iPon Hírek

Mindenütt lesz mobilinternet-lefedettség Magyarországon?

Dátum | 2009. 09. 21.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Napi Gazdaság hétfői számának cikkeAz Európai Bizottság néhány héten belül módosíthatja a 900 MHz-en nyújtott mobilszolgáltatásokat szabályozó uniós direktívát, amelynek révén a frekvencián a mobilszolgáltatók már nem csupán gsm-szolgáltatásokat nyújthatnak, hanem megjelenhetnek a szélessávú adatátvitelt biztosító technológiák is. Mindez egybevág a kormány 2010-es költségvetési terveivel: a jövő évi büdzsétervezet egy jövőre meghirdetendő 900 MHz-es koncessziós pályázatból származó 20 milliárd forintos bevétellel kalkulál. Az uniós szabályozás kihirdetését követő hat hónapon belül kell a tagállamoknak az új jogszabályt átültetniük jogrendjükbe.

Miután a parlament még csak a büdzsétervezetről tárgyal, a Nemzeti Hírközlési Hatóság nem kívánta kommentálni a 2010-es tender lehetőségeit. Márton György szóvivő mindössze annyit jegyzett meg, hogy jövőre reális esély van egy ilyen pályázat meghirdetésére, azonban a tender tartalmi kérdései még a 2010-es költségvetési törvény elfogadása esetén is nyitottak maradnak. A koncessziók értékesítésének a szélessávú verseny élénkítése révén egyértelmű pozitív eredményei lehetnek - tette hozzá a szóvivő.

A következő években számos új frekvencián, így 2,6 GHz-en, 900 MHz-en, illetve a digitális átállás nyomán felszabaduló frekvenciákon is lehetőség lesz szélessávú mobilinternet nyújtására - állítja a T-Mobile. A szolgáltató szerint átgondolt, széleskörűen elfogadott stratégia mentén szabad csak dönteni a különböző frekvenciasávok hatékony felhasználásáról.

A 900 MHz-en elérhető szélessávú szolgáltatásokat a Vodafone és a Pannon is tesztelte már Magyarországon. Érdeklődésünkre a Vodafone-nál közölték: a konkrét fejlesztési terveket és azok ütemezését nagymértékben befolyásolja, hogy milyen feltételekkel lehet majd hozzájutni a koncesszióhoz. Ha ugyanis az állam magas bevételeket vár a frekvencia értékesítéséből, akkor a szolgáltatóknak kevesebb forrásuk marad hálózatfejlesztésre. A Vodafone az előzetes kormányzati bevételi elvárásokat rendkívül túlzónak érzi. A cég szerint fontos, hogy használható méretekben írják ki a frekvenciasávok blokkjait, de emellett biztosítani kell azt is, hogy a 900 MHz-en egyszerre lehessen gsm-, valamint umts-szolgáltatást nyújtani - a Vodafone ez utóbbit használná szélessávú adatátvitelre a 900 MHz-es sávban.

A 900 MHz-es sáv jelenleg a legjobb lehetőséget nyújtaná a vidéki, elmaradott térségek mobil szélessávval való lefedésére - mondta a Napinak Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. Ennek ellenére a társaság részvétele egy ilyen tenderen nagymértékben függ a konkrét pályázati feltételektől. A Pannon 900 MHz-en végzett umts-tesztjei sikeresek voltak, s mivel a technológia jelenleg is rendelkezésre áll, így a társaság felkészült annak azonnali alkalmazására - közölte Drozdy.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Speedcop
2009.09.21. 15:43
VISSZA A HIRHEZ

A Digi a már meglévő rendszerrel tudott volna szélessávot biztosítani olcsón Dunaújvárosban és annak 15 km-es körzetében, az NHH azonban érdekes körülmények között megsemmisítette az erre kiírt pályázatot. Vajon miért, amikor az a cél, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyék a NET szélessávú elérését? mert más szolgáltatók érdekeivel ez nyilvánvalóan ütközik? megmagyarázhatná ezt nekem valaki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!