzőképesség"-nek nevezett tulajdonságára fog támaszkodni. Jelentésileg is képes ugyanis értelmezni a kapott információkat (nem akad fenn tehát szóvicceken, ironizáláson és kifejezéseken sem), valamint ezeken belül meg tudja különböztetni a lényegest és a lényegtelent is - pillanatok alatt. Végül pedig eldönti, hogy kellően biztos-e a válaszában, és ha igen, akkor előáll vele.

Ez pedig azért lehet lényeges, mivel a Jeopardy-ban nem konkrét kérdéseket kapnak a játékosok, hanem nyomravezető állításokat; ezek természetesen mindig tartalmaznak bizonyos nyomravezető apróságokat, amelyeket a gép ezek szerint már igen hatékonyan képes értelmezni.

Az IBM szempontjából mindez természetesen leginkább egyetlen hatalmas reklámkampány lesz majd, amellyel nagyban szemléltethetik a rendszerük képességeit, hogy aztán azt annál hatékonyabban kínálhassák majd fel az üzleti világnak, amely a különböző döntéshozatali folyamatok során veheti majd hasznát.

Samuel Palmisano, az IBM főnökének szavaival élve "A döntéshozatal lényege az irdatlan adattömegek mintázatainak és rendszereinek felismerésében, valamint a választási lehetőségek gyors rendszerezésében és pontos kiértékelésében rejlik - a fejlett mélyelemző- és számítórendszerünk pedig pontosan ezt tudja biztosítani bármely üzleti és társadalmi rendszer számára".

Azt egyelőre még nem tették közzé, hogy pontosan mikor is kerül majd adásba Watson, de az biztos, hogy ez valóban egy igen figyelemreméltó műsor lesz.

                                

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. raiden
2009.04.29. 12:22
VISSZA A HIRHEZ

Biztos én vagyok tájékozatlan a témában, ezért szerény, egyszerű logikám okán felmerült bennem a kérdés: A véletlenekkel mi lesz?! Az addig rendben, hogy minden gond nélkül ki fogja tudni számítani, hogy mi a legvalószínűbb. Pontosabban, és gyorsabban, mint az ember, mert akár több évtized tematikáját is figyelembe tudja venni, mindezt töredékidő alatt képes kiértékelni, és kimutatást készíteni. Ez frankó, de mi van akkor, ha valaki "meghúzza a váratlant" ? Márpedig ez nem mai dolog...
Pl.: Igaz, hogy könnyen ki fogják tudni számoltatni a géppel, hogy egy adott üzleti helyzetben vki hogyan járhatna a legjobban - mert nyilván mindenkinek a profit számít az üzletben - és tudnak kalkulálni. De ha vkinek gép kell ahhoz, hogy rájöjjön arra, hogy egy másik ember mit akar, akkor hiába lesz gépe akkor is "buta" marad. =)
Szvsz inkább arra lesz jó ez a gép, mint egy másik amit nemrég építettek, ami kísérletek végez, és az eredményekből következtetéseket von le, általános szabályszerűségeket keresve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.04.29. 13:11
Kedves raiden, a "nem véletlen" nehezebb, mint a "véletlen". A véletlen egy viszonylag jól kiszámítható erőforrás. Sokkal nagyobb gond ott van, amikor valami nem valódi véletlen és nem érzékeljük a jól fedett meghatározottságot.

Profit nagymenők, ha nem akarnak a végképp tisztességtelen fedett manipulációkon keresni, hanem inkább a manapság még szalonképesnek tartott kapitalista játékszabályokat betartva, akkor ...

... akkor alkalmaznak egy sor matematikust, fizikust és mérnököt, és nagyot kaszálnak a véletlennel teli gazdasági szektorokban, mint biztosítás, mint tőzsdei fluktuációk, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Dj Macis 2...
2009.04.29. 13:25
Valamit sohasem lesznek képesek megvalósítani egy gépnél...
Az emberi megérzést...

Ezért nem fognak úgy gondolkodni mint az emberek, és esetlegesen téves következtetésre jutnak...

De a számítások területén biztos jók lesznek...

De emlékezzetek csak vissza 1999-es évre!!!

Utána kéne néznem mert fejből nem tudom már a nevét, de volt egy magyar csávó aki gyorsabban tudott számolni mint az akkori P2-es gépek...
Emlékszem volt egy olyan egyenlet amit a gép nemtudott megoldani a csávó meg igen...

Valaki megtudja mondani az illető nevét?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.04.29. 15:44
prohlep, köszönöm a válaszod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csq
2009.05.02. 13:31
Ugye nem a Szász Marcira gondolsz a Friderikuszban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dj Macis 2...
2009.05.03. 11:37
foggalmam sincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!