iPon Hírek

Mini-ITX alaplap Haswell processzorokhoz a Gigabyte-tól

Dátum | 2014. 07. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Mini-ITX alaplapok piacán egyre nagyobb a pezsgés, ami talán azzal magyarázható, hogy egyre többen érdeklődnek a helytakarékos, kompakt asztali számítógépek iránt, ezekbe pedig ugye minden esetben kompakt alaplap dukál. Szerencsére az alaposan felszerelt példányok mellett ebben a szegmensben is kaphatóak költséghatékony, belépőszintű alaplapok, amelyek tökéletesen alkalmasak olcsó, helytakarékos asztali PC építésére.
Most a Gigabyte mutatott be egy költséghatékony Mini-ITX alaplapot, amely ezúttal az Intel H81 Express lapkakészlete köré épül. A H81N-D2H modell LGA-1150-es processzorfoglalattal rendelkezik, így a Haswell, a frissített Haswell és a Devil's Canyon processzorokat egyaránt fogadja, sőt, a CPU kompatibilitási lista szerint akár a költséghatékony tuningprocesszorral, a Pentium G3258-as modellel is szépen elketyeghet, méghozzá BIOS frissítése nélkül.
Az apróság két darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, ezekben maximum 16 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es asztali memóriamodul fér el. XMP támogatás természetesen van. A bővítőhelyek között ezúttal csak egy PCI slot árválkodik – mini PCIe slot sajnos nincs. SATA 6 Gbps-os portokból kettőt kapunk, csak úgy, mint SATA 3 Gbps-os portokból. Az USB portok között két 3.0-s szabványú lapul a hátoldalon, USB 2.0-s portokból pedig két hátlapi, illetve két előlapi jár – utóbbiak előlapi kivezetés formájában használhatóak. A 17 x 17 centiméteres alaplap Realtek gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlővel, valamint nyolccsatornás Realtek ALC887-es HD audió vezérlővel egyaránt rendelkezik. A videó kimenetek között ezúttal egy D-Sub, egy DVI-D és egy HDMI 1.4a portot találunk – ezek bőségesen elegendőek egy költséghatékony asztali PC-hez.
Kivezetés formájában soros (COM) és párhuzamos port (LPT) egyaránt elérhető, TPM csatolófelület azonban nincs. Az UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS egy 32 Mb-es Flash chipen foglal helyet – a szokásos DualBIOS funkcióról azonban ezúttal le kell mondani.
Az új alaplap rövidesen elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, árcéduláján pontosan milyen összeg szerepel majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. vorosokt
2014.07.07. 19:08
az árcéduláján max 15000 lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nirvanus
2014.07.07. 19:18
Miért nem jó a GA-H81N ? Azon van mSata és miniPCI-e is. Ha 13-15k körül lesz az ára, tényleg jó vétel lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!